ODLUKA

O POVERAVANJU OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI ZIMSKOG ODRŽAVANJA OPŠTINSKIH PUTEVA NA TERITORIJI GRADA PIROTA

("Sl. list grada Niša", br. 146/2016)

Član 1

Ovom odlukom poverava se obavljanje komunalne delatnosti zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji Grada Pirota, Javnom preduzeću "Komunalac" Pirot, u periodu od stupanja na snagu ove odluke do 31.03.2017. godine.

Član 2

Komunalna delatnost zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji grada Pirota, obuhvata radove na čišćenju snega, suzbijanju pojave leda i poledice u cilju obezbeđivanja prohodnosti opštinskih puteva i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Član 3

Vršilac komunalne delatnosti zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji grada Pirota, dužan je da od dana stupanja na snagu ove odluke, organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje nesmetano pružanje ove vrste komunalne usluge na teritoriji grada Pirota, uz poštovanje Zakona o javnim preduzećima, Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o javnim putevima, podzakonskim aktima, te propisanim standardima održavanja puteva u zimskim uslovima.

U slučaju intenzivnih i većih padavina i vejavica na svim opštinskim putevima na teritoriji grada Pirota, Javno preduzeće "Komunalac", može obavljanje zimskog održavanja lokalnih puteva definisanih članom 4. ove odluke, poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku.

Član 3a

Čišćenju opštinskih puteva se pristupa obavezno kada visina snežnog pokrivača dostigne visinu 10 cm i više. U slučaju kada je visina snežnog pokrivača ispod kote od 10 cm ili snežni pokrivač predstavlja bitnu smetnju odvijanju saobraćaja, može se pristupiti čišćenju snega izričito po nalogu nadzornog organa.

Ukoliko visina snežnog pokrivača ne prelazi visinu od 20 cm putni pravci iz plana zimskog održavanja trebaju biti očišćeni za normalno odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima u roku od 24 časa po prestanku padavina.

Na opštinskim putevima na kritičnim deonicama i usponima vršiće se posipanje i to mešavina industrijske soli i drobljenog kamenog agregata u težinskom odnosu koji odredi upravljač puteva.

Član 4

Javno preduzeće "Komunalac", dužno je da zimsko održavanje opštinskih puteva na teritoriji grada Pirota, obavlja po prioritetu pri održavanju, kako sledi:

U prvi prioritet spadaju:

1. "Kružni put" (sela: Berilovac, Izvor, Krupac, Veliko Selo, Mali Jovanovac, Veliki Jovanovac, Trnjana, Poljska Ržana)

2. Držina, Petrovac, Vojnegovac, Gradište Činiglavci, Srećkovac, Obrenovac, B. Čiflik-Rasnica, Mali Suvodol, Veliki Suvodol, Ponor Gnjilan

U drugi prioritet spadaju:

1. Jalbotina Srećkovac-Planinica

2. Staničenje, Kumanovo, Vranište-Osmakovo

3. Prisjan-Kamik Pasjač-Sinja glava, Kostur

4. Koprivštica-Brana Zavojsko jezero Pakleštica, Gostuša, Nišor-Dobri do

5. Zaskovci-Topli Do Ragodeš, Rudinje, Šugrin, Mirkovci Bazovik-Orlja, Sopot-Oreovica

6. Visočka Ržana-Vrelo-Brlog-Dojkinci Vrelo-Jelovica, Rosomač, Basara.

Član 5

Nadzor nad izvršavanjem obaveza zimskog održavanja opštinskih puteva na teritoriji grada, vršiće nadležna služba upravljača javnih puteva odnosno, ovlašćena lica Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta Pirot.

Član 6

Javno preduzeće "Komunalac" dužno je da redovno obaveštava upravljača javnih puteva, Gradski štab za vanredne situacije, Saobraćajnu policiju Policijske uprave Pirot i saobraćajnu inspekciju Gradske uprave, o stanju na putevima, eventualnim zastojima i obustavi saobraćaja, stanju na kritičnim deonicama i svim ostalim bitnim činjenicama važnim za bezbedno odvijanje saobraćaja na teritoriji grada Pirota.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".