PRAVILNIK

O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 110/2015, 3/2016, 47/2016, 71/2016, 95/2016 i 100/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2016. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga za pružanje zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2016. godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu (Prilog 1),

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2016. godinu (Prilog 2),

- Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2016. godinu (Prilog 3),

- Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2016. godinu (Prilog 4),

- Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2016. godinu (Prilog 5),

- Predračun sredstava ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za 2016. godinu (Prilog 6).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga određenim ovim pravilnikom utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

Usklađivanje sredstava iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2016. godinu (u daljem tekstu: plan rada).

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktima kojim su utvrđene nomenklature zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite.

Planirani obim zdravstvenih usluga ne može biti manji od planiranog obima zdravstvenih usluga u prethodnoj godini, osim u slučaju da zdravstvena ustanova iz objektivnih razloga predloži smanjenje planiranog obima zdravstvenih usluga, o čemu mišljenje daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja i dostavlja ga filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja koji dostavlja zdravstvenoj ustanovi i filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod), u delu koji se odnosi na vakcine i serume, Instituta za transfuziju krvi Srbije i vojnomedicinskih zdravstvenih ustanova koje su delom kapaciteta uključene u Plan mreže, daje Institut "Batut".

Član 8

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove u delu koji se odnosi na lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal i lekove za dijalizu, krv i labilne produkte od krvi sa naknadama za ove namene iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 1. i 5), utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove koja se finansira plaćanjem zdravstvenih usluga po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga sa naknadom iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 2, 3, 5. i 6) utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda, koji se odnosi na vakcine i serume, sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara zaposlene najviše do broja i po strukturi, koji su utvrđeni kadrovskim planom iz stava 1. ovog člana, za čije se plate sredstva obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Spisak zaposlenih za čije se plate sredstava obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja, usaglašen i potpisan sa zdravstvenom ustanovom, sa stanjem na dan 1. januar 2016. godine, sastavni su deo ugovora (u daljem tekstu: ugovoreni broj i struktura zaposlenih).

U slučaju izmene u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene. Filijala evidentira dostavljene promene.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za zakonito sprovođenje postupka koji za posledicu ima izmenu u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih i za tačnost podataka iz stava 4. ovog člana, kao i za obračun i isplatu plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova iz Plana mreže sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom kojim je uređeno zdravstveno osiguranje.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke, kao i druge robe i usluge po ovlašćenju zdravstvenih ustanova.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da vrstu i broj zdravstvenih usluga sa liste čekanja izvrši u skladu sa planom rada.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da finansijski plan iskazuje i sve knjigovodstvene promene evidentira prema izvorima finansiranja.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje Finansijski plan, informator o radu, plan rada, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje liste čekanja i da vrši ažuriranje podataka.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, sa pripadajućim porezima i doprinosima, utvrđuje se u visini naknade za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu za zdravstvene ustanove primarnog (sa apotekama), sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2015. godinu).

Obračunata sredstva zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana sadrže i sredstva koja se prema pozitivnim propisima isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja:

1) dodatke na plate u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva;

2) druge dodatke koji su utvrđeni propisima kojima se uređuje obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava.

U skladu sa važećim propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava i izmenama u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana u toku ugovornog perioda vrši se do visine potrebnih sredstava, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 14

Naknada troškova prevoza na posao i sa posla, za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje na nivou naknade za ovu namenu za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ovu namenu u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 15

Naknada za lekove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi se pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, u skladu sa uslovima za propisivanje i izdavanje ovih lekova utvrđenim opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova), ako se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana naknada za lekove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu uz umanjenje za fakturisanu vrednost lekova oktreotid i lanreotid u periodu januar-oktobar 2015. godine i projektovane za period novembar-decembar 2015. godine u visini dvostruke vrednosti fakture za oktobar 2015. godine.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti lekova, osim lekova iz stava 2. ovog člana, a najviše do iznosa sredstava utvrđenog Finansijskih planom.

Član 16

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 17

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu, umanjena za sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i ispunjavanje obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Usklađivanje sredstava za materijalne i ostale troškove vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se mogu finansirati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u toku 2016. godine.

Sredstva utvrđena na način iz stava 1. ovog člana uvećavaju se na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova za:

1) otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, po posebnom kolektivnom ugovoru za oblast zdravstva;

2) učešće u finansiranju zarade koja proističe iz zakonske obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čiji broj se utvrđuje u odnosu na ugovoreni broj i strukturu zaposlenih za odgovarajuću godinu, uplatom sredstava u skladu sa zakonom za 2016. godinu, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru ugovorenog broja i strukture zaposlenih.

Ukupna sredstva za materijalne i ostale troškove utvrđuje se najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja odštampani su uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo (Prilog 7).

Izuzetno od stava 5. ovog člana zdravstvena ustanova može sredstva u visini do 5% od vrednosti sredstava za materijalne i ostale troškove, utvrđene na način iz stava 1. ovog člana, koristiti za materijalne i ostale troškove koji nisu obuhvaćeni u Prilogu 7. ovog pravilnika i ne mogu se koristiti za troškove u okviru društvene brige za zdravlje na nivou autonomne pokrajine, opštine, odnosno grada i troškove radi ostvarivanja opšteg interesa u zdravstvenoj zaštiti koje obezbeđuje Republika Srbija, u skladu sa zakonom kojim je uređena zdravstvena zaštita.

Sredstva iz stava 6. ovog člana posebno se iskazuju u okviru naknade za materijalne i ostale troškove i ne usklađuju se u toku ugovornog perioda.

Član 18

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu usklađenih do nivoa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 19

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-oktobar 2015. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period novembar-decembar 2015. godine koja je utvrđena na osnovu dvostrukog iznosa vrednosti participacije iskazane u fakturama za oktobar 2015. godine.

Usklađivanje sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi u toku 2016. godine.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema kriterijumima koji su primenjeni na domove zdravlja kod utvrđivanja naknada za ove namene.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku 2016. godine prema stvarnom utrošku iz materijalnog knjigovodstva zdravstvene ustanove, a usklađivanje naknade za materijalne troškove vrši se na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2015. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2016. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2016. godine uvede novu metodu u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za zdravstvenom uslugom koja se obezbeđujeprimenom nove metode.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži vrstu i obim zdravstvenih usluga na mesečnom nivou, kao i specifikaciju troškova lekova i medicinskih sredstava po usluzi.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ako se u postupku utvrdi da je zahtev opravdan, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali nakon izmene predračuna sredstava dostavi dopunu plana rada na osnovu koje se zaključuje aneks ugovora.

Zdravstvena ustanova može da pruža zdravstvene usluge koje se obezbeđuju primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja od dana zaključenja aneksa ugovora.

Naknade za lekove i medicinska sredstva zbog uvođenja nove metode uvećavaju se do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorenih naknada.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđuje se okvirna vrednost sredstava do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana filijala utvrđuje na osnovu jednog od sledećih kriterijuma ili njihovom kombinacijom:

1) prema broju opredeljenih lica kod izabranog lekara;

2) broj i/ili vrednost fakturisanih analiza iz stava 1. ovog člana za osigurana lica po zdravstvenim ustanovama u prethodnoj godini.

Filijala opredeljeni kriterijum jednoobrazno primenjuje na sve zdravstvene ustanove na svom području koje imaju izabrane lekare.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi obrazloženje koje sadrži analizu razloga povećanog broja uputa.

Zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke po zdravstvenim ustanovama o vrsti usluga i o broju uputa.

Član 23

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, ugovaranje farmaceutske zdravstvene delatnosti obezbeđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknade se utvrđuju po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Zdravstvena ustanova koja u svom sastavu nema stacionar, a pruža usluge dijalize, naknada za dijalizni materijal utvrđuje se po kriterijumima za ove namene utvrđene za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana, naknada za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini ugovorene naknade utvrđene Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 2-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 24

Kriterijumi na osnovu kojih se domu zdravlja utvrđuje naknada za stomatološke zdravstvene usluge za 2016. godinu su:

1) naknada za plate za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih - shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika;

2) naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, shodno članu 14. ovog pravilnika;

3) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

(1) sredstva za lekove i za sanitetski i medicinski potrošni materijal u visini predračunskih sredstva za 2015. godinu;

(2) sredstva za materijalne i ostale troškove, utvrđena u visini procentualnog učešća ovih sredstava u ukupnoj naknadi zdravstvene ustanove primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika, koje mogu da se koriste za namene utvrđene u članu 17. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknade iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) ovog člana na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika, u delu koji se odnosi na sredstva za jubilarne nagrade, otpremnine i ispunjavanje obaveza za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pogrebne usluge, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 25

Zavodu za stomatologiju naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 24. ovog pravilnika, kao i sredstva za energente u visini planirane ugovorene naknade za ovu namenu za 2015. godinu.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koji su u 2015. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, sredstva za 2016. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za period januar-oktobar 2015. godine koje su pružene osiguranim licima, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja pruža stomatološke zdravstvene usluge, okvirna sredstva za 2016. godinu utvrđuju se shodno članu 24. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje shodno članu 24. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. i člana 25. st. 1. 3. i 4. ovog pravilnika, naknada za materijalne troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2016. godini.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) cene leka koja je postignuta u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove na recept u iznosu od 12%;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta niža cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, cena leka koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma može se primenjivati najduže u roku od 10 dana računajući od dana potpisivanja okvirnog sporazuma između Republičkog fonda i dobavljača.

Informacija o potpisivanju okvirnog sporazuma objavljuje se na internet stranici Republičkog fonda.

Izuzetno, za lekove sa Liste lekova za koje cena nije utvrđena u postupcima centralizovanih javnih nabavki, u smislu stava 2. tačka 2) ovog člana, ugovor sa apotekom zaključuje se na osnovu nabavne cene leka, umanjene za popuste iskazane u fakturi dobavljača, koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova.

Za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije i hepatitisa B Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu leka.

Pored cena za izdate lekove i pomagala priznaje se i porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apoteci sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada troškovaprevoza za dolazak i odlazak sa rada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne troškove shodno članu 17. ovog pravilnika.

Na apoteke sa područja AP Kosovo i Metohija shodno se primenjuje stav 2. tač.1), 2) i 4) ovog člana.

Član 27

Apoteka je u obavezi da izda lek i pomagalo koji su propisani na lekarskom receptu, odnosno nalogu.

Ovlašćeno lice ne sme, bez odobrenjalekara koji je propisao lek, da umesto propisanog leka izda lek sličnog sastava.

Svaka zamena leka iz stava 2. ovog člana mora se obavezno naznačiti u receptu.

Apoteka je u obavezi da obezbedi asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala radi redovnog i kontinuiranog snabdevanja osiguranih lica.

Član 28

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima osiguranih lica zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke, odnosno jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga u svim ograncima, odnosno jedinicima za izdavanje gotovih lekova.

U apoteci, ogranku apoteke, odnosno jedinici za izdavanje gotovih lekova, obavezno je prisustvo licenciranog diplomiranog farmaceuta u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 29

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 30

Apoteka je u obavezi da posebno vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 31

Naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plate za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuje se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuje se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 32

Naknada za lekove u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se za vrednost obaveze zdravstvene ustanove prema dobavljaču na osnovu ugovora o javnoj nabavci antituberkulotika druge linije koji je zdravstvena ustanova zaključila sa dobavljačem u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond.

Sredstva iz stava 3. ovog člana iskazuju se posebno u okviru naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Član 33

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

U okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal posebno se iskazuju sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke.

Usklađivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 34

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Član 35

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 36

Sredstva za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 37

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 38

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, zdravstvenoj ustanovi koja ima sopstvenu proizvodnju, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi zdravstvenoj ustanovi koja nabavlja krv i labilne produkte od zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost transfuzije krvi, utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije za period januar - septembar 2015. godine projektovane na godišnji nivo, po cenama za krv i labilne produkte od krvi koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 39

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

U okviru naknade za ostali ugradni materijal posebno se iskazuju sredstva za kohlearne implantate i intraokularna sočiva.

Naknade iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 40

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 41

Naknada za citostatike sa Liste lekova, naknada za lekove sa C liste i naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj su u toku 2015. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2016. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Kod uvođenja novih metoda u lečenju, u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, shodno se primenjuju odredbe člana 21. ovog pravilnika.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 43

Za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2016. godinu).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, za pružene dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, u visini stvarnih troškova nabavke radiofarmaka.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, u visini stvarnih utrošaka zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) sistem mehaničke stimulacije rada leve komore;

5) mehaničku ekstrakciju tromba.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža zdravstvene usluge lečenja osiguranih lica obolelih od fenilketonurije, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za dijetetske proizvode neophodne u lečenju ove bolesti.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža usluge transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom, radi pružanja usluga transplantacije, na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, a kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2016. godinu.

Član 49

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su instituti zaključili sa Zdravstvenim centrom Kladovo.

Troškovi iz stava 1. ovog člana obuhvataju troškove smeštaja, prevoza i terenski dodatak, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, odnosno ugovorom o radu.

Član 50

Za zdravstvene usluge iz čl. 43-49. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 51

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno-polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema i usluge hiperbarične oksigenacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 52

Naknada za stacionarnu rehabilitaciju zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu analizefakturisane vrednosti za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Naknade za bolničko lečenje obezbeđuju se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvataju sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkoglečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Naknada za plate i troškove prevoza na posao i sa posla za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih iz kadrovskog plana obezbeđuje se isključivo za pružanje usluga iz stava 4. ovog člana.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata i naknadu troškova prevoza za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Usklađivanje naknade iz stava 3. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom, a naknade iz stava 4. ovog člana na isti način kao i za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-oktobar 2015. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period novembar-decembar 2015. godine, koja je utvrđena na osnovu dvostrukog iznosa fakturisane vrednosti za oktobar mesec 2015. godine.

Usklađivanje naknade za participaciju vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 19. stav 2. ovog pravilnika.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 53

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja naknada se utvrđuje za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Naknada za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2015. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2015. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove, energente i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2015. godinu i usklađuje se u toku 2016. godine.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 55

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 54. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini ugovorenih sredstava za 2015. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost transfuzije krvi utvrđuje se i naknada za krv za ambulantnu transfuziju.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova za "pretragu registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)."

Član 56

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Član 57

Vojnoj bolnici Niš i Vojnomedicinskom centru Novi Sad, koji su delom kapaciteta uključeni u Plan mreže, naknada se utvrđuje otkupom plana rada samo za vrednost lekova i medicinskih sredstava po kriterijumima kao i za druge ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Vojnomedicinskoj akademiji, koja je delom kapaciteta uključena u Plan mreže, naknada za izvršene zdravstvene usluge utvrđuje se na način utvrđen ovim pravilnikom za druge ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Usklađivanje naknada iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 58

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u ustanovi socijalne zaštite.

Član 59

Ustanovi socijalne zaštite naknada se utvrđuje u ukupnom iznosu, na godišnjem nivou, koja sadrži sredstva za plate za utvrđeni medicinski kadar, sredstva za naknadu po osnovu ugovora o radnom angažovanju u slučajevima kada nedostatak utvrđenog medicinskog kadra nije moguće rešiti zasnivanjem radnog odnosa i sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 30. novembar 2015. godine, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2015. godinu.

Ustanova socijalne zaštite je odgovorna za obračun i isplatu plate zaposlenim zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvene usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 60

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknadeili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se pod istim uslovima pod kojim se zaključuju ugovori sa apotekama iz Plana mreže, shodno odredbama čl. 26-30. ovog pravilnika.

Član 61

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 62

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa radautvrđuje se za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 23. i čl. 26-30. ovog pravilnika.

Član 63

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 64

Republički fond sa Institutom "Batut" zaključuje ugovor radi sprovođenja centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, u cilju realizacije objedinjenog plana imunizacije.

Član 65

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 66

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 9.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 10.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 67

Republički fond u skladu sa zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu izvršavanja obaveza iz zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA, IZVRŠENJE PLANOVA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 68

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, po cenama zdravstvenih usluga iliotkupom plana rada.

Član 69

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge u formi koju je utvrdio Republički fond, na način i po dinamici u skladu sa uputstvom o fakturisanju.

Davalac zdravstvenih usluga, kome se Predračunom sredstava za 2016. utvrđuje naknada za lekove, fakturisanje lekova nabavljenih u postupku centralizovane javne nabavke vrši na način utvrđen u članu 26. st. 3. i 4. ovog pravilnika.

Član 70

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi elektronskufakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Sredstva ostvarena na način iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti za materijalne i ostale troškove.

Član 72

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa, najviše do iznosa 1/12 ugovorene naknade za namenu za koju se zahteva avans.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

Član 73

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa za namene iz člana 45. ovog pravilnika, po zahtevu davaoca zdravstvenih usluga.

Za tačnost podataka sadržanih u zahtevu iz stava 1. ovog člana odgovorna je zdravstvena ustanova.

Pravdanje avansno odobrenih sredstava vrši se dostavljanjem fakture po osiguranom licu, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

U slučaju da se po ispostavljanju fakture ne izvrši pravdanje avansno prenetih sredstava, u celini, zdravstvena ustanova je u obavezi da odmah izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu.

2. Izvršenje plana rada zdravstvene ustanove

Član 74

Mišljenje o izvršenju plana rada zdravstvene ustanove za period januar-jun i za period januar-decembar 2016. godine daje nadležna zdravstvena ustanova za poslove javnog zdravlja i dostavlja filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Ocenu izvršenja plana rada zdravstvene ustanove za period januar-decembar 2016. godinu daje filijala na osnovu mišljenja iz stava 1. ovog člana.

3. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 75

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom.

Obračun pripadajuće naknade iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

2) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

3) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Za period januar-mart i januar-septembar vrši se zapisničko usaglašavanje knjigovodstvenih evidencija.

Član 76

Zdravstvenoj ustanovi se umanjuju ugovorena naknada utvrđena ugovorom za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su zbog neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge od strane osiguranog lica.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje se plaćanje vrši po ceni zdravstvene usluge, u slučajevima postupanja zdravstvene ustanove na način iz st. 2. i 3. ovog člana, koja za posledicu imaju refundaciju sredstava osiguranim licima od strane filijale, ukupna ugovorena i priznata naknada umanjuje se u visini refundiranih sredstava.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza za 2016. godinu, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena, odnosno priznata naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuje se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost za tekuću godinu.

Član 77

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2016. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2016 godinu, konačnim obračunom, osim za stomatološku delatnost, priznaje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini obračunatih sredstva za ovu namenu za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih u skladu sa članom 13. ovog pravilnika, sa pripadajućim porezima i doprinosima;

2) troškove prevoza za dolazak i odlazak sa radazaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj i strukturuzaposlenih, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada;

3) ishranu bolesnika - u visini vrednosti obračunskih rashoda iskazanih u primljenim fakturama za 2016. godinu u zdravstvenoj ustanovi za osigurana lica Republičkog fonda, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu. Kod zdravstvenih ustanova kod kojih obračunski rashod prelazi visinu ugovorene naknade, uz zahtev zdravstvene ustanove i detaljno obrazloženje filijale, priznavanje naknade po konačnom obračunu vrši se u visini obračunskog rashoda;

4) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova, koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite, iskazanih u primljenim fakturama za 2016. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

5) naknada za materijalne troškove - u visini vrednosti obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2016. godinu za osigurana lica Republičkog fonda bez otpremnina, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17., umanjenih za participaciju iskazanu u fakturi, za iznos refundacija i umanjenih za materijalne troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu, najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnine, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17. ovog pravilnika;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava. Izuzetno, specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada za antituberkulotike druge linije priznaje se u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene antituberkulotike druge linije zdravstvenoj ustanovi, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture;

7) sanitetski i medicinski potrošni materijal:

(1) zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini utrošaka sanitetskog materijala iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava,

(2) zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava i to za:

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove,

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji nabavljaju zdravstvene ustanove, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, tako da utrošak u zbiru sa vrednošću utroška iz postupka centralizovane javne nabavke ne prelazi iznos sredstava koja su ukupno opredeljena na poziciji sanitetski i medicinski potrošni materijal;

8) krv i labilne produkte od krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama zdravstvenih ustanova;

11) dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi;

12) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena pored naknade određene Predračunom sredstava za 2016. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu.

Podatke iz tač. 1-5. i tačke 7) podtačka (1) ovog stava zdravstvena ustanova dostavlja na propisanim obrascima potpisanim i overenim od strane odgovornih lica u zdravstvenoj ustanovi.

Član 78

Konačnim obračunom ukupna naknada apoteci se priznaje u visini fakturisane vrednosti.

Nabavna vrednost lekova i pomagala umanjuje se za iznose svih popusta, iskazanih u fakturi dobavljača.

Član 79

Konačnim obračunom domu zdravlja se priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2016. godinu i to:

1) plate i naknade plata - shodno članu 77. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika;

2) troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada - shodno članu 77. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika;

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi - sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini utrošaka sanitetskog materijala iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, materijalni i ostali troškovi umanjeni za participaciju iskazanu u fakturi), koji ne sadrže sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a odnose se na pružanje usluga osiguranim licima Republičkog fonda.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2016. godini manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2016. godini veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktni i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se na osnovu zahteva zdravstvene ustanove za sredstvima za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se do visine ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 2. ovog pravilnika, sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2016. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2015. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Na zdravstvene ustanove iz ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 54. ovog pravilnika ugovorena naknada za 2016. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi naknada za krv za ambulantnu transfuziju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja usluge mikrobiologije priznaju se u visini fakturisane vrednosti, najviše do ugovorene naknade.

Za usluge epidemiologije priznaje se fakturisana vrednost pruženih usluga do visine ugovorene naknade za ove namene.

Za usluge socijalne medicine priznaje se vrednost izvršenih poslova i zadataka na osnovu ocene o ispunjenosti plana rada zdravstvene ustanove po vrsti poslova i zadataka, najviše do visine ugovorene naknada.

Naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, priznaje se u visini iskazanih stvarnih troškova za tu namenu od strane zdravstvene ustanove, najviše do visine ugovorene naknade za troškove upravljanje medicinskim otpadom.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu priznaje se naknada za vakcine u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene vakcine zdravstvenim ustanovama, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

Vojnomedicinskim ustanovama naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i labilne produkte od krvi, ugradni materijal i materijal za dijalizu priznaje se na način utvrđen u članu 77, u stavu 2. tačka 5), tačka 7) podtačka (2) i tač. 8)-12), ovog pravilnika.

Vojnomedicinskoj akademiji priznaje se naknada:

1) za plate i naknade plata i naknada troškova prevoza na posao i sa posla - najviše do visine ugovorenih sredstava;

2) energente, ishranu i materijalne troškove - u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 85

Naknada ustanovama socijalne zaštite priznaje se u visini ispostavljenih faktura, najviše do nivoa ugovorenih sredstava za 2016. godinu.

Član 86

Konačan obračun naknade sa zdravstvenom ustanovom sprovodi filijala u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali, narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Filijala i zdravstvena ustanova su u obavezi da potpišu konačan obračun o priznatoj naknadi, ako je konačan obračun sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje Republički fond po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Obostrano potpisan konačan obračun koji je sastavila Filijala sa zdravstvenom ustanovom, u skladu sa aktima Republičkog fonda i zaključenim ugovorom, je konačni obračun za filijalu i za zdravstvenu ustanovu.

Konačnim obračunom utvrđuje se konačna naknada zdravstvenoj ustanovi po zaključenom ugovoru koja je osnov za sprovođenje knjigovodstvene evidencije u filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Član 87

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvena ustanova sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada i indirektne troškove, najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Na zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 88

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 61. i 62. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Sa ostalim davaocima zdravstvenih usluga i isporučiocima dobara sprovodi se periodično zapisničko usaglašavanje evidencija.

X IZMENE UGOVORA

Član 89

Pored slučajeva iz čl. 21. i 42. ovog pravilnika, ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative za izmenu ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 90

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2016. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, predračunom sredstava, po namenama.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 91

Na osnovu ovog pravilnika ugovori se zaključuju do 31. decembra 2015. godine, osim za zdravstvene usluge iz člana 60. stav 1. ovog pravilnika koje se mogu ugovarati posle ovog roka prema potrebama osiguranih lica za određenom vrstom zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovori sa apotekama koje nisu u Planu mreže mogu se zaključiti do 29. februara 2016. godine.

Član 92

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2016. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 47/2016)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopuni
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2016. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 95/2016)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA PRIMARNOG, SEKUNDARNOG I TERCIJARNOG NIVOA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2016. GODINU

(u 000 dinara)

R.B.

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

181.226

5.735

45.700

7.324

 

9.280

10.858

472

105.293

19.150

346.738

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

47.123

1.831

12.540

1.949

 

2.742

   

27.541

5.507

88.219

3

Dom zdravlja Subotica

397.380

14.729

87.429

13.829

 

13.608

     

9.530

517.445

4

Opšta bolnica Subotica

1.022.950

60.360

187.877

202.755

11.428

203.419

38.605

27.191

 

7.141

1.747.444

5

Apoteka Subotica

               

395.705

68.682

327.023

I

Subotica

1.648.679

82.655

333.546

225.857

11.428

229.049

49.463

27.663

528.539

110.010

3.026.869

6

Dom zdravlja Žitište

62.051

5.081

13.706

2.262

 

2.560

   

44.457

9.781

120.336

7

Dom zdravlja Novi Bečej

99.364

3.556

24.854

3.339

 

4.062

   

69.548

14.087

190.636

8

Dom zdravlja Sečanj

54.711

3.237

16.463

1.666

 

2.471

   

42.749

9.692

111.605

9

Dom zdravlja Nova Crnja

44.325

2.996

11.598

2.506

 

2.935

   

24.973

5.227

84.106

10

Dom zdravlja Zrenjanin

383.301

17.654

83.593

12.480

 

30.514

     

12.925

514.617

11

Opšta bolnica Zrenjanin

910.152

42.374

224.827

151.804

10.768

128.537

82.944

25.156

 

4.645

1.571.917

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

93.317

9.055

19.560

11.807

 

6.292

 

3.186

 

685

142.532

13

Apoteka Zrenjanin

               

417.321

66.288

351.033

II

Zrenjanin

1.647.221

83.953

394.601

185.864

10.768

177.371

82.944

28.342

599.048

123.330

3.086.782

14

Dom zdravlja Ada

70.965

3.285

15.880

2.307

 

3.485

   

47.626

9.432

134.116

15

Dom zdravlja Kanjiža

105.421

4.949

28.497

2.526

 

7.063

   

57.962

11.388

195.030

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

64.907

1.766

16.239

1.430

 

3.306

 

1.067

35.414

6.060

118.069

17

Dom zdravlja Čoka

40.864

1.210

10.793

998

 

2.228

   

34.260

5.318

85.035

18

Dom zdravlja Senta

77.817

908

20.209

3.258

 

5.750

     

928

107.014

19

Apoteka Senta

               

97.004

14.973

82.031

20

Opšta bolnica Senta

347.102

10.267

64.478

36.551

2.938

49.738

5.995

12.956

 

1.899

528.126

21

Opšta bolnica Kikinda

454.758

25.846

83.576

46.927

6.574

59.448

48.214

9.478

 

2.291

732.530

22

Dom zdravlja Kikinda

171.263

5.675

29.272

5.866

 

5.284

     

3.960

213.400

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

151.600

2.906

31.370

27.816

 

2.036

 

20.381

   

236.109

24

Apoteka Kikinda

               

194.347

30.258

164.089

III

Kikinda

1.484.697

56.812

300.314

127.679

9.512

138.338

54.209

43.882

466.613

86.507

2.595.549

25

Dom zdravlja Alibunar

83.682

4.191

19.229

2.872

 

3.863

   

50.080

10.403

153.514

26

Dom zdravlja Bela Crkva

69.789

5.068

21.183

2.801

 

4.972

   

63.575

13.532

153.856

27

Dom zdravlja Kovačica

93.643

4.398

23.353

3.771

 

6.524

   

72.690

13.694

190.685

28

Dom zdravlja Kovin

135.961

7.614

24.892

5.562

 

6.583

   

79.654

18.060

242.206

29

Dom zdravlja Opovo

52.312

3.641

13.981

1.015

 

2.397

   

27.223

5.821

94.748

30

Dom zdravlja Plandište

48.484

3.080

14.087

1.436

 

2.819

   

30.098

6.276

93.728

31

Opšta bolnica Vršac

422.847

21.088

75.165

102.675

3.350

70.983

31.125

14.851

 

828

741.256

32

Dom zdravlja Vršac

152.371

6.715

29.395

4.528

 

3.923

     

2.135

194.797

33

Dom zdravlja Pančevo

399.027

15.028

80.834

14.768

 

28.180

     

11.832

526.005

34

Opšta bolnica Pančevo

956.362

40.841

139.061

172.749

12.672

159.520

90.431

33.229

 

8.488

1.596.377

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

103.301

4.922

18.931

9.079

 

3.272

 

10.608

 

196

149.917

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

357.069

15.175

92.788

31.510

 

5.658

 

54.503

 

134

556.569

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

342.277

22.977

97.012

40.047

 

8.540

 

54.353

 

20

565.186

38

Apoteka Pančevo

               

278.520

45.926

232.594

39

Apoteka Vršac

               

192.771

32.820

159.951

IV

Pančevo

3.217.125

154.738

649.911

392.813

16.022

307.234

121.556

167.544

794.611

170.165

5.651.389

40

Dom zdravlja Apatin

105.139

5.250

32.236

4.662

 

8.914

   

74.205

12.815

217.591

41

Dom zdravlja Kula

163.015

4.795

35.577

6.915

 

9.375

   

113.197

21.308

311.566

42

Dom zdravlja Odžaci

131.922

7.162

35.371

6.011

 

12.150

 

1.835

98.752

18.331

274.872

43

Dom zdravlja Sombor

277.240

17.110

47.586

7.328

 

17.063

     

7.600

358.727

44

Opšta bolnica Sombor

967.591

68.744

214.750

169.055

10.887

150.453

61.159

52.188

 

5.251

1.689.576

45

Apoteka Sombor

               

277.721

50.268

227.453

V

Sombor

1.644.907

103.061

365.520

193.971

10.887

197.955

61.159

54.023

563.875

115.573

3.079.785

46

Dom zdravlja Bač

48.046

2.533

17.343

2.447

 

3.161

   

27.576

5.229

95.877

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

213.272

7.957

44.194

13.284

240

26.736

37.517

503

154.394

40.027

458.070

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

49.244

2.811

10.078

1.210

 

3.171

   

37.500

8.912

95.102

49

Dom zdravlja Beočin

60.148

2.363

14.233

1.495

 

2.921

   

49.698

12.744

118.114

50

Dom zdravlja Bečej

157.329

4.661

36.497

5.713

 

10.982

   

98.367

19.858

293.691

51

Dom zdravlja Žabalj

97.888

5.091

18.029

2.408

 

4.470

   

66.594

13.396

181.084

52

Dom zdravlja Srbobran

59.526

2.773

12.588

1.957

 

2.974

   

42.506

9.380

112.944

53

Dom zdravlja Temerin

93.261

3.597

16.035

3.604

 

5.131

   

91.572

24.226

188.974

54

Dom zdravlja Titel

54.928

2.845

13.442

1.099

 

3.436

   

22.106

4.891

92.965

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.048.921

39.775

153.576

26.336

 

62.003

     

48.307

1.282.304

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

247.761

9.310

48.830

2.031

 

1.666

       

309.598

57

Dom zdravlja Vrbas

169.454

6.749

29.730

6.478

 

8.508

     

2.182

218.737

58

Opšta bolnica Vrbas

481.339

26.515

82.158

68.112

7.804

92.949

45.616

20.344

 

1.413

823.424

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

87.482

3.819

14.011

107.838

 

3.660

 

7.768

 

4.457

220.121

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

475.015

23.492

233.818

865.000

9.037

147.648

 

29.691

 

1.839

1.781.862

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

512.413

29.756

213.402

192.298

7.682

141.391

 

38.454

 

677

1.134.719

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

549.381

26.771

295.034

115.208

17.534

706.935

 

29.125

 

10.128

1.729.860

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

683.634

38.052

138.868

269.646

5.220

147.360

 

20.680

   

1.303.460

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

67.349

1.054

9.742

354

 

3.218

     

97

81.620

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.636.445

120.934

780.434

1.259.629

110.593

977.835

116.445

110.925

 

12.372

6.100.868

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

24.100

1.021

4.299

   

1.561

     

249

30.732

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

56.271

1.652

6.924

343

 

2.795

       

67.985

68

Apoteka Novi Sad

               

961.615

159.056

802.559

69

Apoteka Vrbas

               

178.407

34.656

143.751

VI

Novi Sad

7.873.207

363.531

2.193.265

2.946.490

158.110

2.360.511

199.578

257.490

1.730.335

414.096

17.668.421

70

Dom zdravlja Inđija

210.517

5.700

38.875

6.086

 

15.857

   

145.010

32.909

389.136

71

Dom zdravlja Pećinci

90.995

4.773

23.829

2.905

 

4.886

   

51.333

12.865

165.856

72

Dom zdravlja Ruma

234.547

12.935

43.834

7.527

 

14.311

   

152.271

37.143

428.282

73

Dom zdravlja Irig

43.509

1.842

9.486

903

 

2.229

   

30.600

6.806

81.763

74

Dom zdravlja Stara Pazova

266.501

8.565

54.016

14.267

 

18.377

29.071

451

196.778

45.399

542.627

75

Dom zdravlja Šid

150.173

4.766

31.190

4.928

 

8.562

   

103.973

21.432

282.160

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

295.901

13.244

49.352

9.799

 

9.540

     

4.593

373.243

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

791.547

34.726

140.368

148.125

6.372

142.649

98.059

24.431

 

4.282

1.381.995

78

Apoteka Sremska Mitrovica

               

220.706

37.522

183.184

VII

Sr. Mitrovica

2.083.690

86.551

390.950

194.540

6.372

216.411

127.130

24.882

900.671

202.951

3.828.246

79

Dom zdravlja Bogatić

120.709

3.996

21.707

3.430

 

5.605

     

831

154.616

80

Dom zdravlja Ljubovija

84.324

1.210

17.163

5.137

 

2.969

10.448

3.152

 

1.444

122.959

81

Dom zdravlja Loznica

235.642

7.663

46.575

16.460

 

18.887

     

4.007

321.220

82

Dom zdravlja Krupanj

58.638

1.202

8.614

4.228

 

2.709

     

613

74.778

83

Dom zdravlja Mali Zvornik

45.820

1.472

11.011

2.489

 

3.132

     

593

63.331

84

Opšta bolnica Loznica

648.604

16.525

117.399

114.010

10.242

87.194

71.523

19.815

 

4.144

1.081.168

85

Dom zdravlja Vladimirci

61.997

3.570

11.981

4.120

 

2.633

     

1.084

83.217

86

Dom zdravlja Koceljeva

52.118

1.971

11.822

2.064

 

1.341

     

635

68.681

87

Dom zdravlja Šabac

366.486

8.869

60.987

16.926

 

9.299

     

6.786

455.781

88

Opšta bolnica Šabac

901.742

23.373

181.895

200.679

5.674

174.010

95.944

36.636

 

5.703

1.614.250

89

Apoteka Loznica

               

338.070

49.998

288.072

90

Apoteka Šabac

               

389.098

54.968

334.130

VIII

Šabac

2.576.080

69.851

489.154

369.543

15.916

307.779

177.915

59.603

727.168

130.806

4.662.203

91

Dom zdravlja Ub

96.317

3.229

15.814

4.807

 

4.709

     

1.804

123.072

92

Dom zdravlja Valjevo

265.685

8.373

55.260

13.916

 

7.062

     

4.603

345.693

93

Dom zdravlja Osečina

42.456

814

12.062

1.662

 

1.920

     

493

58.421

94

Dom zdravlja Ljig

45.067

1.046

12.503

2.699

 

2.959

     

902

63.372

95

Dom zdravlja Mionica

48.381

1.573

10.683

1.535

 

2.148

     

849

63.471

96

Opšta bolnica Valjevo

1.071.333

27.939

174.518

194.843

9.274

255.330

73.265

27.405

 

7.402

1.826.505

97

Apoteka Valjevo

               

423.353

61.900

361.453

98

Dom zdravlja Lajkovac

60.945

4.018

11.871

3.515

 

2.573

     

1.145

81.777

IX

Valjevo

1.630.184

46.992

292.711

222.977

9.274

276.701

73.265

27.405

423.353

79.098

2.923.764

99

Dom zdravlja Smederevo

325.254

12.969

56.118

18.884

 

7.515

     

8.275

412.465

100

Opšta bolnica Smederevo

675.781

22.380

113.087

105.116

3.490

105.311

43.425

10.284

 

7.590

1.071.284

101

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

483.070

17.497

76.620

102.094

5.912

62.924

34.553

8.704

 

1.683

789.691

102

Apoteka Smederevska Palanka

               

122.580

16.911

105.669

103

Apoteka Smederevo

               

383.662

57.983

325.679

104

Apoteka Velika Plana

               

122.505

18.538

103.967

105

Dom zdravlja Velika Plana

153.289

3.525

25.841

5.436

 

8.921

     

3.193

193.819

106

Dom zdravlja Smederevska Palanka

194.709

8.205

28.969

5.475

 

6.151

     

2.058

241.451

X

Smederevo

1.832.103

64.576

300.635

237.005

9.402

190.822

77.978

18.988

628.747

116.231

3.244.025

107

Dom zdravlja Veliko Gradište

82.190

2.870

12.434

3.690

 

4.305

     

1.384

104.105

108

Dom zdravlja Žagubica

80.245

3.135

12.126

2.906

 

3.494

6.400

43

 

963

107.386

109

Dom zdravlja Golubac

54.558

3.233

11.971

1.608

 

1.892

     

800

72.462

110

Dom zdravlja Kučevo

76.404

3.725

12.385

3.773

 

2.955

     

1.262

97.980

111

Dom zdravlja Malo Crniće

40.921

3.368

8.310

1.778

 

1.365

     

897

54.845

112

Dom zdravlja Požarevac

351.522

10.786

52.992

11.833

 

22.300

     

5.976

443.457

113

Opšta bolnica Požarevac

794.600

21.267

109.132

145.247

9.292

132.749

64.846

41.066

 

5.171

1.313.028

114

Dom zdravlja Žabari

49.894

4.623

9.942

999

 

1.569

     

902

66.125

115

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

87.303

3.708

16.390

5.015

 

2.203

     

1.727

112.892

116

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

233.425

7.801

37.441

20.179

1.334

22.910

18.218

4.247

 

2.409

343.146

117

Apoteka Požarevac

               

618.130

112.155

505.975

XI

Požarevac

1.851.062

64.516

283.123

197.028

10.626

195.742

89.464

45.356

618.130

133.646

3.221.401

118

Dom zdravlja Kragujevac

518.620

19.164

69.331

31.529

 

28.334

     

11.657

655.321

119

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

156.380

3.205

24.725

1.557

 

976

       

186.843

120

Dom zdravlja Batočina

58.881

2.513

11.989

2.668

 

1.795

     

1.058

76.788

121

Dom zdravlja Knić

51.006

3.282

10.836

3.099

 

2.617

     

1.055

69.785

122

Dom zdravlja Lapovo

38.443

1.662

7.316

1.920

 

1.834

     

360

50.815

123

Dom zdravlja Rača

49.887

3.027

8.874

1.859

 

1.705

     

903

64.449

124

Dom zdravlja Topola

86.123

4.756

17.867

3.112

 

3.168

     

1.915

113.111

125

Zdravstveni centar Aranđelovac

435.878

15.031

65.167

30.360

1.234

67.874

17.588

7.648

 

8.358

632.422

126

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

142.364

4.417

29.716

8.341

 

10.422

     

6.325

188.935

127

Klinički centar Kragujevac

1.978.749

55.904

476.028

1.086.856

27.913

720.733

95.550

64.215

 

11.658

4.494.290

128

Apoteka Kragujevac

               

805.827

134.690

671.137

129

Apoteka Aranđelovac

               

156.167

28.317

127.850

XII

Kragujevac

3.516.331

112.961

721.849

1.171.301

29.147

839.458

113.138

71.863

961.994

206.296

7.331.746

130

Dom zdravlja Despotovac

143.621

4.701

27.019

3.822

 

4.737

 

874

68.945

15.227

238.492

131

Dom zdravlja Svilajnac

124.499

3.206

27.894

6.697

 

5.691

6.105

1.072

59.606

13.729

221.041

132

Dom zdravlja Ćuprija

122.845

4.793

24.967

5.927

 

4.251

   

38.242

7.487

193.538

133

Opšta bolnica Ćuprija

759.767

27.234

108.898

109.376

6.216

138.146

100.021

25.446

 

4.224

1.270.880

134

Dom zdravlja Rekovac

61.973

2.907

13.316

1.789

 

2.286

   

15.487

3.083

94.675

135

Dom zdravlja Jagodina

245.422

7.886

67.310

16.653

 

6.312

     

3.853

339.730

136

Opšta bolnica Jagodina

538.425

11.715

87.879

115.175

4.480

109.367

 

20.223

 

4.078

883.186

137

Apoteka Jagodina

               

262.303

41.486

220.817

138

Opšta bolnica Paraćin

327.780

8.776

45.158

26.981

2.616

44.929

 

7.203

 

2.878

460.565

139

Dom zdravlja Paraćin

149.755

3.750

23.254

9.039

 

5.612

     

3.503

187.907

140

Apoteka Paraćin

               

99.541

16.001

83.540

XIII

Jagodina

2.474.087

74.968

425.695

295.459

13.312

321.331

106.126

54.818

544.124

115.549

4.194.371

141

Dom zdravlja Bor

179.153

2.824

40.699

9.123

 

4.021

     

4.006

231.814

142

Opšta bolnica Bor

543.006

9.331

75.489

70.149

3.466

82.307

21.275

13.107

 

4.794

813.336

143

Dom zdravlja Majdanpek

111.254

3.508

22.444

3.000

 

5.238

     

2.349

143.095

144

Opšta bolnica Majdanpek

89.942

4.135

17.652

6.809

562

4.210

6.498

1.262

 

468

130.602

145

Zdravstveni centar Negotin

454.711

6.245

83.438

46.804

1.940

37.279

13.113

6.774

 

5.202

645.102

146

Zdravstveni centar Kladovo

299.793

5.414

80.469

42.122

4.128

23.825

16.424

7.383

 

1.794

477.764

147

Apoteka Bor

               

367.894

61.264

306.630

XIV

Bor

1.677.859

31.457

320.191

178.007

10.096

156.880

57.310

28.526

367.894

79.877

2.748.343

148

Dom zdravlja Boljevac

69.797

1.853

12.820

2.519

 

1.955

     

1.017

87.927

149

Zdravstveni centar Knjaževac

336.161

8.702

57.562

25.041

1.530

34.480

 

4.095

 

3.375

464.196

150

Zdravstveni centar Zaječar

745.447

20.277

136.118

87.745

3.762

137.904

51.581

11.286

 

5.948

1.188.172

151

Apoteka Zaječar

               

552.255

86.325

465.930

XV

Zaječar

1.151.405

30.832

206.500

115.305

5.292

174.339

51.581

15.381

552.255

96.665

2.206.225

152

Zdravstveni centar Užice

2.961.212

82.507

538.291

369.913

16.006

395.730

83.700

47.957

 

22.579

4.472.737

153

Apoteka Užice

               

888.061

137.871

750.190

XVI

Užice

2.961.212

82.507

538.291

369.913

16.006

395.730

83.700

47.957

888.061

160.450

5.222.927

154

Opšta bolnica Čačak

821.061

29.737

143.391

142.275

8.368

138.225

60.482

20.255

 

7.259

1.356.535

155

Dom zdravlja Čačak

324.714

9.313

53.264

16.439

 

15.641

     

6.352

413.019

156

Dom zdravlja Ivanjica

145.738

2.285

39.898

6.365

 

8.043

 

1.636

 

2.997

200.968

157

Dom zdravlja Lučani

106.366

6.352

19.583

4.192

 

2.627

 

236

 

1.321

138.035

158

Dom zdravlja Gornji Milanovac

150.078

4.577

37.671

11.120

 

4.063

     

3.384

204.125

159

Opšta bolnica Gornji Milanovac

296.711

9.901

49.118

55.841

1.802

43.069

 

6.633

 

2.794

460.281

160

Apoteka Čačak

               

484.835

88.650

396.185

161

Apoteka Gornji Milanovac

               

134.164

24.378

109.786

XVII

Čačak

1.844.668

62.165

342.925

236.232

10.170

211.668

60.482

28.760

618.999

137.135

3.278.934

162

Dom zdravlja Raška

120.441

3.351

25.897

9.026

 

6.357

 

651

 

2.047

163.676

163

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

115.360

4.338

28.514

8.643

 

6.497

     

2.531

160.821

164

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

63.546

4.299

13.995

6.531

 

1.621

1.770

2.356

 

280

93.838

165

Apoteka Kraljevo

               

626.149

109.884

516.265

166

Dom zdravlja Kraljevo

354.920

10.112

74.274

25.010

 

15.203

     

6.465

473.054

167

Opšta bolnica Kraljevo

910.603

19.405

170.198

144.145

7.912

177.195

57.339

21.356

 

13.250

1.494.903

XVIII

Kraljevo

1.564.870

41.505

312.878

193.355

7.912

206.873

59.109

24.363

626.149

134.457

2.902.557

168

Dom zdravlja Trstenik

172.397

6.138

39.501

11.165

 

10.150

     

4.388

234.963

169

Dom zdravlja Kruševac

382.858

12.206

94.899

13.328

 

24.046

     

8.551

518.786

170

Opšta bolnica Kruševac

965.422

29.210

156.766

182.485

6.272

144.978

80.885

18.765

 

7.471

1.577.312

171

Dom zdravlja Aleksandrovac

101.818

1.962

30.075

6.945

 

5.991

 

1.498

 

1.797

146.492

172

Dom zdravlja Varvarin

62.066

1.433

15.478

3.318

 

3.685

     

1.096

84.884

173

Dom zdravlja Ćićevac

41.187

729

13.174

2.424

 

2.115

     

857

58.772

174

Apoteka Kruševac

               

744.015

110.150

633.865

175

Dom zdravlja Brus

78.442

1.565

23.354

4.401

 

3.236

 

452

 

1.203

110.247

XIX

Kruševac

1.804.190

53.243

373.247

224.066

6.272

194.201

80.885

20.715

744.015

135.513

3.365.321

176

Dom zdravlja Gadžin Han

47.279

3.778

8.833

1.908

 

1.574

     

365

63.007

177

Dom zdravlja Doljevac

64.796

3.292

12.874

4.332

 

3.846

   

10.970

2.590

97.520

178

Dom zdravlja Svrljig

65.458

2.268

12.413

2.739

 

2.203

     

997

84.084

179

Dom zdravlja Sokobanja

68.358

1.457

16.922

3.548

 

3.781

   

36.685

6.568

124.183

180

Dom zdravlja Niš

792.332

25.786

96.754

32.565

 

50.889

     

18.350

979.976

181

Dom zdravlja Merošina

54.788

4.308

11.255

4.088

 

2.552

     

820

76.171

182

Dom zdravlja Ražanj

44.116

2.805

10.253

1.806

 

1.434

     

462

59.952

183

Dom zdravlja Aleksinac

132.581

6.921

22.265

7.975

 

3.281

     

2.582

170.441

184

Opšta bolnica Aleksinac

238.622

10.079

35.485

26.719

2.902

31.543

 

4.513

 

1.627

348.236

185

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

420.559

17.258

123.613

35.322

518

7.957

 

33.745

 

142

638.830

186

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

249.889

5.568

65.442

8.209

 

4.452

     

157

333.403

187

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

169.420

5.423

25.938

7.159

 

11.300

     

4.968

214.272

188

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

32.577

735

2.914

544

 

1.214

       

37.984

189

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

41.478

1.425

5.024

514

 

1.908

     

979

49.370

190

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

117.622

4.231

32.826

15.363

126

10.821

 

10.182

 

225

190.946

191

Klinički centar Niš

2.754.212

89.553

576.203

1.556.279

128.216

934.449

155.925

55.114

 

11.063

6.238.888

192

Klinika za stomatologiju Niš

135.492

3.480

12.802

6.087

256

7.895

 

1.607

 

182

167.437

193

Apoteka Niš

               

1.209.243

159.651

1.049.592

                         

XX

Niš

5.429.579

188.367

1.071.816

1.715.157

132.018

1.081.099

155.925

105.161

1.256.898

211.728

10.924.292

194

Dom zdravlja Kuršumlija

111.340

1.394

24.080

7.768

 

6.185

8.214

1.233

 

1.282

158.932

195

Dom zdravlja Blace

73.011

890

12.053

4.163

 

2.742

     

1.065

91.794

196

Dom zdravlja Žitorađa

58.184

4.114

11.832

3.139

 

1.703

     

871

78.101

197

Dom zdravlja Prokuplje

177.909

7.019

44.782

15.542

 

9.124

     

3.283

251.093

198

Opšta bolnica Prokuplje

553.363

19.292

89.042

61.117

2.004

88.051

35.945

11.025

 

2.828

857.011

199

Apoteka Prokuplje

               

388.602

53.802

334.800

XXI

Prokuplje

973.807

32.709

181.789

91.729

2.004

107.805

44.159

12.258

388.602

63.131

1.771.731

200

Dom zdravlja Bela Palanka

73.460

1.913

17.847

3.209

 

3.150

   

35.994

6.022

129.551

201

Dom zdravlja Pirot

198.695

5.504

38.725

6.767

 

4.114

     

4.427

249.378

202

Opšta bolnica Pirot

561.969

16.240

98.270

83.637

2.748

98.029

38.060

10.303

 

3.137

906.119

203

Dom zdravlja Babušnica

63.487

2.201

17.905

1.843

 

2.804

     

632

87.608

204

Dom zdravlja Dimitrovgrad

71.565

1.735

15.633

2.951

 

3.292

 

359

 

876

94.659

205

Apoteka Pirot

               

278.620

50.007

228.613

XXII

Pirot

969.176

27.593

188.380

98.407

2.748

111.389

38.060

10.662

314.614

65.101

1.695.928

206

Dom zdravlja Bojnik

55.228

2.082

10.324

2.478

 

1.794

     

357

71.549

207

Dom zdravlja Leskovac

542.086

16.285

111.995

24.095

 

24.223

     

9.633

709.051

208

Dom zdravlja Vlasotince

138.306

1.863

29.811

6.755

 

6.635

     

1.161

182.209

209

Dom zdravlja Medveđa

72.062

1.898

14.565

2.029

 

2.030

     

675

91.909

210

Opšta bolnica Leskovac

1.137.532

29.468

176.691

172.171

7.698

183.883

61.687

24.747

 

4.582

1.789.295

211

Apoteka Leskovac

               

584.078

75.483

508.595

212

Dom zdravlja Lebane

106.663

1.596

14.946

5.474

 

3.062

     

1.341

130.400

XXIII

Leskovac

2.051.877

53.192

358.332

213.002

7.698

221.627

61.687

24.747

584.078

93.232

3.483.008

213

Zdravstveni centar Vranje

1.151.291

34.250

183.603

175.431

8.300

153.894

103.173

18.725

 

8.099

1.820.568

214

DZ Trgovište

41.587

712

11.916

5.295

 

806

     

202

60.114

215

Dom zdravlja Bosilegrad

50.231

 

13.026

1.978

 

1.858

 

365

 

412

67.046

216

Dom zdravlja Bujanovac

250.083

5.644

33.215

8.880

 

4.558

     

1.666

300.714

217

Dom zdravlja Preševo

219.630

5.213

35.215

6.941

 

5.232

 

270

 

576

271.925

218

Dom zdravlja Vladičin Han

96.366

1.462

26.595

4.703

 

3.376

     

902

131.600

219

Zdravstveni centar Surdulica

265.689

4.517

42.924

19.310

776

24.490

 

3.634

 

1.227

360.113

220

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

71.435

638

21.398

6.047

 

3.544

 

4.797

 

134

107.725

221

Apoteka Vranje

               

412.048

52.937

359.111

222

Apoteka Bujanovac

               

138.570

16.172

122.398

XXIV

Vranje

2.146.312

52.436

367.892

228.585

9.076

197.758

103.173

27.791

550.618

82.327

3.601.314

223

Dom zdravlja Zvečan

144.553

1.968

19.159

1.630

 

4.136

       

171.446

224

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.505.734

16.305

214.642

50.653

6.720

76.698

22.117

16.113

   

1.908.982

225

Apoteka Kosovska Mitrovica

79.486

813

6.230

         

105.652

13.633

178.548

XXV

Kos. Mitrovica

1.729.773

19.086

240.031

52.283

6.720

80.834

22.117

16.113

105.652

13.633

2.258.976

226

Dom zdravlja Barajevo

106.301

4.741

25.342

7.172

24

3.822

23.004

509

 

1.811

169.104

227

Dom zdravlja Voždovac

443.681

18.566

71.057

12.570

 

26.883

     

16.758

555.999

228

Dom zdravlja Vračar

204.381

7.668

51.075

4.835

 

14.480

     

7.121

275.318

229

Dom zdravlja Grocka

308.551

13.117

50.972

9.268

 

10.825

     

5.716

387.017

230

Dom zdravlja Zvezdara

429.721

17.435

70.931

14.475

 

20.845

     

14.443

538.964

231

Dom zdravlja Zemun

571.705

24.864

103.479

22.556

 

34.246

     

22.414

734.436

232

Dom zdravlja Lazarevac

274.653

14.576

66.183

27.638

 

20.014

 

1.044

 

4.744

399.364

233

Dom zdravlja Mladenovac

193.365

8.953

39.766

4.187

 

9.969

     

4.379

251.861

234

Dom zdravlja Novi Beograd

549.606

21.612

102.484

21.576

 

41.340

     

28.582

708.036

235

Dom zdravlja Obrenovac

273.250

9.756

49.394

13.388

80

15.720

34.730

473

 

8.625

388.166

236

Dom zdravlja Palilula

517.513

21.892

88.125

18.318

 

36.434

     

18.057

664.225

237

Dom zdravlja Rakovica

311.788

12.916

38.206

7.800

 

15.903

     

10.778

375.835

238

Dom zdravlja Savski Venac

177.012

7.122

36.383

8.396

 

14.135

     

5.645

237.403

239

Dom zdravlja Sopot

82.411

3.934

19.295

2.625

 

4.500

     

1.552

111.213

240

Dom zdravlja Stari Grad

280.702

10.677

47.601

7.285

 

16.752

     

9.824

353.193

241

Dom zdravlja Čukarica

467.350

18.765

69.989

20.827

 

38.310

     

22.605

592.636

242

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

130.218

5.649

28.710

12.941

2.150

8.292

39.153

6.111

 

300

232.924

243

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

144.744

6.531

33.032

942

 

2.286

 

4.858

 

14

192.379

244

Institut za neonatologiju

242.116

13.072

61.759

35.554

1.680

37.650

 

5.324

   

397.155

245

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

359.172

16.568

92.007

106.979

978

108.141

 

11.832

 

1.253

694.424

246

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

833.649

28.305

152.614

4.027

 

4.355

       

1.022.950

247

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

61.048

2.036

7.903

283

 

5.185

     

737

75.718

248

Gradski zavod za gerontologiju

212.567

9.657

18.856

681

 

2.162

     

1.374

242.549

249

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

145.837

5.915

20.488

3.206

 

12.230

     

4.410

183.266

250

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

84.677

4.123

25.305

11.179

2.396

7.675

72.580

7.579

 

751

214.763

251

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

131.771

4.759

19.053

964

 

2.728

 

539

   

159.814

252

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

114.464

4.272

20.317

3.498

 

6.465

   

5.486

6.906

147.596

253

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

134.248

6.480

29.463

1.700

 

2.112

 

9.541

 

94

183.450

254

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

136.532

4.461

19.322

8.000

 

2.240

 

5.997

   

176.552

255

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

71.779

2.722

17.516

72

 

47

 

3.978

   

96.114

256

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

631.410

29.891

131.704

100.064

18.340

581.937

 

26.492

 

10.942

1.508.896

257

Klinika za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

546.769

20.082

87.994

57.144

 

7.448

 

25.502

   

744.939

258

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

569.426

27.921

304.875

179.954

23.656

823.469

 

28.399

 

4.968

1.952.732

259

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

812.897

33.257

235.599

343.041

15.046

274.232

 

38.189

 

299

1.751.962

260

Institut za mentalno zdravlje

273.371

8.983

45.279

15.960

 

5.905

 

12.215

 

940

360.773

261

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

732.350

35.049

276.678

1.186.792

6.114

158.084

 

21.059

 

4

2.416.122

262

Institut za reumatologiju

193.828

8.065

40.119

539.887

 

7.651

 

7.968

 

1.045

796.473

263

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

226.194

10.340

43.201

6.376

36

7.810

 

16.719

 

2.221

308.455

264

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

98.014

2.889

19.074

1.460

 

2.356

 

4.953

   

128.746

265

Univerzitetska dečja klinika

635.457

30.659

138.002

158.128

8.836

172.235

16.181

23.877

   

1.183.375

266

Ginekološko-akušerska klinika

653.821

29.080

231.249

105.749

7.332

170.531

 

21.978

 

3.391

1.216.349

267

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

750.510

31.911

175.110

389.541

25.686

324.684

 

15.372

 

5.238

1.707.576

268

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

920.554

41.875

251.743

119.584

8.763

260.473

66.594

56.557

 

3.418

1.722.725

269

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.097.749

48.845

225.949

223.955

29.736

376.104

78.637

28.664

 

5.966

2.103.673

270

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.324.992

49.757

319.873

346.764

25.314

409.064

163.461

36.136

 

3.989

2.671.372

271

Klinički centar Srbije

6.159.792

263.441

1.854.597

3.371.099

230.268

2.999.066

92.886

368.640

 

20.177

15.319.612

272

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

83.885

2.686

25.936

275

 

2.900

 

4.729

 

126

120.285

273

Vojnomedicinska akademija

887.739

35.219

427.355

511.131

28.440

561.171

72.000

89.341

 

3.469

2.608.927

274

Apoteka Beograd

               

5.150.219

885.609

4.264.610

XXVI

Beograd

24.593.570

1.041.094

6.310.964

8.049.846

434.875

7.670.866

659.226

884.575

5.155.705

1.150.695

53.650.026

275

Zdravstveni centar Gnjilane

302.699

7.576

35.048

7.606

 

3.636

 

2.421

 

325

358.661

276

Apoteka Gnjilane

28.096

1.042

936

         

16.658

2.186

44.546

XXVII

Gnjilane

330.795

8.618

35.984

7.606

 

3.636

 

2.421

16.658

2.511

403.207

277

Dom zdravlja Gračanica, Priština

480.761

 

37.433

1.500

 

13.574

   

879

852

533.295

278

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

299.180

 

19.692

355

 

3.728

   

657

413

323.199

279

Dom zdravlja Kosovo Polje

128.520

 

12.431

525

 

900

   

828

155

143.049

280

Dom zdravlja Obilić

167.059

 

9.888

833

 

1.916

   

256

248

179.704

281

Dom zdravlja Štrpce

229.554

 

16.962

2.550

 

4.882

   

4.766

988

257.726

282

Kliničko-bolnički centar Priština

768.424

 

48.575

10.247

694

13.142

 

861

 

1.499

840.444

283

Zdravstveni centar Prizren

110.640

 

3.689

243

 

136

   

208

71

114.845

284

Apoteka Prizren

7.662

 

73

             

7.735

285

Dom zdravlja Dragaš

19.882

 

253

             

20.135

286

Zdravstveni centar Peć

81.140

 

3.632

202

 

231

   

387

50

85.542

287

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

12.466

 

71

             

12.537

288

Apoteka Peć

3.606

 

84

             

3.690

289

Zdravstveni centar Đakovica

13.055

 

245

             

13.300

290

Dom zdravlja Istok

32.499

 

3.571

306

 

110

   

219

57

36.648

291

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

14.328

 

215

             

14.543

292

Dom zdravlja Priština

212.941

 

1.863

             

214.804

293

Apoteka Priština

5.030

 

69

             

5.099

XXVIII

Gračanica

2.586.747

 

158.746

16.761

694

38.619

 

861

8.200

4.333

2.806.295

294

Opšta bolnica Novi Pazar

569.830

17.472

103.546

86.103

3.020

81.782

58.312

12.250

 

2.704

929.611

295

Dom zdravlja Novi Pazar

263.182

8.175

43.318

24.750

 

3.416

   

249.820

33.198

559.463

296

Dom zdravlja Tutin

163.576

1.777

29.096

9.869

 

5.890

19.584

1.474

46.629

6.515

271.380

XXIX

Novi Pazar

996.588

27.424

175.960

120.722

3.020

91.088

77.896

13.724

296.449

42.417

1.760.454

A

SVEGA

86.291.801

3.117.393

18.325.200

18.671.503

965.377

16.703.114

2.889.235

2.145.874

21.962.055

4.477.463

166.594.089

297

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

26.100

658

6.066

172

 

423

 

4.915

   

38.334

298

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10.401

212

2.077

   

389

 

2.011

 

12

15.078

299

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

60.860

1.763

16.823

1.006

 

837

 

7.665

 

471

88.483

299

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

26.679

647

13.758

1.100

 

2.576

 

9.173

 

60

53.873

300

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

114.431

4.479

24.925

10.214

 

9.388

 

8.333

 

582

171.188

301

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

147.432

4.374

27.969

159.684

3.030

30.358

 

6.067

 

2.453

376.461

302

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

15.400

254

5.723

29

 

28.041

 

472

 

486

49.433

B

SVEGA RH

401.303

12.387

97.341

172.205

3.030

72.012

 

38.636

 

4.064

792.850

V

UKUPNO

86.693.104

3.129.780

18.422.541

18.843.708

968.407

16.775.126

2.889.235

2.184.510

21.962.055

4.481.527

167.386.939

303

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

396.062

17.862

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

27.102

512.193

G

SVEGA ZU VAN PMZU

396.062

17.862

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

27.102

512.193

 

 

Prilog 2.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2016. GODINU

(U 000 DINARA)

R.B.

NAZIV ZU

Maksimalno mogući broj b.o dana prema Uredbi o Planu mreže zdravstvenih ustanova

Za stacionarnu rehabilitaciju

Za ambulantno-polikliničke usluge

UKUPNA NAKNADA

PARTICIPACIJA

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICI-PACIJU

0

 

1

2

3

4=2+3

5

6=4-5

1

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Melenci"

109.500

200.164

39.856

240.020

3.066

236.954

2

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

51.100

109.810

12.683

122.493

1.268

121.225

3

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

107.675

260.102

10.838

270.940

208

270.732

4

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vrdnik"

25.550

77.854

9.128

86.982

566

86.416

5

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

73.000

177.743

18.543

196.286

674

195.612

6

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

18.250

55.617

35.948

91.565

1.122

90.443

7

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

32.850

105.014

13.713

118.727

567

118.160

8

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

25.550

77.751

10.740

88.491

510

87.981

9

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

32.850

80.981

12.117

93.098

1.034

92.064

10

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

36.500

74.513

8.419

82.932

669

82.263

11

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

91.250

281.606

10.886

292.492

276

292.216

12

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

51.100

123.384

13.949

137.333

521

136.812

13

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Ribarska banja", Kruševac

94.900

244.021

5.347

249.368

1.610

247.758

14

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

60.225

130.702

22.636

153.338

556

152.782

15

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška banja", Niš

127.750

389.198

13.894

403.092

2.665

400.427

16

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijarinska banja, Medveđa

18.250

33.469

4.016

37.485

267

37.218

17

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Bujanovac

14.600

16.413

10.073

26.486

172

26.314

18

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

10.950

27.212

7.361

34.573

146

34.427

19

Institut za rehabilitaciju - Beograd

138.700

486.609

115.596

602.205

5.518

596.687

20

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Apatin

51.100

46.372

23.847

70.219

1.562

68.657

UKUPNO

1.171.650

2.998.535

399.590

3.398.125

22.977

3.375.148

Sledeći