ODLUKA
O USTUPANJU IZVOĐENJA RADOVA NA UKLANJANJU OBJEKATA ILI DELA OBJEKTA I UKLANJANJA PREDMETA I STVARI PO OSNOVU IZVRŠNIH REŠENJA

("Sl. list grada Pančeva", br. 28/2015 i 30/2016)

Član 1

Ovom odlukom poveravaju se poslovi uklanjanja objekata ili dela objekta i uklanjanja predmeta i stvari, uređuje postupak uklanjanja objekata, i naplata troškova uklanjanja a na osnovu izvršnih rešenja inspekcijskih službi grada Pančeva.

I IZVOĐENJE RADOVA NA UKLANJANJU OBJEKATA ILI DELA OBJEKTA

Član 2

Poverava se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu JP "Direkcija"), izvođenje radova na uklanjanju bespravno podignutih objekata na teritoriji grada Pančeva, po osnovu izvršnih rešenja inspekcijskih službi grada Pančeva.

Uklanjanje objekata vrši se na osnovu Programa uklanjanja objekata sačinjenog od strane Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva.

Član 3

Uklanjanje (rušenje) bespravno podignutih objekata podrazumeva izradu potrebne tehničke dokumentacije i izvođenje radova na uklanjanju (rušenju) bespravno podignutih objekata ili delova objekta od montažnih elemenata, čvrstog materijala i betona kao i uklanjanje stvari i drugih predmeta sa fasada stambenih i poslovnih objekata (reklame, reklamne vitrine i sl.).

Pod izvođenjem radova iz prethodnog stava, podrazumevaju se i radovi na raščišćavanju terena sa utovarom i radovi na vraćanju u prvobitno stanje zemljišta nakon uklanjanja objekta, ukoliko se radi o zemljištu javne namene.

Izrada tehničke dokumentacije za potrebe rušenja objekata kao i izvođenje radova kojima se objekat ili deo objekta vraća u stanje u kojem je bio pre bespravno izvedenih radova od strane investitora ili izvođača radova vršiće se ukoliko je takva obaveza utvrđena izvršnim rešenjem inspekcijskog organa.

Član 4

JP "Direkcija" će poslove iz člana 3. ove odluke, vršiti preko izabranog izvođača po sprovedenom postupku javne nabavke sa kojim će zaključiti ugovor i bliže urediti međusobna prava i obaveze.

Izvođač radova mora biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koje je upisano u odgovarajući registar izvođača za građenje objekata, odnosno za izvođenje radova i izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Član 5

JP "Direkcija" Pančevo i izabrani izvođač su dužni da u obavljanju poslova postupaju savesno i stručno s pažnjom dobrog privrednika, u skladu sa važećim zakonima, podzakonskim aktima i pravilima struke.

II IZVOĐENJE RADOVA UKLANJANJA PREDMETA I STVARI

Član 6

Javnom komunalnom preduzeću "HIGIJENA" Pančevo (u daljem tekstu JKP "Higijena"), ustupa se izvođenje radova uklanjanja bespravno postavljenih montažnih objekata kao i bespravno ostavljenih stvari, drugih predmeta, građevinskog materijala i otpada, i drugog otpada sa javnih površina na teritoriji grada Pančeva po osnovu izvršnih rešenja inspekcijskih službi grada Pančeva.

Član 7

Pod uklanjanjem stvari i predmeta podrazumeva se uklanjanje:

- pijačnih objekata (tezge, ramovi, boksovi i dr.)

- privremenih montažnih objekata i uređaja (kiosci, kontejneri za monitoring, letnje bašte, javne telefonske govornice, kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, otvoreni ugostiteljski sadržaji, kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka, garaže i dr.)

- pokretnih objekata i uređaja (automati, frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine, i pokretne reklamne vitrine, uređaji za pečenje kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica, pokretne tezge i praznične tezge, promotivni platoi, objekti za izvođenje zabavnih programa, horizontalne reklame, reklamni panoi, reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, pokretni mobilijar, klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije)

- montažnih garaža

- građevinskog materijala i otpada i drugo,

- kaveza za ambalažu,

- zaštitnih stubića i rampi,

- stvari i drugih predmeta sa javnih površina koje nisu nabrojane a za čije uklanjanje JKP "Higijena" Pančevo poseduje kadrovske i tehničke mogućnosti,

- skladištenje uklonjenih objekata, uređaja, stvari, materijala i drugih predmeta.

Član 8

JKP "Higijena" dužno je da u obavljanju poslova iz člana 7. ove odluke postupa savesno i stručno s pažnjom dobrog privrednika.

III TROŠKOVI IZVRŠENJA

Član 9

Troškove izvođenja radova iz člana 3. i člana 7. ove odluke snosi izvršenik koji nije postupio u ostavljenom roku po izvršnom rešenju o čemu nadležna inspekcijska služba grada Pančeva donosi poseban zaključak.

Troškovi iz stava 1. ovog člana se određuju na osnovu stvarnih troškova i cenovnika koji donosi nadzorni odbor JKP "Higijena" Pančevo, odnosno nadzorni odbor JP "Direkcija", uz saglasnost nadležnog organa grada Pančeva.

Troškovi izvršenja inspekcijskog rešenja iz stava 1. ove odluke padaju na teret budžeta grada Pančeva do naplate od strane izvršenika.

Član 10

Postupak prinudne naplate troškova uklanjanja sprovodi Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ustupanju izvođenja radova rušenja ili uklanjanja objekata ili predmeta i stvari po osnovu izvršnih rešenja ("Sl. list grada Pančeva" br. 24/2011)

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".