ODLUKA
O ZAŠTITI POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, USEVA I ZASADA, POLJSKIH PUTEVA I KANALA OD POLJSKE ŠTETE

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2011 i 27/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

U cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta i imanja na području grada Sombora (u daljem tekstu: Grad Sombor), uređuje se:

- Zaštita useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete i nomadske ispaše,

- Zaštita poljoprivrednog zemljišta, opreme i objekata na istom,

- Zaštita poljskih puteva i kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje od bacanja komunalnog i drugog otpada,

- Zaštita poljoprivrednog zemljišta, poljskih puteva i kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje od nekontrolisanog širenja korova, parložne trave i ambrozije,

- Organizacija rada poljočuvarske službe,

- Naknada poljske štete,

- Nadzor, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za sprovođenje Odluke.

Član 2

Predmet zaštite u smislu ove Odluke su usevi i zasadi na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredno zemljište bez obzira na oblik svojine, oprema i objekti na istom, poljoprivredna mehanizacija na njima kao i poljski putevi i kanali za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Član 3

Pod usevima u smislu ove odluke podrazumevaju se zasejane poljoprivredne kulture namenjene za ljudsku i stočnu ishranu i industrijsku preradu.

Pod zasadima u smislu ove odluke podrazumevaju se voćnjaci i vinogradi koji se nalaze van granica građevinskog područja grada Sombora.

Pod poljoprivrednim zemljištem u smislu ove odluke smatraju se njive, vrtovi, povrtnjaci, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, trstici i močvare, bez obzira na oblik svojine, na području grada Sombora i zemljište koje je odgovarajućim planskim aktom namenjeno za poljoprivrednu proizvodnju do privođenja nameni.

Pod poljskim putevima podrazumevaju se nekategorisani putevi koji povezuju parcele poljoprivrednog zemljišta izvan granica građevinskog područja grada Sombora.

Pod kanalima za navodnjavanje i odvodnjavanje podrazumevaju se kanali koji se graniče sa parcelama i poljskim putevima i služe za priliv i odliv vode a u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Pod opremom i objektima podrazumevaju se ribnjaci, građevinski objekti u funkciji poljoprivredne proizvodnje, sistemi za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunari, crpne stanice i protivgradne stranice, koji se nalaze se na poljoprivrednom zemljištu.

II ZAŠTITA USEVA I ZASADA, POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, POLJSKIH PUTEVA I KANALA

Član 4

U cilju zaštite useva i zasada, poljoprivrednog zemljišta, opreme i objekata na istom, poljskih puteva i kanala od poljske štete, zabranjeno je:

1. Prisvojiti, kidati, uništavati, čupati, kositi i brati tuđe poljoprivredne useve i zasade.

2. Lomiti, seći, kidati, hemijskim ili biološkim putem, kao i na drugi način oštetiti tuđe useve, zasade i ostalo drveće.

3. Paliti ostatke useva i zasada na sopstvenom i tuđem poljoprivrednom zemljištu.

4. Prelaziti traktorom, zaprežnim kolima i drugim sredstvima preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, ukoliko na ovim poljoprivrednim površinama ne postoji pravo službenosti prolaza.

5. Puštati na ispašu i terati stoku i živinu preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta.

6. Iznositi i bacati razne biljne ostatke, hemijska sredstva, otpad, šut, ambalažu, leševe životinja i drugo smeće na sopstveno i tuđe poljoprivredno zemljište, poljske puteve, kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje, bunare i ribnjake.

7. Ispuštati fekalni i osočni otpad na tuđe poljoprivredno zemljište kao i u kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunare i ribnjake.

8. Vršiti prikupljanje ostataka poljoprivrednih plodova bez pismene saglasnosti vlasnika imanja.

9. Prisvojiti, kidati, lomiti i vršiti oštećenja na bilo koji drugi način na ribnjacima, građevinskim objektima u funkciji poljoprivredne proizvodnje, sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunarima, crpnim stanicama i protivgradnim stanicama koje se nalaze na poljoprivrednom zemljištu.

10. Progon stoke poljskim putevima i putevima koji vode pored poljoprivrednih imanja.

11. Oštetiti ili seći drveće koje čini poljozaštitni pojas.

Član 5

Vlasnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta mogu napasati vlastitu stoku na svojim imanjima, pod uslovom da obezbede prevoz stoke od objekta do njive i nazad i da sve vreme ispaše obezbede čuvanje stoke tako da se obezbedi zaštita useva i zasada na susednim parcelama.

Član 6

Vlasnici, odnosno korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta (državna, zadružna, deoničarska i mešovita privredna društva) dužni su da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistematsko uklanjanje parložne trave i ambrozije na istom.

Član 7

Radi očuvanja kako veličine tako i stanja prohodnosti puteva zabranjeno je odoravanje površine puta kao i na bilo koji način sprečavanje prohodnosti puteva.

Svaki građanin ima jednako pravo korišćenja i obavezu očuvanja poljskih puteva.

Poljske puteve održavaju vlasnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta.

Član 8

U cilju vraćanja oštećenih i odoranih poljskih puteva i zatrpanih kanala u prvobitno stanje, na inicijativu Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave grada Sombora (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje Gradske uprave), poljočuvara, vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta ili predstavnika Mesne zajednice, rukovodilac poljočuvarske službe može da predloži ponovni premer poljskog puta ili popravku oštećenog puta, odnosno otrpavanje kanala.

Na osnovu dokumentacije koju dostavlja rukovodilac poljočuvarske službe ili poljočuvar nadležno Odeljenje Gradske uprave izdaje prekršajni nalog.

Svi troškovi premera i uređenja puta kao i odtrpavanje kanala padaju na teret uzurpatora, odnosno počinioca.

III ORGANIZACIJA RADA POLJOČUVARSKE SLUŽBE

Član 9

Zaštitu poljoprivrednog zemljišta useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete vrši poljočuvarska služba.

Sprovođenje mera organizovane zaštite od poljske štete vrši grad Sombor koji posao može da poveri privrednom društvu odnosno preduzeću, preduzetniku ili drugom pravnom licu koje je registrovano za obavljanje navedene delatnosti.

Odluka o raspisivanju javnog konkursa i odluku o poveravanju poslova zaštite, od poljske štete u smislu prethodnog stava, donosi načelnik Gradske uprave uz saglasnost gradonačelnika.

Odnos između grada i vršioca dužnosti poljočuvarske službe, regulisaće se ugovorom.

Član 10

Organizaciju rada i rukovođenje radom poljočuvarske službe vrši rukovodilac poljočuvarske službe.

Neposrednu zaštitu poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada na njemu, poljskih puteva, kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje od poljske štete vrši poljočuvar.

U vršenju zaštite useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednog zemljišta, poljskih puteva i kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje poljočuvari imaju svojstvo službenog lica.

Član 11

Za finansiranje poljočuvarske službe sredstva se obezbeđuju iz budžeta grada Sombora, iz sredstava koja se ostvare od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na području grada Sombora, a na osnovu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i iz drugih izvora.

Član 12

Poverene poslove iz člana 9. i 10. ove Odluke obavljaju poljočuvari čiji je broj utvrđen u zavisnosti od površine poljoprivrednog zemljišta, ukazane potrebe u katastarskim opštinama za koje su povereni poslovi čuvanja poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete.

Član 13

Pravilnikom o organizovanju i načinu rada poljočuvarske službe koji donosi privredno društvo, odnosno preduzeće, preduzetnik ili drugo pravno lice kome je poveren posao poljočuvarske službe, a na koji saglasnost daje izvršni organ Skupštine grada Sombora, bliže će se odrediti sva ostala pitanja bitna za funkcionisanje poljočuvarske službe gde se određuju:

- Uslovi i način zasnivanja radnog odnosa

- Lokacija radnog mesta čuvara kad nisu na terenu

- Izgled uniforme i oznaka poljočuvarske službe

- Izgled i forma službene legitimacije

- Uslovi, način držanja i nošenja službenog naoružanja

- Tehnička opremljenost poljočuvarske službe

- Rukovođenje poljočuvarskom službom

- Obaveze Komisije za procenu štete Gradske uprave grada Sombora u vezi sa određivanjem visine poljske štete i njenom naplatom

- Mesto i uslovi smeštaja zaplenjene stoke.

Član 14

U obavljanju poslova zaštite poljočuvar ima prava i dužnosti da:

1. Redovno obilazi poljoprivredno zemljište, poljske puteve i kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje.

2. Sprečava sve radnje iz člana 4. ove Odluke.

3. Pronalazi vlasnike poljoprivrednog zemljišta kojima se šteta nanosi.

4. Od lica zatečenih u radnji izvršenja prekršaja oduzima sve prisvojene plodove i predmete, i uz potvrdu ih predaje oštećenom vlasniku poljoprivrednog zemljišta, a u slučaju da je isti nepoznat, oduzete plodove i predmete predaje odgovornom licu u Mesnoj zajednici.

5. Za svaku nedozvoljenu radnju utvrdi bliža obeležja radnje kojima je šteta pričinjena, vreme i mesto na kome je šteta pričinjena i od lica zatečenog u radnji izvršenja prekršaja uzme neophodne podatke o čemu sačinjava zapisnik.

6. Upozori vlasnika odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta i kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje da izvrši uklanjanje korova i parložne trave, naročito ambrozije.

7. Sprovede ili preda na mesto obezbeđeno od strane Mesne zajednice na čijoj teritoriji je stoka uhvaćena u šteti bez čuvara ili čiji vlasnik nije poznat.

8. Obavesti nadležno komunalno preduzeće da izvrši uklanjanje leševa životinja.

9. Podnese potrebnu dokumentaciju rukovodiocu poljočuvarske službe o učinjenoj šteti radi pokretanja prekršajnog postupka i krivičnog postupka.

10. Da stoku koja se zatekne u nomadskoj ispaši zapleni radi naplate pričinjene štete kao i svih troškova nastalih čuvanjem stoke i transportom stoke.

11. Vrši i druge poslove koje naloži rukovodilac službe.

Mesne zajednice na teritoriji grada Sombora su dužne da obezbede odgovarajući prostor za čuvanje i smeštaj oduzetih predmeta i plodova do njihove predaje vlasniku, odnosno držaocu, a najduže 48 časova od trenutka predaje na čuvanje.

Za povereni posao, po potrebi, a na osnovu Ugovora iz stava 2. ovog člana Odluke, Grad Sombor obezbediće sredstva Mesnoj zajednici za prostorije i za čuvanje oduzetih predmeta i plodova do njihove predaje vlasniku.

Po isteku 48 časova od momenta oduzimanja zaplenjenih predmeta, plodova i stoke, ukoliko se vlasnik, odnosno držalac ne javi poljočuvarskoj službi ili Mesnoj zajednici, oduzeti predmeti, plodovi, stoka i živina biće prodati putem javnog nadmetanja, koje sprovodi Poljočuvarska služba, a sredstva ostvarena ovim putem po odbitku troškova držanja, čine prihod sredstava budžeta jedinice lokalne samouprave.

Član 15

Svi troškovi nastali transportom stoke do mesta određenog za njihov smeštaj, troškovi nastali boravkom stoke u smeštaju i eventualni rizik uginuća padaju na teret vlasnika.

Vlasnik ne može preuzeti stoku dok ne nadoknadi pričinjenu poljsku štetu i troškove transporta i boravka stoke u smeštaju.

Iznos poljske štete se utvrđuje prema vrednosti uništenog ploda a na dan isplate štete.

Član 16

Poljočuvari su dužni, prilikom pronalaženja izvršioca štete, da sačine zapisnik o zatečenoj poljskoj šteti i nomadskoj ispaši sa podacima o izvršiocu štete i da ga dostavi rukovodiocu Poljočuvarske službe, najkasnije u roku od tri dana od dana izvršenja radnje.

Zapisnik o učinjenom prekršaju sadrži: Osnovne podatke o identitetu učinioca, odnosno vlasnika - držaoca stoke, činjenični opis prekršaja (vreme, mesto, način prekršaja, broj stoke), dokaze (izjave učinioca, izjave oštećenog, izjave lovočuvara, izjave svedoka) i potpis poljočuvara.

Osnovni podaci o identitetu su: Ime i prezime, lično ime roditelja, datum i mesto rođenja, jedinstveni matični broj građana, mesto i adresa stanovanja, državljanstvo i zanimanje.

Zapisnik o učinjenom prekršaju u prilogu može da sadrži fotografiju kao dokaz.

Član 17

Poljočuvar je ovlašćen da svako lice zatečeno u činjenju poljske štete ili nomadske ispaše a koje nije u stanju da identifikuje ili ako lice odbije saradnju sa poljočuvarom, zatraži pomoć Policijske uprave u Somboru i da pomoću istog izvrši na licu mesta identifikaciju lica.

Član 18

Rukovodilac poljočuvarske službe kojoj je poveren posao čuvanja ima sledeću obavezu da:

- Raspoređuje poljočuvare u skladu sa potrebama i planovima zajedničkih akcija na teritoriji grada,

- Obavezan je da planira i sprovodi kontrolne akcije rada poljočuvara na teritoriji grada Sombora,

- Da podnese dokumentaciju Službi za poljoprivredu a na osnovu zapisnika poljočuvara, radi pokretanja prekršajnog postupka,

- Da podnese dokumentaciju Službi za poljoprivredu radi donošenja rešenja iz člana 21. ove odluke,

- Da podnese dokumentaciju stanici Policije radi pokretanja krivičnog postupka.

IV NADZOR

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši nadležno Odeljenje Gradske uprave grada Sombora.

Na osnovu dokumentacije koju dostavlja rukovodilac poljočuvarske službe ili poljočuvar nadležno Odeljenje Gradske uprave izdaje prekršajni nalog.

Ukoliko je dokumentacija rukovodioca poljočuvarske službe ili poljočuvara nepotpuna, Služba za poljoprivredu je obavezna da zatraži dopunu iste a rukovodilac poljočuvarske službe ili poljočuvar da je dopuni u roku od tri dana od dana dostave zahteva za dopunu.

Član 20

Nadležno Odeljenje Gradske uprave na osnovu dokumentacije koju mu dostavlja rukovodilac poljočuvarske službe ili poljočuvar, narediće pravnom licu, preduzetniku ili fizičkom licu koje je izvršilo:

- Odoravanje površine puta,

- Na bilo koji način sprečilo prohodnost puta,

- Iznošenje i bacanje raznih biljnih ostataka, hemijskih sredstava, otpada, šuta, ambalaže, leševa životinja i drugog smeća na sopstveno i tuđe poljoprivredno zemljište, poljske puteve, kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje, bunare i ribnjake,

- Prisvojilo, pokidalo, polomilo ili izvršilo oštećenje na bilo koji drugi način opreme na ribnjacima, građevinskim objektima u funkciji poljoprivredne proizvodnje, sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunarima, crpnim stanicama i protivgradnim stanicama a koji se nalaze na poljoprivrednom zemljištu, da dovede u prvobitno stanje o svom trošku, u određenom roku, sve objekte i opremu navedenu u ovom članu.

Nadležno Odeljenje Gradske uprave narediće vlasniku, odnosno korisniku poljoprivrednog zemljišta i kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje da o svom trošku, u određenom roku, izvrši uklanjanje korova, parložne trave i ambrozije.

Ukoliko pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice ne postupi po naređenju nadležnog Odeljenja Gradske uprave iz stava 1. i 2. ovog člana, Služba za poljoprivredu će doneti zaključak o izvršenju rešenja preko drugih lica, na trošak izvršenika, a u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Član 21

Za naknadu poljske štete i štete učinjene nomadskom ispašom odgovara lično učinilac prekršaja, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Izuzetno, ako se naknada štete ne može naplatiti od učinioca prekršaja za naknadu štete odgovaraju:

1. Roditelji, odnosno staraoci za onu svoju maloletnu decu, odnosno štićenike koji su učinili prekršaj.

2. Vlasnici stoke i drugi poslodavci (fizička i pravna lica) za svoje radnike kada ovi vršeći poslove po nalogu ili za račun svojih poslodavaca učine poljsku štetu.

Član 22

Ako dva ili više lica učine zajednički prekršaj za naknadu štete odgovaraju solidarno.

V KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje:

1. Prisvoji, kida, čupa, kosi i bere tuđe poljoprivredne useve i zasade (član 4. stav 1. tačka 2.)

2. Lomi, seče, kida, hemijskim ili biološkim putem, kao i na drugi način oštećuje tuđe useve, zasade i ostalo drveće (član 4. stav 1. tačka 2.)

3. Pali ostatke useve i zasada na sopstvenom i tuđem poljoprivrednom zemljištu (član 4. stav 1. tačka 3.)

4. Prelazi traktorom, zaprežnim kolima i drugim sredstvima preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, ukoliko na ovim poljoprivrednim površinama ne postoji pravo službenosti prolaza (član 4. stav 1. tačka 4.)

5. Pušta na ispašu i tera stoku i živinu preko tuđeg poljoprivrednog zemljišta (član 4. stav 1. tačka 5.)

6. Iznosi i baca razne biljne ostatke, hemijska sredstva, otpad, šut, ambalažu, leševe životinja i drugo smeće na sopstveno i tuđe poljoprivredno zemljište, poljske puteve i kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje, u bunare i ribnjake (član 4. stav 1. tačka 6.)

7. Ispušta fekalni i osočni otpad na tuđe poljoprivredno zemljište kao i u kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje, u bunare i ribnjake (član 4. stav 1. tačka 7.)

8. Vrši prikupljanje ostataka poljoprivrednih plodova bez pismene saglasnosti sopstvenika imanja (član 4. stav 1. tačka 8.)

9. Prisvoji, kida, lomi opremu na protivgradnim stanicama, crpnim stanicama i sistemima za navodnjavanje i vrši oštećenja na bilo koji drugi način na ribnjacima, građevinskim objektima u funkciji poljoprivredne proizvodnje, sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje, bunarima, crpnim stanica i protivgradnim stanicama koje se nalaze na poljoprivrednom zemljištu (član 4. stav 1. tačka 9.)

10. Vrši progon stoke poljskim putevima i putevima koji vode pored poljoprivrednih imanja (član 4. stav 1. tačka 10.)

11. Neredovno obrađuje sopstveno zemljište ili zemljište koje koristi u zakupu kao i kada se ne vrši sistematsko uklanjanje parložne trave i ambrozije na istom (član 6.)

12. Vrši odoravanje površine puta, kao i na bilo koji način sprečava prohodnost puteva (član 7.)

13. Ne postupi po rešenju inspektora iz člana 21. stav 1. i 2.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Poljočuvarska služba organizovaće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o zaštiti useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete na području opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/2001).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".