ODLUKA
O PRIBAVLJANJU, KORIŠĆENJU, UPRAVLJANJU I RASPOLAGANJU STVARIMA U SVOJINI GRADA

("Sl. list grada Subotice", br. 3/2012 i 53/2016)

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom odlukom se, u skladu sa zakonom:

- određuju nosioci prava korišćenja stvari u svojini Grada kao i njihova ovlašćenja,

- određuju korisnici stvari u svojini Grada kao i njihova ovlašćenja,

- utvrđuje nadležni organ Grada za pripremu i donošenje akata u vezi sa pribavljanjem, korišćenje, upravljanjem i raspolaganjem stvarima u svojini Grada i određuje se lice nadležno da u ime Grada zaključi ugovor u vezi sa istima,

- propisuje nadležnost za vođenje evidencije stvari u svojini Grada i evidencije nepokretnosti u javnoj svojini koje koriste organi Grada i

- propisuje nadležnost za vršenje nadzora nad primenom zakona i drugih propisa koji uređuju javnu svojinu i nad primenom ove odluke.

Pribavljanje, korišćenje, upravljanje i raspolaganje stvarima

Član 2

Pod pribavljanjem stvari u svojinu Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se pribavljanje stvari po tržišnoj vrednosti, razmenom, izgradnjom i besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje).

Pravo korišćenja stvari u svojini Grada, u smislu ove odluke, obuhvata pravo držanja stvari, korišćenja iste u skladu sa prirodom i namenom stvari, davanja u zakup i upravljanja istom.

Pod upravljanjem stvarima u svojini Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se održavanje, obnavljanje i unapređivanje istih, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa tim stvarima.

Pod raspolaganjem stvarima u svojini Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se:

1) davanje stvari na korišćenje;

2) davanje stvari u zakup;

3) prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu;

4) otuđenje stvari;

5) zasnivanje hipoteke na nepokretnostima;

6) ulaganje u kapital;

7) zalaganje pokretne stvari.

Pod otuđenjem nepokretnosti u smislu tačke 4) stava 4. ovog člana podrazumeva se i odlučivanje o rashodovanju i rušenju objekta, osim u slučaju kad rušenje naloži nadležni organ zbog toga što objekat sklon padu ugrožava bezbednost, odnosno kad nadležni organ naloži rušenje objekta izgrađenog suprotno propisima o planiranju i izgradnji.

Nosioci prava korišćenja stvari u svojini Grada

Član 3

Nosioci prava korišćenja stvari u svojini Grada mogu biti:

1) mesne zajednice, u skladu sa odlukom Grada kojim se uređuje položaj mesnih zajednica, i

2) ustanove i druge organizacije čiji osnivač je Grad, ukoliko im se pravo korišćenja na stvari prenese.

Pravo korišćenja

Član 4

Nosioci prava korišćenja iz člana 3. ove odluke imaju pravo da stvar drže i da je koriste u skladu sa prirodom i namenom stvari, da je daju u zakup i da njome upravljaju u skladu sa zakonom.

Davanje u zakup stvari u svojini Grada vrši se po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradonačelnika.

Aktom Gradonačelnika iz stava 2. ovog člana daje se načelna saglasnost da se stvar da u zakup, opredeljuje se namena stvari za vreme trajanja zakupa, ali ne i budući zakupac i uslovi zakupa.

Ugovor o zakupu zaključen bez saglasnosti Gradonačelnika iz stava 2. i 3. ovog člana ništav je.

Gradonačelnik može odlučiti da se nepokretnost u svojini Grada na kojoj postoji pravo korišćenja iz člana 3. ove odluke, koja nije u funkciji ostvarivanja nadležnosti, odnosno delatnosti nosioca prava korišćenja na toj stvari, kao i nepokretnost koja se koristi suprotno zakonu, drugom propisu ili prirodi i nameni nepokretnosti, oduzme od nosioca prava korišćenja.

U slučaju kad se nepokretnost izda u zakup bez saglasnosti Gradonačelnika, smatraće se da se nepokretnost koristi suprotno zakonu u smislu stava 5. ovog člana.

Gradonačelnik može odlučiti da se nepokretnost u svojini grada na kojoj postoji pravo korišćenja iz člana 3. ove odluke oduzme od nosioca prava korišćenja i u slučajevima koji nisu navedeni u stavu 5. ovog člana, pod uslovom da se nosiocu prava korišćenja obezbedi korišćenje druge odgovarajuće nepokretnosti.

Pravo korišćenja na nepokretnosti u svojini Grada iz člana 3. ove odluke prestaje i u slučaju njenog otuđenja iz svojine Grada, na osnovu odluke Gradonačelnika, nezavisno od volje nosioca prava korišćenja na toj nepokretnosti, u slučaju prestanka nosioca prava korišćenja, kao i u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

O davanju na korišćenje nepokretnosti oduzete u skladu sa stavom 5. i 7. ovog člana, kao i o nepokretnosti koju Grad stekne nasleđem, poklonom ili jednostranom izjavom volje ili na drugi zakonom određen način, odlučuje Gradonačelnik.

Korisnici stvari u svojini Grada

Član 5

Korisnici stvari u svojini Grada su organi i organizacije Grada.

Organi Grada koriste nepokretne i pokretne stvari u svojini Grada namenjene izvršavanju prava i dužnosti Grada, koje su pribavljene za potrebe tih organa ili su im date na korišćenje.

Organi Grada koriste i nepokretnosti u javnoj svojini koje neposredno ne služe izvršavanju nadležnosti, već za ostvarivanje prihoda putem davanja u zakup, odnosno na korišćenje (tzv. komercijalne nepokretnosti - poslovni prostor, stanovi, garaže, garažna mesta i dr.).

Korisnici stvari u svojini Grada mogu biti i:

1) državni organi i organizacije, na osnovu odluke o davanju stvari na korišćenje ili u zakup,

2) organi i organizacije autonomne pokrajine, na osnovu odluke o davanju stvari na korišćenje,

3) javna preduzeća i društva kapitala čiji osnivač je Grad, ukoliko im se pravo korišćenja na stvari ugovorom prenese, a na osnovu odluke Gradskog veća, i

4) ostala pravna lica, na osnovu koncesije ili po drugom osnovu predviđenim zakonom.

Stvari u javnoj svojini koje koriste organi Grada

Član 6

Stvari u javnoj svojini koje koriste organi Grada za vršenje prava i dužnosti su nepokretne i pokretne stvari.

Nepokretne stvari

Član 7

Pod nepokretnim stvarima, u smislu ove odluke, podrazumevaju se službene zgrade i poslovne prostorije, stambene zgrade i stanovi, garaže i garažna mesta i nepokretnosti za reprezentativne potrebe.

Pod nepokretnim stvarima, u smislu ove odluke, podrazumeva se i izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište u smislu propisa kojim se uređuje građevinsko zemljište i izgradnja objekata.

Službene zgrade i poslovne prostorije, u smislu ove odluke, su: zgrade, delovi zgrada i prostorije izgrađene, kupljene i na drugi način pribavljene od strane Grada.

Raspored službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Grada vrši Gradonačelnik.

Stambenim zgradama, u smislu ove odluke, smatraju se stambene zgrade, stanovi, garaže i poslovni prostor u stambenim zgradama, koji su izgradnjom, kupovinom ili po drugom osnovu pribavljeni u svojinu Grada za potrebe organa Grada.

Nepokretnosti za reprezentativne potrebe Grada, u smislu ove odluke, su rezidencije, gostinske vile i druge nepokretnosti koje služe za potrebe reprezentacije Grada.

Gradonačelnik utvrđuje koje se nepokretnosti smatraju nepokretnostima za reprezentativne potrebe i određuje način njihovog korišćenja i organ koji obavlja poslove održavanja ovih nepokretnosti.

Pokretne stvari

Član 8

Pod pokretnim stvarima, u smislu ove odluke, podrazumevaju se prevozna sredstva, predmeti posebne istorijsko-dokumentarne, kulturne ili umetničke vrednosti, oprema i potrošni materijal.

Prevozna sredstva, u smislu ove odluke, jesu motorna vozila i druga sredstva koja služe za potrebe organa Grada i zaposlenih u tim organima i koja se koriste za obavljanje službenih poslova organa Grada, u skladu s potrebama i njihovom namenom.

Način korišćenja prevoznih sredstava u svojini Grada uređuje se posebnom odlukom Gradonačelnika.

Opremom i potrošnim materijalom, u smislu ove odluke, smatraju se računarski sistemi, birotehnička oprema, sredstva veza, laboratorijska oprema, kancelarijski nameštaj i drugi predmeti potrebni za rad organa Grada.

Predmeti posebne istorijsko-dokumentarne, kulturne ili umetničke vrednosti, u smislu ove odluke, jesu pisani i drugi istorijski dokumenti, skulpture, slike, predmeti od plemenitih metala, tapiserije i drugi predmeti likovne i primenjene umetnosti, kao i drugi predmeti i dela od istorijsko-dokumentarnog, kulturnog i umetničkog značaja u svojini Grada.

Način korišćenja, održavanja i upravljanja stvarima

Član 9

Organi Grada dužni su da stvari u svojini Grada koriste na način kojim se obezbeđuje efikasno vršenje njihovih prava i dužnosti, kao i racionalno korišćenje i očuvanje tih stvari.

Funkcioner koji rukovodi organom Grada, odnosno drugo lice ovlašćeno odlukom Grada, stara se o zakonitosti i odgovoran je za zakonito korišćenje i upravljanje stvarima u javnoj svojini koje koristi organ.

Zaposleni u organima Grada odgovorni su za savesno i namensko korišćenje stvari u svojini Grada koje koriste u obavljanju poslova.

Nadležnost za sačinjenje predloga akta

Član 10

Predlog akta o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima koje koriste organi Grada i predlog akta o pribavljanju stvari i raspolaganju stvarima u svojini Grada sačinjava sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za imovinsko-pravne poslove.

Nadležnost za donošenje odluke

Član 11

Odluku o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima koje koriste organi Grada i odluku o pribavljanju stvari i raspolaganju stvarima u svojini Grada donosi Gradsko veće.

Lice nadležno za zaključivanje ugovora

Član 12

Ugovor o pribavljanju i raspolaganju stvarima u svojini Grada zaključuje Gradonačelnik.

Pribavljanje mišljenja i dostavljanje ugovora Gradskom javnom pravobranilaštvu

Član 13

Ugovori o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti u svojini Grada zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva.

Gradsko javno pravobranilaštvo dužno je da mišljenje iz stava 1. ovog člana da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Sekretarijat Gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove dužan je da primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskom javnom pravobranilaštvu u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

Gradsko javno pravobranilaštvo dužno je da podnese tužbu za poništenje ugovora iz stava 1. ovog člana koji je zaključen suprotno propisima, odnosno ako ugovorena naknada odstupa od propisane naknade ili od naknade koja se mogla ostvariti u vreme zaključenja ugovora.

Nadležnost za vođenje evidencija stvari u svojini Grada

Član 14

Sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove finansija vodi evidenciju, u skladu sa zakonom, o stanju, vrednosti i kretanju sredstava u svojini Grada koje koriste organi i organizacije Grada.

O nepokretnosti u javnoj svojini koje koriste organi Grada, Sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove finansija, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije, vodi posebnu evidenciju.

Jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u svojini Grada, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije, vodi Sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove imovine.

Vršenje nadzora

Član 15

Nadzor nad primenom odredaba zakona kojim se uređuje javna svojina i na osnovu tog zakona donetih podzakonskih propisa o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima u svojini Grada kao i ove odluke, vrši sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove finansija - putem Službe za budžetsku inspekciju i internu reviziju (u daljem tekstu: nadležni organ).

U vršenju nadzora iz stava 1. ovog člana nadležni organ ima pravo neposrednog uvida u evidenciju i dokumentaciju o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini.

Organi i drugi korisnici sredstava u svojini Grada kod kojih se vrši nadzor dužni su da organu koji vrši nadzor omoguće uvid u evidenciju i dokumentaciju o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima u svojini Grada, kao i da mu daju potrebna objašnjenja i pruže pomoć u vršenju tog nadzora.

Stupanje na snagu

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".