ODLUKA
O BROJU I SASTAVU ČLANOVA UPRAVNOG I NADZORNOG ODBORA U USTANOVAMA KULTURE ČIJI JE OSNIVAČ GRAD ŠABAC

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 24/2016)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se broj članova i sastav upravnog i nadzornog odbora u ustanovama kulture čiji je osnivač grad Šabac (u daljem tekstu: ustanove).

Član 2

Upravni odbor ustanove imenuje i razrešava Skupština grada Šapca na period od četiri godine.

Upravni odbor ima pet članova od kojih su četiri člana predstavnici osnivača a jedan član je predstavnik zaposlenih.

Članovi upravnog odbora imenuju se iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti i mogu biti imenovani najviše dva puta.

Predsednika upravnog odbora imenuje osnivač iz reda članova upravnog odbora.

Član 3

Član upravnog odbora iz reda zaposlenih imenuje se na predlog reprezentativnog sindikata ustanove, a ukoliko ne postoji reprezentativni sindikat na predlog većine zaposlenih.

Član upravnog odbora iz reda zaposlenih mora da bude iz reda nosilaca osnovne tj. programske delatnosti.

Član 4

Članove nadzornog odbora ustanove imenuje i razrešava Skupština grada Šapca na period od četiri godine.

Nadzorni obor ima tri člana od kojih su dva člana predstavnici osnivača, a jedan član je predstavnik zaposlenih.

Član nadzornog odbora iz reda zaposlenih imenuje se na predlog reprezentativnog sindikata ustanove, a ukoliko ne postoji reprezentativni sindikat, na predlog većine zaposlenih.

Član 5

Sastav upravnog i nadzornog odbora treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Član 6

Predsedniku i članovima upravnog odbora i nadzornog odbora može pripadati naknada za rad po uslovima i prema merilima utvrđenim aktom osnivača.

Član 7

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe:

- Odluka o obrazovanju, broju članova i sastavu Upravnog i Nadzornog odbora u Domu kulture "Vera Blagojević" u Šapcu ("Sl. list opštine Šabac", broj 26/2001, 16/93, 7/97 i 4/01),

- Odluka o obrazovanju, broju članova i sastavu Upravnog i Nadzornog odbora u Narodnom pozorištu "Ljubiša Jovanović" u Šapcu ("Sl. list opštine Šabac", broj 26/91),

- Odluka o obrazovanju, broju članova i sastavu Upravnog odbora i Nadzornog odbora u Narodnoj biblioteci "Žika Popović" u Šapcu ("Sl. list opštine Šabac", broj 26/91),

- Odluka o obrazovanju, broju članova i sastavu Upravnog odbora i Nadzornog odbora u Narodnom muzeju u Šapcu ("Sl. list opštine Šabac", broj 26/91) i

- Odluka o obrazovanju, broju članova i sastavu Upravnog odbora i Nadzornog odbora u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu ("Sl. list opštine Šabac", broj 26/91).

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".