PRAVILNIK

O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA PO JAVNOM KONKURSU ZA REFUNDACIJU TROŠKOVA UČEŠĆA PRIVREDNIH SUBJEKATA NA SAJMOVIMA U EVROPI I MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 61/2016)

Broj: 144-147/2016 od 31.10.2016.

Opšte odredbe

Član 1

PRAVILNIKOM O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA PO JAVNOM KONKURSU ZA REFUNDACIJU TROŠKOVA UČEŠĆA PRIVREDNIH SUBJEKATA NA SAJMOVIMA U EVROPI I MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA U REPUBLICI SRBIJI (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuju se: ciljevi Programa "Promocija izvoza putem sajamskih nastupa"; konkurs za dodelu sredstava; visina i način dodele bespovratnih sredstava; namena sredstava; pravo učešća na konkursu; uslovi za učešće; obavezna dokumentacija; postupak dodeljivanja sredstava; postupanje sa nepotpunim prijavama; odlučivanje; kriterijumi za dodelu sredstava; zaključivanje ugovora; isplata; obaveze korisnika i druga pitanja.

Ciljevi programa

Član 2

Program "Promocija izvoza putem sajamskih nastupa", realizuje se na osnovi člana 27. 8 Statuta AP Vojvodine ("Sl. list APV", br. 20/2014); Član 43. Pokrajinska skupštinska odluka o pokrajinskoj upravi ("Sl. list APV", br. 37/14, 54/14-dr. odluka i 37/2016); i člana 10. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2016. godinu. Program "Promocija izvoza putem sajamskih nastupa", obuhvata: Subvencije za pojedinačne nastupe privrednih društava i preduzetnika na domaćim sajmovima i sajmovima u Evropi kao i druge aktivnosti podrške. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju, u svrhu unapređenja privredne i turističke aktivnosti putem sajamskih nastupa i povećanja izvoza roba i usluga iz AP Vojvodine.

Konkurs za dodelu sredstava

Član 3

Podsticajna sredstva po javnom konkursu za refundaciju troškova učešća malih i srednjih privrednih subjekata na sajmovima u Evropi i međunarodnim sajmovima u Republici Srbiji, dodeljuju se na osnovu konkursa, kao Horizontalna državna pomoć sa nivoa Autonomne pokrajine. Tekst konkursa se objavljuje u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, http://www.spriv.vojvodina.gov.rs/ kao i u jednom od dnevnih glasila koje se distribuiraju na celoj teritoriji AP Vojvodine.

Obavezni elementi teksta konkursa su:

1. ukupna visina sredstava koja se dodeljuju po konkursu;

2. namena sredstava;

3. uslovi za učešće na konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu;

4. rok za prijavu na konkurs;

5. način podnošenja prijave na konkurs;

6. postupak odlučivanja po konkursu;

7. zaključivanje ugovora sa korisnicima kojima su dodeljena sredstva u skladu sa odlukom i drugi podaci koji su od značaja za realizaciju konkursa.

Visina i način dodele podsticajnih sredstava

Član 4

Ukupan iznos podsticajnih sredstava koji se dodeljuje po Pravilniku i po konkursu određen je godišnjim budžetom, a za 2016. godinu iznosi do 6.700.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, kao i na internet stranici Sekretarijata. Dokumentacija podneta na Konkurs ne vraća se.

Podsticajna sredstva - prema Pravilniku i po Konkursu - dodeljuju se bespovratno.

Prilikom obračuna uzima se vrednost sa računa sa obračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV). Prilikom razmatranja podnetih prijava za refundaciju utrošenih sredstava, priznavaće se troškovi realizovani nakon 01.01.2016. godine, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, i drugim dokazima, koji nose datum nakon 01.01.2016. godine.

Maksimalni iznosi refundacije za sajmove iznose:

• do 50% cene zakupa, opremanja i vođenja štanda po izlagaču, a najviše do 400.000,00 dinara za sajmove u Evropi i 250.000,00 dinara za međunarodne sajmove u Republici Srbiji.

• do 50% cene pripreme i štampanja propagandnog materijala, a najviše do 50.000,00 dinara za sajmove u Evropi i 30.000,00 dinara za međunarodne sajmove u Republici Srbiji.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 30.000,00 dinara. Razmatraće se prijave čija je vrednost refundacije jednaka 30.000,00 dinara ili veća od tog iznosa.

Namena za koje se mogu koristiti bespovratna sredstva

Član 5

Pravo na dodelu sredstava imaju izlagači koji nisu u teškoćama i to samo za prvo učešće na određenom sajmu i koji nisu učestvovali na objedinjenom štandu Sekretarijata.

Podsticajna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupnih troškova i to za odobrenu namenu u konkursu.

Po ovom Konkursu refundiraće se, izlagačima na sajmovima - korisnicima, do 50% sledeći troškovi:

• troškovi zakupa, opremanja i vođenja štanda;

• troškovi pripreme i štampanja propagandnog materijala za nastup na navedenom sajmu.

Podnosilac prijave može podneti najviše dve prijave po Konkursu.

Nenamenski i neblagovremeno utrošena sredstva ne mogu se refundirati. Ne mogu se refundirati ni sredstva: plaćanje putem kompenzacije i cesije; promet između povezanih lica; novčane, finansijske kazne i troškove parničnog postupka.

Pravo učešća na konkursu

Član 6

Pravo na učešće imaju mali i srednji privredni subjekti i preduzetnici, koji se bave proizvodnom i turističkom delatnošću, koji izlažu svoje proizvode i usluge na sajmovima u Evropi i međunarodnim sajmovima u Republici Srbiji.

Uslovi za učešće na konkursu

Član 7

Uslovi za učešće na Konkursu su sledeći:

1. podnosilac prijave mora biti upisan u Registar privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre, baviti se delatnošću za koju konkuriše (proizvodna ili turistička delatnost) i nalaziti se u aktivnom statusu;

2. podnosilac prijave mora imati prebivalište/boravište na teritoriji AP Vojvodine, odnosno podnosioci prijave pravna lica moraju imati sedište na teritoriji AP Vojvodine;

3. podnosilac prijave mora da ispuni dospele obaveze po ranije odobrenim konkursima koje je finansirao Sekretarijat;

4. podnosilac prijave ne sme biti u blokadi u periodu od godinu dana pre podnošenja prijave na konkurs;

5. podnosilac prijave i dobavljač, podnosilac računa za izvršene radove i usluge ne mogu da predstavljaju povezana lica;

6. plaćanja putem kompenzacije i cesije neće biti priznata.

Potrebna dokumentacija

Član 8

Dokumentacija koja se podnosi na Konkurs:

1. Popunjen obrazac prijave koji je potpisao podnosilac prijave;

2. Rešenje o upisu u odgovarajući registar (fotokopija);

3. Bilans stanja i bilans uspeha kompanije za 2015. godinu i plan izvoza za 2016. godinu;

4. Potvrda nadležnog organa o izmirenim porezima i doprinosima (ne starija od 3 meseca);

5. Kratak koncept strategije razvoja kompanije;

6. Izjava podnosioca zahteva da su dati podaci u Prijavi tačni, da se po nekom drugom osnovu ne koriste bespovratna sredstva za istu namenu i da nema neizmirenih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam;

7. Potvrda Agencije za privredne registre da protiv pravnog lica nije pokrenut postupak stečaja, prinudnog poravnanja ili likvidacije;

8. Potpisana izjava, koja se nalazi u okviru obrasca prijave, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, podnosioca zahteva o ranije primljenoj državnoj pomoći (Prilog 1);

9. Izjava o prihvatanju obaveze podnosioca zahteva u slučaju da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, donese odluku o dodeli podsticajnih sredstava, da će sa minimum 50% učestvovati u finansiranju troškova nastupa kompanije na sajmu, što se dokazuje dostavljenom dokumentacijom pre REFUNDACIJE troškova.

10. Dokaz da je podneta aplikacija - prijava za nastup na Sajmu (original prijava sa specifikacijom, original predračun sa specifikacijom, original račun sa specifikacijom i sl.), ili overena fotokopija.

Ukoliko su dokumenta izdata na stranom jeziku, podnosilac prijave obavezan je da uz original dostavi i dokumenta prevedena na srpski jezik. Dokumentaciju mora prevesti ovlašćeni sudski tumač. Komisija zadržava pravo da pored navedenih dokumenata zatraži i druga dokumenta.

Prijave na Konkurs podnose se na obrascu, koji se preuzima sa sajta www.spriv.vojvodina.gov.rs, i sa pripadajućom dokumentacijom, dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, sa naznakom na licu koverte: "Ne otvarati - prijava na Konkurs za za refundaciju troškova učešća privrednih subjekata na sajmovima u Evropi i međunarodnim sajmovima u Republici Srbiji koji se održavaju u 2016.", poštom ili lično preko pisarnice pokrajinskih organa.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 9

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od sedam (7) dana od dana prijema poziva. Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave: podnete od lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu; koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom; kao ni prijave izlagača koji nisu ispunili ranije ugovorenu obavezu a ugovorena obaveza je istekla, prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam.

Odlučivanje o dodeli bespovratnih sredstava

Član 10

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar za privredu i turizam, (u daljem tekstu: Sekretar) iz redova zaposlenih u Sekretarijatu.

Po potrebi članovi Komisije mogu biti i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatne informacije u vezi s podnetom dokumentacijom, koje su neophodne za odlučivanje. Komisija ima obavezu da po završetku roka za konkurisanje razmatra prijave i da o tome sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijava koji ispunjavaju uslove propisane konkursom, vrednovanje prijava - u skladu sa članom 4., 5. i članom 11. Pravilnika, kao i navede podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i razloge odbijanja. Zatim sačinjava predlog Odluke za dodelu sredstava.

Rezultati Konkursa se objavljuju na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.spriv.vojvodina.gov.rs

Odlukom o dodeli sredstava utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima sredstva nisu odobrena, navešće se razlozi odbijanja.

Odluke o dodeli sredstava donosi Sekretar na osnovu predloga Komisije. Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor. Podsticajna sredstva dodeljivaće se po pristiglim pravdanjima troškova po principu refundacije, sve do Odlukom odobrenog iznosa sredstava po Konkursu.

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 11

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom i to prema dole navedenom pod A i B:

A) za kompanije koje se bave proizvodnom delatnošću

1. Broj zaposlenih:

• više od 100 (20 bodova)

• više od 50 (15 bodova)

• više od 20 (10 bodova)

• više od 5 (5 bodova)

2. Dosadašnja izvozna aktivnost u poslednje dve pune kalendarske godine:

• realizovan ukupan izvoz preko 1 milion dolara (20 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 500.000 dolara (15 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 250.000 dolara (10 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 100.000 dolara (5 bodova)

3. Tržišta:

• izvoznici u zemlje Evropske unije (10)

• izvoznici u ostale zemlje (5 bodova)

4. Planiran izvoz u tekućoj godini:

• preko 1 mil. dolara (20 bodova)

• preko 500.000 dolara (15 bodova)

• preko 250.000 dolara (10 bodova)

• preko 100.000 dolara (5 bodova)

5. Nagrade za kvalitet proizvoda i usluga:

• osvojene nagrade za rezultate u poslovanju

- opštinske (5 bodova)

- regionalne (10 bodova)

- pokrajinske (15 bodova)

- republičke (20 bodova)

• osvojene nagrade za kvalitet proizvoda i usluga na međunarodnim sajmovima (20 bodova)

Standardi i sertifikati

• posedovanje standarda (10 bodova)

6. Do sada korišćene subvencije za nastupe na domaćim sajmovima:

• da (0 bodova)

• ne (10 bodova)

B) za kompanije koje se bave turističkom delatnošću

1. Broj zaposlenih:

• više od 20 (20 bodova)

• više od 10 (15 bodova)

• više od 5 (10 bodova)

• više od 3 (5 bodova)

2. Realizovan devizni priliv u poslednje dve pune kalendarske godine:

• realizovan devizni priliv preko 100.000 dolara (20 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 50.000 dolara (15 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 20.000 dolara (10 bodova)

• realizovan ukupan izvoz preko 10.000 dolara (5 bodova)

3. Tržišta:

• zemlje Evropske unije (10 bodova)

• ostale zemlje (5 bodova)

4. Planiran devizni priliv u tekućoj godini:

• preko 100.000 dolara (20 bodova)

• preko 50.000 dolara (15 bodova)

• preko 20.000 dolara (10 bodova)

• preko 10.000 dolara (5 bodova)

5. Nagrade za kvalitet proizvoda i usluga:

• osvojene nagrade za rezultate u poslovanju

- opštinske (5 bodova)

- regionalne (10 bodova)

- pokrajinske (15 bodova)

- republičke (20 bodova)

• osvojene nagrade za kvalitet proizvoda i usluga na međunarodnim sajmovima (20 bodova)

6. Standardi i sertifikati

• posedovanje standarda (10 bodova)

7. Do sada korišćene subvencije za nastupe na domaćim sajmovima:

• da (0 bodova)

• ne (10 bodova).

Ugovor o korišćenju bespovratnih sredstava

Član 12

Prava i obaveze između Sekretarijata i korisnika sredstava regulišu se Ugovorom. Na osnovu Odluke o dodeli podsticajnih sredstava, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam kao davalac sredstava će nakon pravdanja istih, zaključiti ugovore sa korisnicima sredstava. Korisnici sredstava su u obavezi da pre zaključenja Ugovora, otvore poseban namenski račun kod Uprave za trezor. Ugovori sa Korisnicima sredstava zaključivaće se do iznosa odobrenih sredstava i opravdanih troškova, shodno Odluci o dodeli.

Vreme zaključenja ugovora je 15 dana nakon pristizanja pravdanja sredstava za refundaciju.

Isplata sredstava

Član 13

Sredstva za refundaciju se isplaćuju nakon realizacije sajamskog nastupa, i nakon što korisnik dostavi validne dokaze o plaćanju troškova nastupa prema nameni iz Konkursa, Pravilnika i Odluci.

Pravdanje sredstava treba da sadrži:

• broj računa kod Uprave za trezor sa JBKJS brojem;

• izveštaj sa efektima sajamskog nastupa, listom ostvarenih kontakata i periodično izveštavanje o zaključenim poslovima - ugovorima (opisno i vrednosno);

• specifikaciju ukupnih troškova po kategorijama iz konkursa (sa brojem, iznosom i datumom računa i izvoda);

• originalne račune sa specifikacijom i bankarske izvode-potvrde o plaćanju računa ili overene fotokopije istih kod nadležnih organa;

Podsticajna sredstva isplaćivaće se nakon dostave dokumentacije iz stava 1. ovog člana i nakon kontrole izvršene od strane Sekretarijata. Odobrena sredstva će se isplaćivati u skladu s dinamikom priliva sredstava u budžet AP Vojvodine, i o tome će doneti posebno Rešenje.

Obaveze korisnika sredstava

Član 14

Korisnik sredstava po konkursu dužan je da:

1. Pre zaključenja Ugovora, otvori poseban namenski račun kod Uprave za trezor;

2. Prema zahtevu Sekretarijata dostavi periodični i godišnji finansijski izveštaj sa efektima sajamskog nastupa, listom ostvarenih kontakata i bitne informacije o zaključenim poslovima - ugovorima (opisno i vrednosno);

3. Omogući budžetskoj inspekciji nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava;

4. Svu dokumentaciju koja je u vezi sa refundacijom, čuva najmanje pet godina od dana isplate.

Završne odredbe

Član 15

Pravilnik stupa na snagu onog dana kada ga potpiše Sekretar.