ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Pančeva", br. 5/2016 i 30/2016)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju koji se isplaćuju iz sredstava budžeta grada Pančeva.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruju parovi koji su bez uspeha imali tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju uključivanja što većeg broja parova u postupak vantelesne oplodnje i doprinosa široj primeni savremenih metoda lečenja neplodnosti.

Izuzetno, pravo iz stava 1. ovog člana mogu da ostvare parovi koji su imali dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju da je žena starija od četrdeset godina, odnosno da nema više od 42 godine života.

Član 2

Pravo na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za obavljanje postupka vantelesne oplodnje, kao i u zdravstvenim ustanovama sa sedištem van granica teritorije Republike Srbije, a koje imaju dozvolu nadležne zdravstvene inspekcije države u kojoj se nalazi njihovo poslovno sedište.

Član 3

Pravo iz člana 1. ove odluke par (bračni ili vanbračni) može da ostvari uz kumulativnu ispunjenost sledećih uslova:

1. da žena do kraja kalendarske godine u kojoj se podnosi zahtev navršava najviše 42 godine života,

2. da imaju državljanstvo Republike Srbije,

3. da imaju prebivalište na teritoriji grada Pančeva najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva,

4. da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju,

5. da je po odluci Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, par bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna tri pokušaja.

Član 4

Pravo iz člana 1. ove odluke par može da ostvari samo za jedan pokušaj vantelesne oplodnje koji se finansira sredstvima iz budžeta grada Pančeva.

Član 5

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke utvrđuje Komisija za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem imenuje Gradonačelnik grada Pančeva, a na predlog Doma zdravlja Pančevo.

Komisija ima tri člana koji na prvoj sednici biraju predsednika.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za Komisiju vrši sekretar koga imenuje Gradonačelnik grada Pančeva rešenjem iz stava 1. ovog člana, takođe na predlog Doma zdravlja Pančevo.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju, sa svom neophodnom dokumentacijom podnosi se Komisiji putem Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva.

Član 7

Uz zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju par prilaže sledeće dokaze:

• izvod iz matične knjige rođenih za ženu,

• uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oba partnera,

• uverenje Policijske uprave Pančevo o prijavi prebivališta za oba partnera,

• potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijala u Pančevu, da su obavljena tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 8

Komisija daje mišljenje kojim se utvrđuje ispunjenost uslova parova iz člana 7. ove odluke i sačinjava predlog parova za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju.

Na osnovu predloga Komisije iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik grada Pančeva posebnim rešenjem odobrava prenos novčanih sredstava parovima na ime sufinansiranja troškova za vantelesnu oplodnju.

Član 9

Po dostavljanju pozitivnog mišljenja Komisije, kao i rešenja o dodeli sredstava, par ostvaruje pravo na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju u jednoj od zdravstvenih ustanova iz člana 2. ove odluke, po svom izboru.

Član 10

Par koji je ostvario pravo na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju u obavezi je da, u roku od mesec dana od dana završenog postupka vantelesne oplodnje u izabranoj zdravstvenoj ustanovi, Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva dostavi medicinsku i finansijsku dokumentaciju, i to: otpusnu listu o završenom postupku vantelesne oplodnje, kao i račune o uplati sredstava za troškove procedure, lekova i samog postupka za vantelesnu oplodnju i drugih troškova sve u iznosu koji je predviđen rešenjem iz člana 9. ove odluke, a koji je uplaćen na račun para, korisnika prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju.

Par koji je postupak vantelesne oplodnje obavio u izabranoj zdravstvenoj organizaciji sa sedištem van granica teritorije Republike Srbije, u obavezi je da u istom roku, pored medicinske i finansijske dokumentacije navedene u prethodnom stavu, Sekretarijatu dostavi dokaz o postojanju zvanične dozvole nadležne zdravstvene inspekcije države u kojoj izabrana zdravstvena organizacija ima poslovno sedište, kao i dokaz o izvršenom konvertovanju dinarskih sredstava u zvaničnu valutu konkretne države u kojoj je obavljen postupak.

Član 11

U slučaju neispunjenja obaveze para iz člana 10. ove odluke, grad Pančevo će pokrenuti postupak za povraćaj isplaćenih sredstava, pred nadležnim sudom, u skladu sa zakonom.

Član 12

Sredstva za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju obezbeđuju se u budžetu grada Pančeva odlukom o budžetu, svake kalendarske godine.

Nominalni iznos prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju utvrđuje rešenjem Gradonačelnik grada Pančeva, nakon donošenja odluke o budžetu za svaku kalendarsku godinu.

Član 13

O početku realizacije ovog prava, potencijalni korisnici sredstava biće obavešteni putem sredstava javnog informisanja i zvanične internet stranice grada Pančeva www.pancevo.rs.

Član 14

Obrazac Zahteva za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju i obrazac Mišljenja Komisije za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju, čine sastavni deo ove odluke.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Obrazac Zahteva za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju i obrazac Mišljenja Komisije za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju, koji su sastavni deo ove odluke, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Pančeva", br. 5/2016.