UPUTSTVO
O PRIPREMI KADROVSKOG PLANA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 66/2016)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način i postupak pripreme i sadržina kadrovskog plana za pokrajinske sekretarijate, Upravu za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, Direkciju za robne rezerve AP Vojvodine, Sekretarijat Pokrajinske vlade, Upravu za zajedničke poslove pokrajinskih organa, Službu za realizaciju programa razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine, Službu za upravljanje ljudskim resursima, Službu za internu reviziju korisnika budžetskih sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine i Upravu za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinski organ).

Zaposleni u smislu ovog uputstva jesu funkcioneri, službenici (službenici na položaju i izvršioci) i nameštenici.

Član 2

Kadrovski plan prikazuje:

1. Postojeći broj zaposlenih po položajima i zvanjima službenika, odnosno vrsti radnih mesta nameštenika, koji su u radnom odnosu u Pokrajinskom organu:

1) na neodređeno vreme;

2) na određeno vreme po utvrđenom mandatu;

3) na određeno vreme zbog povećanog obima posla (najduže 6 meseci u toku jedne kalendarske godine);

4) na određeno vreme u kabinetu izabranog lica u Pokrajinskom organu;

5) pripravnika.

2. Broj zaposlenih po zvanju i vrsti radnih mesta čiji je prijem potreban u Pokrajinskom organu u godini za koju se kadrovski plan donosi:

1) na neodređeno vreme;

2) na određeno vreme po utvrđenom mandatu;

3) na određeno vreme zbog povećanog obima posla (najduže

6 meseci u toku jedne kalendarske godine);

4) na određeno vreme u kabinetu izabranog lica u Pokrajinskom organu;

5) pripravnika.

Član 3

Kadrovski plan se usvaja istovremeno sa odlukom o budžetu.

Kadrovski plan važi jednu budžetsku godinu.

Kadrovski plan se menja istovremeno sa rebalansom budžeta kojim se visina sredstava za plate predviđa za manji, odnosno veći broj zaposlenih.

PRIPREMA NACRTA KADROVSKOG PLANA

Član 4

Svaki Pokrajinski organ priprema nacrt svog kadrovskog plana, istovremeno sa pripremom predloga svog finansijskog plana.

Nacrt kadrovskog plana Pokrajinskog organa zasniva se na proceni ostvarenja kadrovskog plana za tekuću godinu, promeni poslovnih procesa koji se planiraju u Pokrajinskom organu i potrebi da se poveća ili smanji broj zaposlenih i da se njihova radna mesta drugačije opišu i razvrstaju zbog toga što se menja način rada i obim poslova pokrajinskog organa.

Član 5

Nacrt kadrovskog plana sastoji se od tabelarnog dela i obrazloženja.

Tabelarni deo nacrta kadrovskog plana sadrži elemente definisane članom 2. ovog uputstva i čini njegov sastavni deo.

U obrazloženju nacrta kadrovskog plana navode se podaci o ostvarenju kadrovskog plana, razlozi zbog kojih treba da se poveća ili smanji broj zaposlenih u radnom odnosu na neodređeno vreme, razlozi zbog kojih treba da se njihova radna mesta drugačije opišu i razvrstaju, a ako se planira da se zaposleni primaju u radni odnos na određeno vreme i razlozi zbog kojih se očekuje povećan obim posla, odnosno drugi razlozi za povećanje broja zaposlenih na određeno vreme, uključujući i razloge za prijem u radni odnos pripravnika.

Član 6

Nacrt kadrovskog plana Pokrajinski organ dostavlja Pokrajinskom sekretarijatu za finansije i Službi za upravljanje ljudskim resursima.

Nacrt kadrovskog plana dostavlja se Pokrajinskom sekretarijatu za finansije istovremeno s predlogom finansijskog plana.

Član 7

Služba za upravljanje ljudskim resursima proverava da li su nacrti kadrovskih planova Pokrajinskih organa pripremljeni u skladu sa odredbama ovog uputstva i ako utvrdi nedostatke, daje uputstva kako da se oni otklone.

Član 8

Ako se Pokrajinski sekretarijat za finansije saglasi s visinom budžetskih sredstava koja bi bila potrebna za sprovođenje nacrta kadrovskog plana, priprema nacrta kadrovskog plana Pokrajinskog organa je okončana i smatra se da je on usklađen s nacrtom budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ako se Pokrajinski sekretarijat za finansije ne saglasi s visinom budžetskih sredstava koja bi bila potrebna za sprovođenje nacrta kadrovskog plana, predlaže kako da se izmeni nacrt kadrovskog plana.

Ako se Pokrajinski organ saglasi s predloženom izmenom, priprema nov nacrt kadrovskog plana i dostavlja ga Pokrajinskom sekretarijatu za finansije, a ako se ne saglasi, dužan je, pošto o sporu odluči Pokrajinska vlada, da nacrt svog kadrovskog plana uskladi sa stavom Pokrajinske vlade.

Član 9

Nacrte svojih kadrovskih planova koji su izmenjeni u skladu sa članom 8. ovog uputstva, Pokrajinski organi dužni su da dostave Službi za upravljanje ljudskim resursima i Pokrajinskom sekretarijatu za finansije najkasnije 15 dana pre roka utvrđenog za dostavljanje nacrta budžeta.

UTVRĐIVANJE PREDLOGA KADROVSKOG PLANA

Član 10

Nacrt kadrovskog plana pokrajinskih organa, koji čine objedinjeni nacrti kadrovskih planova za sve pokrajinske organe priprema Služba za upravljanje ljudskim resursima.

Pokrajinska vlada utvrđuje predlog kadrovskog plana istovremeno sa predlogom budžeta i upućuje Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine na donošenje.

PRAĆENJE SPROVOĐENJA KADROVSKOG PLANA

Član 11

Služba za upravljanje ljudskim resursima prati sprovođenje kadrovskog plana u Pokrajinskim organima, prilikom sprovođenja internog i javnog konkursa.

Ukoliko se prilikom sprovođenja internog i javnog konkursa u Pokrajinskim organima odstupilo od kadrovskog plana, Služba za upravljanje ljudskim resursima o tome obaveštava Pokrajinsku vladu.

Pokrajinska vlada može zatražiti od Službe za upravljanje ljudskim resursima izveštaj o sprovođenju kadrovskog plana u Pokrajinskim organima i ako utvrdi da se odstupilo od kadrovskog plana, može da naloži preduzimanje odgovarajućih mera.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Preporučuje se Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinskom zaštitniku građana - ombudsmanu da prilikom pripreme kadrovskog plana shodno primenjuju odredbe ovog uputstva.

Član 13

Prilikom pripreme kadrovskog plana za 2017. godinu, Pokrajinski organi su dužni da nacrte svojih kadrovskih planova dostave Pokrajinskom sekretarijatu za finansije i Službi za upravljanje ljudskim resursima u roku od dva dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

Član 14

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".