ODLUKA
O PROCESU IZVEŠTAVANJA, PRAĆENJA I VREDNOVANJA SPROVOĐENJA AKCIONOG PLANA ZA POGLAVLJE 24 - PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST, U SKLOPU PRISTUPNOG PROCESA REPUBLIKE SRBIJE U EVROPSKU UNIJU

("Sl. glasnik RS", br. 110/2016)

1. Ovom odlukom uređuje se proces izveštavanja, vrednovanja i praćenja sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost (u daljem tekstu: Akcioni plan), u sklopu pristupnog procesa Republike Srbije u Evropsku uniju.

2. Proces izveštavanja i vrednovanja sprovođenja obavlja se na nivou onih subjekata koji su bili zaduženi i odgovorni za pisanje samog Akcionog plana kroz tri međusobno zavisna i povezana nivoa - nivo pojedinačne aktivnosti, nivo koordinatora potpoglavlja i nivo uže pregovaračke grupe za poglavlje 24:

Prvi nivo je nivo izveštavanja o realizaciji pojedinačne aktivnosti sadržane u Akcionom planu, gde odgovorno lice za pojedinačnu aktivnost, koju imenuje nadležna institucija, vrši unos podataka i izveštava koordinatora potpoglavlja pritom navodeći stepen realizacije aktivnosti njen rezultat, uticaj i kvalitet. Takođe, posebno navodi probleme u realizaciji kao i razloge o neispunjenosti aktivnosti, uz obrazloženje za rešavanje problema na višem nivou odlučivanja.

Drugi nivo je nivo izveštavanja o realizaciji aktivnosti sadržanih u jednom od deset (10) potpoglavlja predviđenih Akcionim planom, gde odgovorno lice za pojedinačno potpoglavlje (koordinator potpoglavlja) izveštava užu pregovaračku grupu za poglavlje 24 pri tom navodeći stepen realizacije aktivnosti njen rezultat, uticaj i kvalitet. Takođe, posebno navodi probleme u realizaciji kao i razloge o neispunjenosti aktivnosti, uz obrazloženje za rešavanje problema na višem nivou odlučivanja.

Treći nivo je nivo izveštavanja o realizaciji aktivnosti sadržanih u celokupnom Akcionom planu, gde uži sastav pregovaračke grupe za poglavlje 24 izveštava Vladu, odnosno ministra zaduženog za evropske integracije, Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije u Evropsku uniju i Kancelariju za evropske integracije.

Subjekti odgovorni za proces izveštavanja se dele u tri grupe uz posebnu grupu za oblast upravljanja finansijama:

Prvu grupu čine odgovorni za realizaciju pojedinačnih aktivnosti koji su definisani u samom Akcionom planu kao prvoimenovani u koloni "nadležni organ", koji predstavljaju rukovodioca organa državne uprave,

Drugu grupu čine odgovorni za realizaciju aktivnosti za celokupno potpoglavlje, odnosno koordinatori potpoglavlja,

Treću grupu čine odgovorni za realizaciju aktivnosti za celokupan Akcioni plan za poglavlje 24, odnosno uža pregovaračka grupa za poglavlje 24 pristupnih pregovora Republike Srbije u Evropsku uniju.

Posebnu grupu čine relevantne uže organizacione jedinice zadužene za oblast upravljanja finansijama svih organa državne uprave zaduženih za implementaciju aktivnosti u sklopu Akcionog plana i jedinice odgovorne za oblast upravljanja projektima finansiranim iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Ukoliko nije moguće postići saglasnost oko realizacije određene aktivnosti od strane navedenih subjekata, uži sastav dostavlja relevantne informacije resornom ministru nadležnom za unutrašnje poslove i rukovodiocu organa državne uprave primarno nadležnom za realizaciju pojedinačne aktivnosti, Šefu Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije u Evropsku uniju.

Ukoliko se ni nakon toga ne postigne napredak, ministar nadležan za unutrašnje poslove inicira sastanak sa rukovodiocem organa državne uprave primarno nadležnim za realizaciju pojedinačne aktivnosti u cilju prevazilaženja problema uz prisustvo šefa pregovaračkog tima i/ili ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

U cilju kvalitetnog izveštavanja po aktivnostima predviđenim Akcionim planom, redovni periodični sastanci ministra nadležnog za unutrašnje poslove održavaće se sa ministrom zaduženim za pravosuđe, ministrom zaduženim za oblast zdravlja, uz učešće ministra zaduženog za evropske integracije, Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije u Evropsku uniju i Kancelarije za evropske integracije, minimum dva puta na godišnjem nivou.

Za potrebe izveštavanja Evropske komisije, Pregovaračka grupa za poglavlje 24 će dostavljati polugodišnje izveštaje preko šefa pregovaračkog tima Evropskoj komisiji svakog januara i jula u toku kalendarske godine. Takođe, neposredno pre dostavljanja izveštaja Evropskoj komisiji, izveštaji će biti dostavljeni predsedniku Vlade, nadležnim resornim ministrima koji čine sastav Koordinacionog tela za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji koji su uključeni u realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 24 kao i Kabinetu ministra zaduženom za evropske integracije, Pregovaračkom timu za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije u Evropsku uniju i Kancelariji za evropske integracije. Takođe, jednom godišnje, pregovaračka grupa će, u saradnji sa šefom pregovaračkog tima za proces pristupanja Republike Srbije u Evropsku uniju izvestiti Narodnu Skupštinu, odnosno nadležne odbore. Dva puta godišnje, pregovaračka grupa za poglavlje 24 će u sklopu saradnje sa Nacionalnim konventom Evropske unije održavati dva sastanka u plenumu, gde će se raspravljati o svim aktivnostima po Akcionom planu, i dva tematska sastanka, prvi na temu organizovanog kriminala, policijske saradnje, borbe protiv droga i terorizma, i drugi na temu viza, azila, migracija i spoljne granice i ŠENGEN-a. Uz to, pregovaračka grupa će dva puta godišnje izvestiti reprezentativne sindikate koji deluju u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova o statusu sprovođenja aktivnosti po Akcionom planu za poglavlje 24.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će izveštaje o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 24 učiniti dostupnim preko elektronske stranice Ministarstva unutrašnjih poslova.

U slučaju potrebe, a nakon sprovedene analize, inicijativu za izmenu teksta Akcionog plana nakon konsultacija sa šefom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije u Evropsku uniju i ministrom zaduženim za evropske integracije podnosi Vladi pregovaračka grupa za poglavlje 24, odnosno ministar zadužen za unutrašnje poslove.

Administrativno-tehničke i stručne poslove za potrebu izveštavanja po Akcionom planu pruža Sektor za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje.

3. Proces praćenja sprovođenja Akcionog plana vrši se kroz rad uže pregovaračke grupe za poglavlje 24, koordinatora potpoglavlja i nosilaca pojedinačnih aktivnosti, kroz upotrebu softverskog alata baziranog na Majkrosoft platformi koja je izrađena u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave za zajedničke poslove Republičkih organa (UZZPRO).

Softverski alat služi kao podrška za implementaciju Akcionog plana koji je njegov sastavni deo. Upotrebom ovog alata, u realnom vremenu se omogućava unošenje promena u sam tekst Akcionog plana, obaveštava o realizovanim/nerealizovanim aktivnostima, upozorava i daje predlog oko izmene rokova, dostavlja dokument koji je sastavni deo implementacije određene aktivnosti, sve u cilju blagovremenog reagovanja na sve nepredviđene okolnosti koje mogu ugroziti njegovu implementaciju.

Administrativno-tehničke i stručne poslove za potrebe sprovođenja softverskog alata pružaju Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

4. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".