PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE IZGRADNJE I REKONSTRUKCIJE VODNIH OBJEKATA U JAVNOJ SVOJINI I OBJEKATA FEKALNE KANALIZACIJE ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 61/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli sredstava za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije za 2016. godinu (u daljem tekstu: Pravilnik) po II Konkursu za sufinansiranje izgradnje i rekonkstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata feklane kanalizacije za 2016. godinu, (u daljem tekstu: II Konkurs) propisuje se namena sredstava, postupak dodeljivanja sredstva, kriterijumi za dodelu sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju aktivnosti iz Godišnjeg programa korišćenja sredstva iz budžetskog fonda za vode Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2016. godinu (u daljem tekstu: Program) "Sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije" (tačka II, podtačka 1.1 i 2.1 Programa).

Program iz stava 1. ovog člana sastavni je deo Pokrajinske skupštinske odluke o godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za vode Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu ("Službeni list APV", broj 54/15 i 53/16) a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) je zadužen za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele sredstava

Član 2

Ukupan iznos sredstava koji se dodeljuje po Pravilniku i

Konkursu je do 292.115.949,67 dinara, i to:

• Za vodne objekte u javnoj svojini do 150.000.000,00 dinara,

• Za objekte fekalne kanalizacije do 142.115.949,67 dinara.

Maksimalni iznos odobrenih sredstava od strane Sekretarijata po prijavi je 20.000.000,00 dinara bez PDV-a.

Minimalan iznos učešća sopstvenim sredstvima podnosioca prijave je 20% od vrednosti projekta bez PDV-a.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem II Konkursa koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, kao i na internet stranici Sekretarijata (u daljem tekstu: Konkurs).

Krajnji rok za podnošenje prijava na Konkurs jeste 18.11.2016. godine; dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Sredstva za realizaciju aktivnosti - prema Pravilniku i po II Konkursu - dodeljuju se bespovratno.

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 3

Sredstva koja se dodeljuju za sufinansiranje izgradnje ili rekonstrukcije objekata vodosnabdevanja, kao što je bušenje i opremanje bunara, izgradnja objekata i nabavka i ugradnja opreme za poboljšanje kvaliteta vode-fabrika vode, crpnih stanica, nabavke i ugradnje elektromašinske opreme, rezervoara, javnih vodovodnih mreža, glavnih magistralnih dovodnika vode do naselja ili industrije, odnosno za odvođenje otpadnih - fekalnih voda: kolektorskih vodova (bez kućnih priključaka), crpnih stanica, nabavku i ugradnju elektromašinske opreme i uređaja/postrojenja za prečišćavanje otpadnih - fekalnih voda.

Sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu ne mogu se koristiti za:

- nabavku opreme i delova opreme kao rezervnih delova;

- Nabavku polovne, nedeklarisane opreme i delova;

- Plaćanja poreza, sudskih i carinskih troškova;

- Naknada za zarade;

- Nepredviđene radove, višak radova i naknadne radove.

Član 4

Pravo konkurisanja imaju: gradovi i opštine sa teritorije AP Vojvodine pod sledećim uslovima:

1. Izmirena obaveza za vodne naknade za korišćenje vodnog dobra i za ispuštenu vodu od strane krajnjih korisnika sredstava, a zaključno sa 31.12.2015. godine, ili potpisan reprogram duga. Ukoliko krajnji korisnik sredstava nije obveznik naknade, dostaviti overenu izjavu da nije zaduživan po tom osnovu.

Obrazac izjave se može preuzeti sa veb stranice: www.psp.vojvodina.gov.rs i prilagoditi nazivu krajnjeg korisnika sredstava.

2. Regulisana obaveza po ugovorima iz prethodnih konkursa - izvršeni radovi i opravdana sredstva i dostavljen izveštaj ili zaključen aneks ugovora o produženju roka izvršenja radova.

Sekretarijat neće uzimati u razmatranje zahteve iz opština i gradova sa kojima je u sudskom sporu i koji nemaju regulisane obaveze po gore navedenim kriterijumima.

Potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu:

1. Prijava na konkurs, koja se može preuzeti sa veb stranice: www.psp.vojvodina.gov.rs, u kojoj će jasno biti naznačen naziv objekta za koji se traži učešće Sekretarijata u sufinansiranju, potpisana od strane gradonačelnika ili predsednika opštine;

2. Odluka Opštinskog / Gradskog veća o realizaciji investicije u kojoj je opredeljen iznos sopstvenog učešća. Forma odluke može se preuzeti sa veb stranice: www. psp.vojvodina.gov.rs;

3. Izvod iz opštinskog / gradskog budžeta kojim se potvrđuje iznos sopstvenog učešća - dostaviti najkasnije 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

4. Važeća Građevinska dozvola;

5. Izvod iz projekta za građevinsku dozvolu/glavnog projekta izrađenog po važećem Zakonu o planiranju i izgradnji koji se odnosi na projekat za koji se podnosi prijava. Izvod treba da sadrži: tehnički opis-izveštaj, predmer i predračun radova, grafičke priloge, izjavu glavnog projektanta, odgovornog projektanta i vršioca tehničke kontrole kojom se potvrđuje da je projekat izrađen u skladu sa lokacijskim uslovima, propisima i pravilima struke, kao i overena izjava pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da je dostavljeni izvod identičan projektu za čiju se realizaciju podnosi zahtev;

6. Tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu, u skladu sa važećim Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno Tehničku kontrolu glavnog projekta;

Za rekonstrukciju objekata na koji se primenjuje član 145. Zakona o planiranju i izgradnji umesto dokumentacije utvrđene tačkama 4. i 5. Konkursa priložiti dokumentaciju u skladu sa pomenutim zakonom Rešenje kojim se odobrava izvođenje radova i Idejni projekat.

7. Rešenje o vodnoj saglasnosti za objekte i radove za koje se us skladu sa članom 117. Zakona o vodama izdaju vodna akta,

8. Za nabavku, zamenu i ugradnju opreme (bunara, fabrike vode, crpnih stanica vodovoda i kanalizacije, uređaja/ postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda), navesti lokaciju (u prijavi) za koju se traže sredstva i priložiti predračun za istu opremu.

U slučaju potrebe, Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 5

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od 3 (tri) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbačena kao nepotpuna. Poziv za dopunu dokumentacije biće upućen podnosiocu prijave putem elektronske pošte i rok zadostavljanje tražene dokumentacije računaće se od momenta slanja poziva elektronskim putem.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• podnete od lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 6

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar) iz redova zaposlenih u Sekretarijatu.

Po potrebi, članovi Komisije mogu biti i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu sa Konkursom i Pravilnikom.

Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatne informacije u vezi s podnetom dokumentacijom, koje su neophodne za odlučivanje. Komisija zadržava pravo da - putem ovlašćenog lica iz Sekretarijata - izvrši kontrolu realizacije predmeta ugovora, posebno kada su u pitanju računi i predračuni koje izdaju dobavljači opreme koji nisu u sistemu PDV-a, te računi koji su značajno iznad tržišne vrednosti.

Komisija ima obavezu da sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijave koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, vrednovanje prijava u skladu s članom 7. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene i razloge odbijanja/odbacivanja.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs

Odlukom o dodeli sredstava, utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima nisu odobrena sredstva navešće se razlozi odbijanja.

Odluku o dodeli sredstava iz stava 7. donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Kriterijumi i bodovi za dodelu sredstava

Član 7

Komisija sačinjava zapisnik kojim predlaže listu korisnika sredstava na osnovu kriterijuma i bodova propisanih ovim članom:

r. b.

Kriterijumi

Maksimum bodova

1.

Vrsta i broj korisnika za koje se obezbeđuje priključenje

 

2.

Do 500 ES

0

3.

501-1000 ES

5

4.

Iznad 1000 ES

10

5.

Industrija+1000 ES

15

6.

Stepen obezbeđenosti vlastitih sredstava, dokaze o obezbeđenosti sredstava za izgradnju objekata/nabavku opreme uključujući i odluke nadležnih organa i institucija koje učestvuju u finansiranju izgradnje objekata/nabavke opreme

5

7.

20%

10

8.

21-30%

15

9.

31-40%

20

10.

Preko 40%

 

 

Zahtevi koji se odnose na sedište grada ili opštine

5

11.

Zahtevi koji se odnose na Opštine koje nemaju naseljena mesta

8

12.

Zahtevi koji se odnose na naselje koje se pretežno bavi poljoprivredom a nije sedište Opštine, odnosno Grada

10

13.

Postojeća problematika u snabdevanju vodom (stvarne potrebe: hitnost rešavanja problema po pitanju kvaliteta vode za piće, nalaz i/ili nalog vodnog i/ili sanitarnog inspektora, nadležne institucije-laboratorije)

10

14.

Ostali specifični uslovi (razvijenost opštine po Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave "Sl. gl. RS" br. 104/2014).

Iznad proseka

3

15.

81-100% od proseka  

5

16.

60-80% od proseka

7

17.

Ispod 60%

10

 

Ukupno

65

Ugovor o dodeli sredstava i isplata sredstava

Član 8

Prava i obaveze između Sekretarijata i Korisnika sredstava regulišu se ugovorom.

Vreme zaključenja ugovora jeste najkasnije 15 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Sredstva će se isplaćivati u više faza i to:

• 50% od dodeljenog iznosa, avansno posle potpisivanja ugovora,

• Ostatak sredstava biće isplaćivan po pravdanju uplaćenog avansa, prema dostavljenim privremenim situacijama i okončanoj situaciji, u srazmeri sa potpisanim ugovorom,

• Konačan iznos sredstava koja obezbeđuju Sekretarijat i korisnik utvrdiće se nakon sprovedenog postupka javne nabavke i zaključenog ugovora između korisnika sredstava i izvođača radova i / ili isporučioca opreme,

• Ukoliko je vrednost radova i/ili opreme ugovorena između korisnika sredstava i izvođača radova i / ili isporučioca opreme veća od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava, razlika pada na teret korisnika sredstava,

• Ukoliko je vrednost radova i/ili opreme ugovorena između korisnika sredstava i izvođača radova i / ili isporučioca opreme manja od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava konačan iznos sredstava koje obezbeđuju Sekretarijat i korisnik sredstava utvrđuje se ugovorenim procentualnim učešćem obe ugovorne strane.

Praćenje izvršavanja Ugovora

Član 9

Administrativnu kontrolu sprovodi Sekretarijat, kontrolom prijave podnosioca i priloženih dokumenata, a kontrolu na terenu sprovodi vodni inspektor ili drugi zaposleni u Sekretarijatu.

Korisnik sredstava je dužan da na zahtev Sekretarijata omogući uvid u radove i da dostavlja periodične izveštaje, kao i konačne izveštaje o utrošku sredstava.

Dokumentacija potrebna za pravdanje utroška dodeljenih sredstava biće precizirana ugovorom između korisnika i davaoca sredstava.

Završne odredbe

Član 10

Pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja od strane Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.