UREDBA
O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA KOD OBAVEZNE UGRADNJE SISTEMA TEHNIČKE ZAŠTITE U BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 98/2016)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se minimalni tehnički uslovi kod obavezne ugradnje sistema tehničke zaštite u bankama i drugim finansijskim organizacijama.

Odredbe ove uredbe ne primenjuju se na poslovnice finansijskih organizacija koje se nalaze u objektima koje obezbeđuju organizacione jedinice vojske, policije ili pravosudne straže ili kod kojih je način tehničke zaštite uređen posebnim zakonom ili propisom donetim na osnovu posebnog zakona.

Član 2

Tehnička zaštita, u smislu ove uredbe, sprovodi se u skladu sa zakonom na osnovu akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, koji se ažurira periodično u skladu sa promenom unutrašnjih i spoljnih uslova kojima se menja nivo rizika, najmanje jednom u tri godine.

Član 3

Banke, uključujući i Narodnu banku Srbije, kao i druge finansijske organizacije, koje su na osnovu akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, kategorizovane u prvu kategoriju štićenih objekata sa najvišim stepenom zaštite, dužni su da koriste uređaje, opremu i sisteme tehničke zaštite, koji minimalno omogućavaju:

1) signalizaciju neovlašćenog ulaska u štićeni prostor i dojavu kontrolnom centru;

2) praćenje kretanja u štićenom prostoru i pojedinačno štićenim prostorijama (kontrola pristupa i video obezbeđenje) uz video zapis, koji se čuva najmanje 30 dana;

3) zaštitu pojedinačnih vrednosti pomoću sistema elektrohemijske zaštite (koferi, kontejneri, kase, trezori i dr.);

4) integrisanu zaštitu s najmanje jednim lokalnim nadzornim mestom (kontrolna soba) i sistemom veze sa službenicima obezbeđenja na štićenom objektu;

5) pisane procedure za slučajeve nastupanja rizika.

Član 4

Poslovnice banaka, platne institucije, institucije elektronskog novca, velike poslovnice javnog poštanskog operatora sa preko 10 uplatno-isplatnih mesta, kao i druge finansijske organizacije koje su na osnovu akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, kategorizovane u drugu kategoriju štićenih objekata sa visokim stepenom zaštite, dužni su da koriste uređaje, opremu i sisteme tehničke zaštite, koji minimalno omogućavaju:

1) signalizaciju neovlašćenog ulaska u štićeni prostor i dojavu kontrolnom centru;

2) praćenje kretanja u štićenom prostoru (kontrola prolaza i video obezbeđenje) uz video zapis, koji se čuva najmanje 30 dana;

3) integralnu zaštitu s najmanje jednim lokalnim nadzornim mestom (kontrolna soba) i sistemom veze sa kontrolnim centrom.

Član 5

Platne institucije, institucije elektronskog novca, srednje poslovnice javnog poštanskog operatora od pet do deset uplatno-isplatnih mesta, kao i druge finansijske organizacije koje su na osnovu akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, kategorizovane u treću kategoriju štićenih objekata sa višim stepenom zaštite, dužne su da koriste uređaje, opremu i sisteme tehničke zaštite, koji minimalno omogućavaju:

1) praćenje kretanja oko štićenog prostora (video obezbeđenje) uz video zapis, koji se čuva najmanje 30 dana;

2) signaliziranje neovlašćenog pristupa u štićeni prostor i dojavu kontrolnom centru.

Član 6

Platne institucije, male poslovnice javnog poštanskog operatora sa manje od pet uplatno-isplatnih mesta, kao i druge finansijske organizacije koje na osnovu akta o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja nisu kategorizovane u kategorije štićenih objekata iz čl. 4-6. ove uredbe, dužne su da koriste sisteme tehničke zaštite, koji minimalno omogućavaju:

1) fizičko sprečavanje nedozvoljenog ulaska lica u štićeni objekat i prostor koji mu pripada;

2) signaliziranje neovlašćenog pristupa u štićeni prostor i dojavu kontrolnom centru.

Član 7

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj finansijska organizacija, koja: 

1) ne donese akt o proceni rizika ili ne ažurira ne izvrši periodično ažuriranje akta o proceni rizika iz člana 2. ove uredbe;

2) ne koristi uređaje, opremu i sisteme tehničke zaštite iz čl. 3, 4, 5. i 6. ove uredbe.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara do 80.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u finansijskoj organizaciji.

Član 8

Banke i finansijske organizacije koje delatnost obavljaju na dan stupanja na snagu ove uredbe, dužne su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove uredbe u roku od dve godine od dana stupanja ove uredbe na snagu.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".