PRAVILNIK
O ISPITIVANJU POGODNOSTI TAKSI VOZILA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

("Sl. list grada Pančeva", br. 31/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ispitivanja pogodnosti putničkog vozila za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: ispitivanje pogodnosti vozila) na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Taksi prevoz na teritoriji Grada obavlja se putničkim vozilom koje je namenjeno i pogodno za obavljanje taksi prevoza, odnosno putničkim vozilom koje pored opštih uslova propisanih Zakonom kojim se uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju, ispunjava uslove propisane članom 12. Odluke o taksi prevozu putnika na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 7/16) (u daljem tekstu: Odluka) i uslove propisane ovim pravilnikom.

Ispitivanjem pogodnosti vozila utvrđuje se ispunjenost uslova iz prethodnog stava.

Član 3

Ispitivanje pogodnosti vozila vrši Komisija za ispitivanje pogodnosti taksi vozila za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: Komisija).

Gradsko veće Grada na predlog organizacione jedinice Gradske uprave Grada nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija) obrazuje Komisiju, na period od dve godine.

Komisija se sastoji od: predsednika i dva člana koji imaju zamenike.

Predsedniku, članovima Komisije i njihovim zamenicima pripada naknada za rad u Komisiji.

Visina naknade iz stava 4. ovog člana određuje se rešenjem o obrazovanju Komisije.

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije, obavlja Agencija.

II NAČIN I POSTUPAK ISPITIVANJA POGODNOSTI VOZILA

Član 4

Agencija, po prijemu zahteva prevoznika za produženje roka važenja taksi dozvole ili zahteva za ispitivanje pogodnosti vozila određuje mesto, datum i vreme obavljanja ispitivanja pogodnosti vozila, izdaje Uput za ispitivanje pogodnosti putničkog vozila za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: Uput) prevozniku za Komisiju, koja će izvršiti pregled vozila.

Član 5

Ispitivanje pogodnosti vozila Komisija obavlja na osnovu Uputa, koji izdaje Agencija.

Agencija izdaje Uput za redovan pregled vozila koji se vrši jednom godišnje, kao i kada se vrši zamena vozila za obavljanje taksi prevoza.

Agencija izdaje Uput:

1. pravnom licu, odnosno preduzetniku koje obavlja taksi prevoz, koje je dužno da se za izdavanje Uputa obrati Agenciji, najkasnije u roku od tri dana pre isteka važenja potvrde o pogodnosti taksi vozila za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: redovan pregled vozila).

2. pravnom licu, odnosno taksi vozila za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: zamena vozila) u roku od tri dana, od dana prijave promene.

Agencija, uz Uput izdaje obrazac za identifikaciju vozila, u kojem podatke popunjava prevoznik.

Član 6

O radu Komisije vodi se zapisnik, koji sadrži:

1. datum i mesto ispitivanja pogodnosti vozila;

2. imena prisutnih članova Komisije;

3. podatke o vlasniku vozila, odnosno korisniku vozila po osnovu ugovora o lizingu;

4. podatke o identifikaciji i pregledu vozila čija se podobnost ispituje;

5. napomenu, odnosno, primedbe Komisije o utvrđenim nedostacima prilikom ispitivanja pogodnosti vozila i rok za njihovo otklanjanje

Zapisnik potpisuju članovi Komisije i vlasnik, odnosno korisnik vozila.

Primerak zapisnika u kojem su konstatovane nepravilnosti, odnosno nedostaci u kojem je određen rok za njihovo otklanjanje uručuje se vlasniku, odnosno, korisniku vozila.

Član 7

Ispitivanju pogodnosti vozila pored članova Komisije, prisustvuje ovlašćeno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik ili fizičko lice kome je Agencija izdala Uput.

Pre početka ispitivanja pogodnosti vozila, lice iz stava 1. ovog člana dužno je da Komisiji preda Uput, dokumenta nabrojana u uputu i čitko popunjen obrazac za identifikaciju vozila.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne priloži tražena dokumenta, odnosno dokaze, Komisija neće izvršiti ispitivanje pogodnosti vozila, već će sačiniti zapisnik sa napomenom, odnosno primedbama o utvrđenim nedostacima i odrediće rok za njihovo otklanjanje.

Član 8

Ispitivanje pogodnosti vozila obuhvata:

1. postupak identifikacije vozila;

2. vizuelni pregled vozila;

3. funkcionalni pregled vozila.

Član 9

Komisija obavlja identifikaciju vozila, na osnovu uvida u saobraćajnu dozvolu vozila i vozilo, pri čemu se proveravaju podaci koji su uneti u obrazac za identifikaciju vozila.

O eventualnim nedostacima utvrđenim tokom postupka identifikacije vozila, Komisija sačinjava zapisnik sa primedbama i određuje rok za otklanjanje nedostataka.

Član 10

Nakon završenog postupka identifikacije vozila, Komisija obavlja vizuelni pregled vozila.

Vizuelnim pregledom vozila, Komisija utvrđuje ispunjenost sledećih uslova:

1. da je vozilo bez spoljašnjih oštećenja (na limariji, branicima, staklima, farovima);

2. da je unutrašnjost vozila (sedišta, oplate vrata i krova, podne obloge, obloge prostora za smeštaj prtljaga, rukohvati, ručice za otvaranje vrata, ručice za otvaranje prozora i slično) bez oštećenja;

3. da je vozilo čisto;

4. da vozilo ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača;

5. da su sedišta u vozilu pravilno postavljena i pričvršćena, tako da putnik gleda u pravcu kretanja vozila, a da zadnji deo sedišta obezbeđuje dovoljnu sigurnost putnika;

6. da vozilo ima najmanje četvoro vrata;

7. da vozilo na krovu ima krovnu oznaku "TAXI"; koja je sa obe strane istog izgleda i da je opremljeno instalacijom za osvetljenje krovne oznake;

8. da vozilo ima taksimetar koji mora biti ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran, postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv korisnicima prevoza i da se uključenjem istog, svetlo na krovnoj oznaci "TAXI" isključuje;

9. da je krovna oznaka "TAXI" povezana sa sistemom za napajanje električnom energijom vozila pomoću odgovarajućeg priključka koji omogućuje da se osvetljavajući deo krovne oznake automatski pali, odnosno gasi preko taksimetra;.

10. da vozilo ima protivpožarni aparat, servisiran u skladu sa Zakonom;

11. da se u vozilu na vidnom mestu nalazi istaknut identifikacioni karton taksi vozača;

12. da vozilo ima ispravan sistem za grejanje i hlađenje (klima uređaj);

13. da vozilo ispunjava uslove u pogledu granice izduvne emisije;

14. da je pod vozila prekriven podlogom koja je izdržljiva, sprečava klizanje i stvaranje prašine;

15. ako je visina poda vozila od tla veća od 410 mm, mora postojati stepenik obložen podlogom koja se ne kliza;

16. da je pokrivka unutrašnjosti vozila i krova pravilno izrađena i postavljena;

17. da je svako sedište u vozilu opremljeno sigurnosnim pojasevima prema deklaraciji proizvođača, bez vidljivih oštećenja i nečistoća u vozilu.

Član 11

Nakon završenog vizuelnog pregleda vozila, Komisija obavlja funkcionalni pregled vozila.

Funkcionalnim pregledom vozila, Komisija vrši proveru ispravnosti rada sledećih uređaja i opreme:

1. svetlosno-signalnih delova i uređaja na vozilu (sijalice, farovi, migavci, krovna oznaka i slično);

2. pomoćnih uređaja na vozilu (brisači vetrobranskih stakala, brisači farova ako postoje, ventilacija vozila, električne komande za otvaranje prozora, podešavanje naslona sedišta, pomeranje sedišta, klima uređaja i slično);

3. taksimetra, koji mora biti ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv korisnicima prevoza i da se uključenjem istog, svetlo na krovnoj oznaci "TAXI", isključuje;

4. unutrašnjeg osvetljenja koje osvetljava prostor za putnike;

5. vrata vozila koja se sa spoljne i unutrašnje strane otvaraju bez pomoći vozača i da se prozori pravilno otvaraju i zatvaraju.

6. instalacije za osvetljenje krovne oznake povezane na priključak na vozilu preko taksimetra, tako da se automatski pali ili gasi sijalica koja osvetljava natpis "TAXI"na krovnoj oznaci.

Ako Komisija u postupku vizuelnog i funkcionalnog pregleda vozila utvrdi da vozilo ne ispunjava uslove propisane odredbama člana 10. i 11. ovog pravilnika, obustaviće postupak ispitivanja pogodnosti vozila, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediće rok za otklanjanje uočenih nedostataka.

Član 12

Nakon sprovedenog postupka ispitivanja pogodnosti vozila, Komisija dostavlja Agenciji zapisnik o ispitivanju pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza.

Član 13

Agencija, na osnovu dostavljenog zapisnika Komisije, izdaje potvrdu o pogodnosti taksi vozila za obavljanje taksi prevoza, sa rokom važenja od godinu dana, od dana izdavanja potvrde.

Član 14

Ako Komisija u postupku ispitivanja pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza utvrdi nedostatke na vozilu pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediće rok za otklanjanje uočenih nedostataka.

Agencija će odbiti zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza na teritoriji Grada, ako pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice upućeno na ispitivanje pogodnosti vozila, na osnovu zahteva za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, ne otkloni nedostatke na vozilu utvrđene zapisnikom Komisije, u ostavljenom roku.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o ispitivanju pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza ("Službeni list grada Pančeva" broj 31/12).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".