ODLUKA

O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 40/2013, 22/2014 i 53/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se zaštita prava pacijenata na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) koja se obezbeđuje određivanjem lica koje obavlja poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje.

II SAVETNIK ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA

Član 2

Poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata (u daljem tekstu: savetnik pacijenata) obavlja lice koje je zaposleno u Gradskoj upravi Grada Subotice i ispunjava sledeće uslove: diplomirani pravnik je sa položenim stručnim ispitom za rad u organima državne uprave, ima najmanje tri godine radnog iskustva u struci i poznaje propise iz oblasti zdravstvene zaštite.

Savetnik pacijenata može imati zamenike koji moraju ispunjavati uslove iz stava 1. ovog člana.

Lice koje obavlja poslove savetnika pacijenata i njegove zamenike određuje načelnik Gradske uprave posebnim rešenjem.

Član 3

Savetnik pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima i pruža potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenta koja se odnose na rad zdravstvene ustanove, privatne prakse i drugog pravnog lica koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti.

Član 4

Savetnik pacijenata ima službenu legitimaciju, kojom se identifikuje prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu, privatnu praksu i drugo pravno lice koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti.

Obrazac i sadržinu službene legitimacije iz stava 1. ovog člana propisuje ministar nadležan za poslove zdravlja.

Član 5

Zdravstvena ustanova, privatna praksa i drugo pravno lice koja obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti dužni su da savetniku pacijenata, u prisustvu zdravstvenog radnika, omoguće uvid u medicinsku dokumentaciju pacijenta, koja je u vezi sa navodima iznetim u prigovoru, i da mu bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet radnih dana, dostave sve tražene informacije, podatke i mišljenja.

Član 6

Zdravstvena ustanova, privatna praksa i drugo pravno lice koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti dužni su da na vidnom mestu istaknu ime i prezime, radno vreme savetnika pacijenata, kao i adresu i broj telefona na koji se pacijent može obratiti radi zaštite svojih prava.

Član 7

Savetnik pacijenata postupa po prigovoru, odnosno sačinjava i dostavlja zapisnik i izveštaj na način i u rokovima u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji uređuju način postupanja po prigovoru.

Član 8

Savetnik pacijenata sačinjava i dostavlja mesečni, tromesečni, šestomesečni i godišnji izveštaj o podnetim prigovorima u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji uređuju sačinjenje i dostavljanje ovih izveštaja.

III SAVET ZA ZDRAVLJE

Član 9

Savet za zdravlje (u daljem tekstu: Savet) obavlja sledeće zadatke:

1) vrši praćenje zdravstvenog stanja stanovništva i rada zdravstvene službe na teritoriji Grada;

2) uspostavlja saradnju sa humanitarnim i stručnim organizacijama, savezima i udruženjima na poslovima razvoja zdravstvene zaštite;

3) obavlja i druge poslove u cilju unapređenja zdravstvenog sistema i zdravlja stanovništva Grada.

Iz oblasti zaštite prava pacijenata Savet obavlja sledeće zadatke:

1) razmatra prigovore o povredi pojedinačnih prava pacijenata na osnovu dostavljenih i prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica;

2) o utvrđenim činjenicama obaveštava podnosioca prigovora i direktora zdravstvene ustanove, odnosno osnivača privatne prakse na koju se prigovor odnosi i daje odgovarajuće preporuke;

3) razmatra izveštaje savetnika pacijenata, prati ostvarivanje prava pacijenata na teritoriji Grada i predlaže mere za zaštitu i promociju prava pacijenata;

4) podnosi godišnji izveštaj o svom radu i preduzetim merama za zaštitu prava pacijenata Skupštini grada Subotice, ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja i pokrajinskom sekretarijatu nadležnom za poslove zdravlja.

Iz oblasti delovanja javnog zdravlja Savet obavlja sledeće poslove:

1) međusektorsku saradnju, koordinaciju, podsticanje, organizaciju i usmeravanje sprovođenja aktivnosti u oblasti delovanja javnog zdravlja na lokalnom nivou, zajedničkom aktivnošću sa organom autonomne pokrajine, Grada, nosiocima aktivnosti i drugim učesnicima u sistemu javnog zdravlja;

2) prati izveštaje zavoda za javno zdravlje o analizi zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji Grada za koje je Grad namenski opredelio sredstva u okviru posebnih programa iz oblasti javnog zdravlja, u skladu sa zakonom i predlaže mere za njihovo unapređenje, uključujući mere za razvoj integrisanih usluga u Gradu;

3) donosi predlog plana javnog zdravlja za teritoriju Grada, koji usvaja Skupština grada Subotice i prati njegovo sprovođenje kroz posebne programe iz oblasti javnog zdravlja;

4) inicira i prati sprovođenje aktivnosti promocije zdravlja i sprovođenje mera za očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanja i suzbijanja zaraznih i hroničnih nezaraznih bolesti, povreda i faktora rizika na teritoriji Grada kroz posebne programe iz oblasti javnog zdravlja;

5) daje mišljenje na izveštaj o ostvarivanju posebnog programa u oblasti javnog zdravlja, koje donosi Grad;

6) učestvuje u različitim oblastima delovanja javnog zdravlja u kriznim i vanrednim situacijama u skladu sa zakonom;

7) jača kapacitete nosilaca aktivnosti i učesnika u oblastima delovanja javnog zdravlja;

8) obaveštava javnost o svom radu;

9) daje podršku radu i razvoju nosioca aktivnosti i učesnika u sistemu javnog zdravlja na teritoriji Grada, u skladu sa zakonom i

10) izveštava Grad i zavod za javno zdravlje o svom radu u oblastima delovanja javnog zdravlja.

Radi informisanja i ostvarivanja potrebne saradnje, izveštaj iz stava 2. tačka 4) ovog člana dostavlja se i Zaštitniku građana Republike Srbije.

Član 10

Savet pored predstavnika Grada, čine po jedan predstavnik zdravstvenih ustanova sa teritorije Grada, nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zavoda za javno zdravlje i dva predstavnika udruženja građana iz reda pacijenata.

Savet ima predsednika, zamenika predsednika i sedam članova.

Predsednika, zamenika predsednika i članove Saveta imenuje Skupština grada Subotice na mandatni period od četiri godine.

Član 11

Stručne poslove za potrebe Saveta obavljaće sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove društvenih delatnosti, a administrativno-tehničke poslove obavljaće sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za Skupštinske poslove.

IV ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI

Član 12

Savetnik pacijenata i članovi Saveta obavezni su da u svom radu postupaju u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

V FINANASIRANJE

Član 13

Sredstva za rad savetnika pacijenata i Saveta obezbeđuju se u budžetu Grada.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".