PRAVILNIK
O KORIŠĆENJU ŠUMSKIH SAOBRAĆAJNICA JAVNOG PREDUZEĆA ZA GAZDOVANJE ŠUMAMA "SRBIJAŠUME"

("Sl. glasnik RS", br. 93/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pod šumskim saobraćajnicama, u smislu Pravilnika o korišćenju šumskih saobraćajnica (u daljem tekstu: Pravilnik), podrazumevaju se šumski putevi i šumske vlake koje se izgrađene na nepokretnostima u javnoj svojini Republike Srbije, a koje Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" (u daljem tekstu: Javno preduzeće "Srbijašume" ili preduzeće) koristi za obavljanje poslova gazdovanja šumama.

Pod korišćenjem šumskih saobraćajnica, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se upotreba šumskih saobraćajnica za obavljanje privrednih i neprivrednih delatnosti fizičkih i pravnih lica i za potrebe lokalnog stanovništva.

Pod korisnikom šumskih saobraćajnica, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se fizičko ili pravno lice koje koristi šumske saobraćajnice za obavljanje privrednih i neprivrednih delatnosti (u daljem tekstu: korisnik) i lokalno stanovništvo koje koristi šumske saobraćajnice za sopstvene potrebe (u daljem tekstu: lokalno stanovništvo).

Javno preduzeće "Srbijašume", kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, u smislu ovog pravilnika, vrši upravljanje šumskim saobraćajnicama kroz planiranje, izgradnju i održavanje, i kroz organizaciju, realizaciju i nadzor njihovog korišćenja.

Drugi korisnici mogu koristiti šumske saobraćajnice na sopstveni rizik i odgovornost, uz ograničenja uslovljena potrebama obavljanja delatnosti preduzeća i potrebama bezbednog korišćenja šumskih saobraćajnica.

Član 2

Javno preduzeće "Srbijašume", kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u javnoj svojini, ovim pravilnikom uređuje oblast korišćenja šumskih saobraćajnica sa ciljem postizanja njihove funkcionalne trajnosti, racionalnog održavanja i zahtevanog nivoa bezbednog korišćenja šumskih saobraćajnica kroz utvrđivanje, i to:

- kategorizacije šumskih saobraćajnica;

- opštih i posebnih uslova za korišćenje šumskih saobraćajnica;

- specifičnih pravila saobraćaja i ograničenja na šumskim saobraćajnicama.

Član 3

Javno preduzeće "Srbijašume" ima prava i obaveze:

1. da korisniku omogući korišćenje šumskih saobraćajnica pod uslovima propisanim ovim pravilnikom;

2. da informiše korisnike o uslovima pod kojima mogu da koriste šumske saobraćajnice;

3. da održava šumske saobraćajnice u obimu i na način kojim se obezbeđuje obavljanje poslova gazdovanja šumama;

4. da ograniči ili obustavi saobraćaj na šumskim saobraćajnicama u svim slučajevima kada je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju, nužna zaštita od oštećenja određene saobraćajnice ili nekog njenog dela ili kada to zahtevaju uzgojno-gazdinske ili ekološko-zaštitne mere na određenom šumskom lokalitetu;

5. da donese cenovnik naknada za korišćenje šumskih saobraćajnica;

6. da utvrdi način ostvarivanja prava na naknadu za štetu koju korisnik pričini šumskim saobraćajnicama i objektima na njima, stablima pored šumskih saobraćajnica, proizvodima šuma ili životnoj sredini, u slučajevima u kojima se naknada ne ostvaruje u postupku pred nadležnim sudom.

II KATEGORIZACIJA I REGULATIVA IZGRADNJE ŠUMSKIH SAOBRAĆAJNICA

Član 4

Pod šumskim saobraćajnicama podrazumevaju se objekti niskogradnje, izgrađeni sa prvenstvenom namenom obavljanja poslova gazdovanja šumama.

Šumske saobraćajnice spadaju u tehničku infrastrukturu koja je u funkciji gazdovanja šumama.

Šumske saobraćajnice se smatraju saobraćajnicama Javnog preduzeća "Srbijašume".

Javno preduzeće "Srbijašume" u obavezi je da, u roku od godinu dana od dana objavljivanja ovog pravilnika u "Službenom glasniku Republike Srbije", na raskrsnicama javnih puteva i šumskih puteva postavi odgovarajuće znake, kojima se korisnici upozoravaju da šumske saobraćajnice koriste na sopstveni rizik i odgovornost.

Član 5

Šumske saobraćajnice se dele u dve kategorije: šumske puteve i šumske vlake.

Osnovnu mrežu šumskih saobraćajnica čine šumski putevi, koji su pretežno namenjeni za saobraćaj kamiona sa priključnim vozilima (u daljem tekstu: šumski putevi), koji mogu biti:

- šumski putevi sa kolovozom;

- šumski putevi bez kolovoza.

Dopunsku mrežu šumskih saobraćajnica čine šumske vlake, koje su namenjene za saobraćaj traktora sa priključnim vozilima ili bez priključnih vozila (u daljem tekstu: šumske vlake).

Član 6

Šumski put je osnovno sredstvo Javnog preduzeća "Srbijašume".

Troškovi planiranja, izgradnje i investicionog održavanja šumskih puteva svrstavaju se u investicije.

Član 7

Korisnik plaća naknadu za korišćenje šumskih saobraćajnica Javnog preduzeća "Srbijašume".

Lokalno stanovništvo ne plaća naknadu za korišćenje šumskih saobraćajnica za sopstvene potrebe.

Član 8

Planiranje i izgradnja šumskih puteva vrši se u skladu sa planskim dokumentima za gazdovanje šumama Javnog preduzeća "Srbijašume".

Planiranje i izgradnja šumskih vlaka vrši se u skladu sa godišnjim programima i planovima gazdovanja šumama.

Član 9

Javno preduzeće "Srbijašume" može graditi šumske saobraćajnice na nepokretnostima drugih vlasnika ili korisnika, uz njihovu pismenu saglasnost ili uz zaključenje ugovora o višegodišnjem korišćenju nepokretnosti za potrebe izgradnje šumskih saobraćajnica.

Javno preduzeće "Srbijašume" može graditi šumske saobraćajnice kao zajedničku investiciju sa drugim korisnicima ili vlasnicima nepokretnosti na kojima se grade šumske saobraćajnice, pri čemu se zajedničko korišćenje šumskih saobraćajnica reguliše odgovarajućim ugovorom.

Član 10

Šumski put se identifikuje po toponimu na početku i završetku šumskog puta, njegovoj dužini, kao i položajem krajnjih tačaka trase šumskog puta u Gaus-Krigerovom sistemu.

Identifikacija šumskog puta može biti šifarska (kombinacija slova i/ili brojeva).

Šumska vlaka se identifikuje prema identifikacionoj oznaci šumskog puta i vrednosti stacionaže od koje se odvaja šumska vlaka.

Identifikacija šumske vlake može biti šifarska (kombinacija slova i/ili brojeva).

III OPŠTI USLOVI ZA KORIŠĆENJE ŠUMSKIH PUTEVA

Član 11

Šumske saobraćajnce Javnog preduzeća "Srbijašume" mogu se koristiti na način i pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Šumske puteve može korisnik da koristi pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, i to:

- kupci drvnih sortimenata i drveta na panju naknadu za korišćenje šumskih saobraćajnica plaćaju po m³ (metar kubni) u skladu sa ugovorom o kupoprodaji drvnih sortimenata i drveta na panju;

- ostali korisnici šumske puteve mogu koristiti pod uslovom da sa direktorom dela Preduzeća zaključe ugovor o korišćenju šumskih puteva.

Period korišćenja šumskih saobraćajnica utvrđuje se ugovorom iz stava 2. ovog člana.

Član 12

Korisnik šumskih saobraćajnica u obavezi je da postupa u skladu sa odredbama ovog pravilnika, obaveštenjima iz putne signalizacije, uputstvima i naredbama koje izdaju ovlašćena lica dela preduzeća zadužena za regulisanje saobraćaja na šumskim saobraćajnicama, kao i zaposleni u čijoj nadležnosti su otprema proizvoda šumarstva i zaštita šuma i životne sredine.

Član 13

Brzina kretanja teretnog vozila na šumskim saobraćajnicama ograničena je, i iznosi 30 km/h.

Maksimalno osovinsko opterećenje teretnog vozila pri korišćenju šumskih puteva Javnog preduzeća "Srbijašume" je 8 t (tona) po osovini.

Korisnik teretnog vozila odgovoran je za prekoračenje brzine i maksimalno osovinsko opterećenje iz st. 1. i 2. ovog člana.

Korisnik drugih prevoznih sredstava može koristiti šumske saobraćajnice na sopstveni rizik i odgovornost.

Član 14

Šumskim saobraćajnicama mogu da se kreću motorna i priključna vozila koja ispunjavaju uslove predviđene propisima o bezbednosti saobraćaja na javnim putevima i posebne uslove utvrđene ovim pravilnikom i drugim opštim aktima Javnog preduzeća "Srbijašume".

Korisnik šumskih saobraćajnica u obavezi je da koriste motorna i priključna vozila na način predviđen propisima kojima se regulišu tehnička ispravnost, gabarit vozila i priključnih uređaja na njima, osovinsko opterećenje na put, odnosno masa vučnog i priključnog vozila sa teretom na njima, kao i druge odredbe zakona i podzakonskih akata koji se odnose na bezbednost saobraćaja i prevoz tereta u drumskom saobraćaju.

Član 15

Direktor dela preduzeća može korisniku šumske saobraćajnice, privremeno ili trajno, zabraniti korišćenje šumske saobraćajnice, ako ustanovi da se korisnik ne pridržava propisa o bezbednosti saobraćaja, ne poštuje odredbe ovog pravilnika, ne poštuje ograničenja, zabrane i propise o specifičnim uslovima za korišćenje šumske saobraćajnice i izbegava plaćanje naknade za korišćenje šumske saobraćajnice.

IV POSEBNI USLOVI ZA KORIŠĆENJE I ZAŠTITU ŠUMSKIH SAOBRAĆAJNICA

Član 16

Javno preduzeće "Srbijašume" u obavezi je da fizička ili pravna lica kao korisnike šumskih saobraćajnica informiše o posebnim uslovima korišćenja šumskih saobraćajnica, o ograničenjima i zabranama korišćenja šumskih saobraćajnica ili njihovih delova ili objekata na njima, i to:

- objavljivanjem Pravilnika o korišćenju šumskih saobraćajnica Javnog preduzeća za gazdovanje šumama "Srbijašume" u "Službenom glasniku Republike Srbije";

- ispisivanjem uslova, zabrana i ograničenja korišćenja šumskih saobraćajnica na vidno istaknutoj tabli na početku šumske saobraćajnice, na početku deonice šumske saobraćajnice ili pored objekta na koji se to odnosi.

Član 17

Saobraćaj na šumskoj saobraćajnici može da se ograniči kada je to neophodno radi bezbednog korišćenja šumske saobraćajnice, sprečavanja oštećenja šumske saobraćajnice ili izvođenja radova na njima.

Ako pojačani intenzitet saobraćaja može nepovoljno da utiče na obavljanje delatnosti gazdovanja šumama ili postoji mogućnost oštećenja šumske saobraćajnice, ovlašćeno lice dela preduzeća ima pravo i obavezu da privremeno obustavi saobraćaj na šumskoj saobraćajnici, dok traju te okolnosti.

Član 18

Ovaj pravilnik se ne odnosi na korišćenje šumskih saobraćajnica u vanrednim situacijama, kada su neposredno ugroženi životi ljudi, materijalna dobra i životna sredina.

Član 19

Na izgrađenim šumskim putevima zabranjeno je:

- vuča drvnih sortimenata i drugih predmeta po kolovozu i bankinama;

- lagerovanje drvnih sortimenata na bankinama i kanalima;

- kretanje po kolovozu i bankinama vozilima sa metalnim gusenicama i polugusenicama;

- kretanje, parkiranje i utovar vozila na bankinama;

- privremeno ili trajno zauzimanje šumskog puta i izvođenje radova koji nisu u vezi sa njegovim održavanjem i rekonstrukcijom;

- prosipanje, ostavljanje ili bacanje otpadnog i drugog materijala;

- puštanje i ispaša stoke osim, kada je to predmet ugovora zaključenog sa direktorom dela preduzeća;

- ispuštanje otpadnih i drugih voda ili sprečavanje njihovog oticanja;

- nanošenje blata sa prilaznog puta na šumski put;

- uključivanje i isključivanje vozila na ili sa šumskog puta van mesta određenog za vršenje navedenih radnji;

- vršenje drugih radnji kojima se može oštetiti šumski put, ometati saobraćaj i obavljanje poslova u oblasti gazdovanja šumama.

Član 20

Na izgrađenim šumskim vlakama zabranjeno je:

- privremeno ili trajno korišćenje šumske vlake koje nije u funkciji gazdovanja šumama;

- prosipanje, ostavljanje ili bacanje otpadnog i drugog materijala;

- puštanje i ispaša stoke osim kada je to predmet ugovora zaključenog sa direktorom dela preduzeća;

- ispuštanje otpadnih i drugih voda ili sprečavanje njihovog oticanja;

- vršenje drugih radnji kojima se može oštetiti šumska vlaka, ometati saobraćaj na njoj i obavljanje poslova u delatnosti gazdovanja šumama.

Član 21

Utovar vozila na šumskom putu obavlja se na za to predviđenim proširenjima šumskog puta - stovarištima.

Pri utovaru vozila dizalicom montiranom na vozilu, i vozilo koje vrši utovar i vozilo koje se utovara, ne smeju stajati na bankini šumskog puta.

Član 22

Na šumskim putevima sa jednom saobraćajnom trakom vozila se mimoilaze na posebno izgrađenim proširenjima kolovoza - mimoilaznicama.

Vozilo koje prvo stigne do mimoilaznice u obavezi je da sačeka i propusti vozilo iz suprotnog smera.

U slučaju da dva vozila istovremeno stignu do mimoilaznice, u obavezi je da se zaustavi vozilo koje ide na utovar i propusti natovareno vozilo.

Kod prelaza preko mosta, prednost ima natovareno vozilo.

Član 23

Korišćenje šumskih saobraćajnica pod posebnim uslovima za prevoz putnika i robe motornim vozilima u cilju realizacije sportskih takmičenja, turističko-rekreativnih tura i drugih aktivnosti, dozvoljeno je pod uslovom da su vozila opremljena u skladu sa propisima.

Član 24

Na šumskim saobraćajnicama dozvoljen je vanredni prevoz, pod posebnim uslovima.

Pod vanrednim prevozom podrazumevaju se vozila koja prekoračuju dozvoljenu težinu, osovinsko opterećenje ili dimenzije.

Vozila koja prekoračuju dozvoljenu težinu, osovinsko opterećenje ili dimenzije, mogu se kretati šumskim putevima samo na osnovu dozvole koju izdaje direktor dela preduzeća, po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog organa na čijem području se nalazi odnosni šumski put.

Dozvolom za vanredni prevoz utvrđuju se način, uslovi i naknada za vanredni prevoz.

Član 25

Na šumskim saobraćajnicama se, osim pri vanrednom prevozu, zabranjeno je prekoračenje dozvoljene težine, osovinskog opterećenja i propisanih dimenzija tereta, u smislu ovog pravilnika.

Zaposleni koji vrši otpremu drvnih sortimenata u obavezi je da, pri otpremi drvnih sortimenata, postupa u skladu sa ograničenjima iz stava 1. ovog člana.

Član 26

Sopstvenici i korisnici zemljišta koje se graniči sa šumskim putem mogu da izgrade prilazni put na šumski put, po prethodno pribavljenom odobrenju direktora dela preduzeća ili lica koje on ovlasti.

V NAKNADA ZA KORIŠĆENJE ŠUMSKIH SAOBRAĆAJNICA

Član 27

Korisnik šumskih saobraćajnica u obavezi je da Javnom preduzeću "Srbijašume" plati naknadu za korišćenje šumskih saobraćajnica saglasno Cenovniku naknada za korišćenje šumskih saobraćajnica Javnog preduzeća "Srbijašume" (u daljem tekstu: Cenovnik).

Cenovnik donosi nadležni organ Javnog preduzeća "Srbijašume".

Iznos naknade za korišćenje šumskih saobraćajnica za transport drvnih sortimenata utvrđuje se na osnovu njihove zapremine, a izražava u m³ (metar kubni) drvnih sortimenata.

Iznos naknade za korišćenje šumskih saobraćajnica za transport ostalih roba utvrđuje se na osnovu njihove mase, a izražava se u t (tona) transportovane robe.

Član 28

Pored šumskih saobraćajnica mogu se postaviti reklamne table, oglasi i druge oznake (u daljem tekstu: tabla), na osnovu odobrenja direktora dela preduzeća koji će odrediti mesto, veličinu i period isticanja table i uz plaćanje odgovarajuće jednokratne ili višekratne naknade, zavisno od namene i vremena korišćenja šumskih saobraćajnica.

U Cenovniku naknada za korišćenje šumskih saobraćajnica utvrđuju se naknade po osnovu iz stava 1. ovog člana.

Član 29

Sredstva naplaćena po osnovu korišćenja šumskih saobraćajnica su namenska sredstva Javnog preduzeća "Srbijašume", koja se evidentiraju na posebnoj bilansnoj poziciji i mogu se koristiti samo u svrhu finansiranja troškova održavanja šumskih saobraćajnica.

VI NAKNADA ZA ŠTETU PRIČINJENU ŠUMSKIM SAOBRAĆAJNICAMA

Član 30

Korisnik šumskih saobraćajnica u obavezi je da Javnom preduzeću "Srbijašume" naknadi stvarnu štetu pričinjenu šumskim saobraćajnicama i njihovim objektima, drveću, životnoj sredini i drugoj imovini preduzeća, a koju učini lično ili motornim vozilom kojim upravlja, radovima na opsluživanju ili popravci vozila, nekontrolisanim ispuštanjem naftnih derivata, hemijskim sredstvima i drugim otrovnim i opasnim materijama i bacanjem ambalaže i drugih stvari, sredstava i materijala.

Član 31

Postojanje, vrstu i obim pričinjene štete na šumskoj saobraćajnici koju je pričinio korisnik šumske saobraćajnice utvrđuje komisija koju obrazuje direktor dela Preduzeća (u daljem tekstu: Komisija).

Direktor dela preduzeća u obavezi je da u aktu kojim obrazuje Komisiju utvrdi zadatak, sastav, ovlašćenje i obaveze Komisije, kao i rok za obavljanje zadatka.

Komisija, pre početka rada na utvrđivanju postojanja vrste i obima pričinjene štete, pozove korisnika šumske saobraćajnice koji je pričinio štetu šumskoj saobraćajnici, da prisustvuje radu Komisije, a ako korisnik šumske saobraćajnice odbije učešće u radu Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Komisija neposredno vrši uvid u postojeće stanje šumske saobraćajnice, utvrđuje radnje i okolnosti koje su dovele do nastanka štete, kao i vrstu i obim pričinjene štete, o čemu sačinjava odgovarajući zapisnik.

Komisija je u obavezi da o utvrđenoj šteti na šumskoj saobraćajnici sačini izveštaj sa predlogom mera i vrstom radova kojima će se šumska saobraćajnica vratiti u stanje pre nastanka štete i predlogom visine naknade za pričinjenu štetu.

Član 32

Direktor dela preduzeća u obavezi je da korisnika koji je pričinio štetu šumskoj saobraćajnici, pismenim putem, pozove da izvede radove kojim će se šumska saobraćajnica vratiti u stanje pre nastanka štete, odnosno u pređašnje stanje, i odrediti rok za obavljanje tih radova.

Korisnik šumske saobraćajnice koji je pričinio štetu šumskoj saobraćajnici u obavezi je da izvede radove kojim će vratiti šumsku saobraćajnicu u stanje pre nastanka štete.

Ukoliko korisnik šumske saobraćajnice koji je pričinio štetu na šumskoj saobraćajnici izvede radove kojim će vratiti šumsku saobraćajnicu u stanje pre nastanka štete, neće platiti naknadu za pričinjenu štetu.

Ukoliko korisnik šumske saobraćajnice koji je pričinio štetu na šumskoj saobraćajnici ne vrati šumsku saobraćajnicu u stanje pre nastanka štete, radove će, o trošku korisnika, izvršiti deo preduzeća i korisniku šumske saobraćajnice obračunati i naplatiti naknadu za pričinjenu štetu na šumskoj saobraćajnici.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Na sve što nije regulisano ovim pravilnikom ili je suprotno zakonu i podzakonskim aktima, neposredno se primenjuju zakon i podzakonska akta.

Član 34

Izmene i dopune ovog pravilnika vrše se na način i po postupku predviđenom za njegovo donošenje, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 35

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima za korišćenje šumskih saobraćajnica Javnog preduzeća za gazdovanje šumama "Srbijašume" koji je donet na sednici Upravnog odbora održanoj 3. marta 1998. godine i koji je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 22/98.