POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O BLIŽEM UREĐIVANJU NAČELA ZA UNUTRAŠNJU ORGANIZACIJU I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 64/2016)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom bliže se uređuju načela za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta službenika i nameštenika u organima pokrajinske uprave, Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Sekretarijatu Pokrajinske vlade, stručnim i drugim službama koje obrazuje Pokrajinska vlada, Pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskom zaštitniku građana - ombudsmanu (u daljem tekstu: pokrajinski organ) i propisuje način pripreme i donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pokrajinskom organu (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2

Sve imenske reči koje se u ovoj odluci koriste u muškom rodu, a imaju i ženski rod podrazumevaju i istovremeno obuhvataju iste imenice u ženskom rodu.

Imenice koje označavaju službene pozicije i funkcije u pokrajinskom organu koriste se u obliku koji izražava pol lica koje je njihov nosilac.

Član 3

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u pokrajinskom organu prilagođava se delokrugu i radnim procesima u njemu, uz primenu načela:

1. objedinjavanja istih ili srodnih poslova, odnosno međusobno povezanih poslova u odgovarajuće organizacione jedinice;

2. zakonitog i blagovremenog odlučivanja o pravima i obavezama i na zakonu i drugim propisima zasnovanim pravnim interesima zaposlenih, građana, privrednih društava i drugih pravnih subjekata;

3. stručnog, racionalnog i ekonomičnog obavljanja poslova uz maksimalno korišćenje svih raspoloživih znanja u pokrajinskom organu i uštedu sredstava, kao i ostvarivanja odgovornosti zaposlenih i postavljenih lica za njihovo obavljanje;

4. efikasnog rukovođenja organizacionim jedinicama i stalnog nadzora nad obavljanjem poslova;

5. efikasne međusobne saradnje organa, saradnje sa odgovarajućim republičkim organima, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama i subjektima kojima su poverena javna ovlašćenja;

6. uključivanja stručnih i naučnih radnika i organizacija prilikom predlaganja, odlučivanja i preduzimanja odgovarajućih mera;

7. primene savremenih metoda i sredstava rada;

8. javnosti rada pokrajinskog organa.

Član 4

Poslovi iz delokruga pokrajinskog organa obavljaju se, po pravilu, u okviru unutrašnjih jedinica, čija se vrsta i broj utvrđuju prema vrsti i obimu poslova i njihovoj međusobnoj povezanosti.

Izuzetno, poslovi iz delokruga pokrajinskog organa mogu se obavljati i kada unutrašnje jedinice nisu utvrđene, pod uslovom da vrsta i obim poslova ne zahtevaju njihovo grupisanje u neke od unutrašnjih jedinica utvrđenih ovom odlukom.

Član 5

Unutrašnje jedinice obrazuju se kao osnovne i uže jedinice.

Osnovna unutrašnja jedinica jeste sektor.

Uže unutrašnje jedinice jesu odeljenje, odsek i grupa.

Ako je posebnim propisom utvrđeno da se u sastavu pokrajinskog organa nalazi služba, ona ima status uže unutrašnje jedinice u skladu sa ovom odlukom.

Član 6

Sektor se obrazuje za obavljanje poslova koji predstavljaju posebnu oblast rada u pokrajinskom organu ili radi objedinjavanja međusobno povezanih poslova više užih unutrašnjih jedinica.

Radom sektora rukovodi službenik na položaju - pomoćnik u pokrajinskom organu.

Ako se u pokrajinskom organu ne obrazuje sektor, mogu da se obrazuju odeljenja, odseci i grupe.

Član 7

Odeljenje se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje šestoro službenika ili nameštenika, a njime rukovodi načelnik odeljenja.

Odsek se obrazuje radi obavljanja međusobno srodnih poslova koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost na kojima radi najmanje četvoro službenika ili nameštenika, a njime rukovodi šef odseka.

Grupa se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje troje službenika ili nameštenika, a njom rukovodi rukovodilac grupe.

Izuzetno, ako priroda i obim poslova nalažu, u odeljenju može da se obrazuje više odseka i grupa, a u odseku - više grupa.

Načelnik odeljenja, šef odseka i rukovodilac grupe za svoj rad i rad uže unutrašnje jedinice odgovaraju rukovodiocu i pomoćniku rukovodioca ako je uža unutrašnja jedinica u sektoru, odnosno samo rukovodiocu ako je uža unutrašnja jedinica van sektora ili ako je u sastavu pokrajinskog organa koji nema sektor.

Radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih jedinica (načelnici odeljenja, šefovi odseka, rukovodioci grupa i drugi) mogu da se razvrstaju u zvanja višeg savetnika, samostalnog savetnika, saradnika i višeg referenta.

Radno mesto rukovodioca uže unutrašnje jedinice ne može biti razvrstano u zvanje niže od zvanja ostalih radnih mesta u njoj.

Nameštenik može da rukovodi samo onom užom unutrašnjom jedinicom u kojoj isključivo rade nameštenici.

Radna mesta nameštenika koji rukovode užim unutrašnjim jedinicama mogu da se razvrstaju u prvu, treću i četvrtu vrstu radnih mesta.

Radno mesto nameštenika rukovodioca uže unutrašnje jedinice ne može biti razvrstano u vrstu nižu od ostalih vrsta u njoj.

Član 8

U pokrajinskom organu izuzetno se mogu obrazovati uže unutrašnje jedinice van sektora ako su priroda i sadržina poslova koji se u toj jedinici obavljaju takvi da zahtevaju neposrednu povezanost s rukovodiocem.

Član 9

Uža unutrašnja jedinica obrazovana u skladu sa ovom odlukom može da ima i drugačiji, poseban naziv koji bolje odražava njen delokrug, s tim što moraju biti ispunjeni uslovi za obrazovanje odeljenja, odseka ili grupe utvrđeni ovom odlukom.

Član 10

Samostalni izvršilac je službenik ili nameštenik čije je radno mesto, zbog prirode poslova koje obavlja, izvan unutrašnjih jedinica i koji radi po uputstvima rukovodioca pokrajinskog organa i pod njegovim nadzorom.

Radi obavljanja poslova iz delokruga pokrajinskog organa van sedišta, Pravilnikom se mogu obrazovati uže unutrašnje jedinice ili se mogu predvideti samostalni izvršioci.

Za uže unutrašnje jedinice odnosno samostalne izvršioce iz stava 2. ovog člana, Pravilnikom se utvrđuju sedište i područje njihovog delovanja.

Član 11

Radi izvršavanja složenih poslova koji zahtevaju zajednički rad službenika i nameštenika iz više unutrašnjih jedinica ili više pokrajinskih organa, mogu se obrazovati stalne ili povremene stručne komisije i radne grupe, čiji sastav i poslove utvrđuje rukovodilac odnosno sporazumno utvrđuju rukovodioci.

Član 12

Pravilnik se donosi na osnovu kadrovskog plana.

Član 13

Pravilnik donosi rukovodilac, a saglasnost na njega daje Pokrajinska vlada, ako drugim propisom nije drugačije određeno.

Član 14

Pravilnik se sastoji od dela kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija pokrajinskog organa i dela kojim se sistematizuju radna mesta.

Deo pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija sadrži:

1. prikaz radnih mesta službenika na položaju, radnih mesta službenika razvrstanih u zvanja, radnih mesta nameštenika razvrstanih u vrste i radnih mesta pripravnika;

2. prikaz unutrašnje organizacije pokrajinskog organa po vrstama unutrašnjih jedinica i delokrug rada unutrašnjih jedinica;

3. rukovođenje unutrašnjim jedinicama;

4. ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca unutrašnjih jedinica.

Deo pravilnika o sistematizaciji radnih mesta sadrži:

1. prikaz broja radnih mesta i broja službenika na položaju, službenika i nameštenika u unutrašnjoj jedinici;

2. nazive radnih mesta službenika i nameštenika;

3. potreban broj službenika i nameštenika za svako radno mesto;

4. opise poslova radnih mesta;

5. uslove za svako radno mesto (na primer: vrsta i stepen obrazovanja, radno iskustvo, poznavanje jezika, poznavanje rada na računaru, položen stručni ispit);

6. šematski prikaz unutrašnje organizacije pokrajinskog organa po vrstama unutrašnjih jedinica, sa ukupnim brojem sistematizovanih radnih mesta službenika i nameštenika u svakoj unutrašnjoj jedinici i ukupnim brojem pripravnika.

Član 15

Priprema i izrada Pravilnika zasniva se na dokumentacionoj osnovi koja sadrži:

1. pregled propisa kojima se utvrđuje delokrug rada pokrajinskog organa;

2. vrstu poslova koji se obavljaju u pokrajinskom organu;

3. obim poslova u godini koja prethodi pripremi dokumentacione osnove;

4. razloge i obrazloženja predloga za izmenu postojeće organizacije, odnosno predloga za novu organizaciju;

5. zahtevani broj službenika i nameštenika za obavljanje poslova u pokrajinskom organu;

6. obrazloženje potreba za navedenim brojem službenika i nameštenika.

Član 16

Rukovodilac pokrajinskog organa dostavlja predlog Pravilnika i dokumentacionu osnovu na mišljenje pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave i pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove finansija, kao i Sindikalnoj organizaciji radnika pokrajinskih organa uprave i službi Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nakon pribavljenog mišljenja iz stava 1. ovog člana, rukovodilac pokrajinskog organa donosi pravilnik i dostavlja ga na saglasnost Pokrajinskoj vladi.

Uz pravilnik, Pokrajinskoj vladi dostavljaju se i dokumentaciona osnova, pribavljena mišljenja i pismeno obrazloženje razloga zbog kojih nisu prihvaćene primedbe, koje su u svojim mišljenjima izneli organi iz stava 1. ovog člana.

Član 17

Pravilnik, na koji je Pokrajinska vlada dala saglasnost, pokrajinski organ dostavlja pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave, pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove finansija, Sekretarijatu Pokrajinske vlade i Službi za upravljanje ljudskim resursima.

Član 18

Na pripremu i donošenje izmena i dopuna pravilnika primenjuju se odredbe ove odluke, kojima je uređen način pripreme i donošenja pravilnika, izuzev odredaba koje su u vezi s dokumentacionom osnovom.

Član 19

Postupak davanja saglasnosti na Pravilnik iz čl. 16-18. ne primenjuje se na Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana i Službu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman i Služba Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine dužni su da, nakon donošenja, Pravilnik dostave Službi za upravljanje ljudskim resursima.

Član 20

Pokrajinski organ dužan je da uskladi Pravilnik sa odredbama ove odluke do početka primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS" broj 21/16).

Član 21

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Pokrajinska uredba o utvrđivanju zvanja i zanimanja zaposlenih u pokrajinskim organima i o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta ("Službeni list AP Vojvodine", br. 24/12, 35/12, 16/14,40/14,1/15 i 20/15).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".