ODLUKA
O STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 12/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se pravo javne svojine Grada Požarevca na određenim stvarima, namena, način i uslovi korišćenja stvari u javnoj svojini Grada Požarevca.

Član 2

U javnoj svojini Grada Požarevca su: građevinsko zemljište; poslovne zgrade; poslovne prostorije; stanovi; nekategorisani putevi, opštinski putevi i ulice; površine javne namene; vodovodne, kanalizacione i toplifikacione mreže na teritoriji Grada Požarevca; pokretne stvari i ulaganja u kapital javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Požarevac.

Član 3

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Grada Požarevca, pribavlja se i otuđuje po odredbama zakona i podzakonskih propisa i posebne odluke Skupštine Grada Požarevca.

Član 4

Poslovne zgrade, poslovne prostorije, stanovi, garažna mesta i površine javne namene koje ne služe neposrednom izvršenju nadležnosti Grada Požarevca, kao nosiocu prava javne svojine, mogu se dati na korišćenje, odnosno u zakup radi ostvarivanja prihoda davanjem u zakup.

Član 5

Grad Požarevac može dati na upravljanje i korišćenje Gradskoj opštini Kostolac, mesnim zajednicama i ustanovama čiji je osnivač Grad Požarevac. poslovne zgrade i poslovne prostorije iz člana 4. ove odluke, a koje neposredno ne služe izvršavanju nadležnosti Grada Požarevca.

O davanju na upravljanje i korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija odlučuje Skupština Grada Požarevca svojom odlukom, na osnovu koje se zaključuje korisnički ugovor.

Nadležnost, postupak i uslovi davanja u zakup poslovnih prostorija u situacijama kada je zakupodavac Grad Požareva ili korisnik stava 1. ovog člana, propisani su posebnom odlukom Skupštine Grada Požarevca.

Član 6

Postupak dodele stanova na korišćenje, u zavisnosti od kategorije stana, sprovodi Komisija za stambena pitanja Skupštine Grada Požarevca i posebne komisije, na osnovu zakonskih i podzakonskih propisa i po odredbama odluke Skupštine Grada Požarevca.

Član 7

Grad Požarevac kao nosilac prava javne svojine na nekategorisanim putevima, opštinskim putevima i ulicama na teritoriji Grada Požarevca, poveravanje poslova upravljanja i održavanja istih propisuje posebnom odlukom Skupštine Grada Požarevca.

Član 8

Površine javne namene na teritoriji Grada Požarevca je prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene, kao i površine koje su u funkciji javne namene.

Uređenje i uslovi i način korišćenja površina javne namene uređuju se posebnim odlukama Skupštine Grada Požarevca.

Član 9

Grad Požarevac kao nosilac javne svojina vodovodne, kanalizacione i toplifikacione mreže na teritoriji Grada Požarevca, upravljanje i održavanje istih poverava javnom preduzeću koje je Grad Požarevac osnovao za obavljanje određene komunalne delatnosti od opšteg interesa na svojoj teritoriji.

Poveravanje poslova upravljanja, korišćenja i održavanja mreža iz stava 1. ove odluke, reguliše se odlukama Skupštine Grada Požarevca.

Član 10

Pribavljanje pokretnih stvari u javnu svojini Grada Požarevca vrši se po odredbama zakona koji reguliše javne nabavke.

Otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada Požarevca vrši se po propisima Skupštine Grada Požarevca.

Član 11

Grad Požarevac po osnovu ulaganja u kapital javnog preduzeća čiji je osnivač, stiče pravo udela

Visina ulaganja i pravo udela u kapital, regulišu se osnivačkim aktom javnog preduzeća.

Član 12

Gradska uprava Grada Požarevca vodi evidenciju o stanju, vrednosti i kretanju stvari u javnoj svojini Grada Požarevca, u skladu sa zakonskim propisima.

Posebnu evidenciju o nepokretnostima u javnoj svojini Grada Požarevca, vodi Gradska uprava Grada Požarevca.

Član 13

Javna preduzeća, ustanove, Gradska opština Kostolac i mesne zajednice, osnovani od strane Grada Požarevca, vode evidenciju o nepokretnostima u javnoj svojini Grada Požarevca koje koriste.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".