POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O POKRETANJU I NAČINU SPROVOĐENJA POSTUPKA ZADUŽIVANJA EMITOVANJEM DUGOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI ZA POTREBE FINANSIRANJA NABAVKE OPREME ZA OPREMANJE OBJEKTA "KAMENICA 2"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2015 i 69/2016)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se pokretanje i način sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Emitovanje dugoročnih hartija od vrednosti vrši se radi pribavljanja sredstava za finansiranje nabavke opreme, kapitalne dotacije za nabavku medicinske opreme i kapitalne dotacije za investicije i investiciono održavanje, za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, s ciljem poboljšavanja kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju u tim zdravstvenim ustanovama.

Član 2

Dugoročne hartije od vrednosti iz člana 1. ove odluke jesu dugoročne obveznice (u daljem tekstu: obveznice).

Obveznice iz stava 1. ovog člana, u ime AP Vojvodine, emitovaće Pokrajinska vlada.

Član 3

Sredstvima pribavljenim zaduživanjem - emitovanjem obveznica u skladu sa ovom odlukom, finansiraće se prevashodno nabavka opreme za opremanje Instituta za onkologiju Vojvodine, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Instituta za plućne bolesti Vojvodine (objekat "KAMENICA 2").

Sredstva pribavljena u skladu sa ovom odlukom koja preostanu nakon planirane nabavke opreme iz stava 1. ovog člana koristiće se za finansiranje nabavke opreme za opremanje drugih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina i za kapitalne investicije i investiciono održavanje u tim zdravstvenim ustanovama, a koje će biti izabrane u postupcima propisanim aktom o budžetu.

Član 4

Zaduživanje po osnovu ove odluke (za glavnicu duga) iznosiće najviše do 2.080.000.000,00 (slovima: dve milijarde osamdeset miliona) dinara.

Član 5

Obveznice će se emitovati u nematerijalizovanom obliku i registrovati kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Obveznice će se emitovati u domaćoj valuti dinar (RSD), indeksirane u stranoj valuti evro (EUR), sa fiksnom kamatnom stopom najviše do 6%, s polugodišnjom isplatom kamatnog kupona.

Rok dospeća obveznice biće do 15 godina.

Obveznicama će se moći trgovati na sekundarnom tržištu.

Član 6

Zaduživanje emitovanjem obveznica izvršiće se kroz jednu ili više pojedinačnih emisija.

Kriterijumi za zaduživanje izdavanjem obveznica definisaće se u granicama utvrđenim ovom odlukom.

Član 7

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da donese jednu ili više odluka o emisiji obveznica, ukupne nominalne vrednosti najviše do iznosa iz člana 4. ove odluke.

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da, procenjujući javni interes AP Vojvodine, a u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta i tržišnim uslovima, utvrdi uslove pod kojima će se obveznice emitovati, datum emisije, nominalnu vrednost obveznica, datum dospeća, kupon i druge elemente neophodne za realizaciju emisije u skladu sa zakonom i drugim aktima koji regulišu tržište kapitala.

Ukoliko bude donosila više pojedinačnih odluka o emisiji obveznica, Pokrajinska vlada će svaku pojedinačnu emisiju, u smislu uslova pod kojima će obveznice emitovati i ostalih elemenata obveznica navedenih u prethodnom stavu ovog člana, prilagođavati tržišnim mogućnostima i dinamici potreba za plaćanjem opreme iz člana 3. ove odluke.

Član 8

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da preduzme sve aktivnosti i donese akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, potrebna za sprovođenje ove odluke, sve do njene konačne realizacije.

Član 9

Zaduživanje iz ove odluke sprovešće se u skladu sa zakonom kojim se uređuje izdavanje hartija od vrednosti i zakonom kojim se uređuje javni dug.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti ("Službeni list AP Vojvodine", broj 26/2013).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni član Pokrajinske skupštinske odluke o izmeni i dopuni
Pokrajinske skupštinske odluke o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti za potrebe finansiranja nabavke opreme za opremanje objekta "Kamenica 2"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 69/2016)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".