ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 27/2016)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: naknada), kriterijumi, visina, rokovi, obveznici i način plaćanja i olakšice za određene kategorije obveznika plaćanja, radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Sombora u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Sredstva obezbeđena od naknade u skladu sa ovom Odlukom su namenski prihodi budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Sombora i koriste se u skladu sa odlukom o njegovom osnivanju.

Član 3

Obveznici plaćanja naknade su imaoci prava svojine na nepokretnosti odnosno zakupci ako se nepokretnosti koriste po osnovu zakupa i to za poslovni prostor za obavljanje poslovne delatnosti privrednih subjekata kao i za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata.

Član 4

Obveznicima iz člana 3. ove odluke naknada se obračunava na mesečnom nivou, po m2 i to:

- za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti privrednih subjekata

2,50 dinara/m2.

- za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata

0,40 dinara/m2.

Podaci o površini poslovnog prostora i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata utvrđuju se na osnovu prijave obveznika naknade, službenih evidencija, a mogu se utvrditi i terenskom kontrolom.

Član 5

Najviši iznos naknade iz člana 4. ove Odluke ne može biti veći od 500.000,00 dinara na godišnjem nivou.

Član 6

Visinu naknade iz člana 4. ove Odluke utvrđuje rešenjem Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Sombora.

Naknada se utvrđuje na mesečnom nivou a plaća se tromesečno, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15.02., 15.05., 15.08 i 15.11. tekuće godine).

Do dospelosti obaveze plaćanja naknade po rešenju o utvrđivanju naknade za tekuću godinu naknada se plaća akontaciono, u visini utvrđene obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razlika između iznosa naknade utvrđenog rešenjem iz stava 1. ovog člana i akontaciono uplaćenog iznosa naknade, obveznik je dužan da plati u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju obaveze plaćanja naknade.

Član 7

Obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje predmetne naknade Odeljenju lokalne poreske administracije Gradske uprave grada Sombora u roku od 15 dana od dana nastanka obaveze, kao i svake nastale promene od značaja za utvrđivanje naknade.

Član 8

Za utvrđivanje, kontrolu i naplatu naknade primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji Grada Sombora ("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2010, 4/2012, 11/2013 i 17/2014).

Član 10

Započeti postupci u kojima je do dana početka primene ove odluke doneto prvostepeno rešenje o utvrđivanju obaveze plaćanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine po odredbama Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji Grada Sombora ("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2010, 4/2012, 11/2013 i 17/2014), okončaće se po odredbama te odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora", a primenjivaće se od 01. januara 2017. godine.