ODLUKA

O OBRAZOVANJU SAVETA ZA NACIONALNE MANJINE

("Sl. glasnik RS", br. 32/2015 i 91/2016)

1. Ovom odlukom obrazuje se Savet za nacionalne manjine (u daljem tekstu: Savet) koji prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji.

2. Zadaci Saveta su da: prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji; predlaže mere za unapređenje pune i delotvorne ravnopravnosti pripadnika nacionalnih manjina; prati ostvarivanje saradnje nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa državnim organima, kao i organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave; razmatra uslove za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina i predlaže mere u toj oblasti; prati ostvarivanje međunarodnih obaveza Republike Srbije u oblasti ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina; razmatra međunarodne sporazume koji se odnose na položaj nacionalnih manjina i zaštitu njihovih prava u postupku njihovog zaključivanja; razmatra nacrte zakona i drugih propisa od značaja za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i o tome daje mišljenje Vladi i potvrđuje simbole, znamenja i praznike nacionalnih manjina na predlog nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

3. U Savet se imenuju:

- za predsednika:

Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave;

- za zamenika predsednika:

Nela Kuburović, ministar pravde;

- za članove:

1) Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova;

2) Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;

3) Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja;

4) dr Mileta Radojević, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u Ministarstvu pravde;

5) Suzana Paunović, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava;

6) predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

4. Savet donosi poslovnik o radu.

5. Stručnu i administrativno-tehničku podršku Savetu pruža Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Saveta za nacionalne manjine ("Službeni glasnik RS", br. 46/13 i 98/13).

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".