REŠENJE
O REDOVNOM, PERIODIČNOM I URGENTNOM ODRŽAVANJU ULICA I OPŠTINSKIH PUTEVA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 13/2016)

Član 1

Ovim Rešenjem bliže se uređuju vrste radova, tehnički uslovi i način izvođenja radova na redovnom, periodičnom i urgentnom održavanju ulica i opštinskih puteva, putnog objekta, saobraćajne signalizacije i opreme ulica i opštinskih puteva na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Održavanjem ulica i opštinskih puteva u smislu ovog rešenja smatraju se radovi kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj i čuva upotrebna vrednost puta.

Upravljač ulica i opštinskih puteva dužan je da pri izvođenju radova iz stava 1. ovog člana obezbedi nesmetan i bezbedan saobraćaj i očuva upotrebnu vrednost puta.

Održavanje ulica i opštinskih puteva obuhvata redovno, periodično i urgentno održavanje.

Član 3

Radovi na redovnom i periodičnom održavanju ulica i opštinskih puteva kao i potrebna dokumentacija za izvođenje tih radova propisani su čl. 58. i 59. Zakona o javnim putevima ("Službeni glasnik RS", br. 101/05, 123/07, 101/11, 93/12 i 104/13).

Radovi na urgentnom održavanju ulica i opštinskih puteva, u smislu ovog Rešenja, obuhvataju aktivnosti i mere na mreži ili pojedinim deonicama ulica i opštinskih puteva, u cilju otklanjanja nedostataka uzrokovanih elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima, a koje je neophodno sprovesti da bi se obezbedilo nesmetano odvijanje saobraćaja, ili odvijanje saobraćaja u otežanim uslovima, kada je onemogućena prohodnost ulica i opštinskih puteva i ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju.

Član 4

Radovi na otklanjanju nedostataka i vraćanju mreže ulica i opštinskih puteva u prvobitno stanje, u uslovima elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti, izvode se:

1) u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti;

2) posle prestanka elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti.

Član 5

Radovi koji se izvode u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti su:

1) postavljanje privremene saobraćajne signalizacije;

2) uklanjanje materijala koji je nanet na put (materijal iz osulina i klizišta, rasuti materijal iz transportnih sredstava, hemijski i drugi opasni materijali, nanosi snega i leda, havarije, i sl.);

3) osposobljavanje sistema za odvodnjavanje puta;

4) izrada i postavljanje privremenih oslonaca putnih objekata kada je ugrožena nosivost temelja ili stubova objekta;

5) izrada i postavljanje privremenih mostova ili pontona;

6) postavljanje privremenih ograda na putnim objektima;

7) delimična ili potpuna obnova kolovozne konstrukcije;

8) izrada privremenih komunikacija (devijacija, obilaznica) za uspostavljanje saobraćaja kada je saobraćaj u prekidu, a nije moguće izvoditi radove na osnovnoj trasi puta;

9) izrada privremenih nasipa za usmeravanje vode;

10) izrada privremenih potpornih zidova u cilju sprečavanja ili usporavanja klizišta;

11) uklanjanje ograda i drugih prepreka u zemljišnom pojasu;

12) postavljanje ograda i drugih prepreka na putu;

13) drugi radovi kojima se otklanjaju nedostaci uzrokovani elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima.

Član 6

Radovi koji se izvode posle prestanka elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti su:

1) obavljanje vanrednog pregleda ulica i opštinskih puteva, putnih objekata, saobraćajne signalizacije i opreme puta;

2) vršenje predistražnih i istražnih radova;

3) izvođenje radova kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj i čuva upotrebna vrednost ulica i opštinskih puteva.

Radovi iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana osnova su za izradu tehničke dokumentacije prema kojoj se ulica i opštinski put dovodi u prvobitno stanje.

Član 7

Tehnički uslovi na urgentnom održavanju ulica i opštinskih puteva u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti i neposredno po njihovom prestanku, su:

1) preduzimanje mera predviđenih propisima kojima se uređuje zaštita od elementarnih nepogoda i postupanje u vanrednim situacijama;

2) stanje odvijanja saobraćaja i stanje mreže ulica i opštinskih puteva;

3) tehničko regulisanje saobraćaja;

4) opis pozicija izvedenih radova sa tehnologijom izvođenja radova u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti;

5) predmer i predračun izvedenih radova u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti;

6) spisak upotrebljenih materijala sa naznakom proizvođača ili mestom porekla ili sličnom identifikacijom;

7) skice i crteži izrađeni u toku izvođenja radova;

8) ocena da li se izvedeni radovi ili deo izvedenih radova u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti, sa odgovarajućim dokazima, mogu prihvatiti kao sastavni deo radova koji će se izvoditi po prestanku elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti;

9) situacioni planovi i drugi crteži radova izvedenih u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti;

10) foto dokumentacija koja prikazuje stanje puta posle radova izvedenih u vreme trajanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti.

Član 8

U slučaju neposredne opasnosti po život i zdravlje učesnika u saobraćaju, zatvara se deonica ulice i opštinskog puta na kojoj je onemogućena prohodnost i bezbedno odvijanje saobraćaja, u skladu sa propisima kojima se uređuju javni putevi i bezbednost saobraćaja na putevima.

Član 9

Na zatvorenoj deonici ulice i opštinskog puta iz člana 8. ovog Rešenja, bez odlaganja se izvode radovi na otklanjanju posledica prouzrokovanih elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima.

Pri izvođenju radova iz stava 1. ovog člana, dovode se u prvobitno stanje oni elementi ulice i opštinskog puta kojima se obezbeđuje prohodnost ulice i opštinskog puta i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Način izvođenja radova na urgentnom održavanju propisan je tehničkim propisima i standardima kojima se uređuju građevinski radovi.

Član 10

Radovi na održavanju javnog puta po pravilu se izvode tako da se ne zabranjuje saobraćaj na javnom putu.

U slučaju da se radovi iz stava 1. ovog člana ne mogu izvesti bez zabrane saobraćaja na javnom putu, na osnovu zahteva upravljača javnog puta koji uz zahtev dostavlja saobraćajni projekat i saglasnost upravljača državnog puta ukoliko se na njega vrši preusmeravanje saobraćaja, gradski organ nadležan za poslove saobraćaja, po prethodno pribavljenom mišljenju Policijske uprave u Kruševcu, donosi rešenje o zabrani saobraćaja u kojem utvrđuje kojim će se drugim putem odvijati saobraćaj i pod kojim uslovima.

Član 11

U slučaju prekida saobraćaja zbog elementarnih nepogoda upravljač javnog puta postupa na osnovu posebnog plana za otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda.

Član 12

Gradsko veće grada Kruševca na predlog upravljača javnog puta donosi Plan letnjeg održavanja ulica i opštinskih puteva i Plan zimskog održavanja ulica i opštinskih puteva.

Član 13

Ovo Rešenje objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".