NAREDBA
O SPROVOĐENJU AKTIVNOSTI OPŠTINSKIH ŠTABOVA I KRIZNIH TIMOVA ZA VANREDNE SITUACIJE U ZIMSKIM USLOVIMA U SEZONI 2016/2017.

("Sl. list grada Beograda", br. 103/2016)

1. Opštinski štab za vanredne situacije (u daljem tekstu: opštinski štab) se obavezuje da angažuje dve radne mašine sa gumenim raonicima u zimskim uslovima (snežne padavine, zavejavanje usled dejstva vetra, poledice na javnoj površini usled niske temperature ili pojave ledene kiše), a po posebnom nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: Gradski štab).

2. Komandanti Opštinskih štabova i rukovodioci kriznih timova u vanrednim situacijama pravnih subjekata čiji je osnivač Grad Beograd i gradske opštine, doneće naredbu o organizaciji poslova u zimskim uslovima, u skladu sa aktima Gradskog štaba.

Radi preduzimanja preventivnih mera, opštinski štab i krizni tim realizovaće sledeće aktivnosti:

a) izvršiti procenu ugroženosti sa aspekta zdravstvene zaštite, količinama potrebnih osnovnih životnih namirnica i lekova,

b) broj ugroženih staračkih domaćinstava, naročito po seoskim mesnim zajednicama i brdsko planinskim područjima, kao i mogućnost privremenog smeštaja pojedinih staračkih domaćinstava,

v) sagledati potrebne količine stočne hrane, obezbeđenost iste, način raspodele i transporta u zimskim uslovima,

g) za normalno funkcionisanje u uslovima veće količine snežnih padavina i nailaska hladnog talasa, sagledati nivo planiranja teške mehanizacije, obezbeđenje hrane i lekova, ogreva, energenata za grejanje i pogonskog goriva za vitalne javne i infrastrukturne sisteme,

d) ostvariti komunikaciju sa organizacijom Crveni krst Srbije u cilju sagledavanja njihovih mogućnosti pružanja pomoći ugroženom stanovništvu na nepristupačnim terenima i dogovoriti zajedničko delovanje.

3. Za potrebe čišćenja snega i leda opštinski štab mora da angažuje zaposlene iz svog delokruga rada i 50 ljudi preko omladinskih zadruga, kojima rukovodi za vreme aktivnosti, a sve po nalogu Gradskog štaba.

4. Opštinski štab je dužan da dostavi tačan i dopunjen spisak površina koje čisti u zimskim uslovima mehanizacijom i ljudstvom iz tač. 1. i 2. ove Naredbe do 10. novembra 2016. godine.

5. U pogledu alata opštinski štab je u obavezi da obezbedi po 100 komada lopata, 100 komada lopata za sneg i 100 komada razbijača za led, a pravni subjekti potreban alat za rad jedinica civilne zaštite opšte namene.

6. Akciju raspodele soli opštinski štab je dužan da sprovede pre nastanka zimskih uslova, a najkasnije do 5. decembra 2016. godine.

7. Opštinski štab mora blagovremeno informisati građane o svim aktivnostima Gradskog štaba i opštinskog štaba.

8. Opštinski štab se obavezuje da definiše koordinirajuće lice dok traju aktivnosti u zimskim uslovima prema dinamici koju utvrdi Gradski štab.

9. Sve aktivnosti opštinskih štabova i kriznih timova su u obavezi da realizuju u koordinaciji sa Gradskim štabom.

10. Donešena akta, definisane zadatke i potrebne informacije sa održanih sednica Gradskog štaba, opštinski štabovi su dužni da upoznaju pravne subjekte čiji su osnivači i definišu dalje zadatke.

11. Sekretarijat za zdravstvo upoznaje i definiše dalje zadatke zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu definiše dalje zadatke predškolskim i školskim institucijama čiji je osnivač Grad Beograd.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu upoznaje i definiše dalje zadatke centrima za socijalnu zaštitu.

12. Sekretarijat za inspekcijske poslove, komunalne inspekcije, Komunalna policija i inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, izvršiće pripremne radnje za kontrolu očišćenosti javnih površina i površina u čijoj je nadležnost pravnih subjekata od snežnog pokrivača i leda.

13. Izveštaje o pripremljenosti subjekti Grada Beograda za zimsku sezonu 2016/2017. godine dostaviće direktoru Službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima i rukovodiocu stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od snežnih mećava, nanosa i poledica u Gradskom štabu, do 10. novembra 2016. godine.

Direktor Službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima i rukovodilac stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od snežnih mećava, nanosa i poledica u Gradskom štabu, izradiće Operativni plan zimske službe za zimsku sezonu 2016/2017. godine do 15. novembra 2016. godine, i dostaviće jedan primerak izrađenog plana nadležnoj Upravi, članovima Gradskog štaba, opštinskim štabovima i kriznim timovima pravnih subjekata čiji je osnivač Grad Beograd.

Za izradu Operativnog plana zimske službe po potrebi angažovati stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od snežnih mećava, nanosa i poledica u Gradskom štabu.

14. Pravni subjekti čiji je osnivač Grad Beograd, u skladu sa Zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda, a u vezi obrazovanja jedinica civilne zaštite opšte namene u subjektima Grada Beograda (Zaključak Gradskog štaba G-broj 82-1195/2016 od 19. februara 2016. godine), izvršiće pripremu jedinica civilne zaštite opšte namene, koje se mogu angažovati na ugroženom području na osnovu Naredbe komandanta Gradskog štaba.

15. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primenjuje se od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".