ODLUKA
O STANOVANJU

("Sl. list grada Subotice", br. 42/2015 i 53/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi i način korišćenja stambenih zgrada i stanova (u daljem tekstu: stanova) na kojima je nosilac prava javne svojine ili nosilac prava korišćenja Grad Subotica (u daljem tekstu: Grad), postupak rešavanja stambenih potreba lica čije stambene potrebe rešava Grad, evidencija i druga pitanja iz stambene oblasti.

Član 2

Stanovi u smislu ove odluke su stambene zgrade i stanovi u javnoj svojini Grada ili na kojima je Grad u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao korisnik.

II KORIŠĆENJE STANOVA

Član 3

Stanovi se koriste po osnovu prava svojine na stanu i po osnovu zakupa.

Stanovi se koriste u skladu sa njihovom namenom.

III NAČIN REŠAVANJA STAMBENIH POTREBA

Član 4

Rešavanje stambenih potreba lica čije stambene potrebe rešava Grad vrši se davanjem stanova u zakup ili odobrenjem naknade troškova zakupa u određenoj visini.

Član 5

Postupke rešavanja stambenih potreba lica čije stambene potrebe rešava Grad sprovodi Komisija za stambene odnose Grada Subotice (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju imenuje Skupština grada Subotice na mandatni period od četiri godine.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Član 6

Rešavanje stambenih potreba lica čije stambene potrebe rešava Grad vrši se putem konkursa ili neposredno bez sprovođenja konkursa, u skladu sa ovom odlukom.

IV VREME TRAJANJA ZAKUPA

Član 7

Stan se daje u zakup na odre eno vreme, najduže do pet godina.

Sa zakupcem stana, koji je stan koristio kao dobar domaćin, može se, po isteku ugovora o zakupu zaključiti novi ugovor o zakupu na određeno ili na neodređeno vreme, u skladu sa odredbama ove odluke.

V KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD PRODATIH STANOVA

Član 8

Sredstva od stanova prodatih putem otkupa čiji je vlasnik Grad, koriste se naročito za:

- rešavanje stambenih potreba boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, koji nisu u radnom odnosu;

- preseljenje lica iz stanova u svojini građana radi vraćanja tih stanova vlasnicima;

- rešavanje stambenih potreba lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova sklonih padu;

- rešavanje stambenih potreba lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu;

- rešavanje stambenih potreba lica čiji je rad od posebnog značaja za Grad (mladi naučni radnici, umetnici, stručnjaci u određenim oblastima).

VI KATEGORIJE LICA ČIJE SE STAMBENE POTREBE REŠAVAJU DAVANJEM STANA U ZAKUP

Član 9

Stambene potrebe boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, koji nisu u radnom odnosu, rešavaju se putem konkursa.

Radi ostvarenja prava zainteresovano lice podnosi prijavu na konkurs Komisiji, putem Sekretarijata za imovinsko pravne poslove - Odseka za imovinsko pravne poslove, stambena pitanja i nadzor nad investicijama Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Lice koje spada u grupu lica iz stava 1. ovog člana dužno je uz prijavu na konkurs priložiti:

- uverenje Sekretarijata za društvene delatnosti - Odseka za boračko invalidsku zaštitu Gradske uprave Grada Subotice da ima priznat status ratnog invalida ili civilnog invalida rata određene grupe invalidnosti ili dokaz da je korisnik porodične invalidnine po palom borcu;

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugi stan na teritoriji Republike Srbije;

- dokaz Nacionalne službe za zapošljavanje da podnosilac zahteva nije u radnom odnosu;

- dokaz da ima prebivalište na teritoriji Grada najmanje 5 godina pre podnošenja zahteva.

Po završenom konkursu i konačnosti odluke o rešavanju stambene potrebe, Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o dodeli stana u zakup i nacrt ugovora o zakupu stana.

Rešenje o dodeli stana u zakup donosi Gradonačelnik.

Ugovor o zakupu stana zaključuje Gradonačelnik.

Član 10

Rešavaju se stambene potrebe lica koja se preseljavaju iz stanova u svojini građana radi vraćanja tih stanova vlasnicima koji su stan stekli kao useljiv pre 26. decembra 1958. godine odnosno naslednici tog vlasnika.

Radi ostvarenja prava zainteresovano lice podnosi zahtev Komisiji putem Sekretarijata.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana se prilaže:

- ugovor o korišćenju stana u privatnoj svojini građana ili drugi dokaz o korišćenju;

- dokaz o vlasništvu stana;

- dokaz da zakupac nema u svojini drugi stan na teritoriji Republike Srbije.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi za preseljenje zakupca u skladu sa zakonom iz stambene oblasti i ovom odlukom, a Grad raspolaže odgovarajućim stanom, upućuje na dalje postupanje Sekretarijata.

Sekretarijat sačinjava nacrt odluke o davanju saglasnosti za preseljenje zakupca iz stana u svojini građana u stan u javnoj svojini Grada, odnosno u stan na kome je Grad, u javnim knjigama, upisan kao korisnik.

Odluku o davanju saglasnosti za preseljenje zakupca iz stana u svojini građana u stan u javnoj svojini Grada donosi Gradsko veće Grada Subotice.

Sekretarijat sačinjava nacrt ugovora o zakupu stana.

Ugovor o zakupu stana zaključuje Gradonačelnik.

Član 11

Rešavaju se stambene potrebe lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih stanova i stanova sklonih padu.

Obezbeđenje stanova za lica iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu nalaza građevinskog inspektora Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Grada Subotice, da stan usled dotrajalosti ili većih oštećenja predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i bezbednost saobraćaja, a da se ne može izvođenjem građevinskih radova dovesti u stanje bezbedno za stanovanje, a zakupac stana nema rešene stambene potrebe na drugi način.

U ovom slučaju obezbeđuje se stan koji je podoban za stanovanje.

Zahtev podnosi zainteresovano lice Komisiji. Dodela stana se vrši bez konkursa, na određeno vreme, na period od godinu dana.

Uz zahtev iz stava 4. ovog člana se prilaže:

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugi stan na teritoriji Republike Srbije i

- nalaz građevinskog inspektora iz stava 2. ovog člana.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi za usvajanje zahteva predlaže donošenje rešenja o dodeli stana.

Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o dodeli stana u zakup i nacrt ugovora o zakupu stana.

Rešenje o dodeli stana u zakup donosi Gradonačelnik.

Ugovor o zakupu stana zaključuje Gradonačelnik.

Član 12

Stambene potrebe lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu, rešavaju se putem konkursa.

Radi ostvarenja prava zainteresovano lice podnosi prijavu na konkurs Komisiji, putem Sekretarijata.

Uz prijavu iz stava 2. ovog člana se prilaže:

- rešenje Centra za socijalni rad kojim je podnosiocu zahteva utvrđeno pravo na materijalno obezbeđenje;

- dokaz o nesposobnosti za rad na osnovu nalaza i mišljenja lekara datog na osnovu medicinske dokumentacije;

- dokaz Nacionalne službe za zapošljavanje za članove njegovog porodičnog domaćinstva da nisu u radnom odnosu;

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugi stan na teritoriji Republike Srbije.

Po završenom konkursu i konačnosti odluke o rešavanju stambene potrebe, Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o dodeli stana u zakup i nacrt ugovora o zakupu stana.

Rešenje o dodeli stana u zakup donosi Gradonačelnik.

Ugovor o zakupu stana zaključuje Gradonačelnik.

Član 13

Stambene potrebe lica čiji je rad od posebnog značaja za Grad (mladi naučni radnici, umetnici, stručnjaci u određenim oblastima) rešavaju se putem konkursa.

Radi ostvarenja prava zainteresovano lice podnosi prijavu na konkurs Komisiji, putem Sekretarijata.

Uz prijavu na konkurs iz stava 2. ovog člana zainteresovano lice obavezno je priložiti:

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nemaju u svojini drugi stan;

- dokaz da su dobitnici republičkih ili međunarodnih priznanja za naučne radove u delatnosti koju obavljaju, ili dokaz da su vlasnici patenta ili osvajači prvih nagrada na republičkim ili međunarodnim takmičenjima, dokaz o stručnom osposobljavanju;

- potvrda poslodavca da je rad stručnjaka u određenoj oblasti od posebnog značaja za razvoj Grada;

- potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje da je određeno zanimanje deficitarno na teritoriji Grada.

Po završenom konkursu i konačnosti odluke o rešavanju stambene potrebe, Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o dodeli stana u zakup i nacrt ugovora o zakupu stana.

Rešenje o dodeli stana u zakup donosi Gradonačelnik.

Ugovor o zakupu stana zaključuje Gradonačelnik.

VII POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP PUTEM KONKURSA

Član 14

Ukoliko Grad raspolaže stanovima koji se mogu, putem konkursa, dati u zakup u skladu sa ovom odlukom, konkurs raspisuje Komisija i javno ga objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice", "Subotičkim novinama" i u listu "Magyar szó", uz naznačenje za koje kategorije lica se konkurs raspisuje, broj stanova koji se daju u zakup, podaci o stanovima koji se daju u zakup (lokacija, veličina i sl.), potrebni podaci i dokumenti za učešće na konkursu, rok do koga je konkurs otvoren, kome se podnosi dokumentacija, kao i naznaku da se nepotpune i neblagovremene prijave na konkurs neće razmatrati.

Komisija može, po zaključenju konkursa, u daljem roku od osam dana, zatražiti od učesnika konkursa dodatnu dokumentaciju koja je neophodna za okončanje postupka, uz određivanje naknadnog roka, koji ne može biti duži od pet dana, za predaju istih.

Po zaključenju konkursa, u daljem roku od 30 dana Komisija je dužna sastaviti listu reda prvenstva i u skladu sa njom doneti odluku o davanju stana u zakup.

Odluka Komisije o utvrđivanju liste reda prvenstva i o davanju stana u zakup objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Subotice i dostavlja se svim učesnicima postupka.

Na odluku iz stava 3. ovog člana učesnik konkursa može, u roku od osam dana od dana prijema odluke Komisije, uložiti prigovor Gradskom veću Grada Subotice.

VIII KRITERIJUMI I MERILA ZA DAVANJE STANOVA U ZAKUP PUTEM KONKURSA

Član 15

Prvenstvo u zaključivanju ugovora o zakupu po raspisanom konkursu ostvaruje lice sa najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica imaju isti broj bodova, prednost za zaključenje ugovora o zakupu ima lice koje ima više godina života.

Član 16

Učesnici konkursa ostvaruju bodove na konkursu po sledećim osnovama:

Stambena situacija

1. nužni smeštaj

40 bodova;

2. podstanarski status (na teritoriji Grada)

10 bodova;

- duže od 5 godina dodatnih

25 bodova;

- od 2 - 5 godina dodatnih

15 bodova;

- do 2 godine dodatnih

5 bodova;

3. korisnik stana

10 bodova.

Nužni smeštaj se dokazuje odlukom nadležnog organa.

Podstanarski odnos se dokazuje ugovorom i prijavom adrese kod nadležnog državnog organa.

Korisnikom stana smatra se lice koje stanuje kod roditelja ili dece, odnosno drugih lica koje je po zakonu dužno da izdržava, kao i korisnik bespravno sagrađenog objekta za čije je rušenje doneto pravosnažno rešenje i rušenje započeto.

Svojstvo korisnika stana dokazuje se prijavom adrese kod nadležnog državnog organa.

Poseban značaj radnog mesta

1. rad u preduzeću, organu ili ustanovi čiji je osnivač Grad Subotica i koji se finansira iz budžeta Grada

20 bodova;

2. rad u preduzeću, organu ili ustanovi koji se finansira iz budžeta Grada

16 bodova;

3. rad u preduzeću ili ustanovi čiji je osnivač Grad Subotica

12 bodova;

4. rad u drugom preduzeću, organu ili ustanovi na teritoriji Grada

5 bodova.

Broj članova porodičnog domaćinstva

1. porodično domaćinstvo sa pet ili više članova

10 bodova;

2. četvoročlano porodično domaćinstvo

8 bodova;

3. tročlano domaćinstvo

6 bodova;

4. dvočlano domaćinstvo

4 boda;

5. samac

2 boda.

Porodičnim domaćinstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja, a članovima porodičnog domaćinstva smatraju se bračni i vanbračni drug, dete (rođeno u braku ili van braka, usvojenik ili pastorak), roditelji i druga lica u odnosu na koja učesnik konkursa ima zakonsku obavezu izdržavanja.

Materijalni položaj učesnika konkursa

1. korisnici prava na invalidninu, dodatnu zaštitu i mesečnu zaštitu

10 bodova;

2. korisnici prava na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti

10 bodova;

3. prihod po članu porodičnog domaćinstva u prethodnom polugodištu manji od gradskog proseka

5 bodova.

Bodovanje po ovom kriterijumu vrši se na osnovu rešenja organa nadležnog za poslove boračke i invalidske zaštite, odnosno rešenja Centra za socijalni rad, o ostvarivanju navedenih prava, odnosno, za tačku 3. - na osnovu uverenja poslodavca i nadležnog organa.

Zdravstveno stanje učesnika konkursa i članova njegovog porodičnog domaćinstva

1. civilni invalidi rata, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi

10 bodova;

2. invalidi rada

5 bodova.

Invalidnost se dokazuje rešenjem nadležnog zdravstvenog organa ili Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

IX POSTUPAK I KATEGORIJE LICA ČIJE SE STAMBENE POTREBE REŠAVAJU ODOBRENJEM NAKNADE TROŠKOVA ZAKUPA

Član 17

Lica iz člana 9. i 12. ove odluke koja nemaju rešeno stambeno pitanje, mogu podneti zahtev Komisiji putem Sekretarijata za odobravanje naknade troškova zakupa, koja zahtevu, ako ispunjava predviđene uslove, može udovoljiti.

Član 18

Lica iz člana 9. ove odluke uz zahtev prilažu:

- uverenje Sekretarijata za društvene delatnosti - Odseka za boračko invalidsku zaštitu Gradske uprave Grada Subotice da ima priznat status ratnog invalida ili civilnog invalida rata određene grupe invalidnosti ili dokaz da je korisnik porodične invalidnine po palom borcu;

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugi stan na teritoriji Republike Srbije;

- dokaz Nacionalne službe za zapošljavanje da podnosilac zahteva nije u radnom odnosu;

- dokaz da ima prebivalište na teritoriji Grada najmanje 10 godina pre podnošenja zahteva;

- ugovor o zakupu stana u privatnoj svojini;

- fotokopija lične karte podnosioca zahteva, punoletnih članova porodičnog domaćinstva i zakupodavca;

- fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za maloletne članove porodičnog domaćinstva;

- fotokopija kartice tekućeg računa zakupodavca.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi za usvajanje zahteva predlaže donošenje rešenja o odobrenju naknade troškova zakupa.

Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o odobrenju naknade troškova zakupa i nacrt ugovora o regulisanju isplate naknade troškova zakupa.

Rešenje o odobrenju naknade troškova zakupa donosi Gradonačelnik.

Rešenjem se utvrđuje visina naknade troškova zakupa i vreme za koje se naknada troškova zakupa odobrava.

Ugovor iz stava 3. ovog člana zaključuje Gradonačelnik.

Član 19

Lica iz člana 12. ove odluke uz zahtev prilažu:

- rešenje Centra za socijalni rad kojim je podnosiocu zahteva utvrđeno pravo na materijalno obezbeđenje;

- dokaz Nacionalne službe za zapošljavanje za članove njegovog porodičnog domaćinstva da nisu u radnom odnosu;

- dokaz da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini drugu stambenu zgradu ili stan na teritoriji Republike Srbije;

- ugovor o zakupu stana u privatnoj svojini;

- fotokopija lične karte podnosioca zahteva, punoletnih članova porodičnog domaćinstva i zakupodavca;

- fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za maloletne članove porodičnog domaćinstva;

- fotokopija kartice tekućeg računa zakupodavca.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi za usvajanje zahteva predlaže donošenje rešenja o odobrenju naknade troškova zakupa.

Sekretarijat sačinjava nacrt rešenja o odobrenju naknade troškova zakupa i nacrt ugovora o regulisanju isplate naknade troškova zakupa.

Rešenje o odobrenju naknade troškova zakupa donosi Gradonačelnik.

Rešenjem se utvrđuje visina naknade troškova zakupa i vreme za koje se naknada troškova zakupa odobrava.

Ugovor iz stava 3. ovog člana zaključuje Gradonačelnik.

X PRIMOPREDAJA STANA

Član 20

Prilikom primopredaje (predaje i stupanja u posed) stana datog u zakup sačinjava se zapisnik o stanju u kom se nalazi stan, broju prostorija kao i podaci vezani za troškove stana (tekuće održavanje, režijski troškovi).

XI SADRŽINA UGOVORA

Član 21

Ugovor o zakupu stana se zaključuje u pismenoj formi i sadrži naročito: ugovorne strane, vreme i mesto zaključenja ugovora, podatke o stanu koji je predmet zakupa, vreme trajanja zakupa, prava i obaveze ugovornih strana u korišćenju i održavanju stana, način i rokove plaćanja zakupnine, uslove i rokove za otkaz ugovora, lica koja će koristiti stan, način rešavanja sporova i druge odredbe koje proizilaze iz prirode ugovora.

XII OBAVEZA PLAĆANJA ZAKUPNINE

Član 22

Zakupac je dužan da za zakup stana plaća zakupninu.

Obaveza plaćanja zakupnine nastaje danom stupanja u posed stana.

Zakupnina se plaća za protekli mesec najkasnije do petnaestog dana u tekućem mesecu.

Utvrđivanje zakupnine iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu Zakona o stanovanju, uključujući i Listu za utvrđivanje kvaliteta stambene zgrade ili stana.

Rešenje o utvrđivanju broja bodova za određeni stan donosi Gradonačelnik na predlog Sekretarijata.

Visinu zakupnine utvrđuje Sekretarijat za finansije - Odsek za računovodstvo, na osnovu rešenja Gradonačelnika iz prethodnog stava ovog člana, površine stana i koeficijenta zakupnine stanova koji se objavljuje u "Službenom glasniku RS" za periode januar-jun i jul-decembar, a prema formuli objavljenoj u podzakonskom aktu.

Naplatu zakupnine prati Sekretarijat za finansije - Odsek za računovodstvo i o naplati tromesečno obaveštava Sekretarijat.

Zakupac se o visini zakupnine obaveštava dostavljanjem fakture.

Član 23

Lica koja su primaoci socijalne novčane pomoći plaćaju zakupninu iz člana 22. ove odluke umanjenu za 50%.

Samohrani roditelj plaća zakupninu iz člana 22. ove odluke umanjenu za 30%.

Član 24

Zakupnina je izvorni prihod Grada.

XIII OBAVEZA PLAĆANJA TROŠKOVA STANA

Član 25

Zakupac je dužan da snosi troškove tekućeg održavanja, utrošene električne energije, vode, grejanja, odnošenja smeća i druge troškove vezane za korišćenje stana.

Obaveza plaćanja troškova vezanih za korišćenje stana nastaje danom stupanja u posed stana.

XIV PAŽNJA DOBROG DOMAĆINA

Član 26

Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupa, stan koristi kao dobar domaćin.

XV ADAPTACIJA I INVESTICIONO ODRŽAVANJE ZAKUPLJENOG STANA

Član 27

Zakupac može vršiti adaptaciju stana uz prethodnu saglasnost Grada.

Zakupac podnosi zahtev Komisiji putem Sekretarijata.

Zakupac je dužan da uz zahtev za davanje prethodne saglasnosti priloži idejni projekat u skladu sa zakonom koji uređuje izgradnju.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi predlaže davanje prethodne saglasnosti za adaptaciju stana.

O zahtevu za davanje prethodne saglasnosti odlučuje Gradonačelnik na predlog Komisije.

Nakon dobijanja prethodne saglasnosti Gradonačelnika, zakupac se obavezuje da, pre početka izvođenja radova na adaptaciji zakupljenog stana, od Sekretarijata za građevinarstvo Gradske uprave Grada Subotice pribavi rešenje o odobrenju za izvođenje tih radova.

Po osnovu izvedenih radova na adaptaciji zakupac ne može steći svojinska prava na zakupljenom stanu.

Svi troškovi adaptacije padaju na teret zakupca.

Član 28

Zakupodavac može, po zahtevu zakupca, odobriti izvođenje radova koji imaju karakter investicionog održavanja na zakupljenom stanu, prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva.

Zakupac podnosi zahtev Komisiji putem Sekretarijata.

Zakupac je dužan uz zahtev iz stava 2. ovog člana priloži tehnički opis i popis radova, u skladu sa zakonom koji uređuje izgradnju.

Komisija razmatra zahtev i ukoliko su ispunjeni uslovi predlaže davanje saglasnosti za izvođenje radova na investicionom održavanju zakupljenog stana.

O zahtevu za davanje saglasnosti odlučuje Gradonačelnik na predlog Komisije.

Nakon dobijanja prethodne saglasnosti Gradonačelnika, zakupac se obavezuje da, pre početka izvođenja radova na investicionom održavanju zakupljenog stana, od Sekretarijata za građevinarstvo Gradske uprave Grada Subotice pribavi rešenje o odobrenju za izvođenje tih radova.

Po osnovu izvedenih radova na investicionom održavanju zakupac ne može steći svojinska prava na zakupljenom stanu.

Nakon izvođenja radova zakupac može podneti zahtev za priznavanje troškova investicionog održavanja stana, uz koji se kao dokaz dostavlja rešenje nadležnog organa o odobrenju izvođenja radova na investicionom održavanju zakupljenog stana i računi.

Sekretarijat utvrđuje obim izvršenih radova i ulaganja, o čemu sačinjava nalaz.

Zakupac koji je uz saglasnost zakupodavca uložio sopstvena sredstva u investiciono održavanje zakupljenog stana, u smislu ovog člana, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od najviše 50% od mesečne zakupnine.

Akt o umanjenju zakupnine u smislu stava 10. ovog člana donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije, a u skladu sa nalazom iz stava 9. ovog člana.

Član 29

Investiciono i tekuće održavanje stanova u javnoj svojini Grada i stanova na kojima je u javnim knjigama Grad upisan kao korisnik vrši organ nadležan za imovinsko pravne poslove.

XVI PRENOS PRAVA ZAKUPA

Član 30

U slučaju smrti zakupca članovi porodičnog domaćinstva koji su za zakupcem stanovali u istom stanu nastavljaju sa korišćenjem tog stana, s tim što ugovor o zakupu zaključuje lice koje oni sporazumno odrede.

Ako u stanu nije ostao nijedan član porodičnog domaćinstva zakupca, novi ugovor o zakupu zaključuje lice koje je prestalo da bude član porodičnog domaćinstva zakupca ili lice koje je bilo član porodičnog domaćinstva prethodnog zakupca (brat, sestra i sl.), ako je nastavilo da stanuje u istom stanu.

Član 31

U slučaju iz člana 30. ove odluke, lica koja nastavljaju da koriste stan, obavezni su da prijave Sekretarijatu smrt zakupca i da označe lice koga su sporazumno odredili da bude dalji zakupac stana.

Ako lice koga su sporazumno odredili da bude zakupac stana, na poziv Sekretarijata, ne zaključi ugovor o zakupu stana u roku od 60 dana od dana smrti zakupca, ugovor o zakupu prestaje.

XVII OTKUP STANA

Član 32

Grad je dužan da zakupcu stana na neodređeno vreme, na njegov zahtev podnet u pismenoj formi, omogući otkup stana koji koristi u svojstvu zakupca pod uslovima propisanim Zakonom o stanovanju.

Član 33

Uz zahtev za otkup stambene zgrade ili stana prilaže se:

- fotokopija ugovora o zakupu stana;

- procena Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica o utvrđivanju vrednosti stana;

- fotokopija lične karte ili potvrda Policijske uprave Subotica o prebivalištu;

- potvrda o radnom stažu ili overena fotokopija radne knjižice ili rešenje o penzionisanju;

- uverenje o imovnom stanju za podnosioca zahteva i članove porodičnog domaćinstva RGZ-Službe za katastar nepokretnosti Subotica;

- overen list nepokretnosti RGZ-Službe za katastar nepokretnosti Subotica;

- dokaz o članovima porodičnog domaćinstva zakupca stana (izjava dva svedoka) i

- ostali dokazi po potrebi zavisno od osnova za umanjenje otkupne cene stana (invaliditet, status invalida rata, rešenje o eksproprijaciji).

Član 34

Zahtev za otkup stana se podnosi Sekretarijatu.

Sekretarijat sačinjava nacrt ugovora o otkupu stana.

Ugovor o otkupu stana u ime Grada zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Potpisi ugovornih strana se overavaju kod javnog beležnika.

Troškove u vezi zaključenja ugovora o otkupu stana snosi kupac.

Na otkup stana po odredbama Zakona o stanovanju ne plaća se porez na prenos apsolutnih prava.

Član 35

Grad je dužan da omogući otkup stana pod uslovima propisanim Zakonom o stanovanju i bračnom drugu, deci rođenoj u braku i van braka, usvojenoj deci i pastorčadi koji zajedno sa zakupcem stana stanuju u tom stanu uz pismenu saglasnost zakupca stana s tim što se saglasnost može dati samo jednom licu.

Član 36

Stan se može prodati na rok otplate od 40 godina odnosno 480 mesečnih rata, u kom slučaju se stavlja hipoteka na stan do konačne isplate cene stana.

Mesečna otplatna rata se usklađuje za šestomesečne obračunske periode januar-jun, jul-decembar sa kretanjem cena na malo u Republici Srbiji, najviše do visine rasta prosečne mesečne neto zarade u privredi Republike Srbije, za obračunski period.

XVIII EVIDENCIJA

Član 37

Evidenciju stanova u okviru jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini Grada vodi Sekretarijat.

XIX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Zakupci stana koji na dan stupanja na snagu ove odluke imaju ugovor o zakupu stana zaključen na određeno ili neodređeno vreme, nastavljaju sa korišćenjem stana u skladu sa tim ugovorom, s tim da će se istima nakon stupanja na snagu ove odluke zaključiti novi ugovor, u skladu sa ovom odlukom.

Lica koja na dan stupanja na snagu ove odluke koriste stan kao članovi porodičnog domaćinstva ranijeg zakupca ili kao lica koja je raniji zakupac po zakonu bio dužan da izdržava, mogu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke podneti Komisiji zahtev za zaključenje ugovora o zakupu stana.

U slučajevima iz stava 2. ovog člana Komisija će ceniti opravdanost zahteva i predložiti Gradonačelniku zaključenje ugovora o zakupu na određeno ili neodređeno vreme, zavisno od toga kakav ugovor je raniji zakupac imao.

Lica koja na dan stupanja na snagu ove odluke koriste stan ali ne raspolažu dokumentom na osnovu kojeg koriste stan, mogu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke podneti Komisiji zahtev za dodelu stana u zakup.

U slučajevima iz stava 4. ovog člana Komisija će ceniti opravdanost zahteva i predložiti Gradonačelniku donošenje odluke o dodeli stana u zakup i zaključenje ugovora o zakupu na određeno vreme - do 5 godina.

Član 39

Sekretarijat za finansije preuzima od Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" obaveze fakturisanja i praćenja naplate zakupnine po osnovu davanja u zakup stanova u javnoj svojini Grada i stanova na kojima je u javnim knjigama Grad upisan kao korisnik od 01.01.2016. godine.

Potraživanja koja ispunjavaju uslove da imaju status sumnjivih i spornih potraživanja, kao i potraživanja koja su dospela za naplatu zaključno sa 31.12.2015. godine, nastavlja da vodi u svojim poslovnim knjigama Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Subotice".

Obaveza je Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" da potraživanja koja vodi u svojim poslovnim knjigama, u smislu prethodnog stava ovog člana, otpiše, ako za to postoje zakonski uslovi, odnosno da se stara o njihovoj naplati.

Član 40

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o stanovanju ("Službeni list Opštine Subotica", br. 38/01, 33/07 i "Službeni list Grada Subotice", br. 33/08).

Član 41

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o stanovanju

("Sl. list grada Subotice", br. 53/2016)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od 1. decembra 2016. godine.