ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 17/2016)

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Jedinice civilne zaštite opšte namene obrazuju se kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, kao i zaposlenih lica.

Član 3

Jedinice civilne zaštite opšte namene osposobljavaju se za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka kao što su:

- učešće u zaštiti od poplava,

- raščišćavanje terena od posledica rušenja zgrada, javnih i infrastrukturnih objekata, drveća - rastinja, nakon dejstva razornog zemljotresa, olujnih vetrova, grada i obilnih snežnih padavina i dr.,

- učešće u lokalizovanju i gašenju početnih i manjih požara, kao i šumskih požara,

- ukazivanje prve pomoći povređenim,

- učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva,

- učešće u asanaciji terena,

- pomoć u održavanju reda na ugroženom području i

- obavljanje drugih aktivnosti po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 4

U jedinice civilne zaštite opšte namene mogu se rasporediti zdravstveno sposobni vojni obveznici i zdravstveno sposobni muškarci i žene koji nisu vojni obveznici, a starosti od 18 do 55 godina (za muškarce) i od 18 do 50 godina (za žene).

Član 5

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica formiraju se jedinice civilne zaštite opšte namene, jačine: 1 četa, 1 vod i 20 samostalnih odeljenja sa ukupno 332 obveznika, koja se angažuje u 9 gradskih mesnih zajednica i 25 seoskih naseljenih mesta, po sledećem:

Red.
br.

SEDIŠTE JEDINICE

MESNE ZAJEDNICE KOJE JEDINICA OPSLUŽUJE

NAZIV JEDINICE

BROJ LICA

NAPOMENA

1

SREMSKA MITROVICA - grad-

MZ: Blok B; Centar; M. Huđi; N. Tesla; Sava; S. Bajić Paja; Sutjeska; 22. avgust i 29. novembar

1četa CZ (3 voda) Vod 32 (komandir + zam. komandira + 3 odeljenja po 10 obveznika)

100

Komanda Čete
4 lica (k-dir + zam. k-dira + 2 vozača) + 3 voda po 32 = 100 lica

2

BEŠENOVO

MZ Bešenovo i Bešenovački Prnjavor

1 odeljenje CZ

10

 

3

BOSUT

MZ Bosut

1 odeljenje CZ

10

 

4

VELIKI RADINCI

MZ Veliki Radinci

1 odeljenje CZ

10

 

5

GRGUREVCI

MZ Grgurevci i Šuljam

1 odeljenje CZ

10

 

6

DIVOŠ

MZ Divoš i Stara Bigula

1 odeljenje CZ

10

 

7

ZASAVICA-1

MZ Zasavica - 1

1 odeljenje CZ

10

 

8

ZASAVICA-2

MZ Zasavica - 2

1 odeljenje CZ

10

 

9

JARAK

MZ Jarak

1 odeljenje CZ

10

 

10

KUZMIN

MZ Kuzmin

1 odeljenje CZ

10

 

11

LAĆARAK

MZ Laćarak

1 Vod CZ

32

 

12

LEŽIMIR

MZ Ležimir i Šišatovac

1 odeljenje CZ

10

 

13

MANĐELOS

MZ Manđelos

1 odeljenje CZ

10

 

14

MARTINCI

MZ Martinci

1 odeljenje CZ

10

 

15

MAČVANSKA MITROVICA

MZ Mačvanska Mitrovica

1 odeljenje CZ

10

 

16

NOĆAJ

MZ Noćaj

1 odeljenje CZ

10

 

17

RAVNJE

MZ Ravnje

1 odeljenje CZ

10

 

18

RADENKOVIĆ

MZ Radenković

1 odeljenje CZ

10

 

19

SALAŠ NOĆAJSKI

MZ Salaš Noćajski

1 odeljenje CZ

10

 

20

SREMSKA RAČA

MZ Sremska Rača

1 odeljenje CZ

10

 

21

ŠAŠINCI

MZ Šašinci

1 odeljenje CZ

10

 

22

ČALMA

MZ Čalma

1 odeljenje CZ

10

 

Član 6

Brojnost, sastav, struktura, vrsta i zadaci čete, voda i odeljenja, određuje se posebno za svaku mesnu zajednicu, odnosno naseljeno mesto u kojima se formiraju jedinice civilne zaštite opšte namene, imajući u vidu njihove specifičnosti u pogledu demografskih, infrastrukturnih, privrednih i drugih karakteristika, a na osnovu procene nastale situacije i po naređenjima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Poželjno je da svakom odeljenju civilne zaštite opšte namene u svom sastavu bude raspoređeno po jedno lice sledećih stručnih zanimanja: zidar-tesar, elektrotehničar-elektroinstalater, vodoinstalater, mašinbravar-bravar i medicinski tehničar-bolničar.

Član 7

Jedinica civilne zaštite opšte namene ima komandira i zamenika komandira. Samostalna odeljenja po MZ imaju komandire i zamenike komandira odeljenja. Komandire i zamenike komandira rešenjem određuje Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica.

Za izvršavanje zadataka komandiri su odgovorni Gradskom štabu za vanredne situacije, poverenicima i zamenicima poverenika u naseljenim mestima.

Član 8

Poverenici i zamenici poverenika u MZ preduzimaju neposredne mere za učešće građana u sprovođenju mera i zadataka civilne zaštite, lične, uzajamne i kolektivne zaštite, rukovode i koordiniraju jedinicama civilne zaštite opšte namene.

Član 9

Formiranje civilne zaštite opšte namene (popuna ljudstvom, opremom i sredstvima) izvršiće se u roku od 18 meseci, od dana stupanja na snagu ove odluke.

Rešenje o angažovanju pripadnika u jedinicama civilne zaštite opšte namene donosi komandant ili zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 10

Gradska Uprava za opšte i zajedničke poslove vrši popunu, opremanje i obuku, stručne i druge administrativne poslove, vodi evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica opšte namene, planira, organizuje i sprovodi mobilizaciju jedinica CZ opšte namene, organizuje i sprovodi obuku i osposobljavanje pripadnika jedinice u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, Odlukom o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Sremska Mitrovica, Planom i programom obuke, vrši i druge poslove u skladu sa nadležnostima i naredbama Štaba za vanredne situacije.

Član 11

O zaštiti prava i obaveza pripadnika civilne zaštite opšte namene u prvom stepenu rešavaće Uprava za opšte i zajedničke poslove Grada Sremska Mitrovica.

Rešavanje u drugostepenom postupku o pravima i obavezama pripadnika civilne zaštite opšte namene vrši Gradsko veće Grada Sremska Mitrovica.

Član 12

Jedinica civilne zaštite opšte namene Grada Sremska Mitrovica, u otklanjanju posledica vanrednih situacija iz člana 3. ovog nacrta odluke, učestvuju u sadejstvu sa specijalizovanim jedinicana za zaštitu i spasavanje sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, i jedinicama civilne zaštite opšte namene susednih opština u koordinaciji sa Okružnim štabom za vanredne situacije.

Član 13

Pripadnik jedinice civilne zaštite opšte namene ima pravo na primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama.

Član 14

Pripadnik civilne zaštite koji je angažovan, nakon izvršenog zadatka, ima pravo na naknadu koja se isplaćuje iz sredstava koja su predviđena u budžetu Grada Sremska Mitrovica za ovu namenu, u visini 3% od osnovice koju čini prosečna mesečna neto zarada u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvarena u mesecu koji prethodi mesecu u kome je angažovan, za svaki dan proveden na izvršenju zadataka civilne zaštite.

Član 15

Grad Sremska Mitrovica za vreme izvršenja zadatka snosi troškove prevoza, smeštaja i ishrane pripadnika civilne zaštite opšte namene.

Član 16

Naknada iz članova 14. i 15. ovog nacrta odluke isplaćuje se na osnovu evidencije koju vodi Uprava za opšte i zajedničke poslove Grada Sremska Mitrovica.

Iznos naknade na osnovu evidencije iz prethodnog stava utvrđuje i isplaćuje Gradska uprava za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica.

Član 17

Za realizaciju ove odluke odgovoran je načelnik Uprave za opšte i zajedničke poslove Grada Sremska Mitrovica

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".