ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU IMENOVANJA DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD LOZNICA

("Sl. list Grada Loznice", br. 21/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o načinu i postupku imenovanja direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Loznica (u daljem tekstu: Odluka) propisuje se način i postupak imenovanja, sprovođenja javnog konkursa za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Loznica, sastav, organizacija i rad Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Loznica, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje postupka imenovanja direktora.

II NAČIN I POSTUPAK SPROVOĐENJA JAVNOG KONKURSA

Član 2

Postupak za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Loznica (u daljem tekstu: javno preduzeće) sprovodi se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća i ovom odlukom.

Direktora preduzeća imenuje Skupština grada Loznice (u daljem tekstu: Skupština grada) po sprovedenom javnom konkursu.

Član 3

Sprovođenje javnog konkursa započinje donošenjem Odluke o sprovođenju javnog konkursa.

Član 4

Odluku iz člana 3. donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća grada Loznice. Uz predlog Odluke Gradsko veće dostavlja i oglas o javnom konkursu.

Član 5

Odluka o sprovođenju javnog konkursa sadrži naročito podatke o poslovnom imenu i sedištu javnog preduzeća za koji se raspisuje javni konkurs za imenovanje direktora.

Član 6

Oglas o javnom konkursu, naročito sadrži podatke o:

- javnom preduzeću (poslovno ime i sedište),

- nazivu posla,

- uslovima za imenovanje direktora (opšte i posebne),

- mestu rada,

- stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku i načinu njihove provere,

- roku u kome se podnosi prijava, načinu podnošenja prijave, kao i adresi na koju se prijava podnosi,

- dokazima koji se prilažu uz prijavu na konkurs,

- licu zaduženom za davanje obaveštenja o javnom konkursu.

Oglas o javnom konkursu može sadržati i druge elemente.

Član 7

Odluka iz člana 3. i oglas o javnom konkursu iz člana 4. ove odluke, objavljuje se u "Službenom listu grada Loznice".

III KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE JAVNOG KONKURSA ZA IZBOR DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA

1. Sastav Komisije

Član 8

Javni konkurs za izbor direktora javnog preduzeća sprovodi Komisija koju obrazuje Skupština grada, posebnim rešenjem, u skladu sa zakonom.

Komisija ima pet članova, od kojih je jedan predsednik.

Predsednik i članovi Komisije mogu imati zamenike.

Komisija ima sekretara, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja, i obavlja stručne i administrativne poslove za Komisiju u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Sekretar Komisije se imenuje iz reda zaposlenih diplomiranih pravnika u Gradskoj upravi.

Član 9

Komisija se obrazuje na period od tri godine. Predsednik i članovi komisije ne mogu biti narodni poslanici, odbornici u Skupštini grada, kao ni postavljena lica u organima Grada i organima državne uprave.

Komisija ima naknadu za rad koju utvrđuje Gradsko veće.

2. Način rada i odlučivanja Komisije

Član 10

Komisija radi i odlučuje na sednicama. Sednice Komisije saziva predsednik Komisije. Izuzetno, prvu sednicu pored predsednika Komisije može sazvati sekretar Komisije.

Na prvoj sednici Komisija donosi Poslovnik o radu kojim se bliže određuje način rada i odlučivanja Komisije.

Član 11

Komisija može punovažno da radi i odlučuje ako sednicama prisustvuje većina od ukupnog broja članova Komisije.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije.

Na sednici Komisije vodi se zapisnik koji obavezno sadrži: datum i mesto održavanja sednice, dnevni red, imena prisutnih i odsutnih članova Komisije, sve faze izbornog postupka, predloge i stavove iznete na sednici, rezultate svakog glasanja, kao i svako izdvojeno mišljenje.

Zapisnik Komisije potpisuje predsednik Komisije.

IV IZBORNI POSTUPAK

Član 12

Oglas o javnom konkursu u roku od 8 dana od donošenja Odluke o sprovođenju javnog konkursa, Komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", najmanje jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i na internet stranici grada Loznice.

Član 13

Prijave na javni konkurs podnose se u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog konkursa u "Službenom glasniku Republike Srbije".

1. Prethodna provera podnetih prijava

Član 14

Po isteku roka za podnošenje prijava na konkurs, predsednik Komisije, zakazuje sednicu Komisije, na kojoj će se evidentirati i pregledati sve prispele prijave i podneti dokazi.

Na sednici iz stava 1. članovi Komisije dužni su da daju pisane izjave o tome da li oni ili sa njima povezana lica imaju interes vezan za sprovođenje konkursa.

Kada Komisija utvrdi postojanje odnosa povezanosti člana Komisije i kandidata u skladu sa posebnim zakonom, član Komisije ne može učestvovati u daljem radu.

Komisija obavezno proverava:

- da li su sve prijave dostavljene u roku koji je određen oglasom o javnom konkursu,

- da li su prijave razumljive, odnosno da li se iz prijave može jasno zaključiti da se radi o prijavi na predmetni konkurs i

- da li su uz prijavu dostavljeni svi dokazi koji su u konkursu traženi.

Član 15

Ako Komisija utvrdi da prijava ima neki od nedostataka utvrđenih članom 14. ove odluke, zaključkom će odbaciti prijavu kao neblagovremenu, nerazumljivu ili nepotpunu i zaključak dostaviti podnosiocu prijave.

Ako je zaključkom iz stava 1. odbačena prijava kandidata sa kojim je član Komisije bio u odnosu povezanosti, isti može nastaviti sa punopravnim radom u Komisiji.

Protiv zaključka iz stava 1. ovog člana, nije dopuštena posebna žalba.

2. Tok postupka

Član 16

Komisija sastavlja spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak.

Izborni postupak može da se sprovodi kao jedinstven ili u više delova.

Kandidatima među kojima se sprovodi izborni postupak dostavlja se pisano obaveštenje o tome kada počinje izborni postupak najmanje 8 dana pre otpočinjanja izbornog postupka.

Ako se izborni postupak sprovodi u više delova, kandidati se na početku svakog dela obaveštavaju o tome kada počinje naredni deo izbornog postupka.

Kandidat koji se ne odazove pozivu da učestvuje u izbornom postupku odnosno, u jednom delu izbornog postupka, ne poziva se da učestvuje u narednom delu izbornog postupka.

U izbornom postupku, Komisija vrši ocenjivanje stručne osposobljenosti, znanja i veština kandidata radi sastavljanja rang liste kandidata.

3. Način provere i merila

Član 17

U izbornom postupku, Komisija vrši proveru i ocenjivanje stručne osposobljenosti, znanja i veština kandidata i utvrđuje rezultat kandidata u skladu sa Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća.

V RANG LISTA

Član 18

Nakon sprovedenog izbornog postupka, Komisija sastavlja rang listu sa najviše tri kandidata koji su sa najboljim rezultatima ispunila merila za izbor direktora javnih preduzeća.

Rang listu iz stava 1. ovog člana i Zapisnik o sprovedenom izbornom postupku Komisija dostavlja Gradskom veću grada Loznice.

VI OSTALE ODREDBE I DALJI POSTUPAK IMENOVANJA

Član 19

Gradsko veće, na osnovu rang liste i zapisnika o izbornom postupku, priprema predlog rešenja sa obrazloženjem o imenovanju za direktora preduzeća prvog kandidata sa rang liste i dostavlja ga Skupštini grada Loznice na usvajanje.

Član 20

Skupština grada usvaja rešenje o imenovanju prvog (predloženog) kandidata.

Rešenje o imenovanju direktora je konačno.

Član 21

Rešenje o imenovanju direktora obavezno sadrži i obrazloženje i:

- dostavlja se licu koje je imenovano, kao i svim kandidatima koji su posle prethodne provere učestvovali u izbornom postupku,

- objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Loznice,

- objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i "Službenom listu grada Loznice".

Član 22

Kandidat, koji je posle prethodne provere učestvovao u izbornom postupku, ima pravo da podnese zahtev za uvid u konkursnu dokumentaciju.

Komisija je dužna da u roku od dva dana od dana prijema zahteva, kandidatu iz stava 1. ovog člana, omogući uvid u konkursnu dokumentaciju, u prisustvu člana i sekretara Komisije.

Član 23

Imenovani kandidat za direktora dužan je da stupi na funkciju u roku od osam dana od dana objavljivanja rešenja o imenovanju u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Rok iz stava 1. ovog člana iz naročito opravdanih razloga može se produžiti za još osam dana.

Ako imenovani kandidat ne stupi na rad u rokovima utvrđenim stavom 1. i stavom 2. ovog člana, za direktora javnog preduzeća imenuje se sledeći kandidat sa rang liste.

Ako niko od 3 kandidata sa rang liste ne stupi na rad u rokovima iz stava 1. i stava 2. ovog člana, sprovodi se novi javni konkurs, na način i po postupku propisanim ovom odlukom.

Član 24

Ako posle sprovedenog javnog konkursa Skupštini grada ne bude predložen kandidat za imenovanje zbog toga što je Komisija utvrdila da nijedan kandidat koji je učestvovao u izbornom postupku ne ispunjava uslove za imenovanje, sprovešće se nov javni konkurs tako što Gradsko veće, na osnovu izveštaja - zapisnika Komisije o tome, dostavlja Skupštini predlog Odluke o sprovođenju novog javnog konkursa.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sprovođenju javnog konkursa, načinu i postupku imenovanja direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Loznica ("Službeni list grada Loznice", broj 6/13).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana o dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".