PRAVILNIK

O OBLIKU I SADRŽINI ŠUMSKOG ŽIGA, OBRASCU PROPRATNICE, ODNOSNO OTPREMNICE, USLOVIMA I NAČINU ŽIGOSANJA POSEČENOG DRVETA, NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I NAČINU ŽIGOSANJA, ODNOSNO OBELEŽAVANJA ČETINARSKIH STABALA NAMENJENIH ZA NOVOGODIŠNJE I DRUGE PRAZNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 93/2016)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje oblik i sadržina šumskog žiga, obrazac propratnice, odnosno otpremnice koja prati drvo u prometu, uslovi i način žigosanja posečenog drveta, način vođenja evidencije i način žigosanja, odnosno obeležavanja, kao i izgled i sadržina propratnice, odnosno otpremnice četinarskih stabala namenjenih za novogodišnje i druge praznike.

Član 2

Pod posečenim drvetom, u smislu ovog pravilnika, smatraju se drvni proizvodi u šumarstvu nastali sečom drveća u šumi ili šumskog drveća van šume.

Pod prometom se smatra kupovina, prodaja, poklanjanje, skladištenje i prevoz posečenog drveta sredstvima namenjenim za transport.

Prometom se ne smatra privlačenje, iznošenje ili izvoženje drveta od mesta seče do kamionskog puta.

II OBLIK I SADRŽINA ŠUMSKOG ŽIGA

Član 3

Žigosanje posečenog drveta vrši se šumskim žigom pre stavljanja u promet, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 4

Šumski žig za žigosanje posečenog drveta iz šuma u državnoj svojini i za žigosanje oduzetih drvnih proizvoda koji se prodaju javnom licitacijom ima oblik elipse veličine duže ose 30 mm i kraće ose 24 mm, čija je ivica izvijugana. U elipsi šumskog žiga upisuju se velika slova: "DŠS" i redni broj žiga.

Šumski žig za žigosanje posečenog drveta iz šuma sopstvenika i posečenog drveta šumskog drveća koje potiče van šume ima oblik pravougaonika veličine 30x24 mm čija je ivica ravna. U pravougaonik šumskog žiga upisuju se velika slova: "PŠS" i redni broj žiga.

Otisak šumskog žiga za posečeno drvo iz šuma u državnoj svojini i za oduzete drvne proizvode koji se prodaju javnom licitacijom je crne boje, a iz šuma sopstvenika i za drvo od šumskog drveća koje potiče sa površine koja se ne smatra šumom je zelene boje i isti mora biti potpun i jasno vidljive sadržine.

III OBRAZAC PROPRATNICE, ODNOSNO OTPREMNICE KOJA PRATI DRVO U PROMETU

Član 5

Propratnica, odnosno otpremnica, izdaju se u pisanoj formi na propisanim obrascima ili u elektronskoj formi, u najmanje dva primerka.

Član 6

Za posečeno drvo iz šume za koju se donosi program gazdovanja šumama, odnosno za posečeno drvo od šumskog drveća sa površina koje se ne smatraju šumom izdaje se propratnica.

Za oblo drvo izdaje se propratnica za oblo drvo na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Za prostorno drvo, kao i za ostale drvne proizvode koji se zbog dimenzija ne mogu žigosati šumskim žigom (sečka, iverje i sl), izdaje se propratnica za prostorno drvo na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Za posečeno drvo koje potiče iz šume kojom se gazduje u skladu sa osnovom, iz neuređenih državnih šuma i za oduzete drvne proizvode koji se prodaju javnom licitacijom, izdaje se otpremnica.

Za oblo drvo izdaje se otpremnica za oblo drvo na Obrascu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Za prostorno drvo, kao i za ostale drvne proizvode koji se zbog dimenzija ne mogu žigosati šumskim žigom (sečka, iverje i sl), izdaje se otpremnica za prostorno drvo na Obrascu 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Propratnica, odnosno otpremnica može da se izda i u elektronskoj formi ukoliko sadrži sve propisane podatke u skladu sa ovim pravilnikom.

IV USLOVI I NAČIN ŽIGOSANJA POSEČENOG DRVETA

Član 9

Žigosanje posečenog drveta vrši se na mestu seče ili izrade drvnih sortimenata, nakon premera, klasiranja, obrojčavanja (osim prostornog drveta), obračuna i evidentiranja.

Član 10

Žigosanje posečenog drveta vrši se utiskivanjem šumskog žiga i to kod:

1) oblog i tesanog drveta iznad 25 cm srednjeg prečnika, na oba poprečna preseka svakog komada;

2) oblog i tesanog drveta ispod 25 cm srednjeg prečnika, na jednom poprečnom preseku svakog komada;

3) prostornog drveta, na jednom poprečnom preseku i to najmanje 75% komada u složaju.

Grane i delovi grana, kao i ostali drvni proizvodi koji se zbog dimenzija ne mogu žigosati šumskim žigom (sečka, iverje i sl), ako se stavljaju u promet ne moraju biti žigosani.

Član 11

Žigosanje posečenog drveta u šumama sopstvenika - fizičkih lica i izdavanje propratnice, vrši se po zahtevu sopstvenika - fizičkog lica u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, ukoliko su ispunjeni uslovi propisani zakonom kojim se uređuju šume i izvršena uplata naknade za korišćenje šuma.

V NAČIN VOĐENJA EVIDENCIJE

Član 12

Lice koje stavlja drvo u promet, osim fizičkog lica koje stavlja u promet drvo za sopstvene potrebe, kao i pravno lice kome je ministarstvo nadležno za poslove šumarstva dodelilo broj šumskog žiga za žigosanje posečenog drveta (u daljem tekstu: žig) vode evidenciju u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 13

Evidencija o drvetu stavljenom u promet vodi se u pisanom ili elektronskom obliku.

Evidencija u pisanom obliku mora biti zavedena, sa obrojčanim listovima i overena od strane ovlašćenog lica.

Evidencija u elektronskom obliku vodi se tako da na zahtev ovlašćenog lica za kontrolu može da se odštampa ili prikaže na ekranu.

Član 14

Lice koje stavlja drvo u promet, osim fizičkog lica koje stavlja u promet drvo za sopstvene potrebe vodi evidenciju o: primljenom, utrošenom i prodatom, odnosno isporučenom drvetu i stanju zaliha; broju propratnice /otpremnice, odnosno ispravi koja prati robu u prevozu u skladu sa propisima koji uređuju promet robe po kojoj je drvo stavljeno u promet; nazivu i sedištu dobavljača/isporučioca i primaoca drveta; oznaci i broju žiga kojim je drvo žigosano, vrsti i količini drveta po sortimentima; mestu i datumu prijema/isporuke drveta.

Pravno lice kome je ministarstvo nadležno za poslove šumarstva dodelilo broj žiga vodi evidenciju o: rednom broju žiga, otisku žiga, sadržaju žiga, datumu zaduženja žiga, imenu, prezimenu i potpisu lica koje je primilo žig, imenu, prezimenu i potpisu lica koje je izdalo žig, datumu vraćanja žiga, imenu, prezimenu i potpisu lica kome je žig vraćen i napomeni.

Član 15

Evidentiranje drveta stavljenog u promet vrši se odmah po izvršenom prometu, a najkasnije u roku od pet radnih dana.

VI NAČIN ŽIGOSANJA, ODNOSNO OBELEŽAVANJA ČETINARSKIH STABALA NAMENJENIH ZA NOVOGODIŠNJE I DRUGE PRAZNIKE I IZGLED I SADRŽINA PROPRATNICE, ODNOSNO OTPREMNICE

Član 16

Žigosanje, odnosno obeležavanje sečenih četinarskih stabala i vrhova četinarskih stabala namenjenih za novogodišnje i druge praznike i izdavanje propratnice, odnosno otpremnice vrši se pre stavljanja u promet na način propisan ovim pravilnikom.

Član 17

Sečena četinarska stabla i vrhovi četinarskih stabala namenjeni za novogodišnje i druge praznike (u daljem tekstu: četinarska stabla) obeležavaju se proizvodnim listom.

Proizvodni list sadrži sledeće podatke: naziv proizvođača četinarskog stabla; mesto seče; broj kojim je četinarsko stablo obrojčeno; broj i datum izdate propratnice, odnosno otpremnice; otisak žiga.

Proizvodni list iz stava 1. ovog člana izrađuje se od odgovarajućeg materijala otpornog na vlagu.

Proizvodni list se prikladno i čvrsto vezuje za svako četinarsko stablo, iznad prvih grana gde je odsečeno.

Član 18

Žigosanje četinarskih stabala iz člana 16. ovog pravilnika vrši se utiskivanjem žiga na određenom delu proizvodnog lista.

Član 19

Za četinarska stabla iz člana 16. ovog pravilnika izdaje se propratnica, odnosno otpremnica za oblo drvo na Obrascu 1 i Obrascu 3, u kojima se popunjavaju svi podaci, osim podataka o srednjem prečniku i zapremini po klasama.

Član 20

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu žigosanja, odnosno obeležavanja četinarskih stabala namenjenih za novogodišnje i druge praznike ("Službeni glasnik RS", br. 46/92 i 56/92 - ispravka) i Pravilnik o obliku i sadržini šumskog žiga, obrascu propratnice, odnosno otpremnice, uslovima, načinu i roku žigosanja posečenog drveta ("Službeni glasnik RS", br. 95/92 i 54/00), osim odredaba čl. 4-6.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba čl. 5-8. i čl. 12-15. koje se primenjuju od 15. januara 2017. godine.

 

Obrazac 1

Propratnica za oblo drvo

________________________
________________________
(naziv pravnog lica koje izdaje
propratnicu)

PROPRATNICA br: _____________

- za oblo drvo -

Sopstvenik/korisnik šume ili drveta van šume

 

iz

 

(prezime i ime, odnosno naziv pravnog lica)

 

_____________________________________

 

 

(mesto prebivališta)

 

 

drvo potiče iz šume - van šume (nepotrebno precrtati), sa teritorije opštine

 

,

KO

 

, katastarska parcela broj

 

, žigosano šumskim žigom

 

,

broj doznačnog lista

 

 

 

Obeleženo brojem

Vrsta drveta

Srednji prečnik (cm)

Dužina (m)

Vrsta sortimenta
______________________
i zapremina po klasama (m3)

Obeleženo brojem

Vrsta drveta

Srednji prečnik (cm)

Dužina (m)

Vrsta sortimenta
______________________
i zapremina po klasama (m3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

Napomena: Izdavanje propratnice vrši se prilikom prvog stavljanja posečenog drveta u promet, od kojih jedan primerak propratnice prati drvo u prometu, a jedan ostaje u evidenciji izdatih propratnica. Ako se posečeno drvo ponovo stavlja u promet, za to drvo izdaje se isprava koja prati robu u prevozu u skladu sa propisima kojima se uređuje promet robe i uz ovu ispravu prilažu se kopije propratnica za posečeno drvo koje se ponovo stavlja u promet, overene od strane odgovornog lica. Propratnica i šumski žig predstavljaju dokaz o poreklu drveta.

 

Prevoznik: _______________________

Kupac: ___________________ iz ___________________ ili

iz ______________________________

mesto istovara - pretovara: __________________________

Prevozno sredstvo: ________________

 

 

Registarski broj: __________________

Otisak šumskog žiga

Propratnicu izdao

   
_______________________________

 

Datum i vreme stavljanja drveta u promet

 

 

Dana ________ 20___. godine, u _____ časova

 

U _______________, ________ 20___. godine

 

 

 

 

 

Obrazac 2

Propratnica za prostorno drvo

________________________
________________________
(naziv pravnog lica koje izdaje
propratnicu)

PROPRATNICA br: ______________

- za prostorno drvo -

Sopstvenik/korisnik šume ili drveta van šume

 

iz

 

(prezime i ime, odnosno naziv pravnog lica)

 

________________________________

 

 

(mesto prebivališta)

 

 

drvo potiče iz šume - van šume (nepotrebno precrtati), sa teritorije opštine

 

,

KO

 

, katastarska parcela broj

 

, žigosano šumskim žigom

 

,

broj doznačnog lista

 

 

 

Vrsta drveta

Vrsta sortimenta

Klasa

Dužina tovara
(m)

Visina tovara
(m)

Širina tovara
(m)

Količina
(prostornih
metara)

Redukcioni koeficijent

Količina
(m3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Izdavanje propratnice vrši se prilikom prvog stavljanja posečenog drveta u promet, od kojih jedan primerak propratnice prati drvo u prometu, a jedan ostaje u evidenciji izdatih propratnica. Ako se posečeno drvo ponovo stavlja u promet, za to drvo izdaje se isprava koja prati robu u prevozu u skladu sa propisima kojima se uređuje promet robe i uz ovu ispravu prilažu se kopije propratnica za posečeno drvo koje se ponovo stavlja u promet, overene od strane odgovornog lica. Propratnica i šumski žig predstavljaju dokaz o poreklu drveta.

 

Prevoznik: _______________________

Kupac: ___________________ iz ___________________ ili

iz ______________________________

Mesto istovara - pretovara: __________________________

Prevozno sredstvo: ________________

 

 

Registarski broj: __________________

Otisak šumskog žiga

Propratnicu izdao

    _______________________________

 

Datum i vreme stavljanja drveta u promet

 

 

Dana ________ 20___. godine, u _____ časova

 

U _______________, ________ 20___. godine

 

 

 

 

 

Obrazac 3

Otpremnica za oblo drvo

 

__________________________
__________________________
(naziv korisnika/ sopstvenika
šume odnosno pravnog lica
koje izdaje otpremnicu)

OTPREMNICA br: ____________

- za oblo drvo -

Koje potiče sa teritorije opštine

 

, gazdinska jedinica ili KO

 

odeljenje/odsek ili katastarska parcela broj

 

, žigosano šumskim žigom

 

 

Obeleženo brojem

Vrsta drveta

Srednji prečnik (cm)

Dužina (m)

Vrsta sortimenta
___________________
i zapremina po klasama (m3)

Obeleženo brojem

Vrsta drveta

Srednji prečnik (cm)

Dužina (m)

Vrsta sortimenta
____________________
i zapremina po klasama (m3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

Napomena: Izdavanje otpremnice vrši se prilikom prvog stavljanja posečenog drveta u promet, od kojih jedan primerak otpremnice prati drvo u prometu, a jedan ostaje u evidenciji izdatih otpremnica. Ako se posečeno drvo ponovo stavlja u promet, za to drvo izdaje se isprava koja prati robu u prevozu u skladu sa propisima kojima se uređuje promet robe i uz ovu ispravu prilažu se kopije otpremnica za posečeno drvo koje se ponovo stavlja u promet, overene od strane odgovornog lica. Otpremnica i šumski žig predstavljaju dokaz o poreklu drveta.

 

 

Otpremnicu izdao:

 

Prevoznik

Kupac

__________________________

Otisak

_________________________

_______________________ ili

Dana ___________ 20___. god.

šumskog

iz _______________________

iz _____________________

U _____________ časova

žiga

Prevozno sredstvo _________

mesto istovara - pretovara

 

 

Reg. br. __________________

_______________________

 

 

Potpis ___________________

Potpis ___________________

 

 

Obrazac 4

Otpremnica za prostorno drvo

 

____________________________

 

____________________________

 

(naziv korisnika/sopstvenika
šume odnosno pravnog lica
koje izdaje otpremnicu)

 

OTPREMNICA br: _____________

- za prostorno drvo -

Koje potiče sa teritorije opštine

 

, gazdinska jedinica ili KO

 

odeljenje/odsek ili katastarska parcela broj

 

, žigosano šumskim žigom

 

 

Vrsta drveta

Vrsta sortimenta

Klasa

Dužina tovara
(m)

Visina tovara
(m)

Širina tovara
(m)

Količina (prostorni x metara)

Redukcioni koeficijent

Količina
(m3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEGA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Izdavanje otpremnice vrši se prilikom prvog stavljanja posečenog drveta u promet, od kojih jedan primerak otpremnice prati drvo u prometu, a jedan ostaje u evidenciji izdatih otpremnica. Ako se posečeno drvo ponovo stavlja u promet, za to drvo izdaje se isprava koja prati robu u prevozu u skladu sa propisima kojima se uređuje promet robe i uz ovu ispravu prilažu se kopije otpremnica za posečeno drvo koje se ponovo stavlja u promet, overene od strane odgovornog lica. Otpremnica i šumski žig predstavljaju dokaz o poreklu drveta.

 

 

Otpremnicu izdao:

 

Prevoznik

 

Kupac

__________________________

Otisak

_________________________

 

_______________________

Dana ___________ 20___. god.

šumskog

iz _______________________

 

iz _____________________

U _____________ časova

žiga


Prevozno sredstvo _________

 

ili
Mesto istovara - pretovara

 

 

Reg. br. __________________

 

_______________________

 

 

Potpis ___________________

 

Potpis
______________________