ODLUKA
O PRESTANKU RADA, POSTOJANJA I BRISANJU IZ REGISTRA JAVNOG PREDUZEĆA "DIREKCIJA ZA IZGRADNJU GRADA POŽAREVCA" POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 14/2016)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se prestanak rada, postojanja i brisanje iz registra privrednih društava Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac i prenošenje imovine, prava, obaveza i poslova Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac na Grad Požarevac, osnivača javnog preduzeća.

Član 2

Dana 30.11.2016. godine, prestaje sa radom i poslovanjem Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac, sa sedištem u Požarevcu u ul. Lole Ribara br. 2, matični broj 17008374, PIB 100435939 osnovano Odlukom o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac (Prečišćen tekst) ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 2/12), koja je izmenjena Odlukom o promeni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 2/13), a koja je izmenjena i dopunjena Odlukom o usklađivanju poslovanja Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac sa Zakonom o javnim preduzećima ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 12/16), (dalje u tekstu: "Direkcija").

Član 3

Imovina, prava, obaveze i poslovi Direkcije, nastali na ime i za račun Direkcije zaključno sa 30.11.2016. godine od 01.12.2016. godine u celini prelaze na osnivača, Grad Požarevac, ulica Drinska br. 2, 12 000 Požarevac, matični broj 07271239, PIB 100438011.

Grad Požarevac danom prestanka rada i postojanja Direkcije, od 01.12.2016. godine stupa na mesto Direkcije u svim zatečenim obligacionim i drugim odnosima.

Grad Požarevac kao pravni sledbenik Direkcije jeste titular njene imovine, njenih prava i obaveza, kao što su pravo svojine, pravo korišćenja i druga stvarna prava uključujući i sva potraživanja i dugovanja, kao i poverilac sredstava obezbeđenja i dužnik tereta koje Direkcija ima u pravnom prometu prema trećim licima, državnim i drugim organima.

Sve dozvole, odobrenja, druge povlastice i oslobođenja koja glase na Direkciju i koja su data od strane poslovnih partnera, državnih organa ili trećih lica, prelaze na Grad Požarevac.

Sva uzajamna potraživanja između Direkcije i Grada Požarevca, koja nisu izmirena do dana prestanka rada i postojanja Direkcije, gase se zbog sjedinjenja poverioca i dužnika.

Član 4

Novčana sredstva na podračunima Direkcije koja nisu realizovana do 30.11.2016. godine, biće preneta na račun budžeta Grada Požarevca na osnovu ove odluke.

Pravo svojine, odnosno pravo korišćenja na nepokretnim stvarima uključujući i nepokretnosti u vanknjižnoj svojini odnosno vanknjižnom pravu korišćenja kao i druga stvarna prava na tim nepokretnostima, prenose se na Grad Požarevac, upisom svojine, odnosno prava korišćenja ili drugog stvarnog prava u javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, odnosno prenosom prava na nepokretnostima koje nisu upisane u javne evidencije u skladu sa zakonom.

Pravo svojine na osnovnim sredstvima i sitnom inventaru prenosi se na Grad Požarevac na osnovu računovodstvenog stanja u skladu sa ovom odlukom.

Sva prava, obaveze, odgovornosti i pogodnosti iz ugovora koje je zaključila Direkcija, koji nisu u potpunosti završeni, predstavljaju osnov prava i obaveza za Grad Požarevac, prelaze na Grad Požarevac, koji stupa u navedene ugovore, na mesto Direkcije.

Dozvole, licence i druga slična prava data Direkciji, prenose se na Grad Požarevac na osnovu ove odluke, u skladu sa zakonom, na način propisan za prenos dozvole, licence ili drugog stvarnog prava.

Dugovi i druge novčane i nenovčane obaveze Direkcije prema bilo kojoj trećoj strani, uključujući, ali neograničavajući se na poverioce i pripadajuće fiskalne obaveze, prenose se na Grad Požarevac, u skladu sa ovom odlukom.

Na osnovu ove odluke, a nakon registracije prestanka rada i postojanja Direkcije, Grad Požarevac će izvršiti upis svojine, odnosno prava korišćenja i drugih stvarnih prava na nepokretnostima u javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima.

Grad Požarevac će preuzeti predmete u postupcima započetim u Direkciji od dana prestanka postojanja Direkcije i organizovati nesmetan nastavak tih postupaka u skladu sa zakonom.

Poslovne aktivnosti Direkcije prestaju zaključno sa 30.11.2016. godine, te se sve transakcije Direkcije u računovodstvenom smislu do tog datuma, smatraju transakcijama Direkcije a od 01.12.2016. godine smatraće se transakcijama Grada Požarevca, u skladu sa ovom odlukom.

U skladu sa zakonskim propisima sačiniće se finansijski izveštaj Direkcije sa stanjem na dan 30.11.2016. godine.

Član 5

Obavezuje se Gradske uprava Grada Požarevac da:

1) izvrši poslove vezane za prestanak rada i postojanja Direkcije u pravnom poretku Republike Srbije; i

2) popiše i preuzme od Direkcije pokretne stvari, predmete i arhivu.

Član 6

Obaveze iz člana 3. i 4. ove odluke od 01.12.2016. godine izmirivaće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Požarevca za 2016. godinu ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 13/15, 7/16 i 12/16) - sa razdela 5, Gradska uprava, Glava 5.1.

Član 7

Poslove iz delokruga Direkcije određene članom 2. Odluke o promeni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 2/13), i članom 2. Odluke o usklađivanju poslovanja Javnog preduzeća, Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac sa Zakonom o javnim preduzećima (" Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 12/16), od 01.12.2016. godine preuzima Gradska uprava Grada Požarevca, kao njegov organ.

Član 8

Program održavanja, uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture, donošen od strane Direkcije, od 01.12.2016. uz saglasnost Skupštine Grada Požarevca donosi gradonačelnik Grada Požarevca.

Finansiranje programa iz stava 1. ovog člana vršiće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Požarevca za 2016. godinu ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 13/15, 7/16 i 12/16), razdeo 5. Gradska uprava.

Član 9

Teretne ugovore, zaključivane od strane Direkcije, za izvršenje programa održavanja, uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture, od 1.12.2016. godine, na osnovu prethodne saglasnosti Gradskog veća Grada Požarevca, zaključuje gradonačelnik Grada Požarevca.

Finansiranje obaveza iz stava 1. ovog člana vršiće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Požarevca za 2016. godinu ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 13/15, 7/16 i 12/16), razdeo 5. Gradska uprava.

Član 10

Na dan 30.11.2016. godine zaposlenima na neodređeno vreme prestaje radni odnos u Direkciji.

Zaposlenima u Direkciji na određeno vreme, angažovanim po ugovorima o delu, privremenim i povremenim poslovima i drugim vidovima angažovanja van radnog odnosa na dan 30.11.2016. godine prestaje radni odnos na određeno vreme odnosno radno angažovanje po ugovorima, osim zaposlenih na određeno vreme koji ostvaruju pravo na posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu u skladu sa članom 187. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13 i 75/14).

Na dan 01.12.2016. godine, lica iz stava 1. ovog člana preuzimaju se u radni odnos u Gradsku upravu Grada Požarevca sa:

1) statusom neraspoređenog zaposlenog lica;

2) platom koju imaju zaposleni u Gradskoj upravi sa istom stručnom spremom i odgovarajućim zvanjem.

Član 11

Grad Požarevac će o Odluci o prestanku rada, postojanja i brisanju iz registra Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac obavestiti sudove, arbitražne sudove, državne ili druge organe pred kojima se vode postupci a u kojima je Direkcija, strana ili učesnik u postupku, a koji nisu okončani do dana prestanka rada Direkcije.

Po prestanku rada i postojanja Direkcije u postupcima u kojima je to po zakonu dozvoljeno Grad Požarevac će, kao pravni sledbenik Direkcije, stupiti na mesto Direkcije, u tim postupcima i preuzeti postupak u svoje ime i za svoj račun.

Član 12

Odluka o prestanku rada, postojanja i brisanju iz registra Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac, registrovaće se u Agencije za privredne registre.

Gradska uprava Grada Požarevca, kao organ Grada Požarevca, pravnog sledbenika Direkcije, koji će preuzeti njene poslove, obavestiće sve poverioce i dužnike Direkcije o donošenju ove odluke u roku od tri dana od dana donošenja iste.

Nakon upućenog obaveštenja iz stava 2. ovog člana, Gradska uprava Grada Požarevca, potpisaće anekse svih ugovora koje je zaključila Direkcija.

Član 13

Na dan 30.11.2016. godine prestaje da važi Odluka o promeni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 2/13) i Odluka o usklađivanju poslovanja Javnog preduzeća, Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac sa Zakonom o javnim preduzećima ("Službeni glasnik Grada Požarevca", broj 12/16).

Član 14

Za realizaciju ove odluke, sredstava su obezbeđena Odlukom o budžetu Grada Požarevca za 2016. godinu ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 13/15, 7/16 i 12/16).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".