ODLUKA
O USLOVIMA I POSTUPKU USTANOVLJENJA PRAVA SLUŽBENOSTI I VISINI I USLOVIMA PLAĆANJA NAKNADE ZA USTANOVLJENJE PRAVA SLUŽBENOSTI NA NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA SUBOTICE RADI IZGRADNJE ILI POSTAVLJANJA ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIONIH MREŽA I PRIPADAJUĆIH SREDSTAVA

("Sl. list grada Subotice", br. 53/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi i postupak ustanovljenja prava službenosti (u daljem tekstu: službenost), visina i uslovi plaćanja naknade za službenost (u daljem tekstu: naknada) na nepokretnostima u javnoj svojini Grada Subotice (u daljem tekstu: poslužno dobro) i druga pitanja vezana za ustanovljenje prava službenosti radi izgradnje ili postavljanja elektronskih komunikacionih mreža i pripadajućih sredstava (u daljem tekstu: mreža).

Član 2

Pod poslužnim dobrom u smislu ove odluke bliže se podrazumevaju: parkovi, trgovi, zelene površine, parking prostori, putevi, ulice, zaštitni pojas pored puteva i drugo građevinsko zemljište u javnoj svojini Grada Subotice.

II USLOVI I POSTUPAK USTANOVLJENJA PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 3

Zahtev za ustanovljenje službenosti podnosi zainteresovano lice - vlasnik povlasnog dobra (u daljem tekstu: operator).

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži popis parcela, vrstu mreže za koju se ustanovljenje službenosti traži i ukupnu dužinu trase.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana operator je obavezan da priloži odgovarajuću potvrdu o upisu podataka u evidenciju operatora javnih komunikacionih mreža i usluga, izdatu u skladu sa propisom kojim se uređuju elektronske komunikacije i lokacijske uslove izdate u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata.

Zahtev se podnosi sekretarijatu nadležnom za imovinsko pravne poslove (u daljem tekstu: Sekretarijat), koji utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i predočava podnosiocu zahteva nacrt ugovora o službenosti.

Član 4

Sekretarijat sačinjava nacrt odluke o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o ustanovljenju službenosti.

Odluku o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o ustanovljenju službenosti donosi Gradonačelnik.

Ugovor o ustanovljenju službenosti zaključuje Gradonačelnik.

U slučaju da postoji zahtev i drugog operatora za korišćenjem istog poslužnog dobra, primenjuju se odredbe ove odluke.

III PERIOD USTANOVLJENJA PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 5

Službenost se ustanovljava za period dok je u funkciji izgrađena ili postavljena mreža, odnosno do prestanka obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija od strane operatora.

IV SADRŽINA UGOVORA

Član 6

Ugovor o ustanovljenju službenosti sadrži: predmet ugovora, vrstu mreže za koju se ustanovljava službenost, ukupnu dužinu trase, prava i obaveze operatora i vlasnika poslužnog dobra, pravo operatora da pristupa na poslužno dobro nakon ustanovljenja službenosti, rok i način plaćanja naknade, upis prava službenosti u katastar nepokretnosti i troškovi upisa, prava i obaveze u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza, postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora, način rešavanja sporova i druge odredbe koje proizilaze iz prirode ugovora.

V NAKNADA

Član 7

Za zasnivanje prava službenosti se plaća naknada.

Naknada se plaća jednokratno u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

Naknada se utvrđuje na osnovu podataka o ukupnoj dužini mreže.

Iznos naknade se izražava u evrima, te iskazuje u dinarskoj protivvrednosti evra prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora.

Naknada je izvorni prihod Grada.

Član 8

Jednokratna naknada za izgradnju odnosno postavljanje mreža utvrđuje se prema dužini mreže, u iznosu od 0,50 evra/m u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije.

VI EVIDENCIJA O USTANOVLJENJU PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 9

Sekretarijat vodi evidenciju o ustanovljenim službenostima sa podacima o operatoru, mreži, brojevima parcela na kojima je ustanovljena službenost i dužini trase.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Započeti postupci ustanovljenja prava službenosti će se okončati po odredbama ove odluke.

Član 11

Donošenjem ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i postupku ustanovljenja prava službenosti i visini i uslovima plaćanja naknade za ustanovljenje prava službenosti na nepokretnostima u javnoj svojini Grada Subotice radi izgradnje ili postavljanja elektronskih komunikacionih mreža i pripadajućih sredstava ("Službeni list Grada Subotice" br. 16/16).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od 1. decembra 2016. godine.