ODLUKA

O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA O DODELI BESPOVRATNIH PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE REALIZACIJE PROJEKATA ŠTEDLJIVE UNUTRAŠNJE RASVETE U JAVNIM USTANOVAMA U 2016. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 62/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak i kriterijumi za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive unutrašnje rasvete u javnim ustanovama.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke utvrđena su članom 13.Pokrajinskom skupštinskom odlukom o rebalansu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu u okviru Razdela 13 - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Program 0502 - Energetska efikasnost, Projekat 4001: Štedljiva unutrašnja rasveta u javnim ustanovama, u ukupnom iznosu od 23.874.277,67 dinara.

Član 3

Bespovratna podsticajna finansijska sredstva mogu biti dodeljena javnim ustanovama s teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, koje je osnovala Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave (opština/ grad) s teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Korisnik sredstava).

Član 4

Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju Korisnicima sredstava mogu se koristiti za sufinansiranje realizacije projekata štedljive unutrašnje rasvete u javnim ustanovama za zamenu unutrašnje rasvete i to:

1. zamena postojećih svetiljki i montaža svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti i pripadajuće opreme;

2. zamena postojećih svetiljki i montažu svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti, kao i nabavka i montaža sistema za upravljanje unutrašnjom rasvetom, s pripadajućom opremom.

Član 5

Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju Korisnicima sredstava imaju za cilj:

• podsticanje javnih ustanova za preduzimanje mera i aktivnosti koje dovode do proverljivog i merljivog ili procenjivog povećanja energetske efikasnosti u oblasti unutrašnje rasvete;

• poboljšanje energetske efikasnosti unutrašnje rasvete smanjenjem potrošnje energije za jednaki obim i kvalitet pruženih usluga ili za povećanje obima i kvaliteta pruženih usluga;

• unapređivanje sistema unutrašnje rasvete;

• smanjenje troškova rukovanja, održavanja i kontrole neophodne za unutrašnju rasvetu u javnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine;

• smanjenje emisije štetnih gasova u okolinu;

• afirmaciju primene mera energetske efikasnosti. Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za:

1. kupovinu polovnih materijala i opreme;

2. poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost;

3. carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi.

Član 6

Bespovratna podsticajna sredstva dodeljuju se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Javni konkurs objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata.

Član 7

Javni konkurs sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, oblasti koja se podstiče, o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, nameni sredstava, ciljevima projekata, uslovima za učešće na konkursu i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima za ocenu prijava, postupku odlučivanja po konkursu, zaključivanju ugovora s korisnicima kojima su dodeljena sredstva po javnom konkursu i druge podatke važne za sprovođenje javnog konkursa.

Član 8

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat, a koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata (http://www.psemr.vojvodina.gov.rs/). Obrazac prijave se podnosi overen s potpisom ovlašćenog lica podnosioca prijave, u zatvorenoj koverti s naznakom NE OTVARATI, nazivom i adresom podnosioca prijave i nazivom konkursa.

Uz prijavu, prilaže se sledeća obavezna dokumentacija:

1. popunjena, potpisana i pečatom overena Prijava za učešće na Konkursu (obrazac se preuzima sa sajta Sekretarijata);

2. fotokopija rešenja o poreskom identifikacionom broju (potvrda o izvršenoj registraciji poreskih obveznika);

3. ovlašćenje za zastupanje javne ustanove (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje)

4. broj računa otvorenog u Upravi za trezor (fotokopija kartona deponovanih potpisa);

5. potvrda o izvršenoj registraciji (izvod iz odgovarajućeg registra);

6. uverenje nadležne poreske uprave Ministarstva finansija i uverenje odeljenja lokalne poreske administracije odgovarajuće opštinske/gradske uprave o tome da je podnosilac izmirio dospele obaveze javnih prihoda, ne starija od 30 dana od dana objave konkursa;

7. idejni projekat s predmerom i predračunom (ukoliko se realizuje deo/faza projekta, neophodno je dostaviti predmer i predračun za taj deo/fazu projekta za koji se podnosi prijava na konkurs za dodelu sredstava);

8. kratak izvod iz studije opravdanosti ili tehno-ekonomske analize isplativosti ugradnje savremenih svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti, odnosno svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti i sistema za upravljanje unutrašnjom rasvetom; u izvodu moraju biti dati sledeći podaci (osim tekstualnog dela i proračuna, obavezno dati i tabelarni prikaz): ukupna godišnja potrošnja električne energije s postojećim i novim rešenjem (u kWh), ukupna godišnja ušteda električne energije primenom novog rešenja (u kWh i u %), ukupna godišnja emisija CO2 s postojećim i novim rešenjem (u tonama), ukupno godišnje smanjenje emisije CO2 primenom novog rešenja (u tonama i u %), ukupna vrednost investicije u svetiljke sa štedljivim izvorima svetlosti i u njihovu montažu, odnosno ukupna vrednost investicije u svetiljke sa štedljivim izvorima svetlosti i opremu za upravljanje i njihovu montažu, vrsta, broj i snaga postojećih i novih izvora svetlosti - pojedinačna snaga svetiljke i upravljačkog uređaja u vatima [W] i ukupna snaga svih svetiljki i upravljačkih uređaja u kilovatima [kW] i karakteristike sistema upravljanja (ukoliko postoji), kao i period otplate investicije; ukoliko je cilj realizacije projekta podizanje obima i kvaliteta unutrašnje rasvete, tada i to iskazati odgovarajućim parametrima (na primer: stepen osvetljenosti, povećanje broja svetiljki).

9. Izjava podnosioca zahteva o tome da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora, čiji je rok za realizaciju istekao (obrazac izjave nalazi se na sajtu Sekretarijata - Obrazac 1);

10. Izjava o tome da se protiv podnosioca zahteva ne vodi parnični postupak, odnosno krivični postupak po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita (obrazac izjave nalazi se na sajtu Sekretarijata - Obrazac 2);

11. Izjava o dosadašnjem korišćenju sredstava Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, kao pravnog prethodnika Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u poslednje 3,5 godine (obrazac izjave nalazi se na sajtu Sekretarijata - Obrazac 3);

12. Izjava podnosioca zahteva (nalazi se na sajtu Sekretarijata - Obrazac 4):

a) da su - uz sredstva dobijena po ovom konkursu - obezbeđena / biće obezbeđena preostala finansijska sredstva za realizaciju projekta;

b) da će se namenski i u skladu s važećom zakonskom regulativom (Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o planiranju i izgradnji i dr.) utrošiti dodeljena sredstva;

v) da će se Sekretarijatu dostavljati izveštaji u skladu sa ugovornim obavezama.

13. ukoliko je izdato rešenje o odobrenju izvođenja radova (član 145. Zakona o planiranju i izgradnji - "Sl. glasnik RS" br. 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13-Odluka US RS, 50/13, 98/13,132/14 i 145/14), potrebno je priložiti kopiju rešenja.

Sredstvo finansijskog obezbeđenja kojim podnosilac prijave obezbeđuje ispunjenje svojih ugovornih obaveza NE PODNOSI SE UZ PRIJAVU (podnosilac prijave kome je dodeljen ugovor dužan je da, prilikom zaključenja ugovora, dostavi sredstvo finansijskog obezbeđenja, u skladu sa Zakonom o platnom prometu).

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 9

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu i koje nisu predmet javnog konkursa - neće se razmatrati.

Neće se takođe razmatrati prijave onih subjekata koji su koristili sredstva Sekretarijata, a u slučaju isteka ugovorenog roka nisu podneli Sekretarijatu finansijske i druge obavezne izveštaje u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja, kao dokaz namenskog i zakonitog korišćenja dodeljenih sredstava.

Član 10

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Članovi komisije imenuju se iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan javni konkurs, o čemu pokrajinski sekretar donosi posebno rešenje.

Komisija o svom radu vodi zapisnik. Komisija utvrđuje predlog za dodelu sredstava Korisnicima sredstava većinom od ukupnog broja članova i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru, na odlučivanje.

Član 11

Prilikom donošenja odluke o dodeli sredstava Korisnicima sredstava, pristigle prijave se boduju, primenom sledećih kriterijuma:

1. Ušteda električne energije u % na godišnjem nivou

godišnja ušteda ≥ 70%

10 bodova

50% ≤ godišnja ušteda <70%

8 bodova

30% ≤ godišnja ušteda <50%

6 bodova

godišnja ušteda < 30%

prijave se neće razmatrati

2. Smanjenje emisije CO2 u % na godišnjem nivou

smanjenje ≥ 70%

10 bodova

50% ≤ smanjenje < 70%

8 bodova

30% ≤ smanjenje <50%

6 bodova

smanjenje < 30%

prijave se neće razmatrati

3. Period povrata investicije

Period povrata < 3 godine

10 bodova

3 godina ≤ period povrata < 5 godina

7 bodova

5 godina ≤ period povrata < 8 godina

4 boda

Period povrata ≥8 godina

Prijave se neće razmatrati

4. Način realizacije projekata štedljive unutrašnje rasvete

Nabavka i ugradnja štedljivih izvora svetlosti i sistema za upravljanje unutrašnjom rasvetom

10 bodova

Nabavka i ugradnja štedljivih izvora svetlosti

5 bodova

5. Visina traženih sredstava od Sekretarijata po konkursu (maksimalno 80% od vrednosti investicije bez PDV-a)

tražena sredstva <3.000.000,00 din.

10 bodova

3.000.000,00 din. ≤ tražena sredstva <6.000.000,00 din.

7 bodova

Tražena sredstva ≥ 6.000.000,00 din.

4 boda

6. Finansijska sposobnost javne ustanove - učešće preostalih sredstava potrebnih za realizaciju projekta (bez PDV-a)

učešće ≥ 40%

10 bodova

30% ≤ učešće < 40%

7 bodova

20% ≤ učešće < 30%

4 boda

učešće < 20%

Prijave se neće razmatrati

7. Dosadašnje korišćenje sredstava iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata

nisu korišćena sredstva

10 bodova

korišćena sredstva < 4.000.000,00 din.

7 bodova

4.000.000,00 ≤ korišćena sredstva < 10.000.000,00 din.

4 boda

korišćena sredstva ≥ 10.000.000,00 din.

0 bodova

8. Garantni rok svetiljki, sistema za upravljanje i pripadajuće opreme

garantni rok ≥ 5 godina

10 bodova

garantni rok < 5 godina

Prijave se neće razmatrati

9. Kopija rešenja o odobrenju izvođenja radova (član 145. Zakona o planiranju i izgradnji), ako je izdato

priložena

5 bodova

nije priložena

0 bodova

10. Stepen razvijenost jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi javna ustanova1

IV grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS ispod 60% republičkog proseka

10 bodova

III grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka

8 bodova

II grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS u rasponu od 80% do 100% republičkog proseka

6 bodova

I grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS iznad republičkog proseka

4 boda

Član 12

Pokrajinski sekretar razmatra predloge komisije za dodelu sredstava i donosi odluku o dodeli sredstava Korisnicima sredstava, koja se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Sekretarijata.

Ova odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek.

Pokrajinski sekretar i Korisnik sredstava zaključuju ugovor o dodeli sredstava kojim uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet projekta, rok u kome se oni realizuju, iznos dodeljenih sredstava, period na koji se zaključuje ugovor, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze i drugo.

Član 13

Sredstva dodeljena po javnom konkursu Korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su ona dodeljena i u obavezi su da neutrošena sredstva vrate. Ukoliko bude utvrđeno da Korisnik sredstava po javnom konkursu sredstva nije koristio namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine. Korisnici sredstava dužni su da službi budžetske inspekcije omoguće nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 14

Korisnik sredstava je obavezan da Sekretarijatu podnese izveštaje (narativni-opisni izveštaj i finansijski izveštaj) o realizaciji projekta i namenskom i zakonitom utrošku sredstava (u daljem tekstu: Izveštaj), najkasnije u roku od 15 dana od ugovorenog roka utvrđenog za realizaciju projekta, s pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Sekretarijat zadržava pravo da od Korisnika sredstava, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije. Administrativnu kontrolu Izveštaja sprovodi Sekretarijat, kontrolom izvršenja ugovornih obaveza i Izveštaja s priloženim dokumentima.

Pokrajinski sekretar rešenjem obrazuje posebnu komisiju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu za vršenje monitoringa i neposredne kontrole realizacije projekata.

Član 15

Korisnik sredstava je obavezan da u svim javnim publikacijama i prilikom objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koji se finansiraju i sufinansiraju po javnom konkursu, navede da je u njihovom finansiranju i sufinansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".