PRAVILNIK

ZA DODELU SREDSTAVA PO JAVNOM KONKURSU ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA NEPROFITNIM INSTITUCIJAMA/UDRUŽENJIMA SA TERITORIJE AP VOJVODINE ZA MANIFESTACIJE OD MEĐUNARODNOG I IZUZETNOG ZNAČAJA NA TERITORIJI AP VOJVODINE U 2016. GODINI I POMOĆ MARKETINŠKIM AKTIVNOSTIMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 67/2016)

Broj: 144-401-4752/2016-04

Opšte odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuje se namena sredstava, postupak dodeljivanja sredstava, kriterijumi za dodelu sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju aktivnosti po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava neprofitnim institucijama/ udruženjima sa teritorije AP Vojvodine za manifestacije od međunarodnog i izuzetnog značaja na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini i pomoć marketinškim aktivnostima.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam (u daljem tekstu Sekretarijat) dodeljuje bespovratna sredstva obezbeđena Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu, Rešenjem Pokrajinske vlade o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, broj: 401-746/2016-94 od 16.11. 2016. godine, Program 1507, Programska aktivnost 1001 razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine, Ekonomska klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, 4819 Dotacije ostalim neprofitnim institucijama u iznosu od 17.000.000,00 dinara, iz izvora finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta.

Ciljevi

Član 2

Unapređenje turističkog potencijala, putem organizovanja turističkih manifestacija, konferencija i drugih međunarodnih skupova, koji doprinose međunarodnoj promociji Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

Predstavljanje turističkih proizvoda Vojvodine na međunarodnim događajima putem promotivnih i marketinških aktivnosti u oblasti turizma, koje afirmišu Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Republiku Srbiju kao turističku destinaciju.

Promocija, marketing i unapređenje promovisanja turističkih prostora na međunarodnom planu.

Namena

Član 3

Po Konkursu finansiraće se organizovanje i međunarodna promocija turističko-privrednih manifestacija od međunarodnog i izuzetnog značaja, na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini.

Visina bespovratnih sredstava

Član 4

Visina sredstava dotacije utvrđuje se u iznosu od 50% troškova od ukupne vrednosti projekta, a iznos ne može biti manji od 500.000,00 dinara, niti veći od 10.000.000,00 dinara.

POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Javni konkurs

Član 5

Sredstva se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs) koji se objavljuje u dnevnom glasilu koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata.

Pravo učešća na Konkursu imaju neprofitne institucije/udruženja sa teritorije AP Vojvodine (u daljem tekstu: Podnosilac prijave) koje svojim programima na međunarodnom planu afirmišu i podstiču ciljeve Konkursa.

Posebni uslovi konkursa

Član 6

Podnosilac prijave može aplicirati podnošenjem jednog projekta, pod uslovima da:

1. ima Marketing plan promocije manifestacije na međunarodnom nivou;

2. u tekućoj godini ima isti ili veći promet sredstava preko računa u odnosu na tražena sredstva;

3. u aktivnosti projekta uključuje više domaćih i međunarodnih institucija, regija ili preduzeća, odnosno međunarodnih učesnika i partnera;

4. ima iskustvo od minimum 5 godina rada na sličnim projektima, kao i da ima realizovano više od 5 događaja od međunarodnog značaja;

Neprofitne organizacije, koje nisu ispunile ugovornu obavezu prema Sekretarijatu, nemaju pravo učešća na Konkursu.

Potrebna dokumentacija

Član 7

PODNOSILAC PRIJAVE DOSTAVLJA:

1. Popunjen konkursni obrazac;

2. Detaljan Marketing plan promocije manifestacije;

3. Fotokopiju kartona deponovanih potpisa iz poslovne banke udruženja;

4. Izjave u prilogu prijavnog obrasca:

Izjava br. 1) o upoznatosti sa tekstom Javnog konkursa;

Izjava br. 2) o saglasnosti za korišćenje datih podataka;

Izjava br. 3) o iskustvu na realizaciji projekata;

Izjava br. 4) o dosadašnjem korišćenju sredstava kod Sekretarijata;

Izjava br. 5) o nepostojanju neizmirenih obaveza;

Izjava br. 6) o prometu sredstava na računu podnosioca prijave;

Izjava br. 7) da se ne vode sudski postupci;

Obrasci izjava iz tačke 4. mogu se preuzeti sa sajta Sekretarijata.

Podnošenje prijava

Član 8

Prijave se podnose isključivo na konkursnim obrascima koji se mogu preuzeti u Sekretarijatu ili sa internet prezentacije (sajta) Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs, u zatvorenoj koverti sa naznakom "NE OTVARATI - Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava neprofitnim institucijama/udruženjima sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine za manifestacije od međunarodnog i izuzetnog značaja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2016. godini i pomoć marketinškim aktivnostima".

Prijave na Konkurs mogu se podneti lično, predajom na pisarnici pokrajinskih organa uprave u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina br. 16, ili se upućuju poštom.

Postupak dodele sredstava

Član 9

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu Komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom, ocenjivanje i izradu predloga za dodelu sredstava (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije se imenuju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu, a mogu biti angažovani i stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Javni konkurs.

Pokrajinski sekretar razmatra predloge Komisije i donosi Odluku o dodeli sredstava korisnicima.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravni lek. Odluka o dodeli sredstava korisnicima objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata (www.spriv.vojvodina.gov.rs).

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 10

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije i kriterijuma:

- kvaliteta Marketing plana promocije manifestacije koji ispunjava sve kriterijume i programske ciljeve na osnovu Konkursa;

- aktivnosti u okviru turističkih destinacija i turističkih tematskih celina u opštinama i gradovima od značaja za turizam AP Vojvodine;

- nivo inovativnosti i kreativnosti rešenja iz projekta u afirmaciji ciljeva Konkursa;

- stepen uticaja i održivost projekta/projektnih ciljeva nakon završetka finansijske podrške.

Član 11

Komisija će odbaciti ili odbiti:

• neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu);

• nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene);

• nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu, bez odgovarajućeg obaveznih popunjenih podataka u prijavi, koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke i slično).

• Prijave učesnika koji su koristili sredstva Sekretarijata, a u ugovorenom roku nisu ispunili ugovorne obaveze prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 12

Na osnovu Odluke o dodeli sredstava sa Korisnicima će se zaključiti ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze. Pre potpisivanja ugovora Korisnici su u obavezi da otvore namenski račun u Upravi za trezor i JBBKS broj.

Obaveze korisnika sredstava

Član 13

Korisnik sredstava obavezuje se da:

- odobrena sredstva koristi isključivo namenski;

- prilikom potpisivanja ugovora, dostavi sredstvo obezbeđenja izvršenja ugovornih obaveza i to: dve istovetne blanko solo menice sa potpisanim meničnim ovlašćenjima, registrovane kod svoje poslovne banke;

- bez odlaganja obavesti Sekretarijat o svim okolnostima koje ugrožavaju ili onemogućavaju namenski utrošak sredstava;

- omogući Sekretarijatu monitoring nad sprovođenjem Projekta;

- dostavi Sekretarijatu pisani finansijski izveštaj o namenski utrošenim sredstvima, fotokopije kompletne dokumentacije (izvodi iz trezora, računi, fakture, ugovori), u roku od 15 dana od dana utroška sredstava, a najkasnije do dana naznačenog u ugovoru.

- omogući budžetskoj inspekciji nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koja podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja budžetska inspekcija Autonomne pokrajine Vojvodine;

- kod svih javnih publikacija i objavljivanja o aktivnostima projekta navedu da je projekat finansirala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Praćenje izvršavanja Ugovora

Član 14

Ugovorne strane su saglasne da je Sekretarijat ovlašćen da raskine Ugovor i zahteva naplatu potraživanja aktiviranjem položenih sredstava obezbeđenja, kao i nadoknadu svih pripadajućih troškova sa zakonskom zateznom kamatom od dana prijema sredstava, do dana povraćaja sredstava, ukoliko Korisnik sredstava:

1. ne ispuni obaveze utvrđene ugovorom;

2. netačno ili nepotpuno izvesti Sekretarijat o bitnim okolnostima vezanim za ispunjenje svojih obaveza iz Ugovora;

3. svojom krivicom ne izvrši u celosti ili izvrši neblagovremeno obaveze preuzete Ugovorom;

4. nenamenski upotrebi sredstva;

5. Sekretarijatu ne dostavi pisane izveštaje i dokaze o namenski utrošenim sredstvima i realizaciji projekta.

Završna odredba

Član 15

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.