MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU IZMEĐU VAZDUHOPLOVNIH VLASTI REPUBLIKE KAZAHSTANA I VAZDUHOPLOVNIH VLASTI REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 11/2016)

Delegacije koje predstavljaju vazduhoplovne vlasti Republike Kazahstana i vazduhoplovne vlasti Republike Srbije sastale su se u Astani u periodu od 14. do 16. novembra 2016. kako bi razmotrile pitanja od zajedničkog interesa u vezi sa uspostavljanjem direktnih avio linija u vazdušnom saobraćaju između Republike Kazahstana i Republike Srbije.

Spisak sa članovima dveju delegacija nalazi se u Prilogu I.

Razgovori su vođeni u prijateljskom duhu i srdačnoj atmosferi, koji karakterišu odnose ove dve zemlje.

Aktivnosti za vreme trajanja Specijalizovane međunarodne izložbe EXPO-2017 u Astani, Kazahstan

Prepoznajući važnost uspostavljanja direktnih avio linija u vazdušnom saobraćaju između Republike Kazahstan (u daljem tekstu: Kazahstan) i Republike Srbije (u daljem tekstu: Srbija), imajući u vidu prijateljske odnose civilnog vazduhoplovstva dveju zemalja, i u cilju obezbeđivanja neophodnih avio usluga između Kazahstana i Srbije za potrebe Specijalizovane međunarodne izložbe EXPO-2017, Kazahstan daje prava u tu svrhu određenim avio prevoznicima Srbije da obavljaju 7 letova nedeljno za Astanu iz bilo kog mesta u Srbiji, za vreme trajanja letnje sezone Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) 2017. godine.

Aktivnosti nakon Specijalizovane međunarodne izložbe EXPO-2017 u Astani, Kazahstan

Obe delegacije konstatovale su potrebu uspostavljanja dugoročnog pravnog okvira za uvođenje redovnih vazdušnih linija između dveju zemalja, i saglasile se da nastave sa već započetom procedurom za zaključivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju u najskorije izvodljivom roku.

Sačinjeno u Astani, 15. novembra 2016, u dva originala, oba na engleskom jeziku.

Ministar za investicije
i razvoj Republike Kazahstan,
Ženis Kazimbek, s.r.

 

Ministar privrede
Republike Srbije,
Goran Knežević, s.r.