PRAVILNIK

O SOLIDARNOJ POMOĆI U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 105/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi i kriterijumi za dodelu solidarne pomoći, kao i visina solidarne pomoći, zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 2

Solidarna pomoć se dodeljuje do iznosa raspoloživih sredstava, a u skladu sa sredstvima opredeljenim finansijskim planom za tekuću godinu.

Sredstva za dodelu solidarne pomoći planiraju se godišnje, na bazi utrošenih sredstava u prethodnoj godini.

Član 3

Pravo na solidarnu pomoć ostvaruje se u skladu sa odredbama člana 176. Zakona o policiji, a na osnovu zahteva koji se podnosi u roku od tri meseca od dana nastupanja Zakonom predviđenog slučaja.

Zahtev za ostvarivanje prava na solidarnu pomoć mora da sadrži opredeljen novčani iznos solidarne pomoći i urednu dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost zahteva.

Član 4

Solidarna pomoć u toku godine, u slučajevima predviđenim Zakonom o policiji, zaposlenom se može dodeliti najviše do visine tri prosečne plate bez poreza i doprinosa, po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, a u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Visina solidarne pomoći, određuje se u skladu sa težinom i dužinom trajanja bolesti, potrebnim ortopedskim pomagalima i aparatima za rehabilitaciju, dužinom trajanja zdravstvene rehabilitacije, utvrđenim stepenom invalidnosti, potrebnim lekovima i dr.

Član 5

Pravo na solidarnu pomoć ostvaruje se na osnovu pisanog zahteva zaposlenog, odnosno roditelja ili staratelja maloletnog deteta, organizacionoj jedinici nadležnoj za ljudske resurse Ministarstva.

Podneti zahtev treba da sadrži i pismeni pristanak podnosioca zahteva, odnosno lica na koje se zahtev odnosi, za obradu podataka, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Član 6

U slučaju lečenja duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice, zaposlenom se može dodeliti solidarna pomoć za lečenje u zdravstvenim ustanovama koje se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pod uslovom da se nastali troškovi ne mogu refundirati na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uz zahtev zaposleni dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) odgovarajuća medicinska dokumentacija izdata od strane referentne zdravstvene ustanove, odnosno lekarske komisije ili od izabranog lekara i lekara odgovarajuće specijalnosti, koja ne može biti starija od 12 meseci;

2) potvrda da se nastali troškovi ne mogu refundirati na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Solidarna pomoć se može dodeliti i za lečenje u drugim zdravstvenim ustanovama, ukoliko se uz zahtev priloži odgovarajuća medicinska dokumentacija referentne zdravstvene ustanove, kojom se potvrđuje da se lečenje ili intervencija ne mogu obaviti u zdravstvenim ustanovama koje se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Pod dužom ili težom bolesti, smatraju se kancerogena oboljenja, teški oblici kardiovaskularnih i drugih oboljenja koja zahtevaju hirurške zahvate, transplantaciju organa i tkiva, neurološka oboljenja, oboljenja koja ostavljaju trajne posledice i invaliditet, odnosno one bolesti koje su kao takve predviđene u listi teških i trajnih bolesti, nadležne zdravstvene ustanove u kojoj se lice na koje se zahtev odnosi leči.

Član 7

Pravo na solidarnu pomoć za nabavku ortopedskih pomagala, aparata za rehabilitaciju i nabavke lekova, ima zaposleni ili članovi njegove uže porodice, ukoliko se pomagala, aparati ili lekovi ne obezbeđuju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uz zahtev zaposleni dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) odgovarajuća medicinska dokumentacija izdata od strane referentne zdravstvene ustanove, odnosno lekarske komisije ili od izabranog lekara i lekara odgovarajuće specijalnosti, kojom se dokazuje da je njihovo korišćenje neophodno u postupku lečenja, odnosno održavanja telesnih sposobnosti u skladu sa propisima koji regulišu oblast ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, a koja ne može biti starija od 12 meseci;

2) odgovarajuća medicinska dokumentacija kojom se dokazuje da je njihovo korišćenje neophodno u postupku lečenja, a radi poboljšanja ili vraćanja izgubljene funkcije tela nastale kao posledica akutne bolesti ili povrede, pogoršanja hronične bolesti, medicinske intervencije, kongenitalne anomalije ili razvojnog poremećaja, a prema priloženoj odgovarajućoj medicinskoj dokumentaciji, koja ne može biti starija od 12 meseci;

3) original računa, odnosno predračun (uz obavezu naknadnog dostavljanja računa);

4) potvrda da se pomagala, aparati ili lekovi ne obezbeđuju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, može se dodeliti solidarna pomoć najviše do iznosa koji je određen u članu 4. ovog pravilnika.

Član 8

U slučaju neophodnosti upućivanja zaposlenog na zdravstvenu rehabilitaciju, potrebno je uz zahtev priložiti mišljenje referentne zdravstvene ustanove o neophodnosti upućivanja na dalje lečenje u zdravstvenu ustanovu specijalizovanu za rehabilitaciju, uz potvrdu da se nastali troškovi ne mogu refundirati na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Član 9

U slučaju nastanka težeg oblika invalidnosti zaposlenog, koja je nastala kao posledica povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, ili je izazvala teško telesno oštećenje i znatno umanjenje radne sposobnosti i ukoliko isto zahteva povećane troškove u funkciji održavanja zdravstvenih, profesionalnih i radnih sposobnosti, potrebno je uz pisani zahtev dostaviti i rešenje referentne ustanove o utvrđenoj invalidnosti, odnosno rešenje o oceni radne sposobnosti, koje ne može biti starije od 12 meseci.

Član 10

Zaposleni ima pravo na solidarnu pomoć za hitnu nabavku, lekova koji se obezbeđuju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uz zahtev zaposleni dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) odgovarajuća medicinska dokumentacija izdata od strane referentne zdravstvene ustanove, odnosno lekarske komisije ili od izabranog lekara i lekara odgovarajuće specijalnosti;

2) original računa odnosno predračun (uz obavezu naknadnog dostavljanja računa);

3) potvrda da se lekovi obezbeđuju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i da će sredstva za nabavku lekova biti refundirana od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje;

4) izjava zaposlenog da će po dobijanju sredstava od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, sredstva uplatiti na račun Ministarstva, u roku od pet dana.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, može se dodeliti solidarna pomoć, najviše do iznosa koji je određen u članu 4. ovog pravilnika.

Član 11

U slučaju smrti zaposlenog, maloletnoj deci, priznaće se pravo na solidarnu pomoć, po podnetom zahtevu roditelja ili staratelja, a na osnovu podataka koji opravdavaju osnovanost zahteva, koje je Ministarstvo u obavezi da pribavi po službenoj dužnosti elektronskim putem od organa koji vodi službenu evidenciju o činjenicama koje su neophodne za odlučivanje.

Maloletnoj deci priznaje se pravo na solidarnu pomoć, najviše do iznosa utvrđenog u članu 4. ovog pravilnika.

Pomoć se isplaćuje licu zaduženom za staranje nad maloletnom decom zaposlenog, kod koga je nastupila smrt.

Član 12

Solidarna pomoć, odnosno nadoknada po istom osnovu, ne može se ostvariti iz sredstava Ministarstva, ukoliko je u celini ostvarena iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, drugog pravnog lica u javnom sektoru ili drugog davaoca pomoći, odnosno nadoknade, što će se dokazivati dostavljanjem potvrde nadležne ustanove.

Član 13

Solidarnu pomoć, iz raspoloživih sredstava Ministarstva, u skladu sa utvrđenim kriterijumima i uslovima, kao i redosledom podnošenja, odlukom, dodeljuje ministar ili lice koje on ovlasti, a posle ocene ispunjenosti uslova od strane organizacione jedinice nadležne za ljudske resurse Ministarstva.

Član 14

Solidarna pomoć se po svim osnovima utvrđenim Zakonom o policiji, može dodeliti više puta u toku iste kalendarske godine, ali ukupno u maksimalnom iznosu do najvišeg iznosa utvrđenog članom 4. ovog pravilnika.

Organizaciona jedinica nadležna za ljudske resurse Ministarstva, vodi evidenciju o podnetim zahtevima i donetim odlukama.

Član 15

Zaposleni pravo na solidarnu pomoć može ostvariti samo do visine stvarnih troškova, a najviše do iznosa utvrđenog u članu 4. ovog pravilnika.

Stvarnim troškovima smatraju se troškovi za nabavku lekova, ortopedskih i aparata za rehabilitaciju, troškovi lečenja prilikom upućivanja u ustanove specijalizovane za rehabilitaciju, a koji se ne mogu obezbediti obaveznim zdravstvenim osiguranjem preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a predloženi su od strane referentne zdravstvene ustanove tercijernog nivoa kao jedini vid lečenja.

Navedeni stvarni troškovi zavisno od vrste usluge koja se zahteva dokazuju se računom, predračunom ili profakturom.

U slučaju da je zaposleni ostvario naknadu po istom zahtevu od strane drugog davaoca, odnosno u skladu sa drugim propisima iz oblasti obaveznog socijalnog osiguranja, pripada mu pravo samo na razliku u visini ostvarene naknade i stvarnih troškova, odnosno do iznosa utvrđenog u članu 4. ovog pravilnika.

Član 16

Ukoliko je Ministarstvo zaključilo ugovor o osiguranju zaposlenih sa društvom za osiguranje, kojim su obuhvaćeni slučajevi predviđeni ovim pravilnikom, pomoć se neće dodeljivati na način opredeljen ovim pravilnikom iz sredstava Ministarstva, namenjenih za ove svrhe, od dana primene navedenog ugovora.

Član 17

Izuzetno, ako je iznos tražene solidarne pomoći, odnosno stvarnih troškova, veći od iznosa isplaćenih osiguranih suma, po prethodno pribavljenom mišljenju organizacione jedinice nadležne za ljudske resurse Ministarstva o osnovanosti zahteva, može se isplatiti razlika do iznosa utvrđenog u članu 4. ovog pravilnika.

Član 18

Organizaciona jedinica nadležna za poslove finansija Ministarstva, ima obavezu kvartalnog izveštavanja o realizovanim zahtevima za dodelu solidarne pomoći, organizacionoj jedinici nadležnoj za ljudske resurse Ministarstva.

Svi zahtevi za dodelu solidarne pomoći razmatraju se prema redosledu podnošenja.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".