ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 42/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) propisuje se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Kragujevca, utvrđuje se način i kriterijumi obezbeđenja i korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih preduslova za ostvarivanje nadležnosti grada Kragujevca (u daljem tekstu: Grad) u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u smislu odredaba ove Odluke, (u daljem tekstu: Naknada) podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Član 3

Sredstva ostvarena od naknade, prihod su budžeta Grada.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, uplaćivaće se na račun propisan za uplatu naknade i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine.

II NAČIN I KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 4

Kriterijum za utvrđivanje naknade je površina za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, odnosno obavljanje poslovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnost).

Površina nepokretnosti po odredbama ove Odluke smatra se površina stana, odnosno porodične stambene zgrade i poslovnog prostora, koji predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu.

Član 5

Obveznik naknade po odredbama ove Odluke je fizičko lice, pravno lice i preduzetnik koje je nosilac prava svojine na nepokretnosti, odnosno zakupac ako se nepokretnost koristi po osnovu prava zakupa.

Član 6

Visina naknade utvrđuje se prema površini nepokretnosti na mesečnom nivou, u sledećem iznosu:

1. 0,60 dinara/m² za korišćenje stambenih zgrada i stanova, namenjenih za stanovanje;

2. 1,80 dinara/ m² za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti.

Član 7

Visinu naknade iz člana 6. ove Odluke utvrđuje Gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije na osnovu prijave za utvrđivanje naknade i drugih podataka kojima raspolaže navedena Gradska uprava.

Obveznik naknade je dužan da Gradskoj upravi nadležnoj za poslove lokalne poreske administracije podnese prijavu iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana početka korišćenja nepokretnosti.

Obveznik naknade je dužan da svaku promenu koja ima uticaja na utvrđivanje naknade prijavi Gradskoj upravi nadležnoj za poslove lokalne poreske administracije u roku od 15 dana od nastale promene.

Obveznik naknade - pravno lice ili preduzetnik dužan je da Gradskoj upravi nadležnoj za poslove lokalne poreske administracije do 31. januara svake poslovne godine podnese prijavu iz stava 1. ovog člana.

Obrazac prijave za utvrđivanje naknade utvrdiće Gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije.

Član 8

Gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije rešenjem utvrđuje godišnji iznos naknade u skladu sa ovom Odlukom.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se u mesečnim iznosima do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Do dospelosti obaveze plaćanja naknade po rešenju o utvrđivanju naknade za tekuću godinu iz stava 1. ovog člana, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednji mesec godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razliku između iznosa naknade utvrđene rešenjem iz stava 1. ovog člana i akontaciono uplaćenog iznosa naknada, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju naknade za tekuću godinu.

Promena u toku tekuće godine od značaja za visinu naknade ne utiče na utvrđivanje naknade za tu godinu.

Član 9

Utvrđena naknada iz člana 8. ove Odluke uplaćuje se na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom kojim se propisuju uslovi i vođenje računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 10

Ako obveznik ne podnese prijavu, naknada će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni organ, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja, načina i rokova plaćanja, postupka po pravnim lekovima, obračuna kamate za docnju u plaćanju, povraćaja, zastarelosti, naplate, prinudne naplate, naknade i kaznenih odredbi i ostalog što nije posebno propisano ovom Odlukom, Gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije primenjuje odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD NAKNADE

Član 12

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke, prihod su budžeta grada Kragujevca i usmeravaju se u celosti u Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kragujevca (u daljem tekstu : Budžetski fond) u skladu sa zakonom.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se namenski za zaštitu i unapređivanje životne sredine u skladu sa usvojenim godišnjim Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za tekuću godinu donosi Gradsko veće na predlog Gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Obveznici naknade koji su do 31.01.2017. godine podneli Poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige, nisu u obavezi da za istu imovinu podnesu prijavu za naknadu, jer će ista biti osnov za utvrđivanje naknade.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 40/09).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjuje se počev od 1. januara 2017.godine.