PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PRAVA NA JEDNOKRATNU POMOĆ U NATURI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 26/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o utvrđivanju prava na jednokratnu pomoć u naturi Grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Pravilnik) regulišu se oblici, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi.

Član 2

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi mogu ostvariti pojedinac ili porodica, u kojima jedan ili oba supružnika/vanbračna partnera imaju prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina duže od godinu dana.

Porodicom u smislu ovog Pravilnika smatraju se supružnici i vanbračni partneri, jednoroditeljske porodice, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, usvojenik i lice pod starateljstvom, kao i krvni srodnici do drugog stepena srodstva pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 3

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi imaju pojedinac ili porodica koji se iznenada, ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe koju ne mogu samostalno prevazići.

Pojedinac ili porodica (u daljem tekstu: Korisnik) koji ostvare pravo na jednokratnu pomoć u naturi, ovo pravo ostvaruju po osnovu angažovanja na društveno korisnom radu radno sposobnih članova porodice, sem u slučajevima predviđenim članom 9. ovog Pravilnika.

Ostvarivanjem prava na jednokratnu pomoć u naturi radnim angažovanjem na društveno korisnom radu, ne zadire se u stečena prava i usluge socijalne zaštite predviđene važećim zakonima, pravilnicima i Odlukom o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina.

Član 4

Oblici jednokratne pomoći u naturi su:

- namenski paketi ili bonovi - koji mogu da sadrže osnovne životne namirnice, ogrev, sredstva za higijenu, udžbenike i školski pribor, lekove i garderobu i dr.

Nabavka namirnica i sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu ugovora koji grad Zrenjanin sklapa sa najpovoljnijim ponuđačima, u skladu sa zakonom.

II PRAVA, NAČIN, KRITERIJUMI I POSTUPAK ZA UTVRĐIVANJE PRAVA NA JEDNOKRATNU POMOĆ U NATURI

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti grada Zrenjanina, Komisiji za utvrđivanje ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi (u daljem tekstu: Komisija), u pisanoj formi na propisanom obrascu.

O pravu na jednokratnu pomoć u naturi odlučuje Odeljenje za društvene delatnosti grada Zrenjanina - Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva, na osnovu Mišljenja Komisije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi imenuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Član 6

Zahtev za utvrđivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi mora da sadrži sve neophodne lične podatke, adresu za prijem pošte, kao i izjavu korisnika o odgovornosti za tačnost i valjanost podataka.

Član 7

Kriterijumi i potrebna dokumentacija na osnovu kojih Komisija donosi Mišljenje su:

1. za korisnike novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka

- zahtev,

- rešenje o utvrđenom pravu na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak

- uverenje o prebivalištu

2. za lica koja nemaju utvrđeno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak za utvrđivanje porodičnog, materijalnog i zdravstvenog statusa, kao i utvrđivanja uslova u kojima podnosilac zahteva živi uz zahtev potrebno je priložiti i:

- izvode iz matičnih knjiga rođenih za sve članove zajedničkog domaćinstva

- presuda o razvodu braka ukoliko je brak razveden i odluka suda o samostalnom vršenju roditeljskog prava ukoliko brak nije razveden

- dokaz o prihodima u porodici (uverenje o primanjima za prethodna tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva, uverenje PIO fonda za prethodna tri meseca)

- uverenje iz katastra za sve članove zajedničkog domaćinstva

- potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje za sve radno sposobne članove zajedničkog domaćinstva

- fotokopija zdravstvene knjižice

- ukoliko porodica u zajedničkom domaćinstvu ima člana sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju potrebno je da se podnese jedan od dokumenata: Rešenje o utvrđenom stepenu invaliditeta, ranija rešenja o kategorizaciji, Mišljenje Interresorne komisije, Rešenje o naknadi za pomoć i negu deteta, Dodatak za negu i pomoć drugog lica, ili drugi zvanični dokumenti na osnovu kojih se sa sigurnošću i nedvosmisleno može ustanoviti ispunjenost ovog uslova

- uverenje o prebivalištu.

Član 8

Na osnovu Mišljenja Komisije, Odeljenje za društvene delatnosti - Kancelarija za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva donosi Rešenje o priznavanju prava na jednokratnu pomoć u naturi, kao i upućivanju na društveno korisni rad u određenom broju radnih sati, ili priznavanju ovog prava uz oslobođenje od društveno korisnog rada lica kojima se ovo pravo priznaje.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od prijema rešenja.

O žalbi iz stava 2. ovog člana odlučuje Gradsko veće grada Zrenjanina u roku od 30 dana od dana podnošenja žalbe.

Član 9

Lica koji se oslobađaju obaveze obavljanja društveno korisnog rada su:

- žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina života;

- lice potpuno nesposobno za rad, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- majke sa decom do prve godine života,

- majke koje bi, da su u radnom odnosu mogle da ostvare pravo na produženo bolovanje radi posebne nege deteta;

- majke u jednoroditeljskim porodicama sa detetom sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju;

- teško bolesna lica,

- samohrani roditelj sa decom do tri godine života.

Član 10

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi, radno sposobni pojedinci, odnosno porodice koje imaju jednog ili više radno sposobnih članova, mogu ostvariti ovo pravo na osnovu prethodno obavljenog društveno korisnog rada.

Ukoliko korisnik iz neopravdanih razloga ne izvrši obavezu društveno korisnog rada, ne može ostvariti pravo na jednokratnu pomoć u naturi u narednih godinu dana.

Član 11

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi korisnik može ostvariti više puta u toku jedne kalendarske godine, a u skladu sa procenom komisije.

Procena će se vršiti na osnovu stvarne potrebe i stepena ugroženosti korisnika, kao i na osnovu prethodnog kvaliteta angažovanja na obavljanju društveno korisnom radu.

Član 12

Postupak upućivanja radno sposobnih lica na obavljanje društveno korisnog rada kao i njegovo vrednovanje biće regulisano Ugovorom između grada Zrenjanina i institucija, ustanova ili drugim pravnim licima kod kojih će se društveno koristan rad obavljati.

Član 13

Vrednost jednog sata društveno korisnog rada usklađena je sa vrednošću minimalne neto zarade po radnom času u Republici Srbiji.

III OBAVEZE LICA KOJA OBAVLJAJU DRUŠTVENO KORISNI RAD

Član 14

Sva lica koja budu vršila društveno koristan rad, su dužna da se ponašaju u skladu sa pravnim aktima i radnom disciplinom ustanove, organizacije odnosno pravnog lica u kojoj taj rad vrše, u suprotnom gubi se pravo na jednokratnu pomoć u naturi.

Član 15

Korisnik je dužan da prijavi Komisiji, svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava najkasnije u roku od 15 dana od nastale promene.

Član 16

Korisnik prava iz ovog Pravilnika koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak prava, ostvario pravo na jednokratnu pomoć u naturi finansiranu od strane grada Zrenjanina dužan je da nadoknadi štetu u skladu sa zakonom.

Član 17

Svaka zloupotreba prava je kažnjiva u skladu sa zakonom.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 18

Sredstva za finansiranje prava i pružanje usluga iz ovog Pravilnika obezbeđuju se u budžetu Grada Zrenjanina i iz drugih izvora u skladu sa zakonima.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 19

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".