PRAVILNIK

O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2017. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 109/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2017. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna troškova sa davaocima zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2017. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga za pružanje zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2017. godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2017. godinu (Prilog 1.),

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2017. godinu (Prilog 2.),

- Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2017. godinu (Prilog 3.),

- Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2017. godinu (Prilog 4.),

- Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2017. godinu (Prilog 5.),

-Predračun sredstava ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za 2017. godinu (Prilog 6.).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga određenim ovim pravilnikom utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali ponudu, odnosno plana rada za 2017. godinu u elektronskom i papirnom obliku.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u ponudi, odnosno planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktima kojim su utvrđene nomenklature zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite.

Planirani obim zdravstvenih usluga ne može biti manji od planiranog obima zdravstvenih usluga u prethodnoj godini, osim u slučaju da zdravstvena ustanova iz opravdanih objektivnih razloga predloži smanjenje planiranog obima zdravstvenih usluga, o čemu mišljenje daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja i dostavlja ga filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja koji dostavlja zdravstvenoj ustanovi i filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod), u delu koji se odnosi na vakcine i serume, Instituta za transfuziju krvi Srbije i vojnomedicinskih zdravstvenih ustanova za deo kapaciteta koji su uključeni u Plan mreže, daje Institut "Batut".

Član 8

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove u delu koji se odnosi na lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal i lekove za dijalizu, krv i labilne produkte od krvi sa naknadama za ove namene iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 1. i 5.), utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove koja se finansira plaćanjem zdravstvenih usluga po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga sa naknadom iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 2, 3, 5. i 6.) utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda, koji se odnosi na vakcine i serume, sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara zaposlene najviše do broja i po strukturi, koji su utvrđeni kadrovskim planom iz stava 1. ovog člana, za čije se plate sredstva obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Spisak zaposlenih za čije se plate sredstava obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja, usaglašen i potpisan sa zdravstvenom ustanovom, sa stanjem na dan 1. januar 2017. godine, sastavni je deo ugovora (u daljem tekstu: ugovoreni broj i struktura zaposlenih).

U slučaju izmene u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene. Filijala evidentira dostavljene promene.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za zakonito sprovođenje postupka koji za posledicu ima izmenu u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih i za tačnost podataka iz stava 4. ovog člana, kao i za obračun i isplatu plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova iz Plana mreže sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom kojim je uređeno zdravstveno osiguranje.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke, kao i druge robe i usluge po ovlašćenju zdravstvenih ustanova.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da vrstu i broj zdravstvenih usluga sa liste čekanja izvrši u skladu sa planom rada.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje Finansijski plan, informator o radu, plan rada, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje liste čekanja i da vrši ažuriranje podataka.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite naknada za plate i naknade plata utvrđuje se za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, sa stanjem na dan 23. novembar 2016. godine, prema osnovici i koeficijentima koji su utvrđeni važećim propisima, uvećana za 5%, sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Naknada zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana sadrži i sredstva koja se prema važećim propisima isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja:

1) dodatke na plate, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva;

2) druge dodatke koji su utvrđeni propisima kojima se uređuje obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava.

U skladu sa važećim propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava i izmenama u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana u toku ugovornog perioda vrši se do visine potrebnih sredstava, prema dinamici zapošljavanja u 2017. godini koju utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja,a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 14

Naknada troškova prevoza na posao i sa posla, za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2016. godinu).

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ovu namenu u toku 2017. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 15

Naknada za lekove utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo viša od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada za 2017. utvrđuje se na način da se ugovorena naknada za 2016. godinu uvećava najviše do 10%.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi se pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, u skladu sa uslovima za propisivanje i izdavanje ovih lekova utvrđenim opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova), ako se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti lekova, osim lekova iz stava 4. ovog člana, a najviše do iznosa sredstava utvrđenog Finansijskim planom.

Član 16

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini vrednosti utrošaka za ovu namenu za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Kod zdravstvenih ustanova kod kojih je projekcija ugovorene naknade na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 17

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2016. godinu.

Usklađivanje sredstava za materijalne i ostale troškove vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se mogu finansirati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u toku 2017. godine.

Sredstva utvrđena na način iz stava 1. ovog člana uvećavaju se na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova za:

1) otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, po posebnom kolektivnom ugovoru za oblast zdravstva;

2) učešće u finansiranju zarade koja proističe iz zakonske obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čiji broj se utvrđuje u odnosu na ugovoreni broj i strukturu zaposlenih za odgovarajuću godinu, uplatom sredstava u skladu sa zakonom za 2017. godinu, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru ugovorenog broja i strukture zaposlenih.

Ukupna sredstva za materijalne i ostale troškove utvrđuje se najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja odštampani su uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo (Prilog 7.).

Izuzetno od stava 5. ovog člana zdravstvena ustanova može sredstva u visini do 5% od vrednosti sredstava za materijalne i ostale troškove, utvrđene na način iz stava 1. ovog člana (od ugovorene naknade srazmerno broju meseci), koristiti za materijalne i ostale troškove koji nisu obuhvaćeni u Prilogu 7. ovog pravilnika i ne mogu se koristiti za troškove u okviru društvene brige za zdravlje na nivou autonomne pokrajine, opštine, odnosno grada i troškove radi ostvarivanja opšteg interesa u zdravstvenoj zaštiti koje obezbeđuje Republika Srbija, u skladu sa zakonom kojim je uređena zdravstvena zaštita.

Sredstva iz stava 6. ovog člana posebno se iskazuju u okviru naknade za materijalne i ostale troškove i ne usklađuju se u toku ugovornog perioda.

Član 18

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2016. godinu.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2017. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 19

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2016. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period oktobar-decembar 2016. godine koja je utvrđena na osnovu trostrukog iznosa vrednosti participacije iskazane u fakturama za mesec septembar 2016. godine.

Usklađivanje sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi u toku 2017. godine.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini vrednosti utrošaka za ove namene za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema kriterijumima koji su primenjeni na domove zdravlja kod utvrđivanja naknada za ove namene.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku 2017. godine prema stvarnom utrošku iz materijalnog knjigovodstva zdravstvene ustanove, a usklađivanje naknade za materijalne troškove vrši se na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2016. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2017. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2017. godine uvede novu metodu u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za zdravstvenom uslugom koja se obezbeđujeprimenom nove metode.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži vrstu i obim zdravstvenih usluga na mesečnom nivou, kao i specifikaciju troškova lekova i medicinskih sredstava po usluzi.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ako se u postupku utvrdi da je zahtev opravdan, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali nakon izmene predračuna sredstava dostavi dopunu plana rada na osnovu koje se zaključuje aneks ugovora.

Zdravstvena ustanova može da pruža zdravstvene usluge koje se obezbeđuju primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja od dana zaključenja aneksa ugovora.

Naknade za lekove i medicinska sredstva zbog uvođenja nove metode uvećavaju se do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorenih naknada.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđuje se okvirna vrednost sredstava do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana filijala utvrđuje na osnovu jednog od sledećih kriterijuma ili njihovom kombinacijom:

1) prema broju opredeljenih lica kod izabranog lekara;

2) broj i/ili vrednost fakturisanih analiza iz stava 1. ovog člana za osigurana lica po zdravstvenim ustanovama u prethodnoj godini.

Filijala opredeljeni kriterijum jednoobrazno primenjuje na sve zdravstvene ustanove na svom području koje imaju izabrane lekare.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi obrazloženje koje sadrži analizu razloga povećanog broja uputa.

Zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke po zdravstvenim ustanovama o vrsti usluga i o broju uputa.

Član 23

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, ugovaranje farmaceutske zdravstvene delatnosti obezbeđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknade se utvrđuju po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Zdravstvena ustanova koja u svom sastavu nema stacionar, a pruža usluge dijalize, naknada za dijalizni materijal utvrđuje se po kriterijumima za ove namene utvrđene za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Zdravstvenoj ustanovi iz st. 2. i 3. ovog člana, naknada za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini ugovorene naknade utvrđene Predračunom sredstva za 2016. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 2-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 24

Kriterijumi na osnovu kojih se domu zdravlja utvrđuje naknada za stomatološke zdravstvene usluge za 2017. godinu su:

1) naknada za plate za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih - shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika;

2) naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, shodno članu 14. ovog pravilnika;

3) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

(1) sredstva za lekove i za sanitetski i medicinski potrošni materijal, u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2016. godinu;

(2) sredstva za materijalne i ostale troškove, utvrđena u visini procentualnog učešća ovih sredstava u ukupnoj naknadi zdravstvene ustanove primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika, koje mogu da se koriste za namene utvrđene u članu 17. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknade iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) ovog člana na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika, u delu koji se odnosi na sredstva za jubilarne nagrade, otpremnine i ispunjavanje obaveza za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pogrebne troškove, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 25

Zavodu za stomatologiju naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 24. ovog pravilnika, kao i sredstva za energente u visini planirane ugovorene naknade za ovu namenu za 2016. godinu.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou zdravstvene zaštite, koji su u 2016. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, sredstva za 2017. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za period januar-oktobar 2016. godine koje su pružene osiguranim licima, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja pruža stomatološke zdravstvene usluge, okvirna sredstva za 2017. godinu utvrđuju se shodno članu 24. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje shodno članu 24. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. i člana 25. st. 1. 3. i 4. ovog pravilnika, naknada za materijalne troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2017. godini.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) cene leka koja je postignuta u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove na recept u iznosu od 12%;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije i hepatitisa B Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6%.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta niža cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, cena leka koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma, može se primenjivati najduže u roku od 10 dana računajući od dana objavljivanja, na internet stranici Republičkog fonda, okvirnog sporazuma koji se zaključuje između Republičkog fonda i dobavljača.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta viša cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, apoteka je u obavezi da lek koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma fakturiše po ceni iz prethodnog postupka javne nabavke do utroška tih zaliha.

Izuzetno, za lekove sa Liste lekova za koje cena nije utvrđena u postupcima centralizovanih javnih nabavki, u smislu stava 2. tačka 2) ovog člana, ugovor sa apotekom zaključuje se na osnovu nabavne cene leka, umanjene za popuste iskazane u fakturi dobavljača, koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova.

Pored cena za izdate lekove i pomagala apoteci se priznaje i porez na dodatu vrednost u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apoteci sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada troškovaprevoza za dolazak i odlazak sa rada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne troškove shodno članu 17. ovog pravilnika.

Na apoteke sa područja AP Kosovo i Metohija shodno se primenjuje stav 2. tač. 1), 2) i 4) ovog člana.

Član 27

Apoteka je u obavezi da izda lek i pomagalo koji su propisani na lekarskom receptu, odnosno nalogu.

Apoteka je u obavezi da obezbedi asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala radi redovnog i kontinuiranog snabdevanja osiguranih lica.

Član 28

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima osiguranih lica zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Apoteka dostavlja filijali iz stava 1. ovog člana ponudu za zaključenje ugovora koja pored osnovnih podataka o apoteci (sedište, matični broj, PIB, broj računa) obavezno sadrži podatke o adresi ogranaka sa brojevima telefona, radnom vremenu, diplomiranom farmaceutu rukovodiocu apoteke, odnosno ogranka koji je odgovoran za stručni rad, kao i druge podatke od značaja za sprovođenje ugovora.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke, odnosno jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga u svim ograncima, odnosno jedinicima za izdavanje gotovih lekova.

U apoteci, ogranku apoteke, odnosno jedinici za izdavanje gotovih lekova, obavezno je prisustvo diplomiranog farmaceuta u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 29

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 30

Apoteka je u obavezi da posebno vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 31

Naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuju se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuju se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 32

Naknada za lekove u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za ovu namenu za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se za vrednost obaveze zdravstvene ustanove prema dobavljaču na osnovu ugovora o javnoj nabavci antituberkulotika druge linije koji je zdravstvena ustanova zaključila sa dobavljačem u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond.

Sredstva iz stava 3. ovog člana iskazuju se posebno u okviru naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Član 33

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo viša od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada za 2017. utvrđuje se na način da se ugovorena naknada za 2016. godinu uvećava najviše do 6%.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

U okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal obuhvaćena su sredstva, projektovana na godišnji nivo, za nove tehnologije koje su uvedene u toku 2016. godine.

U okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal posebno se iskazuju sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke.

Usklađivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 34

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Član 35

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2016. godinu.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2017. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 36

Sredstva za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2016. godinu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom. za ovu namenu

Član 37

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 38

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za ovu namenu za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 39

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo viša od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada za 2017. utvrđuje se na način da se ugovorena naknada za 2016. godinu uvećava najviše do 10%.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

U okviru naknade za ostali ugradni materijal posebno se iskazuju sredstva za kohlearne implantate i intraokularna sočiva.

Naknade iz st. 2, 3. i 4. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 40

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizuutvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo viša od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada za 2017. utvrđuje se na način da se ugovorena naknada za 2016. godinu uvećava najviše do 10%.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 41

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuju se na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo viša od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada za 2017. utvrđuje se na način da se ugovorena naknada za 2016. godinu uvećava najviše do 10%.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

Naknada za lekove sa C liste i naknada za lekove za lečenje hemofilije utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za ovu namenu za period januar-jun 2016. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je projektovana vrednost lekova za lečenje hemofilije na godišnji nivo niža od ugovorene naknade za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u visini ugovorene naknade za 2016. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 2, 3. i 4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj su u toku 2016. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2017. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Kod uvođenja novih metoda u lečenju, u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, shodno se primenjuju odredbe člana 21. ovog pravilnika.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 43

Za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2017. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2017. godinu).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, za pružene dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, u visini stvarnih troškova nabavke radiofarmaka.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, u visini stvarnih utrošaka zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) mehaničku ekstrakciju tromba.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža zdravstvene usluge lečenja osiguranih lica obolelih od fenilketonurije, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za dijetetske proizvode neophodne u lečenju ove bolesti.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za implantat - sistem mehaničke stimulacije rada leve komore.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža usluge transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom, radi pružanja usluga transplantacije, na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2017. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj Predračunom sredstava za 2017. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, a kojoj Predračunom sredstava za 2017. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2017. godinu.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja onkološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2017. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je zdravstvena ustanova zaključila sa Zdravstvenim centrom Kladovo.

Troškovi iz stava 1. ovog člana obuhvataju troškove smeštaja, prevoza i terenski dodatak, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, odnosno ugovorom o radu.

Član 50

Za zdravstvene usluge iz člana 43-49. ovog pravilnika naknada se obezbeđuje na osnovu dostavljene fakture, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 51

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno-polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema i usluge hiperbarične oksigenacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 52

Naknada za stacionarnu rehabilitaciju zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2016. godine projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu analize fakturisane vrednosti za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2016. godinu, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Naknade za bolničko lečenje obezbeđuju se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvataju sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkoglečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Naknada za plate i troškove prevoza na posao i sa posla za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih iz kadrovskog plana obezbeđuje se isključivo za pružanje usluga iz stava 4. ovog člana.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata i naknadu troškova prevoza za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Usklađivanje naknade iz stava 3. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom, a naknade iz stava 4. ovog člana na isti način kao i za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2016. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period oktobar-decembar 2016. godine, koja je utvrđena na osnovu trostrukog iznosa fakturisane vrednosti za septembar mesec 2016. godine.

Usklađivanje naknade za participaciju vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 19. stav 2. ovog pravilnika.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 53

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja naknada se utvrđuje za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Naknada za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti za period januar-jun 2016. godine projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2016. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu utvrđuje se u visini naknade utvrđene Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2016. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove, energente i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2016. godinu i usklađuje se u toku 2017. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenog Finansijskim planom.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 55

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 54. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini ugovorenih sredstava za 2016. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost transfuzije krvi utvrđuje se i naknada za krv za ambulantnu transfuziju.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom. Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova za "pretragu registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)."

Član 56

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Član 57

Vojnoj bolnici Niš i Vojnomedicinskom centru Novi Sad, koji su delom kapaciteta uključeni u Plan mreže, naknada se utvrđuje otkupom plana rada samo za vrednost lekova i medicinskih sredstava po kriterijumima kao i za druge ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Vojnomedinskoj akademiji, koja je delom kapaciteta uključena u Plan mreže, naknada za izvršene zdravstvene usluge utvrđuje se na način utvrđen ovim pravilnikom za druge ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Usklađivanje naknada iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 58

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u ustanovi socijalne zaštite.

Član 59

Ustanovi socijalne zaštite naknada se utvrđuje u ukupnom iznosu, na godišnjem nivou, koja sadrži sredstva za plate za utvrđeni medicinski kadar, sredstva za naknadu po osnovu ugovora o radnom angažovanju u slučajevima kada nedostatak utvrđenog medicinskog kadra nije moguće rešiti zasnivanjem radnog odnosa i sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 6. decembar 2016. godine, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra, a sredstva po osnovu ugovora o radnom angažovanju iz stava 1. ovog člana, u skladu sa važećim propisima.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2016. godinu.

Ustanova socijalne zaštite je odgovorna za obračun i isplatu sredstava iz stava 2. ovog člana zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvene usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 60

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknadeili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se shodno odredbama čl. 26, 27. i 29. ovog pravilnika.

Ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Apoteka dostavlja filijali iz stava 5. ovog člana ponudu za zaključenje ugovora koja pored osnovnih podataka o apoteci (sedište, matični broj, PIB, broj računa) obavezno sadrži podatke o adresi ogranaka sa brojevima telefona, radnom vremenu, diplomiranom farmaceutu rukovodiocu apoteke, odnosno ogranka koji je odgovoran za stručni rad, kao i druge podatke od značaja za sprovođenje ugovora.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke, ugovor se zaključuje samo za ogranke koji su u sastavu apoteke u vreme zaključenja ugovora.

Ako u toku ugovornog perioda dođe do statusne promene apoteke, kojom se obezbeđuje, u skladu sa zakonom, kontinuitet prava i obaveza iz ugovornog odnosa sa Republičkim fondom, lekovi na recept i određena vrsta pomagala mogu se izdavati osiguranim licima samo u ograncima koji su bili obuhvaćeni obavezom izdavanja lekova u vreme zaključenja ugovora.

U apoteci, odnosno ogranku apoteke za koje je zaključen ugovor, obavezno je prisustvo diplomiranog farmaceuta u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 61

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 62

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa radautvrđuje se za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 23. i čl. 26-30. ovog pravilnika.

Član 63

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Ocenu o usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad vrši filijala uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 64

Republički fond sa Institutom "Batut" zaključuje ugovor radi sprovođenja centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, u cilju realizacije objedinjenog plana imunizacije.

Član 65

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 66

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 9.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 10.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 67

Republički fond u skladu sa zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu izvršavanja obaveza iz zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA, IZVRŠENJE PLANOVA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 68

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, po cenama zdravstvenih usluga iliotkupom plana rada.

Član 69

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge u formi koju je utvrdio Republički fond, na način i po dinamici u skladu sa uputstvom o fakturisanju koje izrađuje Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga, kome se Predračunom sredstava za 2017. utvrđuje naknada za lekove, fakturisanje lekova nabavljenih u postupku centralizovane javne nabavke vrši na način utvrđen u članu 26. ovog pravilnika.

Član 70

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi elektronsku fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite, u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje participacija.

Sredstva ostvarena na način iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti za materijalne i ostale troškove.

Član 72

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u zavisnosti od dinamike ostvarivanja prihoda, obezbediti sredstva putem avansa, najviše do iznosa 1/12 ugovorene naknade za namenu za koju se zahteva avans.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

Član 73

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u zavisnosti od dinamike ostvarivanja prihoda, obezbediti sredstva putem avansa za namene iz člana 45. ovog pravilnika, po zahtevu davaoca zdravstvenih usluga.

Za tačnost podataka sadržanih u zahtevu iz stava 1. ovog člana odgovorna je zdravstvena ustanova.

Pravdanje avansno odobrenih sredstava vrši se dostavljanjem fakture po osiguranom licu, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

U slučaju da se po ispostavljanju fakture ne izvrši pravdanje avansno prenetih sredstava, u celini, zdravstvena ustanova je u obavezi da odmah izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu.

2. Izvršenje plana rada zdravstvene ustanove

Član 74

Mišljenje o izvršenju plana rada zdravstvene ustanove za period januar-jun i za period januar-decembar 2017. godine daje nadležna zdravstvena ustanova za poslove javnog zdravlja i dostavlja filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Ocenu izvršenja plana rada zdravstvene ustanove za period januar-decembar 2017. godinu daje filijala na osnovu mišljenja iz stava 1. ovog člana.

3. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 75

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši organizaciona jedinica Republičkog fonda koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom.

Obračun pripadajuće naknade iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

2) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

3) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Za period januar-mart, januar-jun i januar-septembar vrši se zapisničko usaglašavanje knjigovodstvenih evidencija.

Član 76

Zdravstvenoj ustanovi se umanjuju ugovorena naknada utvrđena ugovorom za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove.

Izuzetno, Vojnoj bolnici Niš i Vojnomedicinskom centru Novi Sad, u slučajevima iz stava 2. ovog člana, umanjenje se vrši iz naknade za lekove, ako je osiguranom licu neosnovano naplaćen lek i umanjenje iz naknade za medicinska sredstva, ako je neosnovano naplaćeno medicinsko sredstvo.

U slučaju neophodne nabavke deficitarnog leka od strane osiguranog lica u toku stacionarnog ili ambulantnog lečenja, refundaciju sredstava osiguranom licu vrši matična filijala bez umanjivanja naknade zdravstvenoj ustanovi.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su zbog neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge drugom davaocu zdravstvenih usluga od strane osiguranog lica.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje se plaćanje vrši po ceni zdravstvene usluge, u slučajevima postupanja zdravstvene ustanove na način iz st. 2. i 5. ovog člana, koja za posledicu imaju refundaciju sredstava osiguranim licima od strane filijale, ukupna ugovorena i priznata naknada umanjuje se u visini refundiranih sredstava.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza za 2017. godinu, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena, odnosno priznata naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuje se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost za tekuću godinu.

Član 77

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2017. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2017. godinu, konačnim obračunom, osim za stomatološku delatnost, priznaje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini obračunatih sredstva za ovu namenu za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih u skladu sa članom 13. ovog pravilnika, sa pripadajućim porezima i doprinosima;

2)troškove prevoza za dolazak i odlazak sa radazaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj i strukturuzaposlenih, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada;

3) ishranu bolesnika - u visini vrednosti obračunskih rashoda iskazanih u primljenim fakturama za 2017. godinu u zdravstvenoj ustanovi za osigurana lica Republičkog fonda, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu. Kod zdravstvenih ustanova kod kojih obračunski rashod prelazi visinu ugovorene naknade, uz zahtev zdravstvene ustanove i detaljno obrazloženje filijale, priznavanje naknade po konačnom obračunu vrši se u visini obračunskog rashoda;

4) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova, koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite, iskazanih u primljenim fakturama za 2017. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

5) naknada za materijalne troškove - u visini vrednosti obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2017. godinu za osigurana lica Republičkog fonda bez otpremnina, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17. umanjenih za participaciju iskazanu u fakturi, za iznos refundacija i umanjenih za materijalne troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu, najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnine, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17. ovog pravilnika;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše u visini ugovorenih sredstava. Izuzetno, specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada za antituberkulotike priznaje se u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene antituberkulotike druge linije zdravstvenoj ustanovi, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture;

7) sanitetski i medicinski potrošni materijal:

(1) zdravstvenoj ustanovi primarnog,nivoa zdravstvene zaštite - u visini utrošaka sanitetskog materijala iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava,

(2) zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava i to za:

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove,

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji nabavljaju zdravstvene ustanove, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, tako da utrošak u zbiru sa vrednošću utroška iz postupka centralizovane javne nabavke ne prelazi iznos sredstava koja su ukupno opredeljena na poziciji sanitetski i medicinski potrošni materijal;

8) krv i labilne produkte od krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama zdravstvenih ustanova;

11) dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi;

12) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena pored naknade određene Predračunom sredstava za 2017. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu.

Podatke iz tač. 1-5. i tačke 7) podtačka (1) ovog stava zdravstvena ustanova dostavlja na propisanim obrascima potpisanim i overenim od strane odgovornih lica u zdravstvenoj ustanovi.

Član 78

Konačnim obračunom ukupna naknada apoteci se priznaje u visini fakturisane vrednosti.

Nabavna vrednost lekova i pomagala umanjuje se za iznose svih popusta, iskazanih u fakturi dobavljača.

Član 79

Konačnim obračunom domu zdravlja se priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2017. godinu i to:

1) plate i naknade plata - shodno članu 77. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika;

2) troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada - shodno članu 77. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika;

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi i sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini utrošaka za ove namene iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, materijalni i ostali troškovi umanjeni za participaciju iskazanu u fakturi), koji ne sadrže sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a odnose se na pružanje usluga osiguranim licima Republičkog fonda.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2017. godini manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2017. godini veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktni i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se na osnovu zahteva zdravstvene ustanove za sredstvima za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge priznaje se do visine ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2017. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 2. ovog pravilnika, sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2017. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2017. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Na zdravstvene ustanove iz ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 54. ovog pravilnika ugovorena naknada za 2017. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi naknada za krv za ambulantnu transfuziju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja usluge mikrobiologije priznaju se u visini fakturisane vrednosti, najviše do ugovorene naknade.

Za usluge epidemiologije priznaje se fakturisana vrednost pruženih usluga do visine ugovorene naknade za ove namene.

Za usluge socijalne medicine priznaje se vrednost izvršenih poslova i zadataka na osnovu ocene o ispunjenosti plana rada zdravstvene ustanove po vrsti poslova i zadataka, najviše do visine ugovorene naknada.

Naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, priznaje se u visini iskazanih stvarnih troškova za tu namenu od strane zdravstvene ustanove, najviše do visine ugovorene naknade za troškove upravljanje medicinskim otpadom.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu priznaje se naknada za vakcine u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene vakcine zdravstvenim ustanovama, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

Vojnomedicinskim ustanovama naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i labilne produkte od krvi, ugradni materijal i materijal za dijalizu priznaje se na način utvrđen u članu 77. u stavu 2. tačka 5), tačka 7) podtačka (2) i tač. 8)-12), ovog pravilnika.

Vojnomedicinskoj akademiji priznaje se i naknada:

1) za plate i naknade plata i naknada troškova prevoza na posao i sa posla - najviše do visine ugovorenih sredstava;

2) energente, ishranu i materijalne troškove - u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 85

Ustanovama socijalne zaštite naknada se priznaje u visini ispostavljenih faktura, najviše do nivoa ugovorenih sredstava za 2017. godinu.

Član 86

Konačan obračun naknade sa zdravstvenom ustanovom sprovodi filijala u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali, narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Filijala i zdravstvena ustanova su u obavezi da potpišu konačan obračun o priznatoj naknadi, ako je konačan obračun sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje Republički fond po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Obostrano potpisan konačan obračun koji je sastavila Filijala sa zdravstvenom ustanovom, u skladu sa aktima Republičkog fonda i zaključenim ugovorom, je konačni obračun za filijalu i za zdravstvenu ustanovu.

Konačnim obračunom utvrđuje se konačna naknada zdravstvenoj ustanovi po zaključenom ugovoru koja je osnov za sprovođenje knjigovodstvene evidencije u filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Član 87

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvena ustanova sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada i indirektne troškove, najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Na zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 88

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 61. i 62. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Sa ostalim davaocima zdravstvenih usluga i isporučiocima dobara sprovodi se periodično zapisničko usaglašavanje evidencija.

X IZMENE UGOVORA

Član 89

Pored slučajeva iz čl. 21. i 42. ovog pravilnika, ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative za izmenu ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 90

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova koje u toku 2017. godine promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u registar kod nadležnog organa, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, predračunom sredstava, po namenama.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 91

Sa davaocem zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, sa kojim je u 2016. godini zaključen ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO) Republički fond može da zaključi aneks ugovora o produženja važenja ugovora iz 2016. godine do završetka lečenja osiguranih lica čije je lečenje započelo u 2016. godini.

Aneks ugovora o produženju važenja ugovora zaključuje se po istim cenama koje su za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana ugovorene za 2016. godinu.

Član 92

Na osnovu odredbi ovog pravilnika ugovori se zaključuju do 31. januara 2017. godine, osim za zdravstvene usluge iz člana 60. stav 1. ovog pravilnika koje se mogu ugovarati i posle ovog roka prema potrebama osigurnih lica za određenom vrstom zdravstvenih usluga.

Član 93

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije."

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA PRIMARNOG, SEKUNDARNOG I TERCIJARNOG NIVOA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2017. GODINU

(u 000 dinara)

R.B.

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Dom zdravlja Bačka Topola

167.718

5.735

45.700

7.924

 

10.481

11.387

472

105.293

19.134

335.576

2.

Dom zdravlja Mali Iđoš

47.018

1.831

12.540

1.970

 

2.742

   

28.089

5.463

88.727

3.

Dom zdravlja Subotica

416.942

14.729

87.429

14.814

 

13.608

     

9.724

537.798

4.

Opšta bolnica Subotica

1.049.717

60.360

187.877

200.955

11.428

211.302

38.605

27.191

 

7.107

1.780.328

5.

Apoteka Subotica

               

431.893

75.204

356.689

I

Subotica

1.681.395

82.655

333.546

225.663

11.428

238.133

49.992

27.663

565.275

116.632

3.099.118

6.

Dom zdravlja Žitište

63.521

5.081

13.706

2.262

 

3.602

   

44.457

9.643

122.986

7.

Dom zdravlja Novi Bečej

106.933

3.556

24.854

3.339

 

4.062

   

69.548

13.948

198.344

8.

Dom zdravlja Sečanj

56.577

3.237

16.463

1.833

 

2.581

   

47.830

10.963

117.558

9.

Dom zdravlja Nova Crnja

44.490

2.996

11.598

2.757

 

3.098

   

24.973

4.985

84.927

10.

Dom zdravlja Zrenjanin

372.861

17.654

83.593

13.728

 

30.514

     

12.706

505.644

11.

Opšta bolnica Zrenjanin

947.487

42.374

224.827

173.980

10.768

135.351

82.944

25.156

 

4.439

1.638.448

12.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

93.800

9.055

19.560

11.967

 

6.292

 

3.186

 

526

143.334

13.

Apoteka Zrenjanin

               

443.491

73.893

369.598

II

Zrenjanin

1.685.669

83.953

394.601

209.866

10.768

185.500

82.944

28.342

630.299

131.103

3.180.839

14.

Dom zdravlja Ada

64.279

3.285

15.880

2.307

 

3.485

     

1.277

87.959

15.

Dom zdravlja Kanjiža

103.402

4.949

28.497

2.526

 

7.142

   

57.962

11.258

193.220

16.

Dom zdravlja Novi Kneževac

61.773

1.766

16.239

1.431

 

3.306

 

1.067

35.492

5.851

115.223

17.

Dom zdravlja Čoka

41.671

1.210

10.793

998

 

2.228

   

37.127

5.974

88.053

18.

Dom zdravlja Senta

79.437

908

20.209

3.258

 

6.228

     

805

109.235

19.

Apoteka Senta

               

99.092

15.443

83.649

20.

Opšta bolnica Senta

350.448

10.267

64.478

32.609

2.938

49.738

6.595

12.956

 

1.724

528.305

21.

Opšta bolnica Kikinda

460.508

25.846

83.576

55.692

6.574

62.165

49.239

9.478

 

1.642

751.436

22.

Dom zdravlja Kikinda

169.408

5.675

29.272

5.866

 

5.284

     

3.668

211.837

23.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

161.967

2.906

31.370

33.342

 

2.036

 

20.381

   

252.002

24.

Apoteka Kikinda

               

196.408

30.941

165.467

III

Kikinda

1.492.893

56.812

300.314

138.029

9.512

141.612

55.834

43.882

426.081

78.583

2.586.386

25.

Dom zdravlja Alibunar

86.829

4.191

19.229

2.872

 

4.633

   

50.080

10.350

157.484

26.

Dom zdravlja Bela Crkva

69.849

5.068

21.183

2.801

 

5.456

   

69.300

15.151

158.506

27.

Dom zdravlja Kovačica

98.145

4.398

23.353

3.771

 

12.237

   

73.129

13.564

201.469

28.

Dom zdravlja Kovin

141.823

7.614

24.892

5.562

 

7.424

   

79.654

18.237

248.732

29.

Dom zdravlja Opovo

55.505

3.641

13.981

1.086

 

2.595

   

32.085

7.175

101.718

30.

Dom zdravlja Plandište

46.219

3.080

14.087

1.436

 

2.819

   

30.098

6.166

91.573

31.

Opšta bolnica Vršac

439.821

21.088

75.165

97.031

3.350

72.857

32.130

14.851

 

807

755.486

32.

Dom zdravlja Vršac

159.316

6.715

29.395

4.528

 

3.923

     

1.902

201.975

33.

Dom zdravlja Pančevo

398.141

15.028

80.834

16.245

 

42.022

     

11.408

540.862

34.

Opšta bolnica Pančevo

1.031.385

40.841

139.061

180.689

12.672

160.617

90.431

33.229

 

7.128

1.681.797

35.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

106.968

4.922

18.931

7.466

 

3.272

 

10.608

 

188

151.979

36.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

371.498

15.175

92.788

32.540

 

5.671

 

54.503

 

106

572.069

37.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

371.923

22.977

97.012

41.522

 

8.540

 

54.353

 

21

596.306

38.

Apoteka Pančevo

               

278.520

45.926

232.594

39.

Apoteka Vršac

               

192.771

32.820

159.951

IV

Pančevo

3.377.422

154.738

649.911

397.549

16.022

332.066

122.561

167.544

805.637

170.949

5.852.501

40.

Dom zdravlja Apatin

110.539

5.250

32.236

4.662

 

8.914

   

74.205

12.709

223.097

41.

Dom zdravlja Kula

154.217

4.795

35.577

6.915

 

9.375

   

113.197

20.618

303.458

42.

Dom zdravlja Odžaci

134.408

7.162

35.371

6.346

 

16.642

 

1.835

98.791

18.078

282.477

43.

Dom zdravlja Sombor

287.929

17.110

47.586

7.328

 

17.063

     

7.000

370.016

44.

Opšta bolnica Sombor

983.181

68.744

214.750

186.394

10.844

156.596

61.159

52.188

 

4.932

1.728.924

45.

Apoteka Sombor

               

279.615

51.007

228.608

V

Sombor

1.670.274

103.061

365.520

211.645

10.844

208.590

61.159

54.023

565.808

114.344

3.136.580

46.

Dom zdravlja Bač

50.005

2.533

17.343

2.447

 

3.161

   

29.668

5.827

99.330

47.

Dom zdravlja Bačka Palanka

229.377

7.957

44.194

13.454

240

26.736

37.517

503

165.235

42.081

483.132

48.

Dom zdravlja Bački Petrovac

49.743

2.811

10.078

1.331

 

3.171

   

41.123

9.787

98.470

49.

Dom zdravlja Beočin

63.178

2.363

14.233

1.615

 

2.936

   

50.103

13.040

121.388

50.

Dom zdravlja Bečej

163.959

4.661

36.497

5.713

 

19.058

   

98.367

19.749

308.506

51.

Dom zdravlja Žabalj

102.465

5.091

18.029

2.535

 

4.470

   

75.656

15.089

193.157

52.

Dom zdravlja Srbobran

65.539

2.773

12.588

1.973

 

3.240

   

47.886

10.172

123.827

53.

Dom zdravlja Temerin

102.173

3.597

16.035

3.905

 

6.399

   

94.502

25.141

201.470

54.

Dom zdravlja Titel

58.939

2.845

13.442

1.103

 

5.719

   

23.602

5.121

100.529

55.

Dom zdravlja Novi Sad

1.151.784

39.775

153.576

26.336

 

62.003

     

45.996

1.387.478

56.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

231.027

9.310

48.830

2.031

 

1.666

       

292.864

57.

Dom zdravlja Vrbas

164.914

6.749

29.730

6.478

 

8.692

     

1.966

214.597

58.

Opšta bolnica Vrbas

458.789

26.515

82.158

57.026

7.804

93.754

45.616

20.344

 

1.636

790.370

59.

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

88.696

3.819

14.011

145.606

 

3.660

 

7.768

 

3.620

259.940

60.

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

519.877

23.492

233.818

928.153

9.602

155.745

 

29.691

 

1.687

1.898.691

61.

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

541.715

29.756

213.402

188.939

7.682

145.110

 

38.454

 

852

1.164.206

62.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

521.954

26.771

295.034

127.612

17.534

739.633

 

29.125

 

10.955

1.746.708

63.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

711.077

38.052

138.868

299.410

5.220

147.361

 

20.680

   

1.360.668

64.

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

79.095

1.054

9.742

359

 

3.218

     

176

93.292

65.

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.681.952

120.934

780.434

1.346.373

126.054

994.824

117.801

110.925

 

12.329

6.266.968

66.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

27.461

1.021

4.299

   

1.950

     

52

34.679

67.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

60.042

1.652

6.924

343

 

3.587

       

72.548

68.

Apoteka Novi Sad

               

1.040.172

165.409

874.763

69.

Apoteka Vrbas

               

186.640

37.439

149.201

VI

Novi Sad

8.123.761

363.531

2.193.265

3.162.742

174.136

2.436.093

200.934

257.490

1.852.954

428.124

18.336.782

70.

Dom zdravlja Inđija

215.921

5.700

38.875

6.695

 

21.450

   

145.421

32.831

401.231

71.

Dom zdravlja Pećinci

94.684

4.773

23.829

3.110

 

6.283

   

52.715

13.210

172.184

72.

Dom zdravlja Ruma

236.391

12.935

43.834

8.112

 

15.048

   

165.532

38.357

443.495

73.

Dom zdravlja Irig

46.349

1.842

9.486

903

 

2.358

   

30.600

13.509

78.029

74.

Dom zdravlja Stara Pazova

285.241

8.565

54.016

15.334

 

26.910

29.071

451

226.817

48.477

597.928

75.

Dom zdravlja Šid

155.799

4.766

31.190

4.928

 

8.562

   

106.726

18.364

293.607

76.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

309.105

13.244

49.352

9.799

 

9.540

     

4.554

386.486

77.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

821.382

34.726

140.368

164.653

6.372

150.590

98.059

24.431

 

3.997

1.436.584

78.

Apoteka Sremska Mitrovica

               

220.706

37.522

183.184

VII.

Sr. Mitrovica

2.164.872

86.551

390.950

213.534

6.372

240.741

127.130

24.882

948.517

210.821

3.992.728

79.

Dom zdravlja Bogatić

120.385

3.996

21.707

3.773

 

5.605

     

799

154.667

80.

Dom zdravlja Ljubovija

87.268

1.210

17.163

5.158

 

3.553

10.448

3.152

 

1.245

126.707

81.

Dom zdravlja Loznica

255.128

7.663

46.575

16.460

 

19.679

     

3.777

341.728

82.

Dom zdravlja Krupanj

61.371

1.202

8.614

4.228

 

2.709

     

630

77.494

83.

Dom zdravlja Mali Zvornik

47.347

1.472

11.011

2.489

 

4.143

     

521

65.941

84.

Opšta bolnica Loznica

696.845

16.525

117.399

130.030

10.242

91.711

71.523

19.815

 

3.565

1.150.525

85.

Dom zdravlja Vladimirci

64.490

3.570

11.981

4.532

 

3.687

     

1.047

87.213

86.

Dom zdravlja Koceljeva

55.910

1.971

11.822

2.270

 

1.341

     

690

72.624

87.

Dom zdravlja Šabac

377.083

8.869

60.987

16.926

 

12.860

     

6.297

470.428

88.

Opšta bolnica Šabac

919.186

23.373

181.895

195.569

5.674

180.990

95.944

36.636

 

4.858

1.634.409

89.

Apoteka Loznica

               

350.139

52.031

298.108

90.

Apoteka Šabac

               

389.098

54.968

334.130

VIII

Šabac

2.685.013

69.851

489.154

381.435

15.916

326.278

177.915

59.603

739.237

130.428

4.813.974

91.

Dom zdravlja Ub

101.670

3.229

15.814

4.807

 

5.207

     

1.595

129.132

92.

Dom zdravlja Valjevo

272.448

8.373

55.260

13.916

 

7.062

     

4.959

352.100

93.

Dom zdravlja Osečina

43.589

814

12.062

1.662

 

1.920

     

532

59.515

94.

Dom zdravlja Ljig

44.395

1.046

12.503

2.699

 

3.872

     

844

63.671

95.

Dom zdravlja Mionica

51.730

1.573

10.683

1.689

 

2.541

     

871

67.345

96.

Opšta bolnica Valjevo

1.099.677

27.939

174.518

170.094

9.274

251.165

73.265

27.405

 

6.693

1.826.644

97.

Apoteka Valjevo

               

499.703

76.534

423.169

98.

Dom zdravlja Lajkovac

62.596

4.018

11.871

3.515

 

2.573

     

1.214

83.359

IX

Valjevo

1.676.105

46.992

292.711

198.382

9.274

274.340

73.265

27.405

499.703

93.242

3.004.935

99.

Dom zdravlja Smederevo

323.867

12.969

56.118

18.884

 

7.515

     

7.824

411.529

100.

Opšta bolnica Smederevo

696.374

22.380

113.087

135.052

3.490

105.345

43.425

10.284

 

7.219

1.122.218

101.

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

502.555

17.497

76.620

107.156

5.912

62.924

34.553

8.704

 

1.742

814.179

102.

Apoteka Smederevska Palanka

               

122.580

16.911

105.669

103.

Apoteka Smederevo

               

391.939

59.998

331.941

104.

Apoteka Velika Plana

               

122.505

18.538

103.967

105.

Dom zdravlja Velika Plana

151.210

3.525

25.841

5.436

 

9.352

     

2.651

192.713

106.

Dom zdravlja Smederevska Palanka

192.320

8.205

28.969

5.475

 

6.500

     

3.837

237.632

X

Smederevo

1.866.326

64.576

300.635

272.003

9.402

191.636

77.978

18.988

637.024

118.720

3.319.848

107.

Dom zdravlja Veliko Gradište

81.281

2.870

12.434

3.690

 

6.410

     

1.269

105.416

108.

Dom zdravlja Žagubica

79.204

3.135

12.126

3.065

 

3.494

6.400

43

 

863

106.604

109.

Dom zdravlja Golubac

53.362

3.233

11.971

1.608

 

1.892

     

729

71.337

110.

Dom zdravlja Kučevo

76.589

3.725

12.385

3.981

 

2.955

     

931

98.704

111.

Dom zdravlja Malo Crniće

45.486

3.368

8.310

1.778

 

1.425

     

866

59.501

112.

Dom zdravlja Požarevac

365.277

10.786

52.992

12.936

 

24.885

     

5.254

461.622

113.

Opšta bolnica Požarevac

833.146

21.267

109.132

155.746

9.292

137.869

66.786

41.066

 

4.340

1.369.964

114.

Dom zdravlja Žabari

53.360

4.623

9.942

1.099

 

1.624

     

930

69.718

115.

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

92.772

3.708

16.390

5.015

 

2.203

     

1.571

118.517

116.

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

227.472

7.801

37.441

19.695

1.334

22.910

18.218

4.247

 

2.086

337.032

117.

Apoteka Požarevac

               

619.599

112.156

507.443

XI

Požarevac

1.907.949

64.516

283.123

208.613

10.626

205.667

91.404

45.356

619.599

130.995

3.305.858

118.

Dom zdravlja Kragujevac

571.487

19.164

69.331

33.489

 

36.859

     

10.157

720.173

119.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

144.272

3.205

24.725

1.557

 

976

       

174.735

120.

Dom zdravlja Batočina

59.904

2.513

11.989

2.668

 

1.941

     

964

78.051

121.

Dom zdravlja Knić

55.758

3.282

10.836

3.409

 

3.763

     

1.064

75.984

122.

Dom zdravlja Lapovo

40.047

1.662

7.316

1.920

 

2.079

     

401

52.623

123.

Dom zdravlja Rača

49.541

3.027

8.874

2.045

 

1.812

     

813

64.486

124.

Dom zdravlja Topola

89.515

4.756

17.867

3.326

 

3.469

     

1.868

117.065

125.

Zdravstveni centar Aranđelovac

415.262

15.031

65.167

31.790

1.234

69.841

17.807

7.648

 

7.555

616.225

126.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

152.063

4.417

29.716

9.175

 

10.422

     

5.505

200.288

127.

Klinički centar Kragujevac

2.003.746

55.904

476.028

1.092.895

31.370

733.739

95.550

64.215

 

14.267

4.539.180

128.

Apoteka Kragujevac

               

847.281

144.592

702.689

129.

Apoteka Aranđelovac

               

156.343

28.317

128.026

XII

Kragujevac

3.581.595

112.961

721.849

1.182.274

32.604

864.901

113.357

71.863

1.003.624

215.503

7.469.525

130.

Dom zdravlja Despotovac

147.177

4.701

27.019

3.315

 

4.737

 

874

68.945

14.924

241.844

131.

Dom zdravlja Svilajnac

127.838

3.206

27.894

6.632

 

5.691

6.231

1.072

61.931

13.718

226.777

132.

Dom zdravlja Ćuprija

131.294

4.793

24.967

5.927

 

4.251

   

38.242

7.310

202.164

133.

Opšta bolnica Ćuprija

778.417

27.234

108.898

110.129

6.216

138.864

100.858

25.446

 

3.891

1.292.171

134.

Dom zdravlja Rekovac

61.419

2.907

13.316

1.968

 

2.286

   

18.453

3.243

97.106

135.

Dom zdravlja Jagodina

239.669

7.886

67.310

16.702

 

6.312

     

3.826

334.053

136.

Opšta bolnica Jagodina

545.201

11.715

87.879

107.503

4.480

113.854

 

20.223

 

3.839

887.016

137.

Apoteka Jagodina

               

262.303

41.486

220.817

138.

Opšta bolnica Paraćin

345.324

8.776

45.158

27.301

2.616

44.929

 

7.203

 

2.632

478.675

139.

Dom zdravlja Paraćin

157.902

3.750

23.254

9.039

 

5.612

     

3.072

196.485

140.

Apoteka Paraćin

               

99.541

16.001

83.540

XIII

Jagodina

2.534.241

74.968

425.695

288.516

13.312

326.536

107.089

54.818

549.415

113.942

4.260.648

141.

Dom zdravlja Bor

177.348

2.824

40.699

9.123

 

4.021

     

3.227

230.788

142.

Opšta bolnica Bor

543.439

9.331

75.489

75.254

3.466

86.226

21.534

13.107

 

4.169

823.677

143.

Dom zdravlja Majdanpek

111.449

3.508

22.444

3.300

 

5.779

     

2.247

144.233

144.

Opšta bolnica Majdanpek

91.533

4.135

17.652

7.029

562

4.210

6.524

1.262

 

403

132.504

145.

Zdravstveni centar Negotin

449.330

6.245

83.438

46.276

1.940

37.292

13.113

6.774

 

5.073

639.335

146.

Zdravstveni centar Kladovo

312.106

5.414

80.469

48.042

4.128

23.882

16.956

7.383

 

1.720

496.660

147.

Apoteka Bor

               

367.894

61.264

306.630

XIV

Bor

1.685.205

31.457

320.191

189.024

10.096

161.410

58.127

28.526

367.894

78.103

2.773.827

148.

Dom zdravlja Boljevac

67.210

1.853

12.820

2.519

 

2.034

     

992

85.444

149.

Zdravstveni centar Knjaževac

329.124

8.702

57.562

24.205

1.530

36.067

 

4.095

 

3.126

458.159

150.

Zdravstveni centar Zaječar

775.616

20.277

136.118

92.878

3.762

138.719

51.581

11.286

 

5.007

1.225.230

151.

Apoteka Zaječar

               

552.255

86.325

465.930

XV

Zaječar

1.171.950

30.832

206.500

119.602

5.292

176.820

51.581

15.381

552.255

95.450

2.234.763

152.

Zdravstveni centar Užice

2.947.787

82.507

538.291

393.563

16.006

413.630

92.070

47.957

 

21.256

4.510.555

153.

Apoteka Užice

               

1.019.183

163.565

855.618

XVI

Užice

2.947.787

82.507

538.291

393.563

16.006

413.630

92.070

47.957

1.019.183

184.821

5.366.173

154.

Opšta bolnica Čačak

857.135

29.737

143.391

160.213

8.368

139.278

60.482

20.255

 

6.621

1.412.238

155.

Dom zdravlja Čačak

352.958

9.313

53.264

17.756

 

24.904

     

6.383

451.812

156.

Dom zdravlja Ivanjica

144.475

2.285

39.898

7.103

 

8.578

 

1.636

 

2.197

201.778

157.

Dom zdravlja Lučani

106.586

6.352

19.583

4.140

 

2.997

 

236

 

1.293

138.601

158.

Dom zdravlja Gornji Milanovac

147.249

4.577

37.671

11.120

 

4.063

     

3.072

201.608

159.

Opšta bolnica Gornji Milanovac

283.319

9.901

49.118

51.275

1.802

44.972

 

6.633

 

2.671

444.349

160.

Apoteka Čačak

               

486.536

88.650

397.886

161.

Apoteka Gornji Milanovac

               

159.725

28.162

131.563

XVII

Čačak

1.891.722

62.165

342.925

251.607

10.170

224.792

60.482

28.760

646.261

139.049

3.379.835

162.

Dom zdravlja Raška

123.555

3.351

25.897

8.365

 

6.357

 

651

 

1.907

166.269

163.

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

121.316

4.338

28.514

8.643

 

6.497

     

2.348

166.960

164.

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

69.004

4.299

13.995

6.196

 

1.621

1.770

2.356

 

257

98.984

165.

Apoteka Kraljevo

               

629.401

111.596

517.805

166.

Dom zdravlja Kraljevo

371.908

10.112

74.274

27.511

 

15.203

     

5.596

493.412

167.

Opšta bolnica Kraljevo

978.082

19.405

170.198

158.833

7.912

178.316

57.339

21.356

 

9.491

1.581.950

XVIII

Kraljevo

1.663.865

41.505

312.878

209.548

7.912

207.994

59.109

24.363

629.401

131.195

3.025.380

168.

Dom zdravlja Trstenik

177.317

6.138

39.501

11.165

 

15.766

     

4.106

245.781

169.

Dom zdravlja Kruševac

403.654

12.206

94.899

13.328

 

24.046

     

8.151

539.982

170.

Opšta bolnica Kruševac

1.015.156

29.210

156.766

205.384

6.272

151.789

83.369

18.765

 

7.463

1.659.248

171.

Dom zdravlja Aleksandrovac

108.293

1.962

30.075

7.203

 

7.058

 

1.498

 

1.442

154.647

172.

Dom zdravlja Varvarin

63.592

1.433

15.478

3.318

 

3.685

     

1.091

86.415

173.

Dom zdravlja Ćićevac

42.390

729

13.174

2.424

 

2.340

     

810

60.247

174.

Apoteka Kruševac

               

744.015

110.150

633.865

175.

Dom zdravlja Brus

81.601

1.565

23.354

4.309

 

3.531

 

452

 

1.075

113.737

XIX

Kruševac

1.892.003

53.243

373.247

247.131

6.272

208.215

83.369

20.715

744.015

134.288

3.493.922

176.

Dom zdravlja Gadžin Han

48.106

3.778

8.833

1.908

 

1.574

     

357

63.842

177.

Dom zdravlja Doljevac

68.206

3.292

12.874

4.332

 

3.849

   

22.075

4.202

110.426

178.

Dom zdravlja Svrljig

68.164

2.268

12.413

2.739

 

2.692

     

857

87.419

179.

Dom zdravlja Sokobanja

66.036

1.457

16.922

3.548

 

3.841

   

38.997

7.174

123.627

180.

Dom zdravlja Niš

826.510

25.786

96.754

32.938

 

65.348

     

17.691

1.029.645

181.

Dom zdravlja Merošina

54.980

4.308

11.255

4.088

 

2.552

     

821

76.362

182.

Dom zdravlja Ražanj

45.423

2.805

10.253

1.806

 

1.434

     

424

61.297

183.

Dom zdravlja Aleksinac

138.827

6.921

22.265

8.542

 

3.281

     

2.342

177.494

184.

Opšta bolnica Aleksinac

241.482

10.079

35.485

28.626

2.902

33.495

 

4.513

 

1.744

354.838

185.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

452.392

17.258

123.613

41.438

518

7.957

 

33.745

 

118

676.803

186.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

244.956

5.568

65.442

8.209

 

4.452

     

121

328.506

187.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

175.987

5.423

25.938

7.243

 

11.300

     

4.680

221.211

188.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

37.154

735

2.914

544

 

1.399

       

42.746

189.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

45.753

1.425

5.024

514

 

2.029

     

1.018

53.727

190.

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

128.012

4.231

32.826

16.418

126

10.821

 

10.182

 

194

202.422

191.

Klinički centar Niš

2.852.041

89.553

576.203

1.616.010

128.216

961.547

159.296

55.114

 

9.966

6.428.014

192.

Klinika za stomatologiju Niš

149.776

3.480

12.802

6.245

256

8.406

 

1.607

 

166

182.406

193.

Apoteka Niš

               

1.221.339

163.684

1.057.655

XX

Niš

5.643.805

188.367

1.071.816

1.785.148

132.018

1.125.977

159.296

105.161

1.282.411

215.559

11.278.440

194.

Dom zdravlja Kuršumlija

117.632

1.394

24.080

7.692

 

6.217

8.736

1.233

 

1.250

165.734

195.

Dom zdravlja Blace

75.142

890

12.053

4.235

 

2.742

     

966

94.096

196.

Dom zdravlja Žitorađa

59.849

4.114

11.832

3.412

 

2.248

     

999

80.456

197.

Dom zdravlja Prokuplje

183.907

7.019

44.782

15.542

 

10.023

     

3.096

258.177

198.

Opšta bolnica Prokuplje

585.785

19.292

89.042

60.839

2.004

94.156

35.945

11.025

 

2.189

895.899

199.

Apoteka Prokuplje

               

409.849

60.813

349.036

XXI

Prokuplje

1.022.315

32.709

181.789

91.720

2.004

115.386

44.681

12.258

409.849

69.313

1.843.398

200.

Dom zdravlja Bela Palanka

78.397

1.913

17.847

3.209

 

3.186

   

35.994

6.028

134.518

201.

Dom zdravlja Pirot

202.612

5.504

38.725

6.767

 

4.114

     

4.086

253.636

202.

Opšta bolnica Pirot

594.768

16.240

98.270

91.158

2.748

101.654

40.786

10.303

 

2.843

953.084

203.

Dom zdravlja Babušnica

67.990

2.201

17.905

1.843

 

3.038

     

483

92.494

204.

Dom zdravlja Dimitrovgrad

74.855

1.735

15.633

2.911

 

3.342

 

359

 

798

98.037

205.

Apoteka Pirot

               

301.921

55.412

246.509

XXII

Pirot

1.018.622

27.593

188.380

105.888

2.748

115.334

40.786

10.662

337.915

69.650

1.778.278

206.

Dom zdravlja Bojnik

56.979

2.082

10.324

2.726

 

2.534

     

337

74.308

207.

Dom zdravlja Leskovac

557.462

16.285

111.995

24.095

 

24.756

     

9.157

725.436

208.

Dom zdravlja Vlasotince

144.984

1.863

29.811

6.755

 

8.552

     

1.165

190.800

209.

Dom zdravlja Medveđa

52.803

1.898

14.565

2.029

 

2.117

     

710

72.702

210.

Opšta bolnica Leskovac

1.185.028

29.468

176.691

173.937

7.698

191.634

61.981

24.747

 

4.434

1.846.750

211.

Apoteka Leskovac

               

584.078

75.483

508.595

212.

Dom zdravlja Lebane

113.849

1.596

14.946

5.474

 

3.062

     

1.218

137.709

XXIII

Leskovac

2.111.105

53.192

358.332

215.016

7.698

232.655

61.981

24.747

584.078

92.504

3.556.300

213.

Zdravstveni centar Vranje

1.129.158

34.250

183.603

167.244

8.300

159.776

103.173

18.725

 

7.628

1.796.601

214.

DZ Trgovište

38.552

712

11.916

5.295

 

1.207

     

191

57.491

215.

Dom zdravlja Bosilegrad

51.827

 

13.026

1.938

 

1.858

 

365

 

358

68.656

216.

Dom zdravlja Bujanovac

181.748

5.644

33.215

8.880

 

5.021

     

1.682

232.826

217.

Dom zdravlja Preševo

157.840

5.213

35.215

7.206

 

5.232

 

270

 

446

210.530

218.

Dom zdravlja Vladičin Han

102.421

1.462

26.595

4.703

 

4.695

     

1.048

138.828

219.

Zdravstveni centar Surdulica

273.218

4.517

42.924

19.843

776

27.071

 

3.634

 

1.081

370.902

220.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

76.998

638

21.398

4.953

 

3.544

 

4.797

 

130

112.198

221.

Apoteka Vranje

               

412.048

52.937

359.111

222.

Apoteka Bujanovac

               

147.881

17.634

130.247

XXIV

Vranje

2.011.762

52.436

367.892

220.062

9.076

208.404

103.173

27.791

559.929

83.135

3.477.390

223.

Dom zdravlja Zvečan

149.255

1.968

19.159

1.793

 

4.992

       

177.167

224.

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.518.164

16.305

214.642

47.239

6.720

80.222

22.117

16.113

   

1.921.522

225.

Apoteka Kosovska Mitrovica

85.223

813

6.230

         

106.211

13.633

184.844

XXV

Kos. Mitrovica

1.752.642

19.086

240.031

49.032

6.720

85.214

22.117

16.113

106.211

13.633

2.283.533

226.

Dom zdravlja Barajevo

116.958

4.741

25.342

7.729

48

4.554

23.004

509

 

1.927

180.958

227.

Dom zdravlja Voždovac

479.198

18.566

71.057

13.072

 

27.804

     

15.460

594.237

228.

Dom zdravlja Vračar

217.128

7.668

51.075

5.319

 

14.480

     

5.857

289.813

229.

Dom zdravlja Grocka

313.527

13.117

50.972

10.195

 

12.441

     

5.451

394.801

230.

Dom zdravlja Zvezdara

462.998

17.435

70.931

14.475

 

20.845

     

12.397

574.287

231.

Dom zdravlja Zemun

617.400

24.864

103.479

23.722

 

42.617

     

21.499

790.583

232.

Dom zdravlja Lazarevac

282.567

14.576

66.183

27.621

 

22.952

 

1.044

 

3.663

411.280

233.

Dom zdravlja Mladenovac

201.044

8.953

39.766

4.187

 

10.293

     

4.520

259.723

234.

Dom zdravlja Novi Beograd

611.515

21.612

102.484

21.576

 

48.144

     

27.755

777.576

235.

Dom zdravlja Obrenovac

295.512

9.756

49.394

16.279

80

19.608

34.730

473

 

8.459

417.373

236.

Dom zdravlja Palilula

552.511

21.892

88.125

18.624

 

36.434

     

17.558

700.028

237.

Dom zdravlja Rakovica

336.108

12.916

38.206

7.800

 

15.903

     

10.309

400.624

238.

Dom zdravlja Savski venac

192.846

7.122

36.383

8.396

 

14.135

     

4.859

254.023

239.

Dom zdravlja Sopot

86.011

3.934

19.295

2.836

 

4.846

     

1.545

115.377

240.

Dom zdravlja Stari grad

295.077

10.677

47.601

7.456

 

22.009

     

9.368

373.452

241.

Dom zdravlja Čukarica

527.181

18.765

69.989

20.827

 

39.823

     

21.288

655.297

242.

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

137.968

5.649

28.710

12.952

2.150

8.292

43.068

6.111

 

253

244.647

243.

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

160.006

6.531

33.032

1.002

 

2.286

 

4.858

 

10

207.705

244.

Institut za neonatologiju

253.822

13.072

61.945

43.540

1.680

39.658

 

5.324

   

419.041

245.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

385.810

16.568

92.007

94.754

978

113.675

 

11.832

 

763

714.861

246.

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

876.160

28.305

152.614

4.027

 

4.355

       

1.065.461

247.

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

65.772

2.036

7.903

283

 

5.185

     

769

80.410

248.

Gradski zavod za gerontologiju

238.590

9.657

18.856

681

 

2.279

     

1.419

268.644

249.

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

155.704

5.915

20.488

3.206

 

12.230

     

4.869

192.674

250.

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

86.817

4.123

25.305

12.204

2.396

8.058

72.580

7.579

 

700

218.362

251.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

143.458

4.759

19.053

1.116

 

2.728

 

539

   

171.653

252.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

123.386

4.272

20.317

3.498

 

8.900

   

7.492

7.054

160.811

253.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

149.058

6.480

29.463

1.923

 

2.218

 

9.541

 

209

198.474

254.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

148.221

4.461

19.322

4.784

 

2.240

 

5.997

   

185.025

255.

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

86.624

2.722

17.516

72

 

47

 

3.978

   

110.959

256.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

703.612

29.891

131.704

101.555

18.340

597.128

 

26.492

 

10.484

1.598.238

257.

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

582.192

20.082

87.994

59.438

 

7.448

 

25.502

   

782.656

258.

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

584.175

27.921

304.875

174.487

23.656

864.909

 

28.399

 

4.254

2.004.168

259.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

873.438

33.257

235.599

385.296

15.046

274.583

 

38.189

 

309

1.855.099

260.

Institut za mentalno zdravlje

304.366

8.983

45.279

16.051

 

5.905

 

12.215

 

817

391.982

261.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

825.991

35.049

276.678

1.334.158

6.114

158.662

 

21.059

 

4

2.657.707

262.

Institut za reumatologiju

223.594

8.065

40.119

670.452

 

7.651

 

7.968

 

935

956.914

263.

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

256.446

10.340

43.201

9.181

36

8.201

 

16.719

 

1.914

342.210

264.

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

108.405

2.889

19.074

1.460

 

2.356

 

4.953

   

139.137

265.

Univerzitetska dečja klinika

651.895

30.659

138.002

141.212

8.836

172.368

17.799

23.877

   

1.184.648

266.

Ginekološko-akušerska klinika

686.805

29.080

231.249

114.882

7.332

179.055

 

21.978

 

2.327

1.268.054

267.

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa"

794.154

31.911

175.110

458.709

25.686

327.239

 

15.372

 

4.949

1.823.232

268.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

989.208

41.875

251.743

122.399

8.776

263.343

66.594

56.557

 

2.438

1.798.057

269.

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.147.468

48.845

225.949

285.846

29.736

398.426

78.637

28.664

 

5.903

2.237.668

270.

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.422.535

49.757

319.873

362.596

25.314

424.929

170.636

36.136

 

3.082

2.808.694

271.

Klinički centar Srbije

6.676.800

263.441

1.854.597

3.519.837

230.268

3.005.604

94.790

368.640

 

20.309

15.993.668

272.

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

86.918

2.686

25.936

275

 

2.900

 

4.729

 

134

123.310

273.

Vojnomedicinska akademija

916.639

35.219

427.355

470.295

28.440

590.280

72.000

89.341

 

2.737

2.626.832

274.

Apoteka Beograd

               

5.306.903

883.649

4.423.254

XXVI

Beograd

26.433.618

1.041.094

6.311.150

8.622.285

434.912

7.860.026

673.838

884.575

5.314.395

1.132.206

56.443.687

275.

Zdravstveni centar Gnjilane

311.527

7.576

35.048

24.184

 

3.636

 

2.421

 

124

384.268

276.

Apoteka Gnjilane

28.252

1.042

936

         

16.658

2.186

44.702

XXVII

Gnjilane

339.779

8.618

35.984

24.184

 

3.636

 

2.421

16.658

2.310

428.970

277.

Dom zdravlja Gračanica, Priština

528.675

 

37.433

1.500

 

13.574

   

879

698

581.363

278.

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

329.960

 

19.692

355

 

3.728

   

657

359

354.033

279.

Dom zdravlja Kosovo Polje

138.683

 

12.431

525

 

1.031

   

828

143

153.355

280.

Dom zdravlja Obilić

174.993

 

9.888

833

 

1.916

   

256

205

187.681

281.

Dom zdravlja Štrpce

241.823

 

16.962

2.805

 

4.882

   

4.766

1.020

270.218

282.

Kliničko-bolnički centar Priština

782.645

 

48.575

10.247

694

13.366

 

861

 

2.288

854.100

283.

Zdravstveni centar Prizren

113.731

 

3.689

243

 

136

   

1.128

153

118.774

284.

Apoteka Prizren

8.076

 

73

             

8.149

285.

Dom zdravlja Dragaš

19.863

 

253

             

20.116

286.

Zdravstveni centar Peć

83.454

 

3.632

202

 

433

   

836

49

88.508

287.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

11.799

 

71

             

11.870

288.

Apoteka Peć

3.701

 

84

             

3.785

289.

Zdravstveni centar Đakovica

14.007

 

245

             

14.252

290.

Dom zdravlja Istok

34.402

 

3.571

313

 

198

   

219

49

38.654

291.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

14.019

 

215

             

14.234

292.

Dom zdravlja Priština

222.307

 

1.863

             

224.170

293.

Apoteka Priština

5.689

 

69

             

5.758

XXVIII

Gračanica

2.727.827

 

158.746

17.023

694

39.264

 

861

9.569

4.964

2.949.020

294.

Opšta bolnica Novi Pazar

596.233

17.472

103.546

85.999

3.020

81.782

58.312

12.250

 

2.594

956.020

295.

Dom zdravlja Novi Pazar

286.662

8.175

43.318

27.225

 

3.416

   

253.482

32.530

589.748

296.

Dom zdravlja Tutin

163.681

1.777

29.096

10.011

 

7.418

21.542

1.474

53.388

7.305

281.082

XXIX

Novi Pazar

1.046.576

27.424

175.960

123.235

3.020

92.616

79.854

13.724

306.870

42.429

1.826.850

A

SVEGA

89.808.098

3.117.393

18.325.386

19.754.319

984.854

17.243.466

2.932.026

2.145.874

22.730.067

4.541.995

172.499.488

297.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

26.453

658

6.066

122

 

444

 

4.915

   

38.658

298.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

11.158

212

2.077

   

408

 

2.011

 

8

15.858

299.

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

66.070

1.763

16.823

908

 

837

 

7.665

 

348

93.718

300.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

29.159

647

13.758

913

 

2.576

 

9.173

 

60

56.166

301.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

130.440

4.479

24.925

13.833

 

9.388

 

8.333

 

504

190.894

302.

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

145.921

4.374

27.969

168.123

3.030

32.747

 

6.067

 

2.274

385.957

303.

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

12.632

254

5.723

290

 

29.443

 

472

 

509

48.305

B

SVEGA RH

421.833

12.387

97.341

184.189

3.030

75.843

 

38.636

 

3.703

829.556

V

UKUPNO

90.229.931

3.129.780

18.422.727

19.938.508

987.884

17.319.309

2.932.026

2.184.510

22.730.067

4.545.698

173.329.044

304.

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

449.006

17.862

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

26.029

566.210

G

SVEGA ZU VAN PMZU

449.006

17.862

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

26.029

566.210

Sledeći