ODLUKA
O NAČINU POVERAVANJA GRADSKOG I PRIGRADSKOG PREVOZA PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 30/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način i postupak poveravanja obavljanja gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: javni linijski prevoz putnika), kao komunalne delatnosti od opšteg interesa.

Član 2

Javni linijski prevoz putnika može se poveriti privrednom društvu ili drugom pravnom licu registrovanom za obavljanje javnog linijskog prevoza putnika koje ispunjava uslove propisane zakonom u pogledu upisa u akt kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza putnika, broja vozila, prostora, opreme i kadrova koji obavljaju poslove redovnog održavanja vozila i kontrolu njihove tehničke ispravnosti.

Javni linijski prevoz putnika može se poveriti i konzorcijumu, u skladu sa zakonom koji uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije.

II NAČIN I POSTUPAK POVERAVANJA JAVNOG LINIJSKOG PREVOZA

Član 3

Obavljanje delatnosti javnog linijskog prevoza putnika poverava se u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju koncesije, odnosno u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke.

Odluku o načinu na koji će se poveriti delatnost javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva donosi Gradsko veće grada Kraljeva, na predlog gradonačelnika grada Kraljeva, u zavisnosti od potreba i materijalnih mogućnosti korisnika usluga i materijalnih mogućnosti grada.

Član 4

Obavljanje javnog linijskog prevoza putnika poverava se zaključenjem ugovora o poveravanju obavljanja javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva nakon sprovedenog javnog poziva ili izuzetno neposrednom pogodbom u skladu sa članom 10. ove odluke.

Uslovi, način i postupak zaključenja ugovora iz stava 1. ovog člana moraju se zasnivati na načelima: zaštite javnog interesa, transparentnosti, jednakog i pravičnog tretmana ponuđača, efikasnosti, slobodne tržišne konkurencije, zaštite životne sredine, autonomiji volje i ravnopravnosti ugovornih strana.

Član 5

Ukoliko se poveravanje javnog linijskog prevoza putnika sprovodi u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju koncesije, postupak poveravanja obavljanja komunalne delatnosti prevoza putnika pokreće samostalno Gradsko veće kao javno telo (u daljem tekstu: Javno telo), shodno Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, utvrđenoj nadležnosti Statutom grada Kraljeva i ovoj odluci.

Donošenjem rešenja Javno telo će imenovati stručni tim za koncesiju i utvrditi njegove poslove i zadatke i rokove izvršenja istih.

Ukoliko se poveravanje javnog prevoza putnika vrši u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke, postupak pokreće gradonačelnik svojim aktom, shodno Zakonu o javnim nabavkama.

Član 6

Ukoliko se obavljanje delatnosti javnog linijskog prevoza putnika sprovodi u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju koncesije, sa najpovoljnijim ponuđačem koji je izabran nakon sprovedenog javnog poziva zaključuje se Javni ugovor, odnosno Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije koji sadrži sve odredbe, uslove, prava i obaveze i druge klauzule koje Skupština grada Kraljeva, kao davalac koncesije (u daljem tekstu: Davalac koncesije), smatra neophodnim i potrebnim za kvalitetno obavljanje delatnosti prevoza putnika i za odnos sa subjektom kome je poverena delatnost prevoza putnika na osnovu odluke o izboru najpovoljnije ponude.

Davalac koncesije daje saglasnost na konačan nacrt Javnog ugovora iz stava 1. ovog člana i donosi odluku o izboru najpovoljnije ponude.

U ime i za račun Davaoca koncesije, Gradonačelnik će potpisati Javni ugovor sa odabranim ponuđačem.

Član 7

U slučaju kada se poveravanje javnog linijskog prevoza putnika sprovodi u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju koncesije, poveravanje obavljanja linijskog prevoza putnika vrši se na vremenski period od najmanje 5 (pet) godina na osnovu Studije opravdanosti davanja koncesije.

U slučaju kada se poveravanje linijskog prevoza putnika u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke, poveravanje prevoza putnika vrši se na vremenski period koji je definisan u Zakonu o javnim nabavkama.

Član 8

U slučaju da se ne donese Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača (zbog neispunjavanja uslova i sl.), gradonačelnik će privremeno, a najduže do jedne godine, poveriti obavljanje komunalne delatnosti javnog linijskog prevoza putnika neposrednom pogodbom i zaključiti privremeni ugovor, po pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Kraljeva.

Član 9

U situaciji kada se poveravanje obavljanja javnog prevoza putnika sprovodi u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju koncesije, Davalac koncesije će, na obrazložen predlog Javnog tela, poništiti postupak davanja koncesije donošenjem Odluke o poništaju postupka davanja koncesije.

U slučaju promene propisa nakon zaključenja Javnog ugovora koje pogoršavaju položaj privatnog ili javnog partnera, Javni ugovor se može izmeniti bez ograničenja, a u obimu koji je neophodan da se privatni odnosno javni partner dovede u položaj kome je bio u momentu zaključenja Javnog ugovora.

III POREMEĆAJ ILI PREKID U OBAVLJANJU DELATNOSTI

Član 10

U slučaju da dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti javnog linijskog prevoza putnika usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, moraju se preduzeti mere radi otklanjanja poremećaja ili prekida ili na drugi način obezbediti zadovoljavanje potreba korisnika usluga.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana gradonačelnik može privremeno, a najduže na 6 meseci, angažovati drugog prevoznika i neposrednom pogodbom zaključiti ugovor o privremenom obavljanju komunalne delatnosti javnog linijskog prevoza putnika, po pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Kraljeva.

Član 11

Komunalnu delatnost javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva može obavljati i javno preduzeće. U tom slučaju ne postoji obaveza sprovođenja javnog poziva, već se vršilac komunalne delatnosti određuje odlukom Skupštine grada Kraljeva.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 17/15).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".