ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 30/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti - dimničarske usluge, prava i obaveze preduzeća koje obavlja dimničarske usluge i korisnika usluga na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: grad), finansiranje obavljanja dimničarske usluge, način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju dimničarske usluge, način postupanja i ovlašćenja organa grada u slučaju prekida u obavljanju dimničarske usluge, nadzor nad vršenjem dimničarske usluge, kao i druga pitanja vezana za obavljanje dimničarske usluge.

Član 2

Dimničarske usluge kao komunalna delatnost, vrše se radi obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, kao i ventilacionih kanala i uređaja u cilju preventivne zaštite života i imovine od požara i sprečavanja zagađivanja vazduha.

Član 3

Dimničarske usluge, u smislu ove odluke, su:

- čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja,

- čišćenje ventilacionih kanala i uređaja,

- kontrola dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

- spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objekatima i uređajima.

Član 4

Izrazi koji se upotrebljavaju u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

- dimovodni objekat (dimnjak) je vertikalna, približno vertikalna ili horizontalna konstrukcija koja produkte sagorevanja - dimne gasove, u potpritisku ili natpritisku, odvodi iz ložišnog uređaja u spoljnu sredinu - atmosferu, odnosno obezbeđuje dovod vazduha ložišnom uređaju,

- ložišni uređaj je deo ložišnog sistema u kojem se odvija loženje (sagorevanje) čvrstih, tečnih ili gasovitih goriva, pri čemu se proizvodi toplota i nastaju produkti sagorevanja - dimni gasovi,

- sanacija dimovodnog objekta je izvođenje potrebnih radova na postojećem dimovodnom objektu kako bi on ispunio neophodne građevinske, protivpožarne i funkcionalno-tehničke zahteve,

- rekonstrukcija dimovodnog objekta je izvođenje naknadnih radova na postojećem dimovodnom objektu, kako bi se prilagodio zahtevima u pogledu čvrstoće i statičke stabilnosti i promene prethodnih parametara dimovodnog objekta poput broja priključaka, zamene, odnosno naknadne ugradnje dimničarskih vratanaca, završnih kapa i sl.,

- ventilacioni kanal je usisni i odsisni horizontalni, odnosno vertikalni otvor, instalacija i okno koji ima svrhu prinudnog ili prirodnog provetravanja,

- ventilacioni uređaj je uređaj koji omogućuje prinudno strujanje svežeg ili istrošenog vazduha, odnosno dima i toksičnih produkata sagorevanja kroz ventilacioni kanal,

- rezervni dimovodni objekat (rezervni dimnjak) je dimovodni objekat koji se koristi samo u slučaju vanrednih potreba i okolnosti i na koga može da se priključi ložišni uređaj na čvrsto gorivo.

Član 5

Dimničarske usluge obavlja Javno preduzeće "Gradsko stambeno", Kraljevo (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 6

Korisnik dimničarske usluge je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik, odnosno korisnik stana u stambenoj zgradi, vlasnik, odnosno korisnik porodične stambene zgrade i vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora i objekata u kojima se nalaze dimovodni objekti, rezervni dimovodni objekti, ložišni uređaji, ventilacioni kanali i uređaji (u daljem tekstu: korisnik usluge).

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DIMNIČARSKE USLUGE

Član 7

Dimničarske usluge mogu da obavljaju lica odgovarajuće stručnosti i obrazovnog profila.

Član 8

Preduzeće mora da poseduje minimalnu tehničku opremljenost:

- osnovni dimničarski alat,

- senzor za detekciju povrata dimnih gasova,

- senzor za očitavanje SO2 u ppm ili mg/m3,

- analizator dimnih gasova,

- kameru za snimanje unutrašnjosti dimovodnih objekata i ventilacionih kanala sa video zapisom,

- instrument za ispitivanje pritiska u dimnjaku prema SRPS EN 1443 tablica 5. ili kooperantski ugovor imaoca instrumenta o ustupanju uređaja u slučaju potrebe,

- aparaturu za merenje dovoljne snabdevenosti ložišta vazduhom (4Ra-test),

- endoskop,

- računar,

- dimničarsko odelo,

- zaštitnu opremu.

Preduzeće mora da poseduje odgovarajući prostor za smeštaj materijala, opreme i alata.

Član 9

Preduzeće mora da uspostavi i primenjuje sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu i da postupa u skladu sa propisima u vezi zaštite životne sredine i načelima održivog razvoja.

Član 10

Preduzeće donosi godišnji program obavljanja dimničarskih usluga (u daljem tekstu: Program), koji sadrži:

1. obim poslova i dinamiku izvršavanja dimničarskih usluga i

2. iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa.

Preduzeće donosi godišnji Program do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu. Saglasnost na Program daje Gradsko veće grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Do odstupanja od navedenog roka može doći u prvoj godini obavljanja dimničarskih usluga od strane Preduzeća.

Član 11

Redovna kontrola i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vrši se u skladu sa Programom, u sledećim vremenskim razmacima:

1. jednom mesečno u toku cele godine dimnjaci i ložišni objekti i uređaji koji pripadaju instalacijama za masovno spremanje hrane (u hotelima, bolnicama, pekarama, domovima, klanicama itd.).

2. dva puta u periodu od 15. oktobra do 30. aprila dimnjaci, dimnovodne cevi i ložišta za parno i etažno grejanje stambenih prostorija privatnih lica, koji su u upotrebi.

3. jednom mesečno u vremenskom intervalu od 15. oktobra do 30. aprila dimnjaci, dimnovodne cevi i ložišta za parno i etažno grejanje i ostale instalacije za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnim zgradama, dimnjaci i dimnovodne cevi industrijskih i zanatskih postrojenja i njihova ložišta, kao i njima slični objekti i uređaji koji se koriste.

4. jednom godišnje - dimnjaci ciglana i crepana.

Rezervni dimnjaci i dimnjaci koji se ne koriste stalno, odnosno na koji nisu priključeni ložišni uređaji, kontrolišu se i čiste jednom u tri godine.

Član 12

Redovna kontrola i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja vrši se u sledećim vremenskim razmacima:

- jednom u tri godine za vertikalni glavni (primarni) ventilacioni kanal i centralni ventilacioni uređaj, koji je namenjen isključivo za glavni (primarni) kanal i nalazi se na njegovom vrhu, u porodičnim i višeporodičnim stambenim zgradama,

- jednom u tri godine za ventilacioni kanal i uređaj (suve ventilacije - HVAC klima ventilacioni sistemi) za poslovne prostore i objekte (poslovni objekti tržnih centara i sl.) i

- svaka tri meseca za ventilacioni kanal i uređaj poput odsisnih napa, filtera i ventilatora, u kojima se stvaraju zapaljiva prašina ili pare masnoće (za prostorije i objekte za masovno pripremanje hrane).

Član 13

Spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objekatima i uređajima vrši se jednom godišnje po prestanku grejne sezone.

Prilikom spaljivanja čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata sa vađenjem čađi, kao i dimničarska kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objekatima i uređajima iznad otvorenih ložišta za pečenje mesa ili mesnih prerađevina na žaru, vrši se jednom mesečno u toku cele godine.

Spaljivanje čađi se ne sme vršiti za vreme jakog vetra ili kada je jaka vrućina, kao i po izuzetno hladnom vremenu i noću.

Dimničar koji vrši spaljivanje naslaga u smislu ovog člana dužan je da preduzme sve potrebne mere zaštite i to da:

- u neposrednoj blizini dimnjaka na kojem se vrši spaljivanje ima odgovarajuću opremu i druga sredstva koja su potrebna za gašenje u slučaju da se zapale naslage;

- proveri stanje dimnjaka u vezi sa zaštitom od požara;

- prekine spaljivanje ako ustanovi da bi moglo doći do većih oštećenja ili do povećanja opasnosti od požara;

- po završetku spaljivanja proveri da li postoji eventualna opasnost od požara i ako postoji, da je ukloni.

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima u većim stambenim i drugim zgradama se prethodno prijavljuje gradskoj vatrogasnoj jedinici i moraju da ga vrše najmanje dva dimničara.

Član 14

Korisnik usluge može da zahteva, pisanim putem, da se mimo propisane redovne kontrole iz člana 11. i 12. ove odluke izvrši kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, kao i spaljivanje čađi, na teret podnosioca zahteva.

Član 15

Korisnik je dužan da obavesti Preduzeće najkasnije 30 dana pre privremenog prestanka korišćenja usluga, kao i da navede period u kome neće koristiti usluge Preduzeća.

Korisnici dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja koji ne nameravaju koristiti objekat i uređaj duže od jedne godine, dužni su da zatraže od Preduzeća pečaćenje objekta, odnosno uređaja.

Zapečaćeni dimovodni i ložišni objekat i uređaj se ne sme koristiti.

Za vreme dok je dimovodni i ložišni objekat i uređaj zapečaćen ne vrši se čišćenje i spaljivanje čađi u tom objektu, odnosno uređaju, već samo dimničarska kontrola.

Član 16

Ako prestane sa upotrebom dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, korisnik može trajno da otkaže korišćenje dimničarskih usluga, o čemu pismeno obaveštava Preduzeće u roku od 15 dana od dana prestanka sa upotrebom, a Preduzeće je dužno da u daljem roku od 15 dana od dana prijema odjave, odjavljeni dimnjak zapečati.

Ako Preduzeće utvrdi da se objekti i uređaji iz stava 1. ovog člana upotrebljavaju, izvršiće njihovo čišćenje i o tome odmah obavestiti nadležni organ uprave za poslove komunalne inspekcije.

U slučaju kada korisnik ponovo otpočne sa korišćenjem dimovodnih i ložišnih objekata za koje je otkazao dimničarsku uslugu, dužan je da odmah o tome obavesti Preduzeće.

U slučajevima predviđenim ovim članom Preduzeće ima pravo kontrole dimnjaka koji u trajno odjavljeni.

Član 17

Dimničarski pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih objekata i uređaja Preduzeće vrši posle završene izgradnje stambenog ili poslovnog objekta, odnosno posle završenih naknadno izvedenih radova na dimovodnim objekatima i uređajima, a pre izdavanja odobrenja za upotrebu stambenog, odnosno poslovnog objekta.

Član 18

O utvrđenim neispravnostima dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koje utiču na upotrebljivost i sigurnost, kao što su oštećenja (obrušavanje, pukotine, rastrešenost i sl.), nedozvoljeni građevinski radovi (zaziđivanje i sl.), Preduzeće je dužno da odmah obavesti korisnika usluge, Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije - Odeljenje u Kraljevu i nadležnu građevinsku inspekciju.

III PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA I KORISNIKA USLUGA

Član 19

Preduzeće je dužno da obezbedi:

1. trajno i nesmetano obavljanje dimničarskih usluga,

2. propisani obim i kvalitet dimničarskih usluga,

3. razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsta dimničarskih usluga.

Član 20

Preduzeće je dužno da donese godišnji plan čišćenja i kontrole dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja (u daljem tekstu: Plan), koji podležu redovnoj kontroli i čišćenju i spaljivanju čađi.

Na Plan iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Gradsko veće.

Član 21

Preduzeće je dužno da na transparentan način obavesti vlasnika, odnosno korisnika dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, koji podležu redovnoj kontroli i čišćenju, odnosno spaljivanju čađi, o planiranom terminu dolaska radi obavljanja dimničarske usluge ili da sa korisnikom usluge putem telefona, elektronske pošte (e-mail), interneta i slično, dogovori termin dolaska.

Član 22

Preduzeće je dužno:

- da dimničarske usluge vrši na način i u rokovima propisanim ovom odlukom i Planom iz člana 20. ove odluke,

- da o terminu vršenja dimničarskih usluga obavesti korisnika usluge u skladu sa članom 21. ove odluke i

- da neposrednom vršiocu dimničarskih usluga obezbedi posebnu legitimaciju, koju je dužan da pokaže pri pružanju usluge.

Izgled i sadržinu legitimacije iz stava 1. alineja 3. ovog člana propisuje Nadzorni odbor Preduzeća, na predlog direktora Preduzeća.

Član 23

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju (kontrolnu knjigu ili list) o izvršenim dimničarskim uslugama.

Kontrolna knjiga (ili list) vodi se za svaki dimovodni i ložišni objekat i uređaj i ventilacioni kanal i uređaj i sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- broj i vrstu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

- opis obavljene dimničarske usluge, datum i potpis neposrednog vršioca dimničarske usluge i

- potpis lica iz alineje 2. ovog stava, kao potvrdu o izvršenim dimničarskim uslugama.

Član 24

Uz kontrolnu knjigu ili list, Preduzeće je dužno da vodi evidenciju dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koji se obavezno kontrolišu i čiste, a koja sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta,

- ime i prezime vlasnika, odnosno korisnika objekta, odnosno ime i prezime lica ili naziv organa koji upravlja zgradom,

- osnovne podatke o dimovodnom objektu (tip, vrstu, materijal, dimenzije i sl.) i ložišnog uređaja (tip, vrstu goriva, snagu i sl.), odnosno o ventilacionim kanalima i uređajima (tip, vrstu, materijal, dimenzije i sl.), koji se čiste, odnosno kontrolišu,

- napomene o stanju dimovodnih objekata, ložišnih uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, vanrednim događajima i sl.,

- datum uvođenja u evidenciju i

- datume čišćenja i kontrole.

Član 25

Preduzeće mora čuvati podatke o dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima, kao i o obavljenim uslugama na propisan način.

Podatke iz stava 1. ovog člana, Preduzeće mora čuvati i u elektronskom obliku.

Član 26

Korisnik usluga dužan je:

1. da omogući ulaz u prostorije i nesmetan prilaz dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima,

2. da omogući čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

3. da omogući spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima jednom godišnje po prestanku grejne sezone, a jednom mesečno spaljivanje naslaga masti i čađi na dimovodnim objektima i uređajima iz člana 13. stav 3. ove odluke;

4. da omogući kontrolu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja i

5. da plaća cenu za pružene dimničarske usluge (u skladu sa članom 28. ove odluke).

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 27

Sredstva za obavljanje dimničarskih usluga obezbeđuju se iz:

- prihoda od pružanja dimničarskih usluga i

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Sredstva za početak obavljanja dimničarskih usluga u smislu stvaranja organizacionih i materijalnih uslova za početak obavljanja navedene delatnosti od strane Preduzeća, obezbeđuje grad Kraljevo.

Član 28

Cene dimničarskih usluga utvrđuju se Cenovnikom.

Cenovnik iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor Preduzeća, a na isti saglasnost daje Gradsko veće.

Sa korisnicima usluga Preduzeće zaključuje ugovore za pružanje usluga u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 29

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju Programa iz člana 10. ove odluke, obezbedi odgovarajući obim, vrstu i kvalitet dimničarskih usluga.

Član 30

Ako dođe do poremećaja ili prekida u radu Preduzeća usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene u Preduzeću na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida, kao i da angažuje treća lica za obavljanje dimničarskih usluga,

2. preduzme mere koje utvrde nadležni organi grada.

Član 31

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju dimničarskih usluga, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u Preduzeću, Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje Preduzeća i obavljanje dimničarskih usluga u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA ORGANA GRADA U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 32

Preduzeće je dužno da, u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju dimničarskih usluga nastalog usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide ili spreče, pored preduzetih mera iz člana 30. ove odluke obavesti Gradsku upravu grada Kraljeva, Odeljenje za urbanizam građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti, Odsek za stambeno komunalne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava) o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Član 33

Kad Gradska uprava primi obaveštenje iz člana 32. ove odluke, dužna je da bez odlaganja obavesti Gradsko veće i:

1. odredi red prvenstva i način obavljanja dimničarskih usluga,

2. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere i

3. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju dimničarskih usluga, kao i odgovornost za učinjenu štetu.

VII MERE ZABRANE

Član 34

Na dimovodnim objektima i ventilacionim kanalima nije dozvoljeno:

1. izvođenje građevinskih i drugih radova bez odgovarajućeg akta Gradske uprave,

2. postavljanje instalacija drugih infrastrukturnih objekata i uređaja i

3. koristiti ih suprotno nameni.

VIII NADZOR

Član 35

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko Odeljenja za inspekcijske poslove - komunalnih i građevinskih inspektora i Komunalne policije.

Član 36

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke obavlja komunalni inspektor.

Komunalno - policijske poslove obavlja komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno - policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izriče mandatnu kaznu i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni policajac u obavljanju komunalno - policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne kontroliše i ne čisti dimovodne i ložišne objekte i uređaje u propisanim vremenskim razmacima (član 11.),

2. ne vrši redovnu kontrolu i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja u propisanim vremenskim razmacima (član 12.),

3. ne vrši spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima u propisanim vremenskim razmacima (član 13.),

4. na zahtev korisnika usluge ne izvrši kontrolu ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ne postupi u skladu sa članom 14. ove odluke,

5. ne postupi u skladu sa članom 18. ove odluke,

6. ne obaveštava korisnike usluge o vremenu obavljanja dimničarske usluge na način iz člana 21. ove odluke,

7. ne vodi evidenciju u skladu sa članom 23. i 24. ove odluke,

8. ne čuva podatke u skladu sa članom 25. ove odluke,

9. ne preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u obavljanju dimničarskih usluga (član 30.),

10. ne obaveštava Gradsku upravu o razlozima poremećaja ili prekida u obavljanju dimničarskih usluga, kao i o preduzetim merama (član 32.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 50.000,00 dinara.

Član 38

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik usluge - pravno lice ako:

1. ne omogući kontrolu i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, ventilacionih kanala i uređaja i spaljivanje čađi u utvrđenim vremenskim razmacima (član 26.)

2. ako dimovodne i ložišne objekte i uređaje i ventilacione kanale i uređaje, koristi suprotno nameni, na način koji ugrožava bezbednost građana i stvara opasnost od požara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 50.000,00 dinara.

Član 39

Za prekršaje propisane ovom odlukom mandatna kazna za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 3.000,00 dinara, a za pravna lica iznosi 20.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grda Kraljeva", a primenjivaće se od 1. januara 2017. godine.