ODLUKA
O NAČINU SPROVOĐENJA IZBORNOG POSTUPKA I POSTUPKA IMENOVANJA DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD KRALJEVO

("Sl. list grada Kraljeva", br. 30/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o načinu sprovođenja izbornog postupka i postupka imenovanja direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo (u daljem tekstu: Odluka), propisuje se način i postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo (u daljem tekstu: preduzeće), nadležnost, sastav i zadatak Komisije, izborni postupak i rang lista, postupak imenovanja direktora, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje izbornog postupka i postupka imenovanja direktora preduzeća.

Izborni postupak i postupak imenovanja direktora preduzeća sprovodi se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i ovom odlukom.

II NAČIN I POSTUPAK SPROVOĐENJA JAVNOG KONKURSA

Član 2

Sprovođenje javnog konkursa započinje donošenjem Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća.

Odluku iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Nacrt odluke sačinjava organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambeno-komunalne poslove.

Član 3

Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća iz člana 2. ove odluke sadrži:

- poslovno ime i sedište javnog preduzeća u kojem se raspisuje javni konkurs za izbor direktora;

- rokove u izbornom postupku;

- informacije o načinu podnošenja prijave;

- podatke o licu zaduženom za davanje informacija i

- druge elemente potrebne za izborni postupak za imenovanje direktora.

Odluka iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu grada Kraljeva".

Član 4

Oglas o javnom konkursu, koji je sastavni deo Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća, obavezno sadrži podatke o:

- javnom preduzeću (poslovno ime i sedište);

- poslovima;

- mestu rada;

- uslovima za imenovanje direktora;

- stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku i način njihove provere;

- roku u kome se podnose prijave, načinu podnošenja prijave, organu kome se prijave podnose, kao i adresi na koju se prijave podnose;

- dokazima koji se prilažu uz prijavu na konkurs,

- licu zaduženom za davanje obaveštenja o javnom konkursu.

Oglas o javnom konkursu može sadržati i druge elemente potrebne za izborni postupak za imenovanje direktora, odnosno preciznije razumevanje oglasa.

Član 5

Nakon donošenja Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća, oglas o javnom konkursu objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije, u roku od 8 dana od donošenja odluke.

Nakon objavljivanja odluke iz stava 1. ovog člana u "Službenom glasniku Republike Srbije", ista će se objaviti i na zvaničnoj internet stranici grada Kraljeva, uz obavezno navođenje datuma objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 6

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je 30 dana i počinje da teče od dana objavljivanja javnog konkursa u "Službenom glasniku Republike Srbije".

III KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE POSTUPKA ZA IZBOR DIREKTORA

Član 7

Javni konkurs sprovodi Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Predsednik i članovi Komisije ne mogu biti narodni poslanici, odbornici u Skupštini grada, kao ni postavljena lica u organima državne uprave ili organima grada.

Predsednika i članove Komisije imenuje Skupština grada posebnim aktom, na period od četiri godine.

Predsednik i članovi Komisije dužni su da, odmah nakon obavljenog pregleda svih pristiglih prijava, daju pisane izjave o tome da li oni ili sa njima povezana lica imaju interes vezan za sprovođenje konkursa.

Član 8

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije.

Komisija radi u sednicama kojima prisustvuje većina od ukupnog broja članova, i odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Na sednici Komisije vodi se zapisnik. U zapisnik se obavezno unose: datum i mesto održavanja sednice, dnevni red, imena prisutnih i odsutnih članova Komisije, sve faze izbornog postupka, predlozi i stavovi izneti na sednici, rezultati svakog glasanja, kao i svako izdvojeno mišljenje.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambeno-komunalne poslove.

Član 9

Zadatak Komisije je da:

- po isteku roka za podnošenje prijava pregleda sve prispele prijave i podnete dokaze;

- zaključkom odbaci neblagovremene, nerazumljive i prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi;

- sastavi spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak;

- sprovodi ocenjivanje stručne osposobljenosti, znanja i veština;

- utvrđuje rezultat kandidata prema merilima propisanim zakonom i podzakonskim aktima;

- sastavlja rang listu kandidata sa najviše tri kandidata, koja su sa najboljim rezultatima ispunila merila za izbor direktora javnog preduzeća;

- dostavlja rang listu kandidata i zapisnik o sprovedenom izbornom postupku Gradskom veću.

IV IZBORNI POSTUPAK I RANG LISTA

Član 10

Po isteku roka za podnošenje prijava na javni konkurs, predsednik Komisije zakazuje sednicu Komisije, na kojoj će se evidentirati i pregledati sve prispele prijave i podneti dokazi.

Na sednici iz stava 1. ovog člana Komisija obavezno proverava:

- da li su sve prijave dostavljene u roku koji je određen javnim konkursom;

- da li su prijave razumljive, odnosno da li se iz prijave može jasno zaključiti da se radi o prijavi na predmetni konkurs i

- da li su uz prijavu dostavljeni svi dokazi koji su u javnom konkursu traženi.

Član 11

Ukoliko Komisija utvrdi da prijava ima neki nedostatak naveden u članu 10. ove odluke, zaključkom će odbaciti prijavu kao neblagovremenu, nerazumljivu ili nepotpunu.

Protiv zaključka iz stava 1. ovog člana nije dopuštena posebna žalba.

Član 12

Nakon izvršenog pregleda svih prispelih prijava i podnetih dokaza, Komisija sastavlja spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak.

Komisija dostavlja kandidatima među kojima se sprovodi izborni postupak pisano obaveštenje o tome kad otpočinje izborni postupak, najmanje osam dana pre otpočinjanja izbornog postupka.

Komisija obaveštava kandidate na početku svakog dela izbornog postupka o tome kada počinje naredni deo izbornog postupka, ukoliko se izborni postupak sprovodi u više delova.

Kandidat koji se ne odazove pozivu da učestvuje u jednom delu izbornog postupka, ne poziva se da učestvuje u narednom delu izbornog postupka.

U izbornom postupku Komisija vrši ocenjivanje stručne osposobljenosti, znanja i veština kandidata u skladu sa merilima utvrđenim zakonom, uredbom i Pravilnikom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća, koji donosi Gradsko veće, radi sastavljanja rang liste kandidata. Predlog pravilnika iz ovog člana priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za stambeno-komunalne poslove.

Komisija u sprovođenju izbornog postupka treba da bude stručna, nezavisna i nepristrasna.

Član 13

Nakon sprovedenog izbornog postupka, Komisija sastavlja rang listu sa najviše tri kandidata koja su sa najboljim rezultatom ispunila merila za izbor direktora preduzeća.

Rang listu iz stava 1. ovog člana i zapisnik Komisije o sprovedenom izbornom postupku, koji sadrži sve podatke vezane za izborni postupak, Komisija dostavlja Gradskom veću.

V POSTUPAK IMENOVANJA DIREKTORA

Član 14

Direktora preduzeća imenuje Skupština grada, po sprovedenom javnom konkursu na period od 4 godine.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove Gradskog veća priprema nacrt akta o imenovanju prvog kandidata sa rang liste za Gradsko veće, koje utvrđeni predlog dostavlja Skupštini grada na usvajanje.

Skupština grada donosi Rešenje o imenovanju direktora javnog preduzeća.

Rešenje iz stava 3. ovog člana je konačno.

Član 15

Rešenje o imenovanju direktora sa obrazloženjem dostavlja se licu koje je imenovano, kao i svim kandidatima koji su učestvovali u izbornom postupku, u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Rešenje o imenovanju direktora objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", u "Službenom listu grada Kraljeva" i na zvaničnoj internet stranici grada Kraljeva.

Član 16

Kandidat koji je učestvovao u izbornom postupku, ima pravo da podnese zahtev za uvid u dokumentaciju javnog konkursa, u roku od 60 dana od dana objavljivanja rešenja iz člana 14. ove odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Komisija je dužna da u roku od dva dana od dana prijema zahteva, kandidatu iz stava 1. ovog člana, omogući uvid u dokumentaciju javnog konkursa u prisustvu člana Komisije.

O datumu, vremenu i mestu uvida u dokumentaciju, Komisija će obavestiti podnosioca zahteva.

Član 17

Rešenje o imenovanju direktora, u skladu sa zakonom, sadrži odredbe o stupanju na rad direktora, s tim što se u obrazloženju rešenja navode razlozi koji opravdavaju eventualno produženje roka, i to privremena sprečenost za rad u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju i smrt člana uže porodice, u smislu Zakona o radu.

Dokaz o razlozima koji opravdavaju eventualno produženje roka imenovani direktor podnosi nadzornom odboru preduzeća.

Član 18

Nadzorni odbor svojim aktom utvrđuje ili konstatuje dan početka rada imenovanog direktora, odnosno dan prestanka funkcije direktora.

Nadzorni odbor dužan je da Skupštinu grada pisanim putem obavesti o datumu stupanja, odnosno o nestupanju na rad imenovanog direktora.

Rok za dostavljanje obaveštenja iz stava 2. ovog člana, ne može biti duži od 3 dana od dana stupanja na rad direktora, odnosno 3 dana od dana isteka roka za stupanje na rad.

Član 19

Ako imenovani direktor ne stupi na rad u roku određenom za stupanje na rad, Skupština grada imenuje sledećeg kandidata sa rang liste.

Ako niko od kandidata sa rang liste ne stupi na rad u predviđenim rokovima, sprovodi se novi javni konkurs, na način i po postupku propisanim zakonom i ovom odlukom.

Javni konkurs se raspisuje u roku od 30 dana od dana dostavljanja obaveštenja nadzornog odbora Skupštini grada o nestupanju na rad imenovanog direktora.

Član 20

Ako Komisija utvrdi da nijedan kandidat koji je učestvovao u izbornom postupku ne ispunjava uslove za imenovanje, sprovodi se novi javni konkurs na način i po postupku propisanim zakonom i ovom odlukom.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana raspisuje se u roku od 30 dana od dana kada je Komisija zaključkom utvrdila da nijedan kandidat ne ispunjava uslove za imenovanje.

Zaključak iz stava 2. ovog člana Komisija dostavlja Gradskom veću.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo ("Službeni list grada Kraljeva", broj 21/13) i Odluka o načinu i postupku imenovanja direktora javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo u postupku sprovođenja javnog konkursa ("Službeni list grada Kraljeva", broj 28/13).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".