PRAVILNIK

O NAČINU VOĐENJA LIČNOG LISTA ZA SUDIJU, SUDIJU POROTNIKA I ZAPOSLENOG U SUDU

("Sl. glasnik RS", br. 108/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom o načinu vođenja ličnog lista za sudiju, sudiju porotnika i zaposlenog u sudu (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje se način vođenja ličnog lista za sudiju, sudiju porotnika i zaposlenog u sudu i obaveze Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Savet) i predsednika suda pri dostavi podataka za vođenje ličnih listova.

Način vođenja ličnog lista za sudiju, sudiju porotnika i zaposlenog u sudu

Član 2

Savet vodi lični list za svakog sudiju, sudiju porotnika i zaposlenog u sudu u elektronskom obliku, putem specijalizovane softverske aplikacije za evidentiranje i obradu ličnog lista (u daljem tekstu: aplikacija), vodeći računa o zaštiti i tajnosti podataka.

Podaci u ličnom listu moraju biti tačni, potpuni, pravovremeni i ažurni i vode se u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Obaveze Saveta za vođenje ličnih listova

Član 3

Savet se stara o održavanju i funkcionisanju aplikacije, kao i o njenom usklađivanju sa propisima u vezi sa vođenjem ličnih listova.

Savet vodi šifarnike u aplikaciji, otvara i administrira korisničke naloge za pristup aplikaciji; u koordinaciji sa korisnikom, vrši ažuriranje podataka i pruža tehničku podršku korisnicima aplikacije, te dostavlja sudovima ažurirano korisničko uputstvo za rad u aplikaciji.

Savet komunicira sa predsednicima sudova po svim pitanjima u vezi sa vođenjem ličnih listova za sudiju, sudiju porotnika i zaposlenog u sudu, kao i sa drugim organima koji poseduju podatke koji se vode u ličnim listovima.

Član 4

Savet vrši stalnu kontrolu podataka u ličnim listovima i obaveštava predsednika suda o uočenim nedostacima i nepravilnostima, radi otklanjanja istih.

Obaveze predsednika suda pri dostavi podataka za vođenje ličnih listova

Član 5

Svaki sud je dužan da evidentira podatke potrebne za vođenje ličnih listova za sudije, sudije porotnike i zaposlene u sudu.

Predsednik suda je dužan da podatke o sudijama, sudijama porotnicima i zaposlenima u sudu potrebne za vođenje ličnih listova dostavi Visokom savetu sudstva, u elektronskom obliku, putem specijalizovane softverske aplikacije za evidentiranje i obradu ličnih listova, vodeći računa o zaštiti i tajnosti podataka.

Predsednik suda je dužan da svaku promenu u podacima potrebnim za vođenje ličnog lista dostavi Savetu na način opisan u stavu 2. ovog člana, u roku od 15 kalendarskih dana od nastanka promene.

Član 6

Predsednik suda dostavlja Savetu podatke potrebne za vođenje ličnih listova i odgovara za tačnost podataka koje dostavlja Savetu radi upisivanja u lični list.

Član 7

Podatke potrebne za vođenje ličnog lista za sudiju koji je upućen u drugi sud, Savetu dostavlja predsednik suda za koji je sudija izabran (matični sud).

Podatke potrebne za vođenje ličnog lista za sudiju koji je premešten u drugi sud, Savetu dostavlja predsednik suda u koji je sudija premešten.

Član 8

Predsednik suda će tromesečno, na zahtev Saveta, dostavljati Visokom savetu sudstva podatke o broju lica u tom sudu za koja postoji obaveza vođenja ličnih listova.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".