PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU USLOVA I POSTUPKA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA KORIŠĆENJE NARODNE KUHINJE U ORGANIZACIJI CRVENOG KRSTA ZRENJANIN I GRADA ZRENJANINA U PERIODU OD 21.11.2016. DO 21.05.2017. GODINE

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 26/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje način rada Narodne kuhinje u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin, utvrđuju se uslovi i postupak za ostvarivanje prava na korišćenje usluge ovog vida narodne kuhinje na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Narodna kuhinja u organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin i grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Narodna kuhinja Crvenog krsta) se formira u cilju socijalne zaštite i socijalne sigurnosti najugroženijih građana grada Zrenjanina koji se nalaze na evidenciji Kancelarije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina, a na osnovu poziva za saradnju broj 300/1 od 11. avgusta 2016. godine.

Član 3

Pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje Crvenog krsta imaju lica koja se nalaze na evidenciji Kancelarije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina, a koja ne koriste ovaj vid usluge socijalne zaštite po osnovu rešenja Centra za socijalni rad grada Zrenjanina koju već finansira grad Zrenjanin iz kategorije:

- višečlane socijalno ugrožene porodice sa maloletnom decom;

- jednoroditeljske porodice sa maloletnom decom;

- socijalno ugrožene porodice sa članovima koji imaju telesni invaliditet ili smetnje u razvoju;

- porodica gde su oba roditelja ostala bez zaposlenja ili su i dalje u radnom odnosu, ali ne ostvaruju prihode;

- porodice koje su u stanje socijalne ugroženosti došle zbog odliva egzistencijalnih sredstava na medicinske terapije i lekove, kao i deca i pojedinci kojima je zbog terapije koju primaju potrebna pojačana ishrana;

- socijalno ugrožena samohrana staračka domaćinstva;

- lica nesposobna za rad;

- druga lica za koje Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva oceni da spadaju u kategoriju socijalno najugroženijih građana grada Zrenjanina.

Član 4

Pravo na uslugu Narodne kuhinje Crvenog krsta ne može ostvariti pojedinac ili član porodice:

- koji je zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju;

- koji je sposoban za rad, a odbio je ponuđeno zaposlenje ili radno angažovanje na poslovima društveno korisnog rada radi ostvarivanja jednokratne pomoći u naturi

- kome je radni odnos prestao njegovom voljom, njegovom saglasnošću ili krivicom, s tim da od prestanka radnog odnosa nije proteklo dve godine, ili da po prestanku radnog odnosa nije nastupila nesposobnost za rad.

Član 5

Porodicom u smislu ovog Pravilnika smatraju se supružnici i vanbračni partneri, jednoroditeljske porodice, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, usvojenik i lice pod starateljstvom, kao i krvni srodnici do drugog stepena srodstva pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 6

Nesposobni za rad u pogledu ostvarivanja prava na uslugu Narodne kuhinje Crvenog krsta su:

- žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina života;

- lice potpuno nesposobno za rad, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;

- majke sa decom do prve godine života;

- majke koje bi, da su u radnom odnosu mogle da ostvare pravo na produženo bolovanje radi posebne nege deteta;

- majke u jednoroditeljskim porodicama sa detetom sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju;

- teško bolesna lica,

- samohrani roditelj sa decom do tri godine života.

Član 7

O priznavanju prava na uslugu Narodne kuhinje Crvenog krsta u prvostepenom postupku odlučuje rešenjem Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina po službenoj dužnosti sa liste evidentiranih lica Kancelarije, ili po osnovu zahteva stranke.

Član 8

Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina će rešavajući u prvom stepenu primenjivati odredbe Zakona o opštem upravnom postupku i odredbe ovog Pravilnika koristeći metode stručnog rada i tumačenja navedenih propisa.

Rešenje o priznanju prava na korišćenje usluge Narodne kuhinje Crvenog krsta se utvrđuje na vremenski period za koji se Pravilnik donosi.

Član 9

Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina će korisnicima kojima je rešenjem priznato pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje Crvenog krsta, pored rešenja izdavati i potvrdu o stečenom pravu, na osnovu koje će se korisnik u Crvenom krstu Zrenjanin identifikovati kao korisnik usluge Narodne kuhinje Crvenog krsta.

Crveni krst Zrenjanin će tokom trajanja prava na uslugu Narodne kuhinje, pratiti realizaciju ove usluge, i ukazivaće Kancelariji za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva na eventualne promene činjeničnog stanja.

Član 10

Protiv rešenja Kancelarije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina o priznavanju prava na korišćenje usluge Narodne kuhinje Crvenog krsta može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Zrenjanina u roku od 15 dana od dana uručenja rešenja.

Član 11

Raspodelu i distribuciju toplih obroka vršiće Crveni krst Zrenjanin na osnovu kućnog reda Narodne kuhinje u distributivnom centru koji je oformljen za tu namenu.

Topli obroci iz stava 1. ovog člana moraju ispunjavati kriterijume kvaliteta koje je propisala Međunarodna organizacija Crvenog krsta.

Član 12

Pripremu toplih obroka vršiće pravno lice, ili preduzetnik koji u postupku javne nabavke bude izabran.

Postupak pripreme konkursne dokumentacije, raspis za dostavu ponuda i odabir najpovoljnije ponude vršiće Odsek za javne nabavke grada Zrenjanina, a na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

Član 13

Pojedinac ili porodica kojima se rešenjem prizna pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje dužni su:

1. da u slučaju promene imovnog i ekonomskog stanja, ili zaposlenja, obaveste Kancelariju za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina u roku od 15 dana, od dana kada je promena nastupila;

2. da u slučaju da nisu u mogućnosti da preuzmu obrok za određene dane ili će promeniti mesto boravka o tome obaveste distributere Crvenog krsta ili Kancelariju za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina;

3. da se pridržavaju kućnog reda rada Narodne kuhinje i

4. da se legitimišu prilikom preuzimanja obroka.

Član 14

U slučaju da pojedinac grubo prekrši pravila propisana članom 13. ovog Pravilnika ili zloupotrebi priznato mu pravo na korišćenje usluge Narodne kuhinje (nenamensko korišćenje ili prodaja obroka, ustupanje priznatog prava trećem licu, neredovno preuzimanje obroka...) Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva grada Zrenjanina mu rešenjem može oduzeti priznato pravo i rešenjem isto pravo dodeliti drugom pojedincu ili porodici sa liste čekanja.

Član 15

Sredstva za finansiranje pripreme toplih obroka Narodne kuhinje Crvenog krsta se obezbeđuju iz Budžeta grada Zrenjanina donacije Crvenog krsta Srbije i drugih donatora.

Član 16

Odnosi između Organizacije Crvenog krsta Zrenjanin i grada Zrenjanina u pogledu međusobnih prava, obaveza, broja obroka i vremenski period u kojima će se deliti, i finansiranje, regulisaće se će se ugovorom između grada Zrenjanina i Crvenog krsta Zrenjanin.

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".