PRAVILNIK

O SPROVOĐENJU POSTUPKA SKIDANJA USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI NA TERITORIJI GRADA LOZNICE KOJE SE KORISTI BEZ PRAVNOG OSNOVA

("Sl. list Grada Loznice", br. 21/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom se reguliše postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (u daljem tekstu Ministarstvo), a koje se nalazi na teritoriji grada Loznice, usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Član 2

Postupak skidanja useva obuhvata: skidanje, transport, uskladištenje, čuvanje i prodaju skinutih useva.

Postupak skidanja useva se sprovodi kada se proceni da će sredstva ostvarena od prodaje useva, biti dovoljna za pokriće troškova postupka skidanja useva.

Član 3

Postupak skidanja useva se pokreće na osnovu zapisnika Republičkog poljoprivrednog inspektora, kojim se utvrđuje bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, od strane nepoznatog ili poznatog bespravnog korisnika (u daljem tekstu: bespravni korisnik).

Ukoliko je prema zapisniku iz stava 1. ovog člana, utvrđeno bespravno korišćenje od strane poznatog lica, a koji ne izmiri obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova u skladu sa zakonom, pokreće se postupak skidanja useva u skladu sa ovim pravilnikom, a bespravnom korisniku zabranjuje dalji ulazak u predmetno poljoprivredno zemljište.

Član 4

Postupak skidanja useva obaviće se na poljoprivrednom zemljištu, odnosno na parcelama poljoprivrednog zemljišta iz člana 1. ovog pravilnika, a koje su obuhvaćene Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Loznici za tekuću godinu.

Postupak skidanja useva sprovodi se radi prodaje skinutih useva po tržišnim uslovima i u cilju obezbeđenja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

Član 5

Postupak skidanja useva obavljaće se po dospeću useva za berbu ili žetvu.

Postupak skidanja useva sprovodi Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini (u daljem tekstu: Komisija), a na osnovu rešenja o skidanju useva koje, na predlog Komisije, donosi načelnik Gradske uprave.

Ukoliko Komisija proceni, u skladu sa članom 2. stav. 2. ovog pravilnika, da će sredstva od prodaje useva biti nedovoljna za pokriće troškova postupka skidanja useva, načelnik Gradske uprave, na predlog Komisije, donosi rešenje o neskidanju useva.

Rešenja iz stava 2. i 3. ovog člana donose se za pojedinačne katastarske parcele, odnosno za pojedinačne bespravne korisnike.

Postupak skidanja useva iz prethodnog stava vršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. Gradske uprave - Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije,

2. ovlašćenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova,

3. predstavnika Republičkog geodetskog zavoda,

4. Republičkog poljoprivrednog inspektora.

O donošenju rešenja iz stava 2. ovog člana, datumu skidanja useva, uz naznaku časa i mesta - lokacije skidanja useva, blagovremeno se obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova - Policijska stanica Loznica i Republička poljoprivredna inspekcija.

Član 6

Zadaci Komisije u postupku skidanja useva su da:

1. utvrđuje predlog rešenja o skidanju useva za pojedinačne katastarske parcele, odnosno za pojedinačne bespravne korisnike; predlog rešenja o skidanju useva Komisija će utvrđivati na osnovu zapisnika Republičkog poljoprivrednog inspektora i isti će uputiti načelniku Gradske uprave,

2. utvrđuje uslove i kriterijume za angažovanje izvršioca usluge na skidanju, transportu, uskladištenju, čuvanju i prodaji skinutog useva,

3. vrši kontrolu radova na terenu i zapisnički konstatuje ukupne količine skinutih useva kao i količine koje će se prodati.

Član 7

Sredstva za sprovođenje postupka skidanja useva, u skladu sa ovim pravilni- kom, obezbeđuju se u budžetu grada Loznice.

Član 8

Skinuti usevi će istovremeno sa skidanjem, bez uskladištenja, biti predati licu koje dokaže da je vlasnik skinutih useva pod uslovom da izmiri obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, i sve druge troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko lice ne dokaže da je vlasnik, odnosno ukoliko se vlasnik skinutih useva ne pojavi, skinuti usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda, o čemu će se starati Komisija.

Uskladišteni usevi biće pre- dati licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva, pod uslovom da je izmirilo obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, i ako je izmirilo sve troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana uskladištenja useva niko ne pruži dokaz da je vlasnik uskladištenih useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova i sve druge troškove nastale u postupku skidanja useva, uskladišteni usevi će biti prodati po tržišnim uslovima.

Vlasništvo nad skinutim, odnosno uskladištenim usevima utvrđuje se na osnovu zapisnika republičkog poljoprivrednog inspektora.

Član 9

Po isteku roka iz člana 8. stav 4. ovog pravilnika, načelnik Gradske uprave donosi Odluku o raspisivanju Javnog poziva za prodaju uskladištenih useva.

Odlukom iz stava 1. ovog člana određuje se da kupac utvrđeni iznos finansijskih sredstava uplati na poseban podračun budžeta grada Loznice otvoren kod Uprave za trezor - Filijala Loznica.

Sredstva ostvarena od prodaje uskladištenih useva, po odbitku troškova postupka skidanja useva, rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ovog pravilnika vršiće Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj i Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Loznice.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i biće objavljen u "Službenom listu grada Loznice".