PRAVILNIK
O STRUČNOM USAVRŠAVANJU MATIČARA

("Sl. glasnik RS", br. 105/2016 i 21/2017 - ispr.)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržina i oblik stručnog usavršavanja matičara i program i način provere znanja koje je matičar stekao stručnim usavršavanjem.

Član 2

Stručno usavršavanje, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva proces usvajanja znanja i sticanje veština potrebnih za obavljanje poslova matičara, kao i proces stalnog unapređenja i provere znanja i veština matičara radi ostvarivanja zakonitog, delotvornog i ekonomičnog obavljanja poslova matičara.

Oblici stručnog usavršavanja

Član 3

Stručno usavršavanje matičara i zamenika matičara (u daljem tekstu: matičari) ostvaruje se kroz osnovne i specijalističke oblike stručnog usavršavanja.

Član 4

Osnovno stručno usavršavanje sprovodi se kroz sistem osnovnih obuka sa ciljem da matičari usvoje znanja i steknu veštine potrebne za obavljanje poslova matičara, u skladu sa programom osnovnog stručnog usavršavanja (osnovna obuka).

Član 5

Specijalističko stručno usavršavanje je organizovan proces učenja i osposobljavanja po posebnim programima, usmeren ka usavršavanju i dopunjavanju znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova matičara (specijalistička obuka).

Osnovno stručno usavršavanje - osnovna obuka

Član 6

Osnovna obuka matičara obuhvata:

1) Uvodni program opšteg osposobljavanja za obavljanje poslova matičara;

2) Program opšteg kontinuiranog stručnog usavršavanja matičara.

Član 7

Uvodni program opšteg osposobljavanja za obavljanje poslova matičara namenjen je pripravnicima i novozaposlenima na poslovima matičara i isti je za sve pripravnike i novozaposlene bez obzira na stepen stručne spreme.

Svakom pripravniku ili novozaposlenom na poslovima matičara se mora omogućiti da najkasnije u roku od mesec dana od dana početka rada započne sa pohađanjem uvodnog programa iz stava 1. ovog člana.

Uvodni program iz stava 1. ovog člana obuhvata usvajanje znanja iz oblasti koje čine sadržinu ispitnih predmeta posebnog stručnog ispita za matičara.

Član 8

Program opšteg kontinuiranog stručnog usavršavanja matičara namenjen je licima iz člana 11. Zakona o matičnim knjigama.

Program iz stava 1. ovog člana u funkciji je kontinuiranog usavršavanja matičara i omogućava sticanje novih i unapređenje postojećih stručnih znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova matičara.

Program iz stava 1. ovog člana obuhvata: primenu propisa o matičnim knjigama, primenu propisa o državljanstvu, primenu propisa o braku i porodičnim odnosima, primenu propisa o opštem upravnom postupku, primenu propisa o kancelarijskom poslovanju, primenu pravila međunarodnog privatnog prava i kolizionih normi, razvoj informatičkih veština, kao i znanja i veština iz drugih oblasti potrebnih za obavljanje poslova matičara.

Specijalističko stručno usavršavanje - specijalistička obuka

Član 9

Specijalistička obuka se utvrđuje u skladu sa specifičnim potrebama imalaca javnih ovlašćenja u izvršavanju poverenih poslova matičnih knjiga.

Donošenje i sadržina programa stručnog usavršavanja

Član 10

Programe osnovnih i specijalističkih obuka utvrđuje ministar nadležan za poslove državne uprave (u daljem tekstu: ministar), na osnovu utvrđenih potreba za stručnim usavršavanjem matičara.

Član 11

Programi iz čl. 6. i 9. ovog pravilnika sadrže:

1) naziv programa;

2) cilj programa;

3) osnovne elemente programa: broj, naziv i sadržinu obuka, ime i prezime realizatora obuka, trajanje obuka (izraženo u satima) i broj polaznika obuka, a u slučaju specijalističke obuke i jedinice lokalne samouprave kojima je namenjena obuka;

4) oblike, metode i tehnike realizacije obuka;

5) način provere znanja matičara stečenog na obuci;

6) da li se izdaje ili ne sertifikat kojim se potvrđuje uspešna provera stečenog znanja na obuci.

Način sprovođenja programa stručnog usavršavanja

Član 12

Programe iz čl. 6. i 9. ovog pravilnika, saglasno Zakonu o matičnim knjigama, organizuje i sprovodi ministarstvo u čijem su delokrugu poslovi državne uprave (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 13

Stručno usavršavanje matičara sprovodi se kroz predavanja, seminare, radionice, grupne i individualne vežbe, elektronsko učenje, pomoću interaktivnih metoda, kao i drugih načina kojima se ostvaruje stručno usavršavanje.

Član 14

Matičar je dužan da učestvuje u svim oblicima stručnog usavršavanja koje organizuje Ministarstvo, kao i da prisustvuje obuci za koju je prijavljen.

Ocena uspešnosti sprovedenih programa stručnog usavršavanja

Član 15

Ocenu uspešnosti sprovođenja programa iz čl. 6. i 9. ovog pravilnika utvrđuje Ministarstvo, na osnovu:

1) ocene polaznika o sadržaju, realizatoru i načinu organizacije i sprovođenja programa i predloga za unapređenje programa;

2) ocene realizatora programa o zainteresovanosti polaznika i organizacije i sprovođenja programa.

Realizator programa koji dva puta tokom godine uzastopno bude ocenjen od strane polaznika prosečnom ocenom nižom od 3,50 (na skali od 1 do 5), ne angažuje se u daljoj realizaciji programa obuke i proveri znanja matičara.

Provera znanja stečenog na stručnom usavršavanju

Član 16

Po završetku programa obuke vrši se provera znanja matičara koji je pohađao obuku iz oblasti koja je predmet programa.

Grupe pitanja za proveru znanja matičara po oblastima koje su predmet programa obuka iz čl. 6. i 9. ovog pravilnika, sačinjavaju zaposleni u Ministarstvu i drugim državnim organima koji realizuju program obuke (u daljem tekstu: realizatori), a koji imaju:

1) visoko obrazovanje iz odgovarajuće oblasti na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu;

2) najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u oblasti za koju se angažuje;

3) završenu obuku za realizatora koju organizuje organ u čijem su delokrugu poslovi sprovođenja stručnog usavršavanja državnih službenika.

Realizatorima za sprovođenje programa i sastavljanje grupa pitanja iz stava 2. ovog člana pripada naknada u visini koja je utvrđena za realizatore opštih programa stručnog usavršavanja državnih službenika.

Član 17

Provera znanja matičara vrši se u okviru Centralnog sistema za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga - modula za stručno usavršavanje matičara.

Pre provere znanja matičar se, putem modula iz stava 1. ovog člana, obaveštava o danu i času provere znanja.

Član 18

Provera znanja matičara vrši se putem individualnih testova, a posle izvršene provere matičar se obaveštava o rezultatu ostvarenom na testu.

Ako je programom utvrđeno izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje uspešna provera stečenog znanja na obuci, matičaru se izdaje sertifikat.

Podaci o utvrđenim i sprovedenim programima stručnog usavršavanja

Član 19

Podaci o utvrđenim i sprovedenim programima iz čl. 6. i 9. ovog pravilnika o polaznicima obuka, o realizovanim programima i oceni uspešnosti sprovedenih programa, čuvaju se u Ministarstvu.

Završna odredba

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenog glasniku Republike Srbije".