ODLUKA

O SANIRANJU ŠTETA GRAĐANIMA NASTALIH PRIRODNOM I DRUGOM NEZGODOM NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 38/2016)

Član 1

Odlukom o saniranju šteta građanima nastalih prirodnom i drugom nezgodom na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) bliže se uređuje način pomoći građanima sa teritorije grada Kragujevca, na ime štete koju su pretrpeli na objektu koji se koristi za stanovanje, prouzrokovane prirodnom i drugom nezgodom ili drugom vanrednom okolnošću, osim onih koje su proglašene elementarnim nepogodama.

Drugim vanrednim okolnostima smatraju se određene specifične situacije, usled kojih je nastala šteta na imovini građana, kao što je šteta na stočnom fondu nastala od nepoznatih izvršilaca - pasa lutalica i sl.

Član 2

Građanin, čijom krajnjom nepažnjom je došlo do štete iz člana 1. ove odluke, nema pravo na novčanu pomoć pri otklanjanju štete koju je pretrpeo na objektu koji se koristi za stanovanje.

Zahtev za novčanu pomoć za saniranje nastale štete podnosi građanin koji je vlasnik stambenog objekta, što dokazuje aktom o vlasništvu (list nepokretnosti, rešenje o nasledstvu, ugovor o poklonu i sl.).

Član 3

Obim štete, iz člana 1. ove odluke, uzroke i okolnosti koji su doveli do iste, utvrđuje Komisija, koju posebnim aktom obrazuje Gradsko veće.

Član 4

Za nastalu štetu iz člana 1. ove odluke, Gradsko veće odobrava novčanu pomoć u visini od 30% od utvrđene štete koja ne prelazi 500.000 dinara.

Za utvrđenu štetu koja prelazi 500.000 dinara, odobrava se novčana pomoć u iznosu do 200.000 dinara.

Član 5

Građanin kome su odobrena novčana sredstva za ublažavanje i saniranje posledica od nastale štete iz člana 1. ove odluke, u obavezi je da u roku od 15 dana od dana saniranja štete, a najkasnije u roku od dva meseca od dana nastanka štete, dostavi dokumentaciju koja se odnosi na saniranje štete (račune i sl.).

Član 6

U slučaju da građanin kome su odobrena novčana sredstva na ime pomoći za otklanjanje štete ista namenski ne iskoriti u obavezi je da novčana sredstva vrati u budžet grada Kragujevca.

Član 7

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o visini jednokratne novčane pomoći za štetu nastalu od požara, udara groma i drugih vanrednih okolnosti ("Službeni list grada Kragujevca", broj 6/09).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".