ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. list grada Užica", br. 33-1/2015 i 30/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o merama za zaštitu od buke (u daljem tekstu: Odluka), u cilju zaštite životne sredine od buke, vrši se akustičko zoniranje teritorije grada Užica, obuhvaćene Prostornim planom grada Užica ("Sl. list grada Užica", br. 22/10), utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke u životnoj sredini i druge mere u skladu sa Zakonom.

Član 2

Buka u životnoj sredini jeste neželjen ili štetan zvuk (u daljem tekstu: buka).

Izvor buke jeste svaki emiter neželjenog ili štetnog zvuka koji nastaje kao posledica aktivnosti ljudi. To može da bude svaki uređaj, sredstvo za rad, saobraćajno sredstvo, instalacija postrojenja, tehnološki postupak, elektroakustički uređaj.

Izvorima zvuka smatraju se pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, a takođe i otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i sl., kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

Član 3

Odredbe ove Odluke ne odnose se na buku koja nastaje na radnom mestu i u radnoj okolini, buku koja nastaje u prevoznom sredstvu, buku koja potiče od vojnih aktivnosti na armijskim poligonima i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih udesa, buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 4

Privredna društva, druga pravna lica, preduzetnici i fizička lica (u daljem tekstu: pravna i fizička lica) dužni su da se staraju da svojom delatnošću ne ugrožavaju okolinu bukom.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE

Član 5

Akustička zona jeste područje na čijoj su celoj površini propisane jedinstvene granične vrednosti indikatora buke (za dan, veče i noć) izražene u decibelima dB(A).

Akustičko zoniranje i određivanje akustičkih zona na teritoriji grada Užica vrši se na osnovu Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/2010) prema postojećem stanju izgrađenosti, načinu korišćenja zemljišta i rezultatima sistematskih merenja buke na teritoriji grada Užica, kao i prema planiranim namenama prostora definisanim Prostornim planom grada Užica.

Član 6

Prema najvećem dopuštenom nivou buke, teritorija grada Užica obuhvaćena Prostornim planom grada Užica, podeljena je na 6 zona i to:

I zona: Područja za odmor i rekreaciju, zdravstveni objekti, kulturno-istorijski lokaliteti, parkovi:

• Parkovi i šetališta

• Spomen parkovi i obeležja

• Gradske šume i posebni zeleni kompleksi

• Rekreativno sportski centri

• Gradska bolnica

• Centar za majku i dete

• Dom za stare

II zona: Turistička područja, kampovi i školske zone:

• Turistička područja, kampovi

• Vrtići i predškolske ustanove

• Osnovne i srednje škole

• Fakulteti, studentska naselja i domovi

• Seoska naselja osim delova naselja izloženih direktnoj buci sa državnih puteva

III zona: Čisto stambena područja:

• Individualno stanovanje, stambene zone na parcelama (pretežno niske spratnosti i malih gustina stanovanja)

• Stambene zone u blokovskom-ivičnom sistemu izgradnje (pretežno srednje i visoke spratnosti i srednjih i velikih gustina stanovanja)

IV zona: Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečija igrališta osim područja izloženih direktnoj buci sa državnih puteva

• zone i objekti sa stambenim (i u stambenim) objektima namenjeni za poslovnu i trgovačku delatnost

• posebne zone, objekti društvenih i komercijalnih delatnosti (organizacije nauke i kulture, trgovina, ugostiteljstvo, turizam, finansijske, poslovne i tehničke usluge, neproizvodne delatnosti i sl.)

• dečija igrališta

• zone duž gradskih saobraćajnica koje nisu svrstane u zonu V

V zona: Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica;

• Trg partizana

• Gradski centar, prostor oivičen sledećim ulicama: Nikole Pašića do Crkve svetog Marka, prolaz do Nemanjine, ulica Nemanjina do Vojvode Demira, Vojvode Demira, Slanuška, Jug Bogdanova do raskrsnice sa Vidovdanskom, Vidovdanska do raskrsnice sa Marije Mage Magazinović, Marije Mage Magazinović, Kralja Petra Prvog do raskrsnice sa Dositejevom, Dositejeva do raskrsnice sa Kralja Petra Prvog, Kneza Lazara, Međaj, Mihajla Pupina, Omladinska, uključujući prostor železničke i autobuske stanice, Javne garaže, Vatrogasnog doma i pojas oko međunarodne pruge Beograd-Bar.

• Državni putevi

• Centri prigradskih naselja

VI zona: Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada:

• privredne i industrijske zone, proizvodni i infrastrukturni objekti

• skladišta industrijskog karaktera bez stambenih objekata.

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Sastavni deo ove Odluke je grafički prikaz akustičkih zona.

Član 7

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama iznose:

Zona

Namena prostora

Maksimalni dozvoljeni
nivo buke u db(A)

za dan i veče

za noć

1.

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti

50

40

2.

Turistička područja, kampovi, školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno - stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali

Na granici ove zone buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči

NAPOMENA:

Granična vrednost indikatora buke data u tabeli u stavu 1. ovog člana, odnosi se na ukupnu buku koja potiče iz svih izvora buke na posmatranoj lokaciji.

Prema članu 5. Uredbe o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", broj 75/2010), dan obuhvata vreme od 06:00 -18:00 časova, veče od 18:00 do 22:00 časova, a noć vreme od 22:00 do 06:00 časova.

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 8

U određenoj akustičkoj zoni, usled korišćenja izvora buke ili obavljanja drugih delatnosti, zabranjeno je emitovanje buke nivoa iznad propisanih graničnih vrednosti za boravišne prostorije, odnosno za spoljnu sredinu.

Član 9

Pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke dužno je da pri obavljanju delatnosti obezbedi da vrednosti indikatora buke u životnoj sredini ne budu iznad graničnih vrednosti propisanih za akustičku zonu u kojoj se izvor buke nalazi.

Pri projektovanju, građenju i rekonstrukciji objekata saobraćajne infrastrukture, industrijskih objekata, stambenih, stambeno- poslovnih i poslovnih objekata investitor je dužan da sprovede mere zvučne zaštite u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Pravno lice ili preduzetnik koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke dužno je da obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke, odnosno snosi troškove merenja buke u zoni uticaja, u skladu sa Zakonom.

Član 10

Izvori buke - mašine i uređaji u objektima za obavljanje poslovne delatnosti mogu se ugrađivati i puštati u pogon ako za izvor buke postoji isprava sa podacima o nivou buke pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja, uputstvo o merama za zaštitu od buke ili izveštaj o merenju nivoa buke i ako se izvor buke upotrebljava i održava tako da nivo buke ne prelazi granične vrednosti u zoni uticaja u sredini u kojoj čovek boravi.

Izvori buke - mašine i uređaji u objektima za obavljanje poslovne delatnosti mogu se ugrađivati i puštati ako je odgovarajućim tehničkim merama izvršeno ograničenje jačine zvuka posmatranih izvora buke ili je adekvatnom zvučnom izolacijom objekta u kome se nalaze postignuto da buka u zoni uticaja ne prelazi dozvoljene vrednosti.

Član 11

Izuzetno, izvori buke se mogu koristiti i kad prouzrokuju buku iznad dozvoljenog nivoa u slučaju elementarne nepogode i druge nepogode, otklanjanja kvarova koji bi mogli izazvati veće materijalne štete, izvođenja dela građevinskih i drugih radova koji se ne mogu izvesti na drugačiji način, ali samo za vreme dok te okolnosti postoje, odnosno do završetka radova.

Član 12

U cilju zaštite životne sredine od buke poreklom od saobraćaja, organ koji vrši nadzor nad primenom ove Odluke može propisati mere zaštite u koje, između ostalog spadaju: ograničenje brzine kretanja vozila, zabrana saobraćaja za pojedine kategorije i njihovo usmeravanje na pravce manje osetljive na buku, bolja regulacija saobraćaja, povoljniji izbor javnog gradskog prevoza, poboljšanje površine kolovoznog zastora, kontrola nivoa buke vozila, nova tehnička rešenja rešetki i šaht poklopaca na kolovozu, gašenje zvučnih signala na semaforima tokom noći, postavljanje zemljanih ozelenjenih nasipa pored saobraćajnica, hortikulturno uređenje pojasa duž putne saobraćajnice, pravilno planiranje namene prostora u pojasu oko saobraćajnica, uključivanje mera zaštite od buke u fazi projektovanja građevinskih objekata, postavljanje internih objekata (magacina, garaža i sl.) kojima buka ne smeta između izvora i primaoca buke.

Član 13

Na području grada Užica, na otvorenom ili poluotvorenom prostoru (nadstrešnica, improvizovana baraka, zgrada sa nezastakljenim prozorima, garaže, dvorišta i slično) zabranjuje se instalisanje, puštanje u pogon i korišćenje bilo kakve mašine, uređaja, postrojenja i slično, čiji merodavni (deklarisani) nivo zvuka u zoni uticaja u bilo kom režimu rada prouzrokuje buku iznad propisanih graničnih vrednosti.

Prilikom obavljanja bučnih radnih operacija (kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje, lakiranje i slično), u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i slično, kao i radionicama za servisiranje, pranje i opravku automobila, zabranjuje se rad pri otvorenim vratima i prozorima.

Zabrana iz stava 2. ovog člana odnosi se na zanatske radionice i pogone čija buka može ugroziti životnu sredinu, odnosno, ako u okruženju mogu biti prekoračene granične vrednosti indikatora buke i ako primenom tehničko-tehnoloških mera (postavljanjem zvučno izolacionih pregrada - zidova kao reflektora i/ili apsorbera zvuka i sl.) nije moguće ostvariti zadovoljavajuću zaštitu okoline od buke.

Član 14

U cilju zaštite životne sredine od buke ugostiteljski objekti moraju da ispune sledeće uslove:

1. da se emitovanje muzike izvodi isključivo pri zatvorenim vratima i prozorima,

2. da buka koja se emituje sa muzičkih uređaja ne prelazi dozvoljene nivoe buke,

3. da muzički uređaji kod kojih je, merenjem ustanovljeno da buka može preći dozvoljene nivoe buke moraju imati ugrađene i podešene uređaje za ograničavanje jačine zvuka (limitatore) na utvrđeni maksimalno dopušteni nivo buke utvrđen izveštajem o merenju buke,

4. da su uređaji za ograničavanje jačine zvuka (limitatori) uključeni i povezani sa muzičkim uređajem,

5. da su sprovedene naložene mere zvučne zaštite u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Član 15

U cilju zaštite životne sredine od buke prilikom organizovanja manifestacija na javnim površinama ili izvođenja programa koji podrazumevaju emitovanje muzike, odnosno drugih aktivnosti koje mogu prouzrokovati buku iznad propisanih graničnih vrednosti preduzimaju se mere zaštite od buke, i to: pravilno usmeravanje zvučnika, postavljanje zastora na strani bine prema najbližim stambenim objektima, ograničavanje vremena trajanja programa, adekvatno obaveštavanje javnosti o predstojećim dešavanjima sa iznošenjem planiranih i preduzetih mera za zaštitu stanovništva od buke, kao i druge mere u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Organizatori javnih skupova, zabavnih i sportskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom i u zatvorenom prostoru dužni su da od gradske uprave nadležne za zaštitu životne sredine pribave uslove u pogledu mera zaštite od buke iz stava 1. ovog člana.

Organizator je dužan da se pridržava naloženih mera zaštite od buke.

IV NADZOR

Član 16

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrše inspektor za zaštitu životne sredine i komunalna policija u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine, odnosno komunalni policajac je ovlašćen da u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku, kao i da preduzme i druge mere za koje je zakonom ovlašćen.

Inspektor za zaštitu životne sredine, odnosno komunalni policajac ovlašćen je da izda prekršajni nalog kada je za prekršaj predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, odnosno podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, shodno odredbama ove Odluke.

Član 17

U vršenju nadzora nad primenom mera zaštite od buke, inspektor za zaštitu životne sredine ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1. da li se izvori buke koriste uz propisane isprave o podacima o nivou buke (atest, proizvođačka specifikacija, izveštaj o merenju nivoa buke i sl.),

2. da li se izvori buke upotrebljavaju i održavaju tako da buka ne prelazi propisani nivo,

3. da li se vrše propisana merenja buke,

4. da li se poštuju uslovi u delu zaštite životne sredine od buke,

5. da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem uslovima nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke,

6. da li su nivoi buke u akustičkoj zoni iznad propisane granične vrednosti,

7. da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini, odnosno druge propisane mere, u skladu sa Zakonom.

U vršenju nadzora nad primenom mera zaštite od buke, komunalni policajac ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1. da li se muzika u ugostiteljskom objektu emituje, odnosno da li se u zanatskim i drugim objektima rad izvodi pri zatvorenim vratima i prozorima,

2. da li je prilikom organizovanja manifestacija na javnim površinama ili izvođenja drugih sadržaja koji podrazumevaju emitovanje muzike organizator pribavio uslove nadležne gradske uprave, a ukoliko je iste pribavio da li postupa u skladu sa naloženim merama zaštite od buke,

3. da li su ugrađeni uređaji za ograničavanje jačine zvuka (limitatori) priključeni na muzički uređaj i da li su u funkciji.

Član 18

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine je ovlašćen da:

1. naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti,

2. zabrani korišćenje izvora buke dok se ne otklone utvrđeni nedostaci,

3. zabrani ili ograniči korišćenje ili upotrebu mašina, prevoznih sredstava, opreme i uređaja koji nisu u skladu sa tehničkim propisima,

4. zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenje delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti,

5. naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke,

6. naredi izvršenje drugih propisanih obaveza ili otklanjanje drugih utvrđenih nepravilnosti u određenom roku u skladu sa Zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima;,

7. zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke.

U vršenju inspekcijskih poslova inspektor može privremeno, u skladu sa Zakonom, oduzeti predmete, opremu ili uređaje čija upotreba nije dozvoljena ili koji su nastali vršenjem nedozvoljene radnje, odnosno kojima su izvršene nedozvoljene radnje.

Član 19

Pravna i fizička lica na koje se ova Odluka odnosi dužna su da inspektoru za zaštitu životne sredine, odnosno komunalnom policajcu omoguće vršenje nadzora, stave na uvid potrebna dokumenta i omoguće vršenje merenja buke.

Ukoliko stranka koja je podnela prijavu zbog buke ne dozvoli da se izvrši merenje nivoa buke na određenim i odgovarajućim mernim mestima inspektor za zaštitu životne sredine doneće zaključak kojim se postupak po prijavi obustavlja.

V KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. emituje buku iznad nivoa propisanih graničnih vrednosti za određenu akustičku zonu (čl.8),

2. instalira, pusti u pogon ili koristi bilo kakvu mašinu, uređaj, postrojenje i slično čiji merodavni (deklarisani) nivo zvuka u zoni uticaja u bilo kom režimu rada prouzrokuje buku iznad propisanih graničnih vrednosti za određenu akustičku zonu (član 13. st. 1.),

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 75.000 dinara.

Član 20a

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. buka koja se emituje sa muzičkih uređaja u ugostiteljskom objektu prelazi dozvoljene nivoe buke (član 14. st. 1. tač. 2.),

2. prilikom organizovanja manifestacija na javnim površinama koje podrazumevaju emitovanje muzike se ne pridržava naloženih mera zaštite od buke (čl.15. st. 3.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 75.000 dinara.

Član 20b

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. muzički uređaji kod kojih je, merenjem ustanovljeno da buka može preći dozvoljene nivoe buke u sredini u kojoj čovek boravi, nemaju ugrađene i podešene uređaje za ograničavanje jačine zvuka (limitatore) (član 14. st. 1. tač. 3.),

2. u ugostiteljskom objektu nisu sprovedene mere zvučne zaštite u skladu sa Zakonom i drugim propisima (član 14.st. 1. tač. 5.),

3. prilikom organizovanja manifestacija na javnim površinama koje podrazumevaju emitovanje muzike ne pribavi uslove gradske uprave nadležne za zaštitu životne sredine (član 15. st. 2.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Član 21

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. u radionicama i pogonima u kojima se obavljaju bučne radne operacije radi pri otvorenim vratima i prozorima (član 13. st. 2.),

2. u ugostiteljskom objektu emituje muziku pri otvorenim vratima i prozorima (član 14. st. 1. tač. 1.),

3. u ugostiteljskom objektu uređaj za ograničavanje jačine zvuka (limitator) nije povezan sa muzičkim uređajem (član 14. st. 1. tač. 4.) i

4. inspektoru za zaštitu životne sredine, odnosno komunalnom policajcu ne omogući vršenje nadzora, ne stavi na uvid potrebna dokumenta ili ne omogući vršenje merenja buke (član 19. st. 1.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, preduzeću ili drugom pravnom licu. novčanom kaznom od 2.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom Odlukom u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, a najkasnije u roku od 6 meseci u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Član 23

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Sl. list Opštine Užice", broj 2/96).

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".