ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2016 i 22/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se postupak, uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Manji montažni objekat privremenog karaktera (u daljem tekstu: manji montažni objekat) je bašta ugostiteljskog objekta, objekat za zabavu, tezga i drugi pokretni mobilijar, ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugi objekti u funkciji gradilišta, kiosk, bilbord, reklamni pano i oznaka, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu, objekat sportske namene, objekat na vodi i vodnom zemljištu i sl., koji se privremeno postavlja na površinama iz člana 3. ove odluke, do privođenja planiranoj nameni, isteka roka zakupa zemljišta ili nastupanja drugih okolnosti, a najduže do pet godina.

Član 3

Manji montažni objekti mogu se postavljati na:

1) površinama javne namene;

2) površinama u javnom korišćenju;

3) građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada;

4) vodi i vodnom zemljištu.

Površina javne namene, u smislu ove odluke, jeste prostor utvrđen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Površine u javnom korišćenju, u smislu ove odluke, su površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana (izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između otvorenih stambenih blokova, ispred ili između zgrada, unutar otvorenih tržnih centara, kolonada, pasaža i sl.).

II MANJI MOTANŽNI OBJEKTI ZA KOJE SE NE DONOSI PROGRAM POSTAVLJANJA

Bašte ugostiteljskih objekata

Član 4

Bašta ugostiteljskog objekta (letnja i zimska bašta) je montažno-demontažni objekat, otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u tom objektu, u toku cele godine.

Bašta se ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u kiosku.

Član 5

Bašte na trotoarima postavljaju se tako da:

- širina trotoara namenjena za kretanje pešaka bude najmanje 1,6m;

- širina trotoara kod ulica sa visokim intenzitetom kretanja pešaka bude najmanje 2,5m;

- površina namenjena kretanju pešaka kod bašta dužih od 6,0m i onih koje su postavljene u neposrednoj blizini stajališta javnog gradskog prevoza, pešačkog prelaza i raskrsnice, bude široka najmanje 2,0m;

- ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 30cm, a zimske bašte 90cm.

Član 6

Bašte u pešačkim zonama i na trgovima postavljaju se tako da površine za kretanje pešaka budu široke najmanje 3,0m, a za prolaz vatrogasnog vozila najmanje 3,5m.

Bašte u ulici Gradsko šetalište, postavljaju se duž ulice, centralnim delom, radi formiranja koridora za prolaz dostavnih, vatrogasnih, vozila hitne pomoći i dr., kao i za nesmetano kretanje pešaka, naspram ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta, i to na podestu od drveta ili legure metala visine do 0,16m za koji se mogu fiksirati suncobrani, odnosno tende.

Član 7

Bašte se ne mogu postavljati:

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost raskrsnice;

- u širini pešačkih prelaza i udaljenosti manjoj od 2,0m od pešačkog prelaza;

- na stajalištima javnog gradskog prevoza;

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište;

- na trasi protivpožarnog puta.

Član 8

Bašte se postavljaju tako da dužina bašte bude u dužini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno, dužina bašte može prelaziti dužinu ugostiteljskog objekta, pod uslovom da postoji saglasnost korisnika stambenog ili poslovnog prostora ispred kojeg se bašta postavlja, osim bašti u ulici Gradsko šetalište, koje se postavljaju duž ulice, centralnim delom.

Član 9

Zabranjeno je postavljanje zvučnika i pojačala radi izvođenja muzičkog ili drugog programa, kao i postavljanje dodatnih izvora svetlosti, u baštama ugostiteljskih objekata.

Član 10

Elementi bašte ne smeju biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Dimenzije i težina elemenata bašte, kao i njihova međusobna veza moraju biti takvi da omogućavaju brzu montažu, demontažu i uklanjanje.

Član 11

Letnja bašta se postavlja u periodu od 15. februara do 15. novembra tekuće godine.

Letnju baštu čine podest, stolovi, stolice, suncobrani, odnosno tende i odgovarajući lako pokretni montažno- demontažni elementi.

Elementi letnje bašte iz stava 2. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima letnja bašta.

U okviru letnje bašte može se postaviti:

1) podest od drveta ili legure metala visine do 0,16m za koji se mogu fiksirati suncobrani, odnosno tende;

2) montažno-demontažna ograda visine 0,80m izgrađena od drveta ili metala i žardinjere sa ukrasnim biljkama;

3) tenda odnosno suncobrani.

Mini bar je vrsta letnje bašte koja se postavlja u funkciji ugostiteljskog objekta, zauzima najviše 1,6m od spoljnog zida poslovnog objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka širine najmanje 1,6m. Mini bar čine barske stolice, barski stolovi, odnosno pult i suncobrani.

Plažni bar je vrsta letnje bašte, koju može postaviti pravno lice i preduzetnik registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti na vodnom zemljištu.

Plažni bar je uređen prostor koji se formira postavljanjem stolova, stolica, ležaljki, suncobrana ili tendi i pokretne opreme potrebne za usluge točenja pića (šank, sudopera, rezervoar za prijem otpadnih voda iz sudopere i slično), pokretnih WC kabina i sl.

Član 12

Zimska bašta se postavlja u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. februara naredne godine.

Zimska bašta je montažno-demontažni objekat drvene, metalne, odnosno PVC konstrukcije, zatvorena sa providnim materijalom, koja se arhitektonski mora uklopiti u ambijentalno, estetsko i urbanističko okruženje.

Elementi zimske bašte iz stava 2. ovog člana, uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima zimska bašta.

Reklamni "A" panoi i reklamne oznake

Član 13

Reklamni "A" pano je dvostrani ili jednostrani manji montažni objekat koji nije fiksiran za javnu površinu, maksimalne širine 0,6m i maksimalne visine 1,0m, kojim se vrši reklamiranje delatnosti i proizvoda poslovnog objekta ispred koga se postavlja.

Reklamni "A" panoi se postavljaju tako da širina trotoara koja ostaje namenjena za kretanje pešaka bude najmanje 1,6m.

Nije dozvoljeno postavljanje panoa iz ovog člana u ekstra zoni, određenoj Odlukom o utvrđivanju dopirinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Reklamne oznake su: firma, plakat, nalepnica, elektronski displej, svetleća slova, laserski prikaz, mural, odnosno transparent i drugi reklamni natpisi i sl.

Reklamne oznake se mogu postavljati na stubovima, krovovoma i kalkanskim zidovima objekta, odnosno zidovima bez otvora, između objekata, ogradama i drugim sličnim objektima.

Nije dozvoljeno postavljanje reklamnih oznaka na stubovima preko ulica (PVC transparenti).

Reklamne oznake se mogu postavljati na fasadama poslovnih zgrada, kao i na fasadi poslovnog prostora u prizemlju stambeno-poslovne zgrade, tako da se ne naruši ambijentalna, estetska i urbanistička celina okruženja.

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Član 14

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat za prodaju robe iz poslovnog objekta.

Pult-tezga može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,6m.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Nije dozvoljeno postavljanje pult tezgi za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta u ekstra zoni, određeno Odlukom o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Pult-tezga za prodaju robe

Član 15

Pult-tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2,0m2.

Prodaja robe (novogodišnji, božićni, vaskršnji nakit i ukrasi, proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, cveće, jelke i drugo u skladu sa praznikom) na objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati za vreme održavanja vašara, sajmova, izložbi i tradicionalnih manifestacija (novogodišnji, božićni, uskršnji i drugi praznici), najduže 7 dana, isključivo na tipskim tezgama.

Izuzetno, promo pult i drugi objekti, uređaji i oprema koji se postavljaju prilikom održavanja prezentacija delatnosti ili proizvoda, neprofitnih manifestacija i priredbi humanitarnog, edukativnog, muzičkog, sportskog, političkog karaktera, odnosno manifestacija u cilju negovanja kulture i kulturnog nasleđa, snimanja reklamnih spotova, mogu se postavljati u toku cele godine, najduže 7 dana, na Gradskom trgu ili drugim lokacijama.

Na Gradskom trgu se mogu postavljati vozila kao prateći mobilijar objekata iz prethodnog stava, osim vozila preko 5t nosivosti.

Gradsko veće grada Čačka odrediće tip pult-tezge za prodaju robe i nadležnu javnu službu čiji je osnivač grad Čačak, koja će izvršiti nabavku i postavljanje tipskih tezgi za prodaju robe.

Prodavci mogu vršiti prodaju robe na tezgama koje sami nabave, do okončanja postupka nabavke tezgi.

Rashladni uređaji

Član 16

Uz objekat namenjen prodaji prehrambene robe, mogu se postaviti najviše 2 (dva) rashladna uređaja za prodaju osvežavajućih napitaka, površine do 1 m2 i 1 (jedan) rashladni uređaj za prodaju industrijskog sladoleda maksimalne površine do 1.50 m2., ukoliko je dužina uličnog fronta objekta do 6 m, a ako je preko 6 m može se postaviti rashladni uređaj više.

Rashladni uređaji ispred prodajnog objekta mogu da zauzmu najviše 2m od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,6 m.

Nije dozvoljeno postavljanje rashladnih uređaja ispred kioska i drugih manjih montažnih objekata privremenog karaktera koji su postavljeni bez važećeg rešenja o odobrenju postavljanja objekta.

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i kremova mogu se postavljati nezavisno od poslovnog objekta na javnoj površini, pod uslovom da ga čini jedna rashladna komora, maksimalne površine 1,5m.

Aparati

Član 17

Aparati za zabavu su lako pokretni, prenosivi montažni objekti koji su namenjeni za zabavu dece.

Aparati za zabavu mogu biti statični i pokretni.

Statični aparati za zabavu (dečije klackalice - igračke, vitrine sa igračkama i slično) su aparati čija bruto površina ne može biti veća od 2.0m2, a aktiviraju se ubacivanjem žetona.

Pokretni aparati za zabavu su: dečiji autići, konjići, razne igračke i sl.

Prostor (maksimalne površine 100m2), po kome se autići ili drugi pokretni aparati kreću, mora se obeležiti montažno demontažnom ogradom, radi bezbednosti korisnika i prolaznika.

Aparati za pripremu i prodaju hrane su tipski, lako pokretni, prenosivi objekti montažne konstrukcije koji ne menjaju lokaciju, namenjeni za pripremu i prodaju sladoleda na točenje, kokica, krofnica, kestenja, kukuruza, kikirikija i sličnog, čija bruto površina sa kućištem aparata i manipulativnim prostorom ne može biti veća od 2.0m2.

Objekti za zabavu

Član 18

Objekti za zabavu su zabavni park, cirkus, aparati za zabavu koji čine jedan ili više različitih objekata osnovne namene (vrteške, vozići, autići i sl., cirkuska šatra, klizalište, veštačka stena i sl.) sa pomoćnim objektima (blagajna, objekti za smeštaj osoblja, držanje životinja i sl.), koji se postavljaju u finalnom obliku ili sklapaju od gotovih elemenata i koriste se sezonski ili u toku cele godine.

Ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugi objekti u funkciji gradilišta

Član 19

Investitor građevinskih radova na objektima koji se nalaze neposredno do ulice, dužan je da za vreme izvođenja građevinskih radova, gradilište obezbedi ogradom.

Ograda gradilišta mora biti od čvrstog materijala, statički stabilna, ne sme biti transparentna i mora omogućavati bezbedan prolaz pešacima.

Zastori na građevinskoj skeli moraju da budu jednoobrazni i uredno zategnuti.

Odobrenje za postavljanje ograde za obezbeđivanje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skele i drugih objekata u funkciji gradilišta, izdaje se samo licima koja prethodno pribave građevinsku dozvolu za izgradnju objekta ili odgovarajuće odobrenje za izvođenje radova na objektu, najduže za period od 90 dana.

III POSTUPAK DODELE LOKACIJA I IZDAVANJA ODOBRENJA ZA OBJEKTE ZA KOJE SE NE DONOSI PROGRAM

Član 20

Postavljanje manjeg montažnog objekta na površinama iz člana 3. ove odluke za koji se ne donosi program postavljanja, rešenjem odobrava organ uprave Grada nadležan za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju za postavljanje manjeg montažnog objekta podnosi se:

- izvod iz Registra privrednih subjekata;

- kopija katastarskog plana (ne starija od 6 (šest) meseci) i prepis lista nepokretnosti za katastarsku parcelu na kojoj se postavlja objekat;

- situacioni prikaz ili fotografija sa tačnom pozicijom i dimenzijama manjeg montažnog objekta.

Pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana za pojedine objekte je potrebno dostaviti:

- za postavljanje letnje bašte: situacioni prikaz sa tekstualnim opisom, overen od strane odgovornog projektanta;

- za postavljanje zimske bašte: idejni projekat sa potrebnom tehničkom dokumentacijom, izrađen od strane privrednog društva ili preduzetnika registrovanog za obavljanje navedene delatnosti i potpisan od strane odgovornog projektanta;

- za postavljanje reklamnih oznaka: ugovor zaključen sa vlasnikom objekta o korišćenju objekta, za višeporodočne stambene zgrade ugovor sa stambenom zgradom, a za poslovne zgrade overena saglasnost vlasnika posebnog dela zgrade;

- za postavljanje objekata za zabavu: prospekt proizvođača sa potrebnom tehničkom dokumentacijom;

- za postavljanje ograda za obezbeđenje sigurnosti i ograđivanje gradilišta, skela i drugih objekata u funkciji gradilišta: situacioni plan na katastarsko-topografskoj podlozi, sa prikazanim planiranim zauzećem dela trotoara, sa navedenim dimenzijama, fotokopiju građevinske dozvole ili odobrenje za izvođenje radova i prijavu početka radova po navedenoj građevinskoj dozvoli.

Podnosilac zahteva je dužan da, u toku postupka, po preuzimanju situacionog plana izdatog od strane nadležnog organa, dostavi:

- dokaz o uplaćenoj lokalnoj komunalnoj taksi.

Član 21

Odobrenje iz člana 20. ove odluke sadrži:

- bliže opisanu lokaciju s pozivom na broj katastarske parcele na kojoj će se delatnost obavljati;

- način postavljanja, oblik i veličinu manjeg montažnog objekta sa rokom postavljanja;

- način održavanja prostora;

- obavezu uklanjanja nakon isteka roka;

- situacioni plan postavljanja objekta;

- potvrđen primerak idejnog projekta zimske bašte od strane nadležnog organa.

IV MANJI MONTAŽNI OBJEKTI ZA KOJE SE DONOSI PROGRAM POSTAVLJANJA

Kiosk

Član 22

Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga (trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, komunalnih i dr.) koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku, a po potrebi se može demontirati i premestiti.

Bilbordi

Član 23

Bilbordi su montažne konstrukcije koje se postavljaju na teritoriji grada i namenjeni su za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, pri čemu rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Reklamni panoi

Član 24

Reklamni panoi su manji montažni objekti na kojima se vrši reklamiranje određene delatnosti, proizvoda i slično.

Reklamni panoi su panoi fiksirani za javnu površinu.

Reklamni panoi se mogu postavljati i na stubovima i objektima infrastrukture.

Reklamni panoi se mogu postavljati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka.

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu

Član 25

Nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu sa obaveznom korpom za otpatke je manji montažni objekat koji se postavlja na autobuskom stajalištu, posebno izgrađenoj i označenoj javnoj površini, uz kolovoz javnog puta ili priključenoj na kolovoz javnog puta, namenjenoj za zaustavljanje vozila javnog prevoza.

Autobuska stajališta moraju da budu obeležena propisanim saobraćajnim znakom i da imaju istaknut naziv i izvod iz reda vožnje.

Na nadstrešnici za sklanjanje ljudi u javnom prevozu mogu se postavljati reklamni panoi, a ispod nadstrešnice i klupe za sedenje.

Sportski objekti

Član 26

Sportski objekat je objekat sportske namene (balon hale, sportski tereni i sl.) koji se formira od gotovih elemenata, a izuzetno može imati pomoćne montažne objekte (blagajna, smeštaj rekvizita i sl.), a koristi se sezonski ili u toku cele godine.

Manji montažni objekat na vodi i vodnom zemljištu

Član 27

Manji montažni objekti na vodi su splavovi, ugostiteljski objekti na vodi, splav kućice za odmor, a na vodnom zemljištu izbačene montažne plaže, aparati za pripremu i prodaju hrane, aparati za zabavu.

V POSTUPAK DODELE LOKACIJA I IZDAVANJA ODOBRENJA ZA OBJEKTE ZA KOJE SE DONOSI PROGRAM POSTAVLJANJA

Član 28

Programe postavljanja manjih montažnih objekata iz člana 22. do 28. donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koje izrađuje JP "Gradac" Čačak.

Programi postavljanja manjih montažnih objekata iz stava 1. ovog člana donose se za period od pet godina.

Član 29

Programi postavljanja manjih montažnih objekata sadrže tekstualni deo i grafičke priloge.

Tekstualni deo sadrži:

- opise lokacija i njihove površine;

- veličinu, namenu i/ili tip montažnih objekata;

- osnovne karakteristike materijala za izgradnju i spoljni izgled objekata.

Grafički deo sadrži grafički prikaz lokacije, potrebne grafičke priloge i druge podatke od značaja za pripremanje tehničke dokumentacije.

Član 30

Gradsko veće grada Čačka, raspisuje javni oglas radi prikupljanja ponuda za davanje u zakup lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata.

Izuzetno, za manje montažne objekte za pružanje komunalnih usluga koje postavljaju javna preduzeća čiji je osnivač grad Čačak, Gradsko veće grada Čačka daje lokaciju u zakup bez javnog oglasa, na osnovu predloga organa uprave Grada nadležnog za imovinsko- pravne poslove.

Član 31

Ugovorom o zakupu zemljišta kojim se regulišu prava i obaveze u vezi davanja zemljišta na privremeno korišćenje, određuje se namena planiranog objekta u skladu sa usvojenim programima, zabrana promene namene objekta bez saglasnosti organa koji je izdao odobrenje za postavljanje montažnog objekta, kao i odredba da u slučaju da se izmeni namena objekta bez odobrenja nadležnog organa, prestaje pravo zakupa na zemljištu na kome je objekat postavljen.

Promenu namene privremenog objekta odobrava rešenjem organ koji je izdao odobrenje za postavljanje objekta, na osnovu prethodne saglasnosti Gradskog veća grada Čačka.

Promena namene montažnog objekta neće se odobriti ukoliko bi se na taj način ugrozilo mirno korišćenje susednih objekata ili narušila ambijentalna ili urbanistička celina okoline.

Ugovorom o zakupu zemljišta određuje se visina, način i rok plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i sredstva obezbeđenja za plaćanje utvrđenog doprinosa u slučaju plaćanja doprinosa na rate, u skladu sa odlukom koja reguliše utvrđivanje i plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ugovor o zakupu sadrži i saglasnost za priključenje na sistem javnog osvetljenja sa odgovarajaćim obavezama zakupca.

Član 32

U zonama kod kojih je prostornim, odnosno urbanističkim planom utvrđena ambijentalna ili neka druga zaštita, ne može se odobravati izgradnja ili postavljanje montažnog objekta, osim ako je takav objekat neophodan za funkcionisanje javnih službi.

Član 33

Postavljanje manjih montažnih objekata iz člana 22. do 28. ove odluke, odobrava rešenjem organ uprave Grada nadležan za poslove urbanizma.

Član 34

Uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju iz člana 34. ove odluke, podnosi se:

- izvod iz Registra privrednih subjekata;

- kopija katastarskog plana (ne starija od 6 meseci) sa prepisom lista nepokretnosti katastra nepokretnosti, za katastarsku parcelu na kojoj će se montažni objekat postaviti;

- rešenje Gradskog veća grada Čačka o dodeli u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini;

- idejni projekat sa potrebnom tehničkom dokumentacijom, izrađen od strane privrednog društva ili preduzetnika registrovanog za obavljanje navedene delatnosti i potpisan od strane odgovornog projektanta, ili prospekt proizvođača sa potrebnom tehničkom dokumentacijom ili situacioni prikaz odnosno fotografija;

- izvod iz katastra podzemnih instalacija;

- tehnički uslovi za priključenje manjeg montažnog objekta na elektro- energetsku mrežu;

- tehnički uslovi za priključenje manjeg montažnog objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu;

- saglasnost nadležne vodoprivredne organizacije;

- ugovor o zakupu lokacije zaključen sa JP "Gradac" Čačak.

Član 35

Rešenje o odobrenju za postavljanje manjeg montažnog objekta iz člana 22. do 28. ove odluke, pored ostalog sadrži:

- lokaciju na kojoj se objekat postavlja;

- tip, veličinu i namenu privremenog objekta;

- rok za postavljanje;

- obaveze investitora da ukloni montažni objekat sa lokacije o svom trošku bez prava na nadoknadu i obezbeđivanje druge lokacije, u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu ili u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili istekom roka utvrđenog ugovorom o davanju zemljišta u zakup, odnosno istekom 5 (pet) godina od dana zaključenja ugovora o zakupu.

VI KORIŠĆENJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 36

Korisnik objekta je dužan da manje montažne objekte koristi u skladu sa rešenjem organa nadležnog za poslove urbanizma i da prostor oko objekta održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 37

Zabranjeno je:

- postavljati manji montažni objekat, bez odobrenja nadležnog organa ili protivno odobrenju nadležnog organa i odobrenoj dokumentaciji;

- vršiti zamenu odobrenog i izgrađenog montažnog objekta drugim objektom, bez odobrenja nadležnog organa;

- vršiti promenu namene montažnog objekt, a bez odobrenja nadležnog organa.

Član 38

Investitor montažnog objekta dužan je da ukloni objekat sa lokacije o svom trošku, bez prava na nadoknadu i prava na obezbeđenje nove lokacije u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu, u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti ili u slučaju isteka roka utvrđenog ugovorom o zakupu zemljišta, a najduže po isteku roka od 5 godina od dana zaključenja ugovora o zakupu, bez mogućnosti produžavanja istog.

VII NADZOR

Član 39

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrše komunalna inspekcija i komunalna policija organa uprave Grada nadležnog za poslove inspekcije.

Komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti uklanjanje objekta o trošku investitora u slučaju da:

- investitor postupi suprotno zabrani iz člana 38. odluke;

- nastupe okolnosti određene članom 39. odluke;

- objekat izgubi građevinsku vrednost ili je sklon padu ili se ne koristi prema utvrđenoj nameni duže od 60 dana.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 40

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- postupi protivno odredbi člana 9. ove odluke;

- postupi protivno odredbi člana 38. ove odluke;

- montažni objekat ne ukloni u slučajevima predviđenim u članu 39. ove odluke;

- ne ukloni montažni objekat po nalogu komunalnog inspektora (član 40. stav 2. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Zahtevi za postavljanje manjih montažnih objekata podneti pre stupanja na snagu ove odluke, koji nisu pravnosnažno rešeni do stupanja na snagu ove odluke, rešiće se po odredbama ove odluke.

Odredbe ove odluke odnose se i na korišćenje i raspolaganje manjim montažnim objektima izgrađenim ili postavljenim po ranije važećim propisima.

Član 42

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka", broj 5/11).

Član 43

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Čačka".