PRAVILNIK

O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 67/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuje se cilj, namena sredstava, konkurs za dodelu sredstava; pravo učešća na konkursu; obavezna dokumentacija; visina dodele sredstava; postupanje sa prijavama; odlučivanje; kriterijumi za dodelu sredstava; zaključivanje ugovora; praćenje izvršavanja ugovora i druga pitanja.

Sredstava u iznosu od 24.861.894,76 dinara obezbeđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu ("Službeni list APV", broj 54/2015 i 54/2016-rebalans) u okviru Programa 0703 - Telekomunikacije i informaciono društvo, Programska aktivnost 1001 - Podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva, 4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 01 02 Prihodi iz budžeta - naknade i drugi prihodi po posebnim zakonima.

Pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za realizaciju ovog Programa.

Cilj

Član 2

Cilj konkursa je podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva u lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.

Namena

Član 3

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju mogu se koristiti za sufinansiranje realizacije sledećih projekata:

1) Uspostavljanje hotspot lokacija u lokalnim samoupravama u AP Vojvodini koje će građanima omogućiti slobodan pristup internetu

Lokalne samouprave mogu konkurisati sa najviše 5 hotspot lokacija. Sredstva su opredeljena sa ciljem da omoguće građanima korišćenje jedne ili više hotspot lokacija za javni besplatan pristup internetu. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejno rešenje ili glavni projekat, kao i da obezbedi sve neophodne uslove i saglasnosti za uspostavljanje hotspot lokacija. Bespovratna sredstva se mogu koristiti isključivo za uspostavljanje hotspot lokacija. Lokalna samouprava je dužna da uspostavljene lokacije održava u funkcionalnom stanju. Hotspot lokacija u smislu ovog konkursa je: glavni trg, šetalište, park, otvoreni prostor autobuske i železničke stanice, javni prostor ispred opštinske uprave, zdravstvene ustanove, javna plaža, javna turistička lokacija, javna mesta od istorijskog i kulturnog značaja i druge značajne lokacije.

2) Uspostavljanje sistema video nadzora na raskrsnicama radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i građana - gradska videonadzorna mreža

Lokalne samouprave mogu konkurisati za uspostavljanje sistema video nadzora na raskrsnicama sa nadzornim centrom. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejno rešenje ili glavni projekat, obezbedi sve neophodne uslove i saglasnosti za uspostavljanje gradske videonadzorne mreže, omogući uspostavljanje nadzornog centra, kao i vezu sa nadležnom policijskom upravom. Lokalna samouprava je dužna da uspostavljeni sistem videonadzora održava u funkcionalnom stanju.

3) Uspostavljanje sistema video nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama radi povećanja bezbednosti učenika

Lokalne samouprave mogu konkurisati za uvođenje sistema video nadzora u najviše dve vaspitno-obrazovne ustanove. Sistem videonadzora po ovoj tački konkursa je moguće implementirati u osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejno rešenje ili glavni projekat, saglasnost obrazovne ustanove za realizaciju projekta kao i da omogući uspostavljanje nadzornog centra u obrazovnoj ustanovi.

Konkurs za dodelu sredstava

Član 4

Bespovratna sredstva se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Tekst Javnog konkursa se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i na internet stranici Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs kao i u jednom od dnevnih glasila koje se distribuira na celoj teritoriji AP Vojvodine.

Član 5

Obavezni elementi teksta Javnog konkursa su:

1) Ukupna visina sredstava koja se dodeljuje;

2) Namena sredstava;

3) Uslovi učešća na Javnom konkursu i dokumentacija koja se podnosi;

4) Rok za prijavu na konkurs;

5) Donošenje odluke;

6) I drugi podaci koji su od značaja za realizaciju Javnog konkursa.

Pravo učešća na javnom konkursu

Član 6

Pravo učešća na Konkursu imaju lokalne samouprave sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Dokumentacija koja se podnosi na javnom konkursu

Član 7

Na konkurs se obavezno podnosi sledeća dokumentacija:

1) Popunjena, potpisana i pečatom overena prijava za učešće na Javnom konkursu (obrazac 01);

2) Idejno rešenje ili glavni projekat;

3) Odluka gradskog/opštinskog veća o realizaciji i iznosu sufinansiranja projekta;

4) Popunjena, potpisana i pečatom overena izjava podnosioca zahteva da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora, čiji je rok za realizaciju istekao (obrazac 02).

5) Uverenje Poreske uprave da su izmireni dospeli porezi i doprinosi i uverenja nadležne lokalne samouprave da su izmirene obaveze po osnovu izvornih lokalnih prihoda, ne stariji od 30 dana od dana objavljivanja konkursa;

Sredstvo finansijskog obezbeđenja kojim podnosilac prijave obezbeđuje ispunjenje svojih ugovornih obaveza NE PODNOSI SE UZ PRIJAVU (Podnosilac prijave kome je dodeljen ugovor je dužan da, prilikom zaključenja ugovora, dostavi sredstvo finansijskog obezbeđenja u skladu sa Zakonom).

Tehničke preporuke za uspostavljanje hotspot lokacija i sistema videonadzora predstavljaju sastavni deo ovog Pravilnika i objaviće se uz Javni konkurs.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 8

Prijave na javni konkurs se podnose isključivo na konkursnim obrascima koji su sastavni deo Javnog konkursa i koji se mogu preuzeti na sajtu Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs i sa propisanom dokumentacijom dostavljaju u zatvorenoj koverti na sledeću adresu: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad.

Sa naznakom na licu koverte "NE OTVARATI" i "PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA" poštom ili lično preko pisarnice pokrajinskih organa.

Visina dodele bespovratnih sredstava

Član 9

Podnosilac zahteva može podneti prijavu po svim tačkama konkursa:

1) Za uspostavljanje hotspot lokacija tražena sredstva ne mogu biti veća od 100.000,00 dinara po hotspot lokaciji;

2) Za uspostavljanje sistema videonadzora na raskrsnicama tražena sredstva ne mogu biti veća od 1.500.000,00 dinara;

3) Za uspostavljanje sistema video nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama tražena sredstva ne mogu biti veća od 300.000,00 dinara po vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Navedeni iznosi su sa PDV-om.

Lokalna samouprava je u obavezi da obezbedi minimalno 10% od ukupnog iznosa traženih sredstava.

Rok za realizaciju projekata je najkasnije do 01. jula 2017. godine.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 10

Neće se razmatrati:

1) neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu);

2) nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene);

3) nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, bez odgovarajućih obaveznih popunjenih podataka u prijavi, koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično), prijave uz koje nije priložena potrebna, tražena dokumentacija;

4) prijave podnosilaca koji su koristili sredstva Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao pravnog prethodnika Sekretarijata za privredu i turizam, a u ugovorenom roku nisu ispunili ugovorne obaveze prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, podneli finansijske i druge obavezne izveštaje o utrošku dodeljenih sredstava.

Postupak dodele sredstava i odlučivanje

Član 11

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu Komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom, ocenjivanje i izradu predloga za dodelu sredstava (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni konkurs.

Pokrajinski sekretar razmatra predloge Komisije i donosi Odluku o dodeli sredstava korisnicima.

Podnosiocima prijave na Javni konkurs može biti dodeljen manji iznos od traženih sredstava.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek. Odluka o dodeli sredstava korisnicima objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata (www.spriv.vojvodina.gov.rs).

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 12

Prilikom donošenja odluke o dodeli sredstava krajnjim korisnicima, vrši se razmatranje pristiglih prijava, uz primenu sledećih kriterijuma:

1) lokalne samouprave koje nisu koristili sredstva Sekretarijata za ove namene mogu imati prednost kod donošenja odluke o dodeli sredstava.

2) visina sopstvenog učešća;

3) značaj predmetne lokacije i namene sredstava i

4) razvijenost lokalne samouprave.

Zaključivanje ugovora

Član 13

Odlukom o dodeli sredstava utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po korisniku.

Na osnovu Odluke o dodeli sredstava zaključiće se ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Praćenje izvršenja ugovora

Član 14

Korisnik sredstava je obavezan da Sekretarijatu podnese narativni-opisni i finansijski izveštaj, sa priloženom pratećom dokumentacijom o realizaciji projekta o namenskom i zakonitom utrošku sredstava, najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju projekta.

Finansijski izveštaj mora da sadrži dokaze o utrošenim sredstvima, sa kompletnom dokumentacijom kojom se opravdava namensko i zakonito korišćenje dobijenih sredstava, kao i preostalih sredstava potrebnih za realizaciju projekta (dokumentaciju o sprovedenom postupku javnih nabavki, izvode iz Uprave za trezor, fakture, ugovore i drugu finansijsku dokumentaciju) overenom od strane ovlašćenih lica.

Obavezno je priložiti, uz finansijski izveštaj, kopiju građevinske dozvole ili kopiju rešenja o odobrenju za izvođenje radova za koje nije potrebna građevinska dozvola za svaku lokaciju, kao i fotografije realizovanog projekta.

Sekretarijat zadržava pravo da od Korisnika sredstava, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 15

Administrativnu kontrolu Izveštaja sprovodi Sekretarijat, kontrolom izvršenja ugovornih obaveza i Izveštaja sa priloženim dokumentima.

Pokrajinski sekretar može rešenjem da obrazuje posebnu komisiju sastavljenu iz redova zaposlenih u sekretarijatu i iz redova stručnjaka radi neposredne kontrole realizacije projekta.

Član 16

Sredstva iz budžeta AP Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koja obavlja služba budžetske inspekcije AP Vojvodine.

Korisnici sredstava dužni su da službi budžetske inspekcije omoguće nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora.

Član 17

Korisnici sredstava po Javnom konkursu dužni su da kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima, merama i programima koje se sufinansiraju po Javnom konkursu navedu da je u sufinansiranju istog učestvovala AP Vojvodina, Pokrajinski Sekretarijat.

Završne odredbe

Član 18

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a njegove odredbe primenjivaće se na sufinansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva putem raspisivanja Javnog konkursa.

TEHNIČKE PREPORUKE
ZA USPOSTAVLJANJE HOTSPOT LOKACIJA I SISTEMA VIDEO NADZORA

I. Osnovna polazišta

Celokupna instalacija wireless hotspot rešenja i sistema video nadzora oslanja se na pretpostavku postojanja optičkih, xDSL, kablovskih ili wireless linkova kojima se obezbeđuje pristup internet saobraćaju, povezivanje pristupnih tačaka u jedinstven sistem, kao i daljinski pristup sistemu video nadzora.

Pretpostavka je da se instalacija obavlja na mestima od opšteg interesa u gradu (parkovi, šetališta, centar grada, školska dvorišta, raskrsnice i slično).

Broj neophodnih access pointa, kamera ili brzine internet pristupa će zavisiti od lokacije na kojoj se oprema instalira te od očekivanog broja korisnika besplatnog WiFi interneta. Preporuka je da se za 20 istovremeno povezanih WiFi hotspot korisnika obezbedi internet pristup od minimum 4 Mbps, a za 100 korisnika minimum 20 Mbps. Preporučuje se centralizovani internet pristup za sve wireless pristupne tačke u gradu.

U slučaju da treba obezbediti pokrivenost većih površina WiFi signalom, preporuka je da se instalira više access pointa međusobno povezanih MESH tehnologijom. Korisnici pristupaju mreži preko 802.11 b/g/n standarda i nelicenciranog frekvencijskog opsega 2.4 GHz. Eventualni MESH linkovi upotrebljavaju 802.11a/n standard, 5 GHz opseg (5,5 - 5,7GHz), nelicenciran.

Preporučena je instalacija sistema video nadzora u zonama od opšteg interesa u gradu sa naglaskom na povećanje sigurnosti u saobraćaju, školskim dvorištima. Sistem video nadzora bi trebalo da bude izveden sa svim neophodnim elementima (NVR/ DVR, kamere, osvetljivači, UPS i slično). Celokupnu instalaciju trebalo bi izvesti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

II. Preporučene funkcionalnosti hotspota

Mogućnost vremenskog ograničenja pristupa internetu po pojedinom korisniku (npr. trajanje jednog spajanja od 30 minuta)

Mogućnost ograničavanja brzine pristupa po korisniku: minimalna brzina po korisniku hotspota je 256 kbit/s, a maksimalna brzina po korisniku 512 kbit/s.

Mogućnost nesmetanog pristupa za najmanje 20 istovremenih bežičnih korisnika po jednom access pointu.

Mogućnost korišćenja jedinstvenog SSID (naziva WiFi mreže) na svim pristupnim tačkama (poželjna je podrška kreiranja višestrukih SSID-ova u slučaju korištenja wireless access pointa u neke druge svrhe (parking kontrolu, daljinsko očitavanje i slično)

Potrebno je omogućiti osnovne sigurnosne (firewall) i QoS funkcionalnosti (zaštita od DoS napada u oba smera, ravnomerna raspodela dostupnog interneta za sve korisnike, detekcija i ograničavanje P2P (peer-to-peer) saobraćaja, obezbediti privatnost korisnika i slično)

Mogućnost centralizovanog upravljanja, nadgledanja, evidentiranja (logovanja), dobijanja statističkih podataka (broj korisnika, tip saobraćaja, opterećenost linkova i slično)

Mogućnost redirekcije prilikom početka korišćenja hotspot servisa (npr. na neki turistički sadržaj u gradu)

Energetski pristup od 230 V na svakoj lokaciji. Solarno napajanje na mestima gde pristup električne energije nije moguće ili nije isplativo izvesti.

Za access pointe je poželjno da budu instalirani u anti-vandal kućišta otporna na atmosferske uticaje, sa stepenom zaštite IP 66. Za bežične tačke poželjno korišćenje eksternih antena (sektorskih i omni). Odabir antene zavisi od mesta na kojem se access point instalira. Prilikom instalacije voditi računa da u zonu pokrivanja ne upadaju stambene zgrade sa većim brojem rezidencijalnih korisnika.

III. Preporučene funkcionalnosti sistema video nadzora

Preporučuje se instalacija kamera visoke rezolucije bazirane na IP tehnologiji (npr. 2Mp IP kamera) za raskrsnice.

Preporučuje se instalacija kamera visoke rezolucije (npr. 600 TVL) za obrazovne ustanove.

Kamere bi trebale da imaju mogućnost jasnog snimanja i u uslovima niske osvetljenosti-kamere treba da imaju dan-noć funkciju.

Na mestima gde je nedovoljna osvetljenost u toku noći, preporuka je korištenje IP osvetljivača. Odabir IP osvetljivača uskladiti sa prostorom koji se snima (ugao i raspon) kao i objektivom koji je instaliran na kameri.

Kamere trebaju da budu otporne na atmosferske uticaje, stepen zaštite IP 66, u kućištu namenjenom za spoljnu montažu sa grejačima i ventilatorima.

Preporuka je da se celokupni video materijal skladišti na lokalni NVR (ili DVR). Skladišni (storage) prostor NVR-a trebalo bi da obezbedi snimanje video materijala sa svih kamera u trajanju od minimum 7 dana.

Preporuka je da se omogući daljinski pristup sistemu u cilju centralizovanog monitoringa od strane policije ili neke druge autorizovane sigurnosne službe za raskrsnice. Linkove neophodne za monitoring obezbediti preko postojećih xDSL, optičkih ili wireless linkova.

Ukoliko vaspitno-obrazovna ustanova ima više radnih jedinica svaka od njih će se smatrati zasebnim zahtevom.