PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA MERA KARANTINA I USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI OBJEKTI ZA TU NAMENU

("Sl. glasnik RS", br. 90/2016)

1. Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju bliži uslovi i način sprovođenja mera karantina, dužina trajanja kao i uslovi koje moraju ispunjavati objekti za tu namenu.

2. Uslovi i način određivanja mere karantina

Član 2

Karantin je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i utvrđuju obavezni zdravstveni pregledi zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima obolelim ili sa licem za koje postoji sumnja da je obolelo od: kuge, velikih boginja i virusnih hemoragijskih groznica (izuzev hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom), SARS-a, tokom perioda zaraznosti, uz ograničenje slobode kretanja, u skladu sa zakonom.

U slučaju pojave druge zarazne bolesti, za koju ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u (daljem tekstu: Komisija), utvrdi da predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva Republike Srbije, takođe se određuje i sprovodi mera karantina, u skladu sa zakonom.

Mera karantina ima za cilj da se tokom perioda inkubacije spreči širenje bolesti sa lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u direktnom kontaktu sa obolelim licem ili sa licem za koje postoji sumnja da je obolelo od zarazne bolesti iz stava 1. ovog člana, tokom perioda zaraznosti.

Član 3

Transport, odnosno prevoz lica do objekta određenog za potrebe karantina, obezbeđuje se sanitetskim vozilom.

O broju lica koja su stavljena u karantin, obaveštava se institut, odnosno zavod za javno zdravlje, prema mestu boravka tih lica, odnosno Zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike (u daljem tekstu: Zavod).

Lica kojima je naređena mera karantina dužna su da se pridržavaju naređenja pod pretnjom prinudnog stavljanja u karantin, u skladu sa zakonom.

Član 4

Mera karantina sprovodi se u objektima koji ispunjavaju propisane sanitarno-higijenske i epidemiološke uslove, kao i uslove brze i stalne komunikacije (telefon, faks, elektronska komunikacija, dostupnost saobraćajnicama).

Sanitarno-higijenski i epidemiološki uslovi iz stava 1. ovog člana, podrazumevaju snabdevenost zdravstveno ispravnom vodom za piće i higijenske potrebe, higijenski način dispozicije čvrstog i tečnog otpada, mogućnost prirodne i veštačke ventilacije i potrebna temperatura vazduha, postojanje više ulaza u objekat radi izbegavanja ukrštanja puteva čisto-prljavo.

Objekat za sprovođenje mera karantina iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži:

1) prijemni deo sa sanitarnim propusnikom;

2) prostor za boravak lica u karantinu sa zasebnim sanitarnim čvorom;

3) prostor za boravak medicinskog osoblja sa zasebnim sanitarnim čvorom;

4) prostor za izolaciju lica sa sumnjom na pojavu bolesti do organizovanja transporta u zdravstvenu ustanovu za bolničko lečenje lica obolelih od zaraznih bolesti;

5) prostor za boravak lica zaduženih za obezbeđenje objekta izvan prostorija za boravak lica pod pojačanim zdravstvenim nadzorom;

6) priručnu apoteku;

7) ambulantu sa neophodnom opremom i lekovima;

8) priručnu laboratoriju;

9) prostoriju priručne kuhinje sa prostorom za odlaganje i pakovanje upotrebljenog kuhinjskog posuđa i pribora za jednokratnu upotrebu;

10) prostoriju za trijažu i odlaganje prljavog veša;

11) prostoriju za odlaganje čistog veša;

12) prostoriju za smeštaj zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava;

13) prostoriju za bezbedno odlaganje infektivnog otpada;

14) prostoriju za lica na održavanju higijene sa posebnim sanitarnim čvorom i odvojenim prostorom za smeštaj sredstava, opreme i pribora za higijenu.

Ispunjenost sanitarno-higijenskih i epidemioloških uslova objekta za karantin, utvrđuje sanitarni inspektor, u sladu sa zakonom.

Član 5

Zdravstveni nadzor nad licima u karantinu vrši nadležni zavod odnosno institut za javno zdravlje, kao i medicinski tim koji boravi u karantinu.

Potreban broj i sastav medicinskog tima i opreme zavisi od broja lica kojima je naređena mera karantina.

Medicinski tim i lica na održavanju higijene koji borave u karantinu, kao i oprema obezbeđuje se iz zdravstvene ustanove iz Plana mreže u kojoj se obavlja zdravstvena delatnost, na teritoriju opštine na kojoj se nalazi objekat koji je Vlada svojim aktom odredila za sprovođenje mera karantina.

Koordinaciju rada i nadzor nad karantinom vrši epidemiološka služba zavoda, odnosno instituta za javno zdravlje na teritoriji za koju su osnovani.

3. Uslovi i način stavljanja lica pod zdravstveni nadzor

Član 6

Zdravstveni nadzor predstavlja meru koja se sprovodi u cilju praćenja zdravstvenog stanja lica koja dolaze iz zemalja u kojima ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica (izuzev hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom) malarije i/ili drugih oboljenja koja predstavljaju pretnju po međunarodno javno zdravlje ili postoji epidemija i rizik od oboljevanja od zaraznih bolesti koje se mogu uneti u zemlju i koje mogu ugroziti zdravlje stanovništva Republike Srbije.

Zdravstveni nadzor se sprovodi nad licima koja dolaze direktno, ili preko drugih zemalja, iz zemalja u kojima ima zaraznih bolesti iz stava 1. ovog člana, radi uočavanja prvih simptoma bolesti i preduzimanja zdravstvenih mera u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Član 7

Zdravstveni nadzor može se, u skladu sa zakonom i u skladu sa odredbama Međunarodnog zdravstvenog pravilnika, odrediti i za lica koja dolaze iz zemalja u kojima se organizuju skupovi koji su od strane Svetske zdravstvene organizacije procenjeni kao skupovi visokog epidemiološkog rizika.

Član 8

Lice pod zdravstvenim nadzorom mora pružiti istinite i potpune podatke o svom zdravstvenom stanju i pridržavati se naloga doktora medicine.

Član 9

Dužinu trajanja mera zdravstvenog nadzora, određuje Zavod na osnovu mišljenja Komisije, a sprovodi se u trajanju maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti, navedene u članu 6. stav 1. ovog pravilnika.

4. Završne odredbe

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima i načinu određivanja mere karantina, odnosno stavljanja lica pod zdravstveni nadzor ("Službeni glasnik RS", broj 18/15).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".