PRAVILNIK
O DODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE INVESTICIJA U PČELARSTVO NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2016. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 58/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se namena bespovratnih sredstava, korisnici, obavezna dokumentacija, postupak dodeljivanja bespovratnih sredstva, postupanje s nepotpunim prijavama, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora s korisnicima bespovratnih sredstava, obaveze korisnika sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju dela tačke 2.1. Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2016. godini: Investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava - Sektor pčelarstvo (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2016. godini ("Službeni list APV", br. 54/15 i 53/16).

Program iz stava 1. ovog člana usvojila je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele bespovratnih sredstava

Član 2

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po Pravilniku i po ovom konkursu jeste do 10.000.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od glasila koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina), kao i na internet stranici Sekretarijata (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 15.11.2016. godine.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Sredstva za podršku investicija - prema Pravilniku i po Konkursu - dodeljuju se bespovratno.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po Konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije, odnosno vrednosti opreme.

Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, priznavaće se investicije realizovane nakon 01.01.2016. godine, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama, ukoliko se radi o opremi iz uvoza, i drugim dokazima, koji nose datum nakon 01.01.2016. godine.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava jeste do 300.000,00 dinara.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi jeste 50.000,00 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost investicije 100.000,00 dinara ili veća od toga.

Namene za koje se mogu koristiti bespovratna sredstva

Član 3

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po Konkursu namenjena su za:

1. nabavku novih pčelinjih društava;

2. nabavku opreme za pčelarstvo: košnice, električna centrifuga, manuelna centrifuga, stresač pčela, električni otklapač saća, kada za otklapanje saća, sto za otklapanje saća, stalak za otklapanje saća, električna pumpa za pretakanje meda, pneumatska punilica za med, ručna dozerica za med, mešalica za kristalizirani med, automatski sto za pakovanje meda, sakupljač polena (ugrađen u podnjaču), kanta za med (inoksa i plastične mase - PP ili PET), cisterna za čuvanje meda, topionik voska sa presom, topionik voska za cele ramove, električni dekristalizator meda, duplikator - homogenizator sa mešalicom i reduktorom, matične rešetke, pčelarska vaga (150 kg), linija za punjenje i pakovanje meda, linija za proizvodnju pčelinje hrane/pogača, mlin čekićar za mlevenje šećera, pčelarska SMS vaga, motorni izduvač za pčele, sušara za pol i druga nenavedena pripadajuća oprema.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po Konkursu, ali za više namena u okviru podtački 1. i 2. iz ovog člana.

Bespovratna sredstva, koja se dodeljuju iz Programa, ne mogu se koristiti za:

• investicije realizovane pre 01.01.2016. godine, kao ni za opremu kupljenu pre tog datuma;

• poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost;

• troškove uvoza, carine, špedicije;

• plaćanje putem kompenzacije i cesije;

• promet između povezanih lica;

• novčane, finansijske kazne i troškove parničnog postupka;

• troškove bankarske provizije;

• kupovinu zemljišta;

• troškove premera i geodetskih snimanja;

• troškove prevoza;

• troškove montaže;

• troškove za kupovinu polovne i reparirane opreme i materijala;

• doprinose u naturi.

Pravo učešća na konkursu

Član 4

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju fizička lica, registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Uslovi za učešće na konkursu

Član 5

Uslovi za učešće na Konkursu jesu sledeći:

1. podnosilac prijave mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i mora se nalaziti u aktivnom statusu;

2. podnosilac prijave mora imati prebivalište/boravište na teritoriji AP Vojvodine, a i mesto realizacije investicije mora biti na teritoriji AP Vojvodine;

3. podnosilac prijave za investiciju za koju podnosi prijavu, ne sme koristiti podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije) za istu namenu, odnosno ista investicija ne sme biti predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, osim podsticaja u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje kreditna podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima;

4. podnosilac prijave mora namenski da koristi i ne otuđi investiciju koja je predmet prijave, niti da je da drugom licu na korišćenje u periodu od pet godina od dana nabavke opreme, kao i da o tome dostavlja dokaz Sekretarijatu u navedenom vremenskom periodu;

5. podnosilac prijave i dobavljač opreme ne mogu da predstavljaju povezana lica;

6. plaćanja putem kompenzacije i cesije neće biti priznata.

Specifični uslovi za učešće na konkursu

Član 6

Specifični uslovi za učešće na Konkursu:

1. Podnosilac zahteva mora imati upisano minimum deset košnica pčela u Upravi za trezor, ukoliko podnosi zahtev samo za nabavku opreme za pčelarstvo.

Potrebna dokumentacija

Član 7

Dokumentacija koja se podnosi na Konkurs:

1. popunjen obrazac prijave koji je potpisao podnosilac prijave;

2. fotokopija lične karte ili očitana čipovana lična karta za nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva;

3. original izvodi iz Registra poljoprivrednih gazdinstava iz 2016. godine, koje izdaje Uprava za trezor: podaci o poljoprivrednom gazdinstvu i životinje;

4. original račun sa specifikacijom opreme, odnosno original predračun sa specifikacijom opreme i rokom važenja od 90 dana (konačan račun mora biti identičan predračunu po iznosu, specifikaciji i dobavljaču opreme) ili overena fotokopija računa;

5. original otpremnica ili overena fotokopija;

6. original fiskalni račun ili overena fotokopija;

7. original potvrda banke o uplati;

8. fotokopija garantnog lista za opremu za koju je to predviđeno važećim propisima;

9. potpisana izjava, koja se nalazi u okviru obrasca prijave, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da se po nekom drugom osnovu ne koriste bespovratna sredstva za istu namenu i da nema neizmirenih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Podnosilac prijave nije u obavezi da dostavi dokumentaciju pod rednim brojem 2, shodno članu 9. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 18/2016).

Komisija zadržava pravo da pored navedenih dokumenata - zatraži i druga dokumenta.

Postupanje s nepotpunim prijavama

Član 8

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od sedam (7) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijave će biti odbijene kao nepotpune.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu,

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Odlučivanje o dodeli bespovratnih sredstava

Član 9

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar) iz redova zaposlenih u Sekretarijatu.

Po potrebi članovi Komisije mogu biti i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Kon- kursom i Pravilnikom. Ukoliko je to potrebno, radi se i neposredni uvid na terenu, te se tako proveravaju podaci iz zahteva. Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatne informacije u vezi s podnetom dokumentacijom, koje su neophodne za odlučivanje. Komisija zadržava pravo da - putem ovlašćenog lica iz Sekretarijata - izvrši kontrolu realizacije predmeta ugovora, posebno u pogledu računa i predračuna koje izdaje dobavljač opreme, a koji nisu u sistemu PDV-a, kao i računa koji su znatno iznad tržišne vrednosti.

Komisija ima obavezu da najmanje jednom mesečno razmatra prijave i da o tome sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijava koji ispunjavaju uslove propisane konkursom, vrednovanje prijava - u skladu sa članom 10. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i razloge odbijanja.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Odlukom o dodeli sredstava utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima sredstva nisu odobrena navešće se razlozi odbijanja.

Odluke o dodeli sredstava donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Bespovratna sredstva dodeljivaće se po pristiglim prijavama, sve do utroška sredstava opredeljenih Konkursom.

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 10

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom i to prema tabeli:

Kriterijum

Način bodovanja

Bodovi

Ukupan broj bodova

75

Podnosilac prijave je lice mlađe od 40 godina

da/ne

15/0

Podnosilac prijave je žena

da/ne

15/0

Broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

do dva člana

3

tri do četiri člana

5

od pet članova

10

Stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave

iznad republičkog proseka

0

80-100% republičkog proseka

5

60-80% republičkog proseka

10

ispod 60% republičkog proseka

15

Ocena održivosti investicije

da/ne

10/0

Dosadašnje korišćenje sredstava Sekretarijata

treći put

0

drugi put

5

prvi put

10

Ugovor o dodeli sredstava

Član 11

Prava i obaveze između Sekretarijata i korisnika sredstava regulišu se ugovorom.

Vreme zaključenja ugovora jeste 15 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Sredstva za podršku investicija po Pravilniku i Konkursu dodeljuju se bespovratno.

Korisnik sredstava je u obavezi da - prilikom potpisivanja ugovora sa Sekretarijatom o korišćenju sredstava - dostavi menicu sa meničnom izjavom.

Rok za realizaciju investicije na osnovu predračuna jeste najkasnije do 30.11.2016. godine.

Isplata bespovratnih sredstava

Član 12

Bespovratna sredstva isplaćuju se nakon realizacije investicije, nakon što korisnik bespovratnih sredstava dostavi Sekretarijatu sledeću dokumentaciju:

1. original račun sa specifikacijom opreme ili overenu fotokopiju;

2. original otpremnicu ili overenu fotokopiju;

3. original fiskalni račun ili overenu fotokopiju;

4. original potvrdu banke o izvršenom plaćanju;

5. fotokopiju garantnog lista;

6. dokaz da je podnet zahtev za obeležavanje pčelinjih društava i registraciju pčelinjaka u Upravi za veterinu.

Bespovratna sredstva isplaćivaće se nakon dostave dokumentacije iz stava 1. ovog člana, montaže opreme i nakon izvršene kontrole koju obavi Sekretarijat.

Bespovratna sredstva će se isplaćivati u skladu s prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine.

Obaveze korisnika sredstava

Član 13

Korisnik bespovratnih sredstava po Konkursu dužan je da:

1. pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje - koristi u skladu sa predviđenom namenom;

2. pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje - ne otuđi najmanje pet godina od dana isplate podsticaja i/ili daje drugom licu na upotrebu;

3. na pokretnoj stvari, odnosno nepokretnosti koja je predmet investicije vidljivo označi da ju je sufinansirao Sekretarijat;

4. svu dokumentaciju koja je u vezi sa investicijom, čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja.

Korisnik bespovratnih sredstava po Konkursu za koga se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama Konkursa i ugovora, korisnik bespovratnih sredstava koji je onemogućio kontrolu Sekretarijatu, dostavljanjem netačnih podataka, dužan je da vrati primljeni iznos bespovratnih sredstava s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava od dana isplate bespovratnih sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 14

Administrativnu kontrolu, odnosno ispunjenost obaveza iz ugovora utvrđuje Sekretarijat.

Stanje na terenu proverava se i tokom pet (5) godina nakon prenosa sredstava, a sprovodi je ovlašćeno lice Sekretarijata.

Završne odredbe

Član 15

Pravilnik stupa na snagu onog dana kada ga potpiše Sekretar.