ODLUKA

O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 4/2015 i 23/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), kriterijumi i postupak za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, i postupak donošenja i poništaja rešenja o otuđenju i davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Grad Šabac stara se o racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta prema nameni zemljišta predviđenoj planskim dokumentom, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Građevinsko zemljište se otuđuje odnosno daje u zakup, radi izgradnje, po tržišnim uslovima.

Građevinsko zemljište se otuđuje radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom, na osnovu koga se izdaju lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola.

Građevinsko zemljište se daje u zakup radi izgradnje objekata za koje se izdaje privremena građevinska dozvola u skladu sa članom 147. Zakona o planiranju i izgradnji, u slučaju realizacije projekata od značaja za Republiku Srbiju, kao i radi postavljanja montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama (kiosci, letnje bašte, pokretni mobilijar, balon hala sportske namene, autobuska stajališta, objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata i plovećih postrojenja na vodnom zemljištu, a u skladu sa članom 146. Zakona o planiranju.

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta za postavljanje montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, radi izgradnje objekata za koje se izdaje privremena građevinska dozvola i u slučaju davanja zemljišta u zakup radi realizacije projekata od značaja za Republiku Srbiju, zaključuje se na određeno vreme, a najduže do 5 godina.

Član 3

Postojeće i planirane površine javne namene, ne mogu se otuđiti iz javne svojine.

II POSTUPAK OTUĐENJA I DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 4

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti namenjeni za trajnu upotrebu, u skladu sa zakonom.

Neizgrađeno zemljište, u smislu ove Odluke, je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, kao i zemljište na kome su izgrađeni objekti bez građevinske dozvole i privremeni objekti.

Uređeno zemljište je zemljište koje je u skladu sa planskim dokumentom opremljeno za građenje i korišćenje (izgrađen pristupni put, elektromreža, vodovodna i kanalizaciona mreža i obezbeđeni drugi uslovi).

Uređenim zemljištem, u smislu ove Odluke, smatra se i zemljište čije je komunalno opremanje predviđeno godišnjim ili petogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 5

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje ili daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima.

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim članom 100. Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 6

Javni oglas iz člana 5. ove odluke objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i u elektronskom obliku.

Član 7

Pod otuđenjem građevinskog zemljišta smatra se i razmena građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Šapca za građevinsko zemljište, objekte, stanove i poslovni prostor u javnoj, privatnoj i zadružnoj svojini.

Razmena se može izvršiti ukoliko je to u interesu nosioca javne svojine, odnosno ako se time obezbeđuju veći prihodi za nosioca prava javne svojine ili bolji uslovi za efikasno vršenje njegovih prava i dužnosti

Ako je ispunjen uslov iz prethodnog stava, nepokretnosti se razmenjuju po tržišnim uslovima, a u slučaju da je tržišna vrednost nepokretnosti u javnoj svojini veća od tržišne vrednosti nepokretnosti koja se Pribavlja u javnu svojinu na ime razmene, ugovara se doplata razlike u novcu, koja se mora uplatiti pre zaključenja ugovora iz člana 21.b ove odluke.

U slučaju razmene iz stava 1. ovog člana, ne sprovodi se postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom imajući u vidu pravnu prirodu instituta razmene.

Član 8

Postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom sprovodi Komisija, koju imenuje Skupština Grada Šapca (u daljem tekstu: Skupština Grada).

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja Odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Šapca.

U toku postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom, vodi se zapisnik.

Član 9

Rok za podnošenje prijava, odnosno prikupljanje ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Građevinsko zemljište se otuđuje, odnosno daje u zakup licu koje ponudi najveću cenu, odnosno zakupninu za to zemljište, koje se naknadno ne mogu umanjivati, pri čemu se pod umanjenjem cene ne smatra popust koji odobrava vlasnik građevinskog zemljišta u javnoj svojini za jednokratno plaćanje ponuđene cene.

Član 10

Rešenje o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi Gradonačelnik Grada Šapca (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se Gradskom javnom pravobranilaštvu i svim učesnicima u postupku.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana učesnik u postupku prikupljanja ponuda može da pokrene upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 11

Ugovor o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta zaključuje se između lica koje pribavlja građevinsko zemljište u svojinu, odnosno lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup, sa jedne strane i Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, sa druge strane, u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja iz člana 11. Odluke.

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno u zakup, ne zaključi ugovor u skladu sa stavom 1. ovog člana, Gradonačelnik će, na predlog Javnog preduzeća i Gradskog javnog pravobranioca, poništiti rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 12

Prikupljanje ponuda javnim oglasom.

Javni oglas, raspisan radi prikupljanja ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, sadrži:

1. podatke Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Šabac o građevinskom zemljištu koje se otuđuje, odnosno daje u zakup,

2. podatke iz planske dokumentacije o građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi,

3. podatke o uređenosti građevinskog zemljišta,

4. početnu naknadu za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine,

5. dužinu trajanja zakupa,

6. visinu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, rok i način plaćanja istog,

7. garantni iznos za učešće u postupku prikupljanja ponuda,

8. podatke o obaveznoj sadržini ponude,

9. obaveštenje o roku podnošenja prijava, i

10. mesto i vreme održavanja javnog otvaranja ponuda.

Garantni iznos iz stava 1. tačka 7. ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne naknade za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno početnog iznosa zakupnine.

Član 13

Ponuda iz člana 12. stav 1. tačka 10. sadrži:

1. iznos ponuđene naknade za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno iznos ponuđene zakupnine,

2. rok i način plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta,

3. za fizička lica: ime i prezime, jedinstven matični broj građana i adresu stanovanja,

4. za preduzetnike i pravna lica: naziv, odnosno poslovno ime, poreski identifikacioni broj i sedište.

Uz ponudu se dostavlja:

1. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu i uplaćenoj administrativnoj taksi,

2. uredno ovlašćenje za zastupanje,

3. fotokopija lične karte za fizička lica,

4. rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar za pravna lica i preduzetnike,

5. dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda i prema Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem.

Član 14

Ponuda se dostavlja Odeljenju za finansije Gradske uprave Grada Šapca u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom "ponuda za javni oglas".

Ponuđena naknada za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine mora da bude u dinarskom iznosu koji je isti ili veći od početnog iznosa iz javnog oglasa.

Neblagovremena ili neuredna ponuda se odbacuje.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Neuredna je ponuda:

1. podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive naznake iz stava 1. ovog člana,

2. koja ne sadrži podatke i uredna dokumenta iz člana 14. ove Odluke,

3. u kojoj ponuđena naknada za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine nije u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 15

Postupak javnog otvaranja ponuda počinje unošenjem podataka u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, ličnih podataka članova Komisije i podataka za građevinske parcele za koje su prikupljene ponude.

Neblagovremene ponude posebno se odvajaju i ne razmatraju, što se zapisnički konstatuje.

Ponude otvara predsednik Komisije i daje ih na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu svake ponude, i Komisija konstatuje da li su ponude uredne.

Postupak prikupljanja ponuda smatra se uspelim, ako je prispela najmanje jedna blagovremena i uredna ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi dva ili više učesnika koji ponude isti iznos naknade za otuđenje ili zakupnine, zemljište će se otuđiti odnosno dati u zakup tako što će se učesnicima dati mogućnost da se odmah pismeno izjasne i ponude novu naknadu za otuđenje odnosno zakupninu za zemljište koje se otuđuje ili daje u zakup.

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih prispelih ponuda.

Postupak javnog otvaranja ponuda je javan i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Ukoliko se na oglas ne prijavi ni jedan učesnik ili su ponude neuredne ili neblagovremene, postupak oglašavanja će se ponoviti.

Član 16

U slučaju ometanja rada Komisije u postupku javnog otvaranja ponuda, predsednik Komisije može da izrekne opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, udaljiće se iz prostorija u kojima Komisija zaseda.

Ako ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja, Komisija može da odluči da prekine postupak otvaranja ponuda.

U slučaju prekida iz stava 3. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljenjem pojedinih lica, ili prekidom postupka, unose se u zapisnik.

Član 17

Zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda potpisuju svi članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i prisutni podnosioci ponuda, odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana na zahtev prisutnih podnosioca ponuda, odnosno njihovih ovlašćenih zastupnika u zapisnik se mogu uneti eventualne primedbe na postupak javnog otvaranja.

Član 18

Komisija sačinjava izveštaj o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana i zapisnik iz člana 17. ove odluke dostavlja se Gradonačelniku i Javnom preduzeću.

Izveštaj sadrži:

1. podatke o javnom oglasu,

2. podatke o katastarskoj parceli koja je predmet javnog otvaranja ponuda,

3. broj prispelih ponuda za svaku građevinsku parcelu,

4. redosled podnosioca ponuda sa ponuđenim iznosima, za svaku građevinsku parcelu posebno,

5. predlog da se određene ponude odbace kao neuredne ili neblagovremene, i

6. podatke o najpovoljnijoj ponudi sa najvišom naknadom za zemljište koje se otuđuje ili daje u zakup,

7. predlog Gradonačelniku da donese rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke učesniku čija ponuda je najpovoljnija.

Član 19

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 18. ove odluke, Gradonačelnik donosi rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke i dostavlja ga svim učesnicima.

Po pravosnažnosti rešenja iz člana 10. stav 1. ove odluke zaključuje se ugovor između Javnog preduzeća i lica kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup, u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja o otuđenju ili davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Član 20

Neposredna pogodba

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučaju:

1. izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini,

2. ispravke granica susednih katastarskih parcela,

3. formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 70 Zakona,

4. otuđenja iz članom 99. stav 10. i 12. Zakona, odnosno davanja u zakup iz člana 86,

5. sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti kojoj je bilo predmet eksproprijacije, u skladu sa propisima o eksproprijaciji.

6. otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine i obeštećenja u skladu sa posebnim zakonom,

7. razmene građevinskog zemljišta.

Član 21

Postupak neposredne pogodbe sprovodi Odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Šapca, po zahtevu zainteresovanog lica.

Javno preduzeće, preko Gradskog javnog pravobranilaštva, inicira postupak za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

Gradonačelnik donosi rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

Član 21a

Ukoliko su ispunjeni uslovi propisani članom 7. ove Odluke, Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem Šabac, preko Gradskog pravobranilaštva, podnosi predlog za razmenu nepokretnosti Odeljenju za finansije Gradske uprave grada Šapca.

Po podnetom predlogu, Odeljenje za finansije sprovodi postupak, u kom utvrđuje ispunjenost Zakonom i ovom Odlukom propisanih uslova i daje predlog za donošenje rešenja o razmeni nepokretnosti.

Rešenje o razmeni nepokretnosti donosi Gradonačelnik.

Član 21b

Na osnovu rešenja Gradonačelnika, zaključuje se ugovor o razmeni između Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem i vlasnika nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu, u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja.

III NAKNADA ZA OTUĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I ZAKUPNINA

Član 22

Naknadu za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu plaća lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup u postupku utvrđenom ovom odlukom.

Početna naknada za otuđenje građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom ili neposrednom pogodbom radi izgradnje utvrđuje se u visini tržišne vrednosti građevinske parcele.

Tržišnu vrednost građevinskog zemljišta utvrđuje veštak građevinske struke za svaku građevinsku parcelu koja se otuđuje odnosno daje u zakup, izuzev za zemljište u Severozapadnoj radnoj zoni gde se tržišna vrednost određuje po jednom hektaru i iznosi 70.000 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan objavljivanja Oglasa.

Član 23

Za deo Severozapadne radne zone koji se prostire između vrha naselja "Triangl", ulice Severna transferzala 2, planirane trase izmeštanja Kočinog kanala i reke Save, gde je, zbog depresije zemljišta, potrebno uložiti sredstva za pripremanje građevinske parcele, naknada za otuđenje zemljišta će se utvrđivati na osnovu procene sudskog veštaka.

Član 24

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, dužno je da isplati utvrđenu naknadu za otuđenje građevinskog zemljišta pre zaključenja ugovora o otuđenju, osim za zemljište u Severozapadnoj radnoj zoni za koje naknadu za otuđenje može da plati u 24 mesečne rate, uz obavezno dostavljanje sredstava obezbeđenja:

1. neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, bez prigovora koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata i koja je izdata na rok koji mora biti duži tri meseca od dana dospeća poslednje rate ili

2. uspostavi hipoteku na objektu koji vredi najmanje 30% više od ukupnog iznosa nedospelih rata u korist jedinice lokalne samouprave

Lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup, zakupninu plaća u celosti pre zaključenja ugovora o zakupu.

IV PONIŠTAJ REŠENJA O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 25

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno u zakup, ne zaključi ugovor u roku od 30 dana od dana donošenja rešenja o otuđenju, odnosno o zakupu građevinskog zemljišta, Javno preduzeće pokrenuće postupak za poništaj rešenja o otuđenju, odnosno davanju u zakup zemljišta.

Rešenje o poništaju rešenja o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi Gradonačelnik.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime garantnog iznosa za učešće u postupku otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta.

V DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA POSTAVLJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

Član 26

Građevinsko zemljište može se dati u zakup na određeno vreme za postavljanje manjih montažnih objekata privrednog karaktera na površinama javne namene (kiosci, autobuska stajališta i drugi pokretni mobilijar), najduže do pet godina.

Obaveza je vlasnika privremenog objekta da isti i pre isteka roka ukloni bez naknade, ako se zemljište na kojem se nalazi privodi nameni.

Član 27

Mesta i uslovi za postavljanje montažnih objekata privremenog karaktera na javnim površinama koje se daju u zakup, definišu se Programom za postavljanje privremenih objekata na području Grada Šapca.

Za postavljanje reklamnih panoa vlasnici plaćaju zakupninu u iznosu od 14 dinara dnevno po 1 m2 reklamnog panoa.

Član 28

Zakup građevinskog zemljišta iz člana 26. ove odluke prestaje istekom ugovorenog roka.

Član 29

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta ("Sl. list grada Šapca" broj 6/2010).

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 23/2015)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Šapca".