ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2013, 11/2013, 3/2014, 4/2014 i 11/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Kruševca (u daljem tekstu: taksi prevoz) i propisuju bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza putnika.

Član 2

Taksi prevoz je vanlinijski prevoz putnika, koji se obavlja putničkim automobilom koji ispunjava uslove propisane Zakonom, za koji se relacija i drugi uslovi utvrđuju posebno za svaki prevoz. Za sporazum o prevozu nije potrebna posebna forma.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici i privredna društva (u daljem tekstu: taksi prevoznik) registrovani za obavljanje ove vrste delatnosti u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Član 4

Gradsko veće grada Kruševca donosi Program kojim se definiše organizovanje auto-taksi prevoza, u okviru koga se određuje i optimalan broj taksi vozila, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, na predlog stručne komisije koju imenuje Gradsko veće.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se za petogodišnji planski period, na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 5

Za obavljanje taksi prevoza pored uslova propisanih Zakonom, fizičko lice kao preduzetnik mora da ispuni i sledeće uslove:

1. da je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu, pri čemu primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnoj dozvoli kao korisnik vozila,

2. da poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine (ne računajući probni period),

3. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za profesionalnog vozača za upravljanje motornim vozilom koje nije starije od 3 godine,

4. da nije pravnosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira,

5. da ima položen ispit o poznavanju grada Kruševca i propisa kojim se reguliše taksi - prevoz, što se dokazuje uverenjem o položenom ispitu.

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz jednim vozilom koje je upisano u taksi dozvolu, za koje se određuje evidencioni broj i koje vozilo se ne može ustupiti drugom licu.

B) Privredno društvo

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza, pravno lice - privredno društvo mora pored uslova propisanih Zakonom, da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano za obavljanje taksi prevoza kao pretežne delatnosti,

2. da je vlasnik najmanje jednog vozila kojim će obavljati taksi prevoz ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu, pri čemu primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnoj dozvoli kao korisnik vozila,

3. da vozilo ispunjava uslove propisane Zakonom i ovom Odlukom,

4. da auto-taksi vozač zaposlen u privrednom društvu ispunjava sve uslove iz člana 5. ove Odluke, osim tačke 1.

Privredno društvo je dužno da registrovanu delatnost obavlja samo vozilima koja su upisana u taksi dozvolu za koje se određuje evidencioni broj, i koje vozilo se ne može ustupiti drugom prevozniku.

Privredno društvo može obavljati delatnost taksi prevoza sa brojem vozila koji nije veći od 20% od ukupnog broja registrovanih taksi vozila na području grada Kruševca.

V) Taksi vozilo

Član 7

Putničko vozilo za obavljanje taksi prevoza, pored uslova propisanih Zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima pet (5) sedišta računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata,

2. da ima ugrađen tehnički ispravan taksimetar, baždaren na iznos utvrđenog i overenog cenovnika, plombiran u skladu sa propisima o kontroli mera i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv za putnika,

3. da ima ispravna svetla za osvetljenje unutrašnjosti vozila i prostora za prtljag,

4. da ima ispravan uređaj za zagrevanje i ventilaciju,

5. da na krovu vozila ima oznaku TAXI, koja pored reči TAXI može da sadrži amblem ili naziv privrednog društva - grupacije kojoj pripada. Oznaka mora biti osvetljena i sinhronizovana sa taksimetrom, tako da se gasi kada je taksimetar uključen,

6. da ima registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova "TX" na dve pozicije,

7. da je vozilo registrovano na teritoriji grada Kruševca, osim za vozila iz lizinga,

8. da ima protivpožarni aparat pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe (šest meseci).

Član 8

Pored uslova iz člana 7. ove Odluke, vozilo kojim se vrši taksi prevoz putnika mora da bude uredno, čisto, bez oštećenja i u istom taksi vozilu vozač mora da poseduje:

1. važeći overeni cenovnik usluga sa ličnim podacima (ime, prezime i adresa) istaknut na vidnom mestu,

2. važeću taksi dozvolu i taksi legitimaciju istaknutu u donjem levom uglu vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane,

3. knjigu računa u kojoj je svaki list overen pečatom,

4. dokaz o važećem šestomesečnom tehničkom pregledu vozila,

5. važeće lekarsko uverenje za taksi vozača,

6. da poseduje polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu,

7. da u gornjem desnom uglu vetrobranskog stakla sa unutrašnje strane ima istaknutu nalepnicu, koja se smatra službenom legitimacijom, a koju izdaje Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja. Izgled i sadržinu nalepnice određuje Gradsko veće Pravilnikom,

8. Rešenje Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja, kojim se odobrava obavljanje taksi prevoza.

Na krovu taksi vozila mora biti istaknuta oznaka koja sadrži amblem grada koji izdaje Odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove saobraćaja. Izgled, sadržaj, način postavljanja, rok važenja i uslove pod kojim se amblem vraća ili oduzima određuje Gradsko veće Pravilnikom.

Jednobrazni izgled svih taksi-vozila utvrđuje se Pravilnikom koji donosi Gradsko veće grada Kruševca.

Ispunjavanje uslova iz ovog i iz čl. 7. kontroliše Komunalni inspektor za saobraćaj i puteve organa nadležnog za inspekcijske poslove, u postupku redovnog inspekcijskog nadzora.

G) Taksi vozač

Član 9

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposlen u pravnom licu, u smislu odredaba ove Odluke i u skladu sa Zakonom.

Preduzetnik kao vozač treba da ispunjava uslove propisane članom 5. stav 1. Odluke, a taksi vozač u pravnom licu, pored ispunjenosti uslova propisanih članom 5. stav 1. osim tačke 1 Odluke, treba da ima ugovor o radu sa pravnim licem kod koga je zaposlen i prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Taksi vozač može obavljati taksi prevoz samo sa važećom taksi legitimacijom.

Član 10

Taksi prevozniku koji je izvršio registraciju taksi delatnosti kao pretežne delatnosti, Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja izdaje rešenje kojim se odobrava obavljanje taksi prevoza, ukoliko ispunjavaju uslove iz člana 5., odnosno člana 6. Odluke.

III TAKSI DOZVOLA I TAKSI LEGITIMACIJA

Član 11

Taksi dozvola vozila je isprava koja sadrži podatke o taksi vozilu.

Taksi dozvola je dvodelna, dimenzija 105 x 148 mm i sadrži:

- na prvoj strani: "Republika Srbija", "Grad Kruševac", "taksi dozvola", redni broj registra,

- na drugoj strani: podaci o vlasniku taksi vozila, naziv i sedište, i broj odobrenja,

- na trećoj strani: podaci o vozilu, marka i tip vozila, registarska oznaka, evidencioni broj taksi vozila, datum izdavanja taksi dozvole, mesto za pečat i potpis ovlašćenog lica,

- na četvrtoj strani: prostor za overu, mesto za pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 12

Taksi dozvola je isprava koja se izdaje sa rokom važenja do jedne godine.

Taksi prevoznici su u obavezi da danom isteka taksi dozvole istu produže.

Prilikom overe taksi dozvole, Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja proverava da li taksi vozilo taksi prevoznika ispunjava uslove propisane Zakonom i ovom Odlukom.

Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja obavezno je da Odeljenju za inspekcijske poslove po izdavanju taksi dozvole i taksi legitimacije dostavi fotokopiju istih.

Član 13

Taksi legitimacija je isprava koja sadrži podatke o taksi vozaču, izdaje se na rok do jedne godine.

Taksi legitimacija je dvodelna, dimenzija 105 x 148 mm i sadrži:

- na prvoj strani: "Republika Srbija", "Grad Kruševac", "taksi legitimacija", redni broj registra,

- na drugoj strani: fotografija, podaci o taksi vozaču, ime i prezime taksi vozača, lični broj taksi vozača i adresa, broj odobrenja,

- na trećoj strani: podaci o taksi prevozniku (sa kojim ima zaključen ugovor o radu), status (zaposleni ili preduzetnik), naziv taksi prevoznika i adresa-sedište, datum izdavanja taksi legitimacije, mesto za pečat i potpis ovlašćenog lica,

- na četvrtoj strani: ime, ime oca i prezime taksi vozača, broj lične karte i JMBG i broj odobrenja za obavljanje delatnosti Agencije za privredne registre.

Član 14

Taksi prevoznik je dužan, da na osnovu rešenja o upisu radnje u registar radnji, odnosno privrednog društva u registar privrednih društva i priloženih dokaza o ispunjenosti uslova iz čl. 4-8. ove Odluke pribavi od Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja, taksi dozvolu vozila, taksi legitimaciju vozača, krovnu oznaku i nalepnicu.

Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja izdaje taksi dozvolu vozila, taksi legitimaciju vozača, krovnu oznaku i nalepnicu i vodi evidenciju o izdatim dozvolama.

Član 15

Taksi prevoznik je dužan da svaku promenu podataka koji se odnose na uslove za obavljanje taksi prevoza koji se unose u taksi dozvolu ili u taksi legitimaciju, prijavi Odeljenju nadležnom za poslove saobraćaja odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od dana nastale promene.

U slučaju privremenog ili trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, taksi prevoznik je dužan da u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre, Odeljenju nadležnom za poslove saobraćaja vrati taksi dozvolu, taksi legitimaciju, krovnu oznaku i nalepnicu.

Odeljenje je dužno da izda potvrdu da je taksi prevoznik vratio taksi dozvolu, taksi legitimaciju, krovnu oznaku i nalepnicu i da primerak potvrde dostavi Odeljenju za inspekcijske poslove.

Prilikom izdavanja i overe taksi dozvole, taksi prevoznik je dužan da plati godišnju naknadu za korišćenje taksi stanice, shodno iznosu utvrđenom važećom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

IV TAKSI STAJALIŠTE

Član 16

Taksi stajalište je uređena i obeležena saobraćajna površina, odnosno mesto za stajanje putničkih taksi - vozila za prijem i prevoz putnika i prtljaga.

Taksi stajalište mora biti obeleženo saobraćajnim znakovima.

Na taksi stajalištu obeležavaju se prostori (boksevi) za stajanje vozila.

Član 17

Taksi stajališta, način parkiranja i broj mesta za stajanje taksi vozila određuje Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja.

Član 18

Sva određena taksi stajališta, u okviru raspoloživog broja mesta, pod jednakim uslovima koriste svi taksi vozači.

Taksi vozač ne sme ostavljanjem vozila ili predmeta da zauzima mesta na taksi stajalištu i da na taj način onemogućava druge taksi vozače da koriste određena taksi stajališta.

Član 19

O obeležavanju taksi stajališta i postavljanju znakova stara se pravno lice kome je povereno održavanje ulica i drugih javnih površina.

O čišćenju taksi stajališta stara se pravno lice ili preduzetnik kome je povereno održavanje čistoće na javnim površinama.

V TAKSI PREVOZ

Član 20

Taksi vozač je obavezan da prihvati vožnju do zahtevanog odredišta sa taksi stajališta, odlaskom na adresu koju je odredio putnik nekim vidom telekomunikacione mreže i zaustavljanjem korisnika taksi usluge na javnoj saobraćajnoj površini, osim u slučajevima predviđenim članom 30. ove odluke

Član 21

Taksi vozač je dužan da vozilo na taksi stajalištu postavi prema redu dolaska, samo u okviru obeleženih mesta.

Za vreme stajanja na taksi stajalištu taksi vozač je dužan da bude u svom vozilu ili neposredno pored vozila.

Član 22

Taksi vozač je dužan da primi na prevoz svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta i prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Član 23

Taksi prevoz se započinje ulaskom putnika u vozilo, a taksi vozač je obavezan da po ulasku putnika uključi taksimetar.

Član 24

Taksi vozač je dužan da prevoz putnika obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Član 25

Taksi vozač je dužan da primi putnika i van taksi stajališta, na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, ako je slobodan.

Član 26

U toku vožnje taksi vozač može da primi na prevoz drugog putnika ukoliko se sa tim saglasi putnik koji je prevoz započeo.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo prevoz, nastavak vožnje smatra se započinjanjem taksi prevoza.

Član 27

Ako više putnika istovremeno koristi taksi prevoz do istog mesta opredeljenja, naknada za obavljeni taksi prevoz plaća se u iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 28

Kada taksi vozač koristi vozilo za lične potrebe, oznaka TAXI na krovu vozila mora biti uklonjena ili pokrivena.

U slučaju iz prethodnog stava, strogo je zabranjeno korišćenje taksi stajališta. Vozilo zatečeno na taksi stajalištu smatraće se da je neovlašćeno obavljalo taksi prevoz.

Član 29

Putničko vozilo za koje nije izdata taksi dozvola ne može da ima oznake "TAXI" ili bilo koje spoljno obeležje koje upućuje na taksi prevoz.

Član 30

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti:

1. deca do 10 godina starosti bez pratioca, osim ako je roditelj ili staratelj u sporazumu sa taksi vozačem poverio prevoz deteta do mesta opredeljenja,

tač. 2. i 3. (brisane)

4. posmrtni ostaci,

5. uginule životinje,

6. eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radio-aktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu.

Taksi vozilom mogu se, uz pristanak taksi vozača, prevoziti i kućni ljubimci.

Taksi prevoz može se odbiti licu pod dejstvom alkohola ili droge, licu obolelom od zarazne bolesti i licu koje svojom odećom može uprljati ili oštetiti unutrašnjost vozila.

Član 31

Taksi prevoznik je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom ili brkovima, da mu odeća bude čista).

Taksi prevoznik u toku rada ne sme biti odeven u trenericu, kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava, odnosno bez košulje ili majice, bez adekvatne obuće (cipela, patika ili sandala na nogama).

VI CENA ZA OBAVLJANJE PREVOZA

Član 32

Cenu usluge za obavljeni taksi prevoz čini zbir jediničnih cena za: start, pređeni kilometar, vreme čekanja po satu, dolazak na adresu po pozivu i prevoz prtljaga težine preko 30 kg po komadu, (o čemu se putnici obaveštavaju pre ulaska u taksi vozilo), procenat uvećanja od 10% za vožnju noću od 22 do 5 sati i vožnju nedeljom i praznikom od 0 do 24 sata, a prema utvrđenoj taksi tarifi.

Gradsko veće grada Kruševca posebnim rešenjem utvrđuje i usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada, na predlog Odeljenja nadležnog za poslove saobraćaja.

Na utvrđene cene iz stava 2. ovog člana prevoznici ne mogu davati popuste.

Član 33

Uslugu taksi prevoza u skladu sa cenovnikom iz člana 32. ove Odluke utvrđuje taksi prevoznik Cenovnikom, koji overava Odeljenje nadležno za poslove saobraćaja.

Naknada za prevoz naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu opredeljenja putnika.

Na zahtev putnika taksi vozač je dužan da izda račun o izvršenom prevozu i naplaćenoj usluzi koji mora da sadrži sledeće podatke:

- podatke o prevozniku (poslovno ime privrednog subjekta, kao ime i prezime taksi vozača),

- registarski broj vozila,

- datum i vreme vožnje,

- relaciju vožnje,

- iznos naknade za izvršenu uslugu i

- potpis i pečat.

U slučaju da taksi vozač, po zahtevu putnika, na kraju vožnje, ne izda račun iz stava 3. ovog člana, putnik nije u obavezi da plati cenu za obavljeni prevoz.

VII NADZOR

Član 34

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove, preko komunalnog inspektora i Komunalna policija Gradske uprave grada Kruševca preko komunalnog policajca.

Član 35

Komunalni inspektor ima pravo da, radi vršenja pregleda, na putu zaustavi taksi vozilo.

Zaustavljanje taksi vozila vrši se isticanjem saobraćajne tablice sa naznakom "zabrana saobraćaja u oba smera".

Član 36

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno taksi vozač zaposlen u privrednom društvu dužan je da inspektoru omogući neometano vršenje poslova, stavi na uvid potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i da postupi po nalogu inspektora.

Član 37

Inspektor je dužan da:

1. kontroliše da li se taksi prevoz vrši u skladu sa odredbama ove Odluke,

2. kontroliše da li taksi vozilo ispunjava propisane uslove,

3. kontroliše prevozne isprave i drugu dokumentaciju koja se odnosi na taksi prevoz,

4. utvrđuje identitet taksi vozila i taksi vozača.

U vršenju inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke inspektor je dužan i ovlašćen da:

1. naredi taksi prevozniku da u određenom roku otkloni uočene nedostatke i nepravilnosti u radu,

2. izda prekršajni nalog,

3. isključi putničko vozilo domaćeg prevoznika kojim se obavlja taksi prevoz protivno odredbama ove Odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 10 dana, a u slučaju ponovnog isključivanja istog vozila, u trajanju od 30 dana, o čemu je dužan da bez odlaganja obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova,

4. privremeno oduzme putničko vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, a koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja predviđenih ovom Odlukom, do pravnosnažnog okončanja prekršajnog postupka i izda potvrdu o oduzimanju putničkog vozila,

5. privremeno oduzme identifikacionu ispravu - taksi dozvolu do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste.

Član 38

Preduzetnik ili pravno lice, kome je u vršenju taksi prevoza isključeno vozilo dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Član 39

Ako inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora zatekne zaustavljeno vozilo na taksi stanici bez oznake TAXI postavljene na krovu vozila, ako se taksi vozač udalji duže od 15 minuta od taksi vozila koje je na taksi stanici, doneće rešenje kojim će naložiti da se vozilo ukloni u određenom roku koje se može odrediti i na minute.

Rešenje iz prethodnog stava se postavlja na vozilo i time se smatra da je dostava izvršena.

Ukoliko taksi vozač, ne postupi po rešenju iz stava 1. ovog člana, vozilo će biti uklonjeno o njegovom trošku, preko drugog lica, na lokaciju koja je utvrđena posebnim aktom ili Odlukom.

Član 40

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba nadležnom Ministarstvu u roku od 8 dana od dana dostavljanja.

Žalba izjavljena protiv rešenja inspektora iz st. 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 41

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom Odlukom;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 42

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako obavlja taksi prevoz vozilima koja ne ispunjavaju propisane uslove iz čl. 7. i 8. Odluke i nisu redovno održavana i kontrolisana,

2. Ako taksi vozač u pravnom licu ne ispunjava propisane uslove iz čl. 9. stav 2. i 3. Odluke,

3. Ako ne postupi u skladu sa odredbama čl. 15. stav 1. i 2. i 36. Odluke,

4. Ako ne uključi taksimetar po ulasku putnika u vozilo, naplatu prevoza ne izvrši u iznosu koji pokaže taksimetar i ne izda račun (suprotno čl. 23. i 33. Odluke),

5. Ako ne postupi u skladu sa odredbama čl. 14. st.1., čl. 18. st.2, čl. 21. st. 2, čl. 22, 24, 25, 26, 28, 29, 30. stav 1. i čl. 31. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice - taksi vozač kao i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. Ako obavlja delatnost suprotno čl. 5. Odluke,

2. Ako obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava propisane uslove iz čl. 7. Odluke,

3. Ako postupa protivno odredbama čl. 9. st. 3, čl. 12. st. 2, čl. 14. st. 1, čl. 15. st. 2, čl. 18. st. 2. i čl. 21. st. 2. Odluke.

4. Ako ne uključi taksimetar po ulasku putnika u vozilo, naplatu prevoza ne izvrši u iznosu koji pokaže taksimetar i ne izda račun (čl. 23. i 33. Odluke),

5. Ako ne postupi u skladu sa odredbama čl. 22, 24, 25, 26, 28, 29, 30. i 31. Odluke.

6. Ako ne postupi u skladu sa odredbom čl. 36. Odluke.

Član 44

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj lice koje obavlja taksi prevoz, a nije registrovan za obavljanje ove delatnosti (protivno članu 3. Odluke).

Član 45

(Brisan)

IX PRELAZNE ODREDBE

Član 46

Po donošenju Programa iz člana 4. ove Odluke, u roku od 15 dana Gradsko veće grada Kruševca formira stručnu Komisiju sačinjenu od 3 člana, koji imaju zamenike, a koja je dužna da u roku od 30 dana donese Pravilnik o kategorizaciji vozila i u roku od 60 dana od usvajanja Pravilnika izvrši kategorizaciju svih taksi vozila.

Izgled vozila za koje je izdata potvrda Komisije o kategorizaciji vozila o ispunjenosti uslova, mora se najkasnije do narednog podnošenja zahteva za izdavanje taksi dozvole za to vozilo uskladiti sa izgledom predviđenim Pravilnikom iz člana 8. st. 3. ove Odluke.

Za vozilo čiji izgled nije usklađen sa Pravilnikom ne može se izdati taksi dozvola.

Član 47

Postupak po prijavi za upis u registar za obavljanje taksi prevoza koji je započet, a nije završen do dana stupanja na snagu ove Odluke, nastaviće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 48

Gradonačelnik grada Kruševca imenuje Komisiju koja sprovodi postupak polaganja ispita o poznavanju grada Kruševca i propisa kojim se reguliše taksi-prevoz.

Ispitna komisija se sastoji od predsednika i dva člana, koji imaju zamenike, od kojih je jedan član i zamenik predstavnik MUP-a.

Gradonačelnik donosi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita, na predlog Komisije.

Član 49

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca", br. 12/08, 15/08, 3/09,11/09 i 8/2012).

Član 50

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Kruševca

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2016)

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Gradsko veće grada Kruševca dužno je da u roku od 60 dana od dana izrade Saobraćajno-tehničkih uslova donese Program kojim se definiše organizovanje auto-taksi prevoza kao i akte predviđene članom 4. ove Odluke.

Gradsko veće dužno je da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donese rešenje kojim se utvrđuje cena usluge za obavljeni taksi prevoz - taksi tarifa iz člana 32. ove Odluke.

Član 19

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost taksi prevoza dužni su da svoje poslovanje usklade sa Zakonom i odredbama ove Odluke u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 20

Taksi isprave - taksi dozvole i taksi legitimacije, važe do isteka roka na koji su izdate, a najduže do isteka roka u kome su pravna lica i preduzetnici dužni da usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona i ove Odluke.

Član 21

Ovlašćuje se Komisija za propise da utvrdi prečišćeni tekst Odluke o auto-taksi prevozu na teritoriji grada Kruševca.

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".